Girişimci adayları için, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasındaki protokol gereği eğitimler devam ediyor. SATSO’da düzenlenen girişimcilik kursları ile 4 yılda toplam 1510 kişi eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı.

2015 yılında gerçekleştirilen protokol kapsamında da gerçekleştirilen eğitimler neticesinde SATSO’da gerçekleştirilen törenle 100 girişimci adayına daha sertifikaları verildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Sakarya Vali Yardımcısı Ahmet Yurtseven, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Özüm, KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Ahmet Genç, Sakarya İŞKUR Müdürü Tekin Kaya, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, KOSGEB İl Müdürü İsmet Yılmaz, KGF Sakarya Şube Müdürü Murat Osman Kıcıman, Teknokent Müdürü Tahsin Engin, il protokolü ve girişimci adayları iştirak etti.

Teröre Lanet

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul açılış konuşmasına terörü lanetleyerek başladı. Kösemusul, “Her gün acı haberlerle sarsılıyoruz. Terörü lanetliyor; şehit olan vatan evlatlarına Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Kösemusul’dan Destek

Sakarya’nın hızla geliştiğini aktararak konuşmasını sürdüren Kösemusul, “Şehrimizi çok daha iyi seviyelerde görmek için paydaşlarımızla birlikte gayretli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğitim ve istihdamda en önemli nokta olan girişimciliği iş dünyası olarak çok önemsiyoruz. SATSO olarak yeniliklerin peşinden koşan, üreten, çalışan insanlarla, destek olacak kurumları buluşturmak temel hedefimizdir. Bu kapsamda, Sakarya’mızda girişimci sayımızın daha da artmasını istiyor ve girişimcilerimizi destekliyoruz. Tamamladığınız eğitim için sizleri tebrik ediyorum. Eğitiminizin sonucunda sizler de firmalarınızı kuracak ve inşallah SATSO Ailesinin birer ferdi olacaksınız.” şeklinde konuştu.

Çok Hızlı Değişimin İçindeyiz

Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için daha çok çalışacaklarını belirten Başkan Mahmut Kösemusul, “Zamanın ruhunu iyi okumak, çalışmalarımızı zamanın koşullarına uygun bir biçimde güncellemek hayati öneme sahiptir. Kendimizi ve kurumlarımızı yenilemek zorundayız. Çok hızlı bir değişimin içindeyiz. Bu değişim ivmesine en büyük desteği inanıyorum ki sizler vereceksiniz. Geleceğe nasıl bakıyoruz, gelecekten ne bekliyoruz? Bu geleceğe yetişmek için kendimizi hem bireysel hem kurumsal olarak nasıl geliştiriyoruz? Bu soruların cevabını SATSO’nun geleceği, Sakarya’nın geleceği olan sizler açısından da düşünüyoruz. Girişimcilerimizi de bu anlamda yürekten destekliyoruz. Her fırsatta ifade ettiğim gibi; Sakarya’mızın büyümesi demek; Türkiye’nin büyümesi demektir. Sakarya’mızın başarısı, ülkemizin başarısı olacaktır. Sakarya’mızın geleceği girişimcilerimizin risk alarak ve inanarak, yılmadan gerçekleştireceği başarılı çalışmalarda saklıdır. Şehrimizin ve ülkemizin geleceği için gerçekleştireceğiniz tüm çalışmalarda üstün başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

MARKA: Eğitimler Sürecek

Sertifika töreninde konuşan MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ise Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölgedeki yatırımcılara destek olmak ve doğru yatırımlara yönlendirmek adına çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekerek, “İstihdam sağlayan, girişimciliği tetikleyen ve girişimcileri destekleyen faaliyetler bizim için önemlidir. Bu faaliyetlerin içinde olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bize bu fırsatı veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. MARKA olarak da Büyükşehir Belediyesi ve Karasu’da devam eden girişimcilik eğitimleri sertifika programlarımız vardır. Talepler oldukça da bu eğitimler devam edecek” dedi.

Tekin Kaya: Nitelikli İşgücü Destekleri Var

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya girişimci adaylarının eğitim programları ile sayısının artırılması yanında istihdamın olduğu her alanda eğitim programı düzenlediklerini, girişimci sayısının arttırılması yanında nitelikli işgücünün yetiştirilmesine de destek sağladıklarını ifade ederek şunları dile getirdi:

“SATSO ile imzaladığımız protokol gereği yılsonuna kadar toplam 600 kişiye girişimcilik eğitimi vermeyi planlıyoruz. SATSO işbirliğinde, 4 yılda 1510 kişi girişimcilik eğitimi aldı. Bunlardan 496’sı işyeri açmış bulunmaktadır. Bu girişimcilerin de 217’si KOSGEB desteği almıştır.” sözleriyle, iş fikri olup ilave istihdama katkı sunacak olan girişimci adaylarını devam etmekte olan girişimcilik eğitim programlarına katılmaya davet etti.

İslamoğlu: KOBİ’ler Ekonominin Can Damarıdır

KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu ise, girişimci adaylarını tebrik ederek başladığı konuşmasında, “Ülkemizde sürekli artmakla birlikte 3,5 milyondan fazla KOBİ vasfına haiz işletme bulunmaktadır. Bunun üzerinde de 20 bin işletme bulunmaktadır. Yani işletmelerimizin %99,8’i KOBİ vasfına sahip işletmelerden oluşmaktadır. KOBİ’lerin istihdama katkısı %75’tir. Satışların %65’ini KOBİler gerçekleştirmekte,  yatırımların da  %55’i ve ihracatın %60’ını, Ar-Ge harcamalarının %40’a varan bir kısmını KOBİ’ler gerçekleştirmektedir.

Buradan da anlaşılıyor ki KOBİ’ler ekonominin can damarıdır. KOSGEB olarak kamu kurumları işbirliği dışında da eğitimler düzenliyoruz bu bağlamda Sakarya’da bugüne kadar toplam 12 bin kişi girişimcilik eğitimi aldı. 500 kişi işletmesini kurdu ve KOSGEB 6,5 milyon destek verdi. KOSGEB’ten destek almak işin bir aşaması esas olan bunu devam ettirmek ve KOBİ vasfının üzerine çıkmak için hazırlıklarını yapmak önemlidir.” diye konuştu.

KOSGEB Desteğe Hazır

Girişimci adaylarına yönelik ABD’de yapılan bir araştırma örneğine değinen İslamoğlu, bu tür girişimlerin başlamasında zamanlamanın çok önemli olduğunu belirterek dünya piyasalarındaki aktörlerin sürekli değiştiğini ifade ederek sistemli ve doğru bir planlama yapmak gerektiğini dile getirdi. KOSGEB’in her türlü desteğe hazır olduğunu da sözlerine ekleyen İslamoğlu, “KOSGEB’in toplamda 8 ana destek programı var. Bu programların 35 alt başlığı mevcut. Bugüne kadar 350 binin üzerinde girişimcilik belgesi verdi. 20 bin işletme kuruldu. Sadece %1’lik kısmı kapandı. Geri kalanın ekonomimize katkı vermeye devam ediyor.” dedi.

Engelliler ve Şehit Yakınlarına Pozitif Ayrımcılık

Girişimcilere seslenerek kadın engelli şehit ve gazi yakınlarına pozitif ayrımcılık yaptığının da altını çizen İslamoğlu, son olarak destek veren işbirliğinde bulunan tüm kurumlara teşekkür etti.

Özgüven Sorunu Ortadan Kalkıyor

Sakarya Vali Yardımcısı Ahmet Yurtseven ise “Girişimcilik gelişmişliğin en önemli kriteridir üniversite mezunu işsizlerin sayısı gün geçtikçe artmakta çünkü gençler öncelikle devlet kurumlarında çalışmayı tercih ediyor. Kendi işyerinizi kurmak isteyenlerin oranı %88 ama kuramama sebepleri özgüven eksikliği ve maddi yetersizlik. Girişimcilik kursları bu özgüvensizliği ortadan kaldırmak adına büyük önem taşıyor. Maddi destekler de sermaye ihtiyacını karşılamak adına önemli. Kapanan işyeri sayısının azalmasını yeni işyerlerinin ve girişimcilerin artmasını diliyorum. Tüm girişimci adaylarına iş hayatında başarılar diliyorum” dedi.

Sertifika Töreninin ardından kürsüye gelen Feride Kadıman rol model olarak girişimcilik ve başarı hikayesini anlattı.

KGF Kolaylaştırıyor

KGF Sakarya Şube Müdürü Osman Murat Kıcıman da, Kredi Garanti Fonu çalışmaları hakkında bilgi vererek, “KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşudur. KOBİ’lere doğrudan kredi sağlamamakla birlikte, onlara kefil olmak suretiyle KOBİ’lerin bankalardan kredi kullanmalarını kolaylaştıran, kredi risklerine karşı bankalara KOBİ’ler için garanti vermek suretiyle doğrudan değilse de dolaylı yoldan kredi imkânlarını açan bir yapılanmadır.” dedi.

Kıcıman konuşmasının devamında, KGF’nin kefaletinden yararlanmak için öncelikle şirket ya da şahıs firması olarak Kobi (Küçük ve orta ölçekli işletme) olunması ve herhangi bir meslek odasına kayıt olunması gerekmektedir. Sakarya’daki tüm bankalarla çalışma imkânı bulunan KGF’nin bir diğer sağladığı imkân yeni kurulmuş Kobi’lere de projelerini beğenmesi halinde destek olabilmesidir. Bankalar bir yılı doldurmayan firmalarla kredi ilişkisine sıcak bakmamalarına karşın KGF’nin kefil olduğu durumlarda bu firmalara kredi verebilmektedirler.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından tören, sertifika teslimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

Haber Tarihi : 8/9/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::