Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1113 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Huzur Soframızda Buluştuk

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili değerlendirmede bulunmak üzere kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık icraatlar ile ilgili değerlendirmesinde şunları dile getirdi:

“Odamızın 7. Geleneksel İftarını bu yıl Ramazan ayının 2. günü gerçekleştirdik. Güzel geri dönüşler aldık. İftarımızda bizlerle olan tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyorum. İftarımızda da ifade ettim. Şehrimizin ve ülkemizin refahı bir ve beraber olanların gayretinde saklıdır. Sakarya’mızda hamdolsun bu birlik ve beraberliğe memnuniyetle şahit oluyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ahlaki ilkelerinden asla ödün vermeden dürüst ticaret ve helal kazanç için çaba sarf eden, gücünü güzel Sakarya’mızın tüm Türkiye’ye örnek kardeşlik kültüründen alan çok büyük bir aileyiz. Rabbim kuvvet versin, birlik ve beraberliğimiz daim olsun inşallah.

Mutlu ve Üreten Bir Sakarya İçin

Geçtiğimiz ay içerisinde Ferizli Organize Sanayi Bölgemizde Sakarya’mıza ve ülkemize değer katacak fabrikaların toplu temel atma törenini gerçekleştirdik. Sakarya’da iş dünyası olarak vites yükselttik ve önemli başarılara imza atıyoruz. Sanayide kümelenme dönemini kısa sürede tamamlıyoruz.

 

Ay içerisinde açıklandı. İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan ilk 500 firma listesinde Sakarya’mıza değer katan 21 firma listede yer aldı. Firmalarımızı tebrik ediyor; memnuniyetimiz için teşekkür ediyorum. Listede daha fazla firmanın yer alması için daha çok çalışacağız inşallah. Sakarya’mızdan umutluyuz. Orta vadede bu rakamlar daha üst seviyelere çıkacaktır.

Yeni hedeflerimiz var. Mutlu ve üreten bir Sakarya ile ülkemize katkımızı daha da artırmak istiyoruz. Sanayide Otomotiv Üssü Sakarya vizyonumuzla birlikte başarılar kazanırken, şehir insanının kişisel tecrübe ve birikimlerini artırmak, gelirini daha da yükseltmek ve sosyal yaşamını daha kaliteli hale getirmek için tüm paydaşlarımızla el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz.

Kültür ve Turizme Daha Fazla İlgimiz Olacak 

Sanayideki gelişmeler hepimizin malumu. Milli tankını üreten, milli treni üretmeye hazırlanan şehrimiz inşallah otomotiv üretim üssü olma yolunda da gayretli çalışmalarını sürdürüyor. Sanayi çalışmalarımızla birlikte biz tarım ve turizm ile sosyal çalışmalarımıza ağırlık vermeye başlıyoruz.

Geçtiğimiz ay içerisinde SATSO Türk Müziği Topluluğumuz yılsonu konserini verdi. Sanatçı Melihat Gülses de güzel eserlerini bizlerle paylaştı. Keyifli bir akşam yaşadık. Etkinliklerimizin daha kapsamlı olması için de çalışmalarımız olacak.

Tarihini bilmeyen geleceğine yön veremez. Desteğimizle hazırlanan ve Sakarya’mızın ticari hayatını güzel bir çalışma ile anlatan Ada’dan Pazar’a Sakarya kitabımızdan sonra Osmanlı Arşivlerinde bölgemizi inceleyen bir çalışma ortaya koyduk. Osmanlı’da Sosyoekonomik Hayatta Sakarya Belgeleri Projemiz onaylandı Bugün de sergimizi fuaye alanında açtık. Proje ortağımız Büyükşehir Belediyesi’ne Projeye emek veren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

Taraklı’ya hediyemiz olan Taraklı Fenerli Konak açılışını da inşallah çok yakında gerçekleştireceğiz. Tarım konusunda tarım alanları ile ilgili hassasiyetimiz var.  Sanayi ve tarım geleceğimizi dikkatli planlamak için çalışıyoruz. Tarım komisyonumuza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Komitelerimiz Başarılı Çalışmalara İmza Atıyor      

Meslek Komitelerimizin çalışmalarından memnunuz. Gayretleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Aile Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Üniversitemizin katkıları ve 16. Meslek Komitemizin organizasyonu ile ay içerisinde güzel bir çalışma yaptık.

Yarınlarını Unutma Sloganıyla gerçekleşen komite programında  afet yönetimi ve koordinasyonun ülkemiz için ne kadar önemli olduğu anlatıldı. Kendilerini tebrik ve teşekkür ediyorum.

24. Meslek Komitesinin her yıl başarı ile gerçekleştirdiği defile güzel bir organizasyonla sonuçlandı. Teşekkür ediyorum.

Ekonomide Güven ve İstikrar Çok Önemlidir

Sakarya’nın geleceğinin parlak olduğunu yaşanan gelişmelerden kolaylıkla söyleyebiliriz. Hep birlikte gerçekleştirdiğimiz aktif çalışmalarla Sakarya daha çok teknoloji üreten, daha çok ihracat yapan bir şehir haline gelecek, hedefimiz olan marka şehir hüviyetine inşallah kavuşacaktır. Son yaşanan yağışlar nedeniyle Sakarya’da tarım arazileri zarar gördü. Çiftçilerimizin zararının bir an önce telafi edilmesini buradan seslendirmek istiyorum.. 

Seçim sonuçları açıklandı. Milletimiz sandıkta iradesini ortaya koydu. Sandıkta koalisyon sonucu ortaya çıkmıştır. İş dünyamızın görüşlerini her fırsatta ifade ettim. Ekonomide güven ve istikrar çok önemlidir. Ortak hedef; Türkiye’mizin, şehirlerimizin kalkınması ve ekonomik gelişim ivmesinin yükselmesidir. Milletimizi Mecliste temsil etmeye hak kazanan büyük küçük tüm siyasi partilerin ortaya çıkan tabloyu ve yaşanan gelişmeleri dikkatle değerlendirerek, ülkemiz ve milletimizin bekası için en uygun kararı vermelerini bekliyoruz. Bu anlamda yeni hükümeti kurma çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını arzu ettiğimizi ifade ediyor; konuşmama son verirken Ramazan-ı Şerif’in milletimize ve tüm İslam Âlemine tekrar hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu genel ekonomik durum ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Söylemeyi değil, söylenmeyi tercih eden bir toplumuz” diyerek yaşanan sıkıntıların ilgili platformda dile getirilmesinin önemine değindi.

Borazancıoğlu, “Bizler yaşanan süreçte siyasetin bir problem çözme sanatı olduğuna odaklanmalıyız. Bu dönemde işletmelerde mali disiplin ve genel kaideleri hayata  geçirmeliyiz. Genel olarak işletmelerde genel yapılanmanın sürdürülebilirliği açısından kaygılar yaşanıyor. İşletmeler olarak maliyet analizlerini doğru yapmıyoruz, ne kadar kazanıp ne kadar kaybettiğimizi bilmiyoruz. Çünkü fiyata endeksli bir rekabet anlayışımız var. Bu da zaten kan kaybeden firmaları zora sokuyor. Bu konuda toplumun her kesimi suçlu aslında. Ucuz fiyat, üreten de ürünü alan da taviz verecektir. Kurallar ve standartlar olmalı.

Sakarya’nın bundan sonraki on yılı için hazırlanmamız gerekiyor. 10 yıl sonra Sakarya’da bugünün İstanbul’unu aratmayacak ciddi değerlerin ve fırsatların olacağını ümit ediyorum. Şirket göçü alacak şehrimiz. Biz Sakarya’nın on yılına kendimizi adamalıyız” dedi.

Borazancıoğlu yaşanan hızlı değişimlere karşı tarım alanları ve çevreyi korumak adına tedbirler alınması gerektiğini belirterek “Bir şeyden taviz vermedikçe başka bir şey olmuyor bu anlamda kontrollü tavizlere yönelmeliyiz. Şirket anayasalarımızı düzenleyerek hazırlanmalıyız. Önümüzdeki on yıl için. Değişimin hızına ayak uydurmalıyız Karanlığa küfretmektense bir mum yakmak daha iyidir. “ dedi.

4. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise
dünyada yaşanan iklim değişimlerinin ekonomiye ve insanlık geleceğine dair büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade ederek “ Sakarya’da anormal bir iklim yaşanıyor. Son yağışlar çiftçiyi 50 milyon TL zarara uğrattı, bu durum çiftçinin ortaklaşa iş yaptığı sektörleri de etkileyecektir, Türkiye’nin gelirinin yüzde sekizi Sakarya’dan geliyor. Bu

 hepimize zarar verecek. Bunlar iklim değişikliği küresel ısınma ve insanlığın kaynakları yanlış kullanmasından kaynaklanıyor. Küresel kalkan tabakası, yaptığımız yanlışlarla güneş ışınlarının süzülmeden insanlara canlılara gelmesine neden oluyoruz. Oysa çevre bilinci vatan sevgisinin eyleme bürünmüş halidir.” dedi. Çakar ayrıca zarara uğrayan çiftçiler için ilgililerden ivedilikle destek talep etti.

 
31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise GSM sektöründe il bazında yaşanan cezalar ile ilgili yaşanan sıkıntının çözüldüğünü belirterek üyeler tarafından da memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hüseyin Gürsoy ise SATSO iftar programı öncesi çalışmalara kürsüden eleştiri getirdi. Diğer üyelerden bu eleştiri tarzına tepki gösterildiyse de konu Meclis Başkanı Akgün Altuğ ve diğer üyelerin katkılarıyla uygun noktaya getirildi.

Cep telefonu satıcılarının sattıkları aksesuarlar için menşei ve etiket sebebiyle orantısız cezai sorunlar yaşandığını ifade ederek GSM hattı sahiplerinin açtığı davalar neticesinde GSM firmalarına değil de bayilere ceza kesilmesinin perakende sektörünü zora soktuğunu ifade etti.

Dilek ve temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis yeni üyeleri Nihat Nama ve Bucur Başar kendilerini tanıtarak SATSO ve Sakarya üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Ardından kürsüye gelen Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir SATSO Ramazan kolilerinin dağıtımı ve ulaştırılması konusunda teşekkür ederek bilgi verdi.

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 24/6/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::