Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1115 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Temmuz ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, aylık faaliyetlerle ilgili değerlendirmede bulunarak ülke ve kent gündemi üzerine görüşlerini dile getirdi.

Başkan Kösemusul konuşmasında depremin yıldönümüne değinerek, “Ağustos ayı Sakarya’mız için hiçbir zaman unutulmayacak bir ay. 17 Ağustos 1999 büyük depreminin yıldönümü. Şehrimiz 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Başta deprem olmak üzere tabii felaketlere karşı devlet ve millet olarak almamız gereken tedbirler sürekli gündemimizde olmalıdır. Felaketlerin bir daha yaşanmaması duasıyla; depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Terör Saldırılarını Lanetliyoruz

Ülke gündemi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Başkan Kösemusul ülke olarak büyük bir imtihandan geçildiğini vurgulayarak, “Kan ve gözyaşının olduğu yerde hiçbir hizmetten, hiçbir başarı hikâyesinden gönül rahatlığı ile söz etmek asla mümkün değildir. Her gün acı bir haberle sarsılıyoruz. Kahraman Mehmetçiklerimizden, kutsal görevlerini asil bir şekilde büyük bir özveri ile yerine getiren emniyet teşkilatımızdan şehit haberleri gelmektedir. Hain terör saldırısıyla can veren evlatlarımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz. Tüm Türkiye gibi biz de şehitlerimize ağlıyoruz. SATSO Ailesi olarak halkın huzur ve güvenini bozmayı, kalkınma ve gelişmeyi engellemeyi amaçlayan bu hain girişim ve saldırıları nefretle kınıyoruz. Rabbim aziz şehitlerimize rahmet eylesin. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, milletimizin geleceğine kast edenler, fitne ve kandan beslenenler asla başarılı olamayacaklardır. Her vatan evladını kahreden bu süreç, süratle çözüme kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

 

Siyasi İstikrar Bir An Evvel Tesis Edilmelidir

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, mevcut ekonomik durum ve piyasalar hakkında da bilgi verdi. Kösemusul, “Dünya piyasalarındaki sert değişimler, doların değer artışını devam ettirerek diğer para birimlerini tetiklemesi küresel bir etki oluşturdu. Küresel etkiye yaşadığımız terör saldırıları, siyasi belirsizlik durumu da eklenince oluşan, şu dakika dahi yaşadığımız olumsuz sürece hep birlikte şahit oluyoruz. İş dünyası olarak her zaman her fırsatta ifade ediyoruz. Ülkenin kalkınması ve hedeflerine ulaşması için güçlü ekonomi şarttır. Güçlü ekonomi için de siyasi istikrar çok önemlidir. 7 Haziran seçim sonuçlarına göre ortaya çıkan koalisyon seçeneğini siyasi partiler değerlendirememiş ve tekrar seçim yapılması sonucu ortaya çıkmıştır. Sn. Cumhurbaşkanımızın seçimlerin yenilenmesi kararıyla geçici bir hükümet kurulacak. Seçimlerle birlikte tek başına iktidar ya da güçlü bir koalisyon ile bir an evvel hükümetin kurulması ve ekonomide sürekli bir reform sürecine geçilmesi biz iş dünyası için, yatırımlar için, halkımız için çok ama çok önemlidir. Global ekonominin koşullarını müşahede ederken, rekabet ortamının ortaya çıkardığı riskler dururken bir de ülkemizde üretilen meseleler önümüzde ciddi bir engeldir. İş dünyası büyümeye ve gelişmeye hazırdır. Tüm zorlukların üstesinden birlik ve beraberlikle geliriz. Her geçen zaman aslında bizim aleyhimize işlemektedir. İstikrar ve güven ortamı mutlak surette yeniden tesis edilmelidir. Seçimlerin şimdiden ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Serdivan Kız EML Temeli Atılacak

SATSO Yönetim Kurulu faaliyetleri hakkında da meclis üyelerine bilgi veren Başkan Kösemusul, “SATSO ve TOBB olarak şehrimize kazandıracağımız Arifiye Endüstri Meslek Lisesi ile Serdivan Kız Endüstri Meslek Lisesi çalışmalarını Yönetim Kurulumla birlikte yerinde inceledim. Arifiye’de inşaat hızla sürüyor; TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile Serdivan’daki temel atma töreni 31 Ağustos Pazartesi günü saat 18.00’da gerçekleştirilecek. Şehrimizin istihdam geleceğine en büyük katkıyı yine vermeye devam edeceğiz inşallah.

Şirket Merkezleri Sakarya’ya

Temmuz Meclis Toplantımızın da gündemini oluşturan şehrimizde bulunan şirket merkezlerinin Sakarya’mızda olması hususunda çalışmalar başlattığımızı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz ay içerisinde Akgün Başkanımızla birlikte Koç Holding yetkilileri ile Türk Traktör için bir araya geldik. Şirketlerin Sakarya’mıza katkılarının daha da yükselmesi gerektiğinin altını çizdik. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek.

Dünyaca Ünlü Firmaların Gözü Sakarya’mızda

Sanayi çalışmalarımız ve ihracatımızdaki gelişmeleri de geçtiğimiz ay ayrıntıları ile değindim. Bu ay çok kısa ifade edecek olursam, Otomotiv Üssü Sakarya vizyonumuzla hayata geçirdiğimiz çalışmalar ve lobi faaliyetlerimiz ortada. Bu çalışmalarımızın meyvelerini de şükürler olsun almaya başladık. Dünyaca ünlü firmaların gözü artık Sakarya’mızda. Artık şehrimize yatırım yapacak firmalar arasında bizler seçici olacağız.

Tarım Sektörünün Önemini İyi Biliyoruz

SATSO olarak tarım sektörünün ilimiz sosyo ekonomik gelişmesindeki önemini çok iyi biliyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sakarya’mız ekonomisinde tarım ve hayvancılığın payı, ülke ortalamasının 3 katı. Bu doğrultuda paydaşlarımızın da katkılarının olduğu, sektörün sorunlarını yakından izlemek ve çözümler üretmek için güçlü bir SATSO Tarım Hayvancılık Komisyonu oluşturduk. Meclis Üyemiz Abdurrahman Çakar başkanlığındaki komisyonumuz önemli çalışmalara imza atıyorlar.

Yeşil Nokta Projesi

Konuşmamın başında yaşanan ekonomik gelişmelerden bahsettim. Yabancı para birimlerinin değer kazanması bizim Türk Liramızın değer kaybı demek. Bu da ticari yaşama ciddi biçimde yansır. Ticareti canlı tutarak ekonomimizin kılcal damarları olan ticaret erbaplarımızı sağlam ve ayakta tutmak şehir ekonomimiz için çok önemlidir. İşte bu anlayışla 1,5 yıl hazırlanan SATSO Ticareti Geliştirme Komisyonumuz önemli bir çalışmaya imza attı. Yeşil Nokta Alışveriş Projesi uygulanmaya başladı. Tebrik ediyor ve destekliyorum. SATSO üyeleri Yeşil Nokta ile uygulamaya katılan işyerlerinden indirimli alışveriş yapma imkânı buluyorlar. Komisyonumuza teşekkür ediyorum.

Biz millet olarak her türlü zorluğun üstesinden gelmeyi başaracak birikime ve tecrübeye sahibiz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı asla kaybetmeden her birimiz kendi işlerimizde doğru projeler üreterek başarılı olacağımıza inanıyor; çalışmalarınızda kolaylık ve kazancınızda bereket diliyorum.” ifadelerini kullandı.  

Meclis Gündemi

SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı gündem maddeleri arasında yer alan SATSO Hizmet Binasının yanında bulunan 6038 parsel numaralı arsanın alımı ve hizmet binamızdaki yenileme, ilave ve tadilat işlemleri ile ilgili 2015 yılı gelir ve gider bütçesinde yapılan ek bütçe tadilatının görüşülmesi maddesi meclis üyeleri tarafından görüşüldü.

Söz konusu alım için açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk şunları dile getirdi:

“Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği mevzuatımıza göre, yeni bir gelir kaynağının oluşması halinde Yönetim Kurulu teklifi ve Meclis onayıyla Ek Bütçe yapılabilmektedir.

Bilindiği üzere 2012 yılında eski hizmet binamıza ait arsa Belediye tarafından kamulaştırılmıştı. Kamulaştırma bedelinin bir kısmı Endüstri Meslek Lisesi yapımında kullanılmak üzere Ek Bütçe yapılmış ve kullanılmıştır. Kalan bedel ek bütçe yapılarak kullanılabilir. Vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarız” dedi.

Madde meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunları Görüşüldü

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 29.Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir, Kreş ve rehabilitasyon merkezlerinin öğrenci taşımacılığı için ücretsiz kullandıkları araçlar için S plakası uygulaması gereği 7500TL talep edildiğini belirterek söz konusu uygulamanın bu merkezleri zor duruma düşürdüğünü ifade etti. Emir konuşmasında, “Biz özel eğitim rehabilitasyon merkezleri ve kreş işletmeleri olarak bu araçlarla sadece kendi öğrencilerimizi taşıyoruz ve ücretsiz taşıyoruz. Bizim gibi kurumlara farklı bir uygulama yapılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise ilimizdeki tarım arazileri ve tarım sektörünün önemine değindiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bir sektör ilimizde ne kadar ihracat, üretim ve istihdam sağlıyorsa o kadar önemlidir. Tarım sektörü ilimizin GSMH’sinde %24’lük bir oranla ciddi bir rakama sahiptir. Sanayi ne kadar önemliyse ilimizde tarım da o kadar önemlidir. Tarım konusunda ilimizde verim sorunu değil verimlilik sorunu var. Çünkü küçük arazilerde tarım yapıyoruz. Akova dünyanın en verimli ovalarından biri. Toprak kanunuyla korunması gereken bir yer Akova’nın marka olması için gayret etmeliyiz. Bu bölgenin büyük ova ilan edilmesi ve bu doğrultuda kanun çerçevesindeki desteklerden faydalanmasına çalışmalıyız. Bunu başarabilirsek ilimize 100 yıllık bir hizmeti de getirmiş oluruz.”

26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Murat Kurtuluş, 8. Meslek Komitesi ile hazırladıkları ve çalışmaları devam eden “Benim Geleceğim Mobilya” isimli proje hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Mobilya sektörünün canlanması ve istihdamını desteklemek amacıyla başlatılacak olan proje kapsamında öğrencilerin meslek seçimlerinde branş olarak mobilyacılığı tercih etmelerine yönelik çalışmalar yapılacağını, sektörü anlatabilmek adına öğrencilerin çeşitli fuar ve organizasyonlara katılımlarını sağlayacaklarını ifade etti.

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise yaptığı konuşmada deprem ve depreme hazırlıklı olmanın önemine değinerek, “Türkiye’nin bir deprem gerçeği var ve yıllar geçtikçe bu gerçekten hep bir adım uzaklaşılmakta ve hafızalarda sadece kötü ve unutulmaya başlanan bir anı olarak yer almaktadır. Depremlerin nasıl meydana geldiğini öğrenerek riskleri hakkında bilgi edinerek ve hazırlıklı olarak depremden korunmak mümkündür.” dedi. DASK sigortasının gerekliliği konusuna da değinen Topçu,  bu afet sigortalarının maliyetinin çok yüksek olmamasına rağmen sigortalanma oranının hala istenen seviyelerde olmadığına dikkat çekerek, “Unutmamalıyız ki sigortanın maliyeti kaybedeceklerimizin yanında hiçbir şey ifade etmemektedir. Sigorta teminatları da bu konuda önem arz ediyor. Sigorta şirketleri aklınızdan geçen teminatları değil satın aldığınız teminatları öder” diyerek sigorta yaptırırken tercih edilen teminatlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

34. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ise ilimizin tarım sektöründe Türkiye’de önemli bir paya sahip olduğunu hatırlatarak tarım alanlarının verimliliği ve aktif bir şekilde değerlendirilmesinin önemine değindi. Kahya yaptığı konuşmada, “Bizim çok verimli topraklarımız var. Arazi topluluaştırmasına ne kadar hazırız, bunu gözden geçirmek gerekir. Sakarya Üniversitesinde Ziraat Fakültesi yok. Üniversite bünyesinde böyle bir fakültenin olması ilimizdeki tarım alanlarının değerlendirilmesi ve akademik kapsamda incelenmesi anlamında da önemlidir” dedi.

21. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Akçam ise deprem anında büyük önem teşkil eden ve fay hattı üzerindeki illerde kurulan Acil İletişim Baz İstasyonu kurulması planlandığını belirterek, “Acil İletişim Baz İstasyonu deprem bölgesi olan iller için büyük önem arz ediyor. Ancak kurulması planlanan 41 il merkezi arasında Sakarya’nın yer almaması oldukça ilginç. Bu kadar çok depremin olduğu bir ilde acil iletişim baz istasyonunun olmamasını yadırgıyorum. Bu konuya dikkat çekmek istedim. Bu konuda kamuoyu oluşturmalıyız” diye konuştu.

Dilek ve Temenniler

SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adem Bilgen Ticareti Geliştirme Komisyonu tarafından hayata geçirilen Yeşil Nokta Projesi hakkında bilgi verdi. Bilgen konuşmasında, “Yeşil Nokta Projesi ile ilimiz ticaretinin canlanarak şehir ekonomisinin katlanmasını hedefliyoruz. Yeşil Nokta ile uygulamaya katılan işyerlerinden SATSO üyeleri indirimli alışveriş yapma imkanı bulacaklar. Üye iş yeri sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.  Değişen global düzen çerçevesinde yerel ticaretimizi canlandırmak, kurumsal aidiyet anlamında üyelerimizin kendilerini ayrıcalıklı hissedebilmelerine katkı sağlamak adına başlattığımız projemiz yönetim kurulu ve meclis üyelerimizin desteği ve katkıları ile hayata geçmiş bulunmaktadır.  Şu an itibariyle 80 üyemizle Yeşil Nokta Üye işyeri anlaşması yapmış bulunmaktayız. Yeşil Nokta logolu üye işyerlerinden SATSO üyeleri sözleşmede belirlenen indirim oranlarından faydalanabileceklerdir. Sosyal Medya ağı üzerinden de iletişim sağlanmaktadır. Oluşturduğumuz www.yesilnokta.org.tr resmi web sitesi, @SATSOYesilnokta twitter adresi ve SATSO Yeşil Nokta Facebook adresinden de duyurular, indirim oranları konusunda bilgi alınabilir.” bilgilerini paylaştı.

Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise Yönetim Kurulu üyesi Fatma Aygün Kahya’nın Ziraat Fakültesi Kurulması konusundaki önerisine istinaden, “Ziraat Fakülteleri önemli ama mezunlarının istihdam sorunu var.” diyerek Tarımsal Araştırma Enstitüsü kurulmasının sektör ve çalışanlar açısından daha faydalı olacağını ifade etti.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise merkezleri Sakarya’da olmayan firmaların merkezlerinin Sakarya’ya alınması konusunda SATSO’nun gayretlerini takdirle karşıladığını ifade ederek yerli firmalardan alımların da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Haber Tarihi : 27/8/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::