Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarında Sakarya, 195 milyon 523 bin dolarlık ihracatı ile en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 8’inciliğe yükseldi. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ağustos ayına göre artışın yüzde 75 olduğunu belirterek, “Bu artışı tahmin ediyorduk. Orta vadede ihracat rakamlarımız inşallah daha iyi olacak. Parite etkisi başta olmak üzere oluşan olumsuz etkilere karşı ihracatını yükselten iş dünyamızı tebrik ediyorum” dedi.

TİM İhracat Rakamlarını Açıkladı
Türkiye İhracat Meclisi (TİM) Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Adana’da açıklanan rakamlara göre genel ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın 9 aylık döneminde de yüzde 10 düşüşle 106 milyar 287 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, bu dönemde parite kaynaklı 9,7 milyar dolarlık kayıp yaşandı. 2014 yılının Eylül ayında Sakarya ihracatı 227 milyon 889 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Sakarya’nın 2015 Eylül ayı ihracat rakamı ise geçtiğimiz yıla oranla %14,2 azalışla 195 milyon 523 bin dolar olarak açıklandı.

Ağustos’a Oranla %75’lik Artış
Ağustos 2015 ihracatına bakıldığında Sakarya, 111 milyon 746 bin dolardan yüzde 75 artışla Eylül ayı sonunda 195 milyon 523 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, bir önceki aya oranla gerçekleşen yüzde 75’lik artışın memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Kösemusul, “Sakarya’mız Ağustos ihracat rakamları sonucunda parite ve tatil etkisinin yüksek olduğunu ifade etmiş, ümitli olduğumuzu ve Eylül’de daha iyi olacağımızı belirtmiştim. Ağustos’ta 12’nci sırada iken yüzde 75’lik artışla Eylül’de 8’inci sıradayız. Bu sonuç ümidimizi daha da yükseltti.” diye konuştu.

Siyasi İstikrar ve Güçlü Ekonomi Çok Önemli
Türkiye’nin 2’inci çeyrekteki yüzde 3,8’lik büyümesinin de iş dünyasına olumlu etki oluşturduğunu aktaran Kösemusul, güçlü ekonomi ve siyasi istikrarın önemine dikkat çekerek şunları kaydetti; “Global ekonomide yaşanan son gelişmeler ve ekonomik durgunluğa, ülkemizin sınır komşularındaki karışıklıklar ve içeride yaşanan terör olaylarına karşın ekonomimizdeki yüzde 3,8’lik büyüme önemliydi. İş dünyamız umutla çalışmalarını devam ettirdi. Güçlü bir ekonomide hedeflerimize daha çabuk ulaşırız. Güçlü ekonomi için de siyasi istikrar çok önemlidir. İş dünyası, yatırımlarını artırmak için istikrar ve güven ortamının tesis edilmesini ve güçlü ekonomi ile birlikte gelen ekonomik reformların devamını arzular. İnşallah iş dünyasının talebi doğru karşılık bulacaktır.”

Orta Vadede Daha İyi Olacağız
“Sakarya’mız ihracat hedefleri için gerçekleştirmekte olduğumuz birçok önemli proje var. İhracat tecrübesini tüm sektörlere yaymak için çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde son ekonomik gelişmelerin agresif bağlayıcılığında ihracatımızı daha da yükselterek bulunduğumuz sırayı korumak istiyoruz. Parite etkisi başta olmak üzere oluşan olumsuz etkilere karşı ihracatını yükselten iş dünyamızı tebrik ediyorum. Her zaman ifade ettiğim gibi Sakarya olarak orta vadede inşallah daha iyi seviyelerde olacağız.”

Haber Tarihi : 1/10/2015
PAYLAŞ
Son Haberler ::