Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO – Medya Buluşmalarında basın mensupları ile bir araya gelerek SATSO çalışmaları ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Sakarya’yı orta vadede önemli başarıların beklediğini vurgulayan Kösemusul, “Kaybedecek vaktimiz yok. Sakarya’mızı tüm paydaşlarımızla geleceğe hazırlayacağız. Sanayi çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlandı. Planlananın dışında yeni bir OSB çalışmamız olmayacak.” dedi.

Terör Saldırıları
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Sakarya medyası ile bir araya geldi. Basın toplantısında son gelişmeleri paylaşan Kösemusul, soruları cevaplandırdı. Toplantı konuşmasının açılışında son yaşanan terör olaylarını kınayan Başkan Kösemusul, “Ülkemizin kalkınmasını ve gelişmesini engelleyecek, insanımızın refah ve huzur içinde yaşamasının önüne geçecek tüm hain girişim ve saldırıları nefretle kınıyorum. İş dünyası olarak ülkemizin 100. yıl hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz.” derken hedeflerini de belirten Kösemusul, “ Sakarya’mızı orta vadede inşallah ihracatta ilk 5 il arasında olan, ticarette, tarım, turizm ve sosyal yaşamda marka şehir hedeflerini önemli ölçüde tamamlamış bir şehir olarak görmek istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda Sn. Valimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Rektörümüz ve tüm paydaşlarımızla birlikte ortak akılla hareket ediyoruz. Çok şükür bu yolda önemli mesafeler aldığımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

Kümelenme Projelerinde Başarılı Olduk
Başkan Mahmut Kösemusul basın toplantısının devamında Organize Sanayi Bölgeleri çalışmalarını ayrıntıları ile aktardı ve tüm konularda değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kösemusul şunları kaydetti; “Biz SATSO olarak şehrimizin sanayi geleceğini az evvel de ifade ettiğim gibi paydaşlarımızla birlikte çok dikkatli planladık. Aslında sanayide projelerimizi önemli ölçüde de tamamladık. Kümelenme projelerine çok önem veriyoruz. Sakarya’mızın değerlerini koruyan ve bu değerlerle birlikte şehrimizi kalkındıran nitelikli sanayi için çalışıyoruz.

Kaliteli Eğitim ve Nitelikli İstihdam Çok Önemli
Sakarya’nın geleceği için biz OSB çalışmalarını önemsiyoruz. Burada aslında şu da olmazsa olmazımızdır. Bu da kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam. Sakarya’mızı doğru projeler ve disiplinli çalışma ile geleceğe hazırlamak zorundayız. Bu anlayışla gerçekleştirdiğimiz çalışmaların en başında tabii ki eğitim var. Eğitime çok daha fazla önem vermeliyiz. Kaliteli eğitim olmazsa istihdamınız nitelikli olmaz ve güçlü, katma değerli üretim yapamazsınız. Güçlü ve katma değerli üretim sizi tercih edilebilir kılar ve ihracatınızı yükseltmenin önünü açar.

Gücümüzün Temeli Eğitimdir
İş dünyasının gücü de eğitimden gelir. Bu doğrultuda çalışmalarımızı artırdık. Arifiye ve Serdivan’da TOBB ve SATSO olarak Endüstri Meslek Liseleri inşaatlarımız hızla sürüyor. Meslek Liselerinde sanayi ile Milli Eğitim, Üniversitede ise sanayi ile üniversite iş birliğini hayata geçirdik. İş dünyası ile öğrenciler artık iç içe olmak zorunda. Bunu istiyoruz ve bunun için gayret ediyoruz. 3+1, 7+1, UMEM ve UMDE projelerinde ortağımız olan Sakarya Üniversitesi ile başarılı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarda sizler de bilgi sahibisiniz. Özellikle Sakarya’mızda bu çalışmalarla fark oluşturduk. Üniversitemize teşekkür ediyoruz.

İhracat Tecrübemizi Artırıyoruz
Nitelikli istihdamda özellikle otomotiv sektöründe gurur duyuyoruz. Ancak nitelikli istihdamı çağın şartlarına göre yenilenebilir kılmak ve tüm sektörlere genişletmemiz gerekir. Bu anlayışla çalışarak TEKNOKENT ile iş birliğine gittik. TEKNOKENT bünyesinde bulunan ADAPTTO şubesini de SATSO Hizmet Binamızda açtık. Burada üyelerimizin, firmalarımızın ihracat tecrübelerini artırmaları için çalışmalar yapıyoruz. Nitelikli istihdam çalışmalarımızda önemli bir seminerle konuya parantez açıyoruz. Alanında uzman bir isim olan Prof. Dr. Cem Kılıç Odamızda olacak ve Sakarya’mızın istihdam geleceğini konuşacağız. Önemli bir yol haritası ortaya çıkacak. 22 Ekim sabahı Odamıza bekliyoruz. Ve yine Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi olan ABİGEM Şubesini de Odamız bünyesinde hizmete açtık. Burada firmalarımız için anahtar teslim niteliğinde bulunabileceğimiz fuar hizmetleri ve ikili iş görüşmeleri çalışması yapıyoruz. Sanayi başlığı altında bizler eksiklerimizi hem şehir kabiliyetinde hem de bölgesel olarak tespit ederek tamamlamak için çalışıyoruz.

Güven ve İstikrar Ortamı Şarttır
Sakarya’mızın ihracatı ile gurur duyuyoruz. Evet. Özellikle otomotive çok önem verdik ve bu alanda Sakarya’mızın geleceği olduğunu gördük. İhracatta son ay rakamlarına baktığımızda 8. sıradayız. Şimdi geçen seneye göre ihracat rakamlarımız azaldı diyebiliriz. Evet. Küresel ekonominin sert koşulları ve ülkemizin içinde bulunduğu durum ortada. Sadece Sakarya olarak değil global anlamda ticarette sert değişimler söz konusu. TL – Dolar paritesi değişimlerinin yanı sıra diğer para birimlerinde de bu değişimlere şahit oluyoruz. İnşallah ekonominin hayati derecede ihtiyacı olan güven ve istikrar ortamı sağlandığında değerlerimizin daha da yükseleceğine inanıyorum.

İhracatımız Orta Vadede Daha da Yükselecek
İhracat değerlerimize baktığımız zaman Sakarya’mız Ağustos ihracat rakamları sonucunda parite ve tatil etkisinin yüksek olduğunu ifade etmiş, ümitli olduğumuzu ve Eylül’de daha iyi olacağımızı belirtmiştim. Ağustos’ta 12’nci sırada iken yüzde 75’lik artışla Eylül’de 8’inci sıradayız. Önümüzdeki dönemde son ekonomik gelişmelerin agresif bağlayıcılığında ihracatımızı daha da yükselterek bulunduğumuz sırayı korumak istiyoruz. İhracat konu başlığında yerimizi ve konumumuzu potansiyelimizi evet iyi değerlendirmek lazımdır. Otomotiv sektörü ile birlikte ihracat tecrübesini tüm sektörlere yaymak için çalışıyoruz. İhracat hedeflerimize orta vadede ulaşacağız derken aslında kastettiğimiz tek sektöre bağlı kalmadan alternatif sektör ve alternatif pazarlara ulaşmak. Bunda da umut veren gelişmelerle karşılaşıyoruz.

Alternatif Sektör ve Pazarlarımız Var
2014 ve 2015 yılı Eylül ayı ihracat değerleri ve sektörlerine baktığımızda alternatif sektörlerde, gemi ve yat, halı ve mücevher, meyve ve sebze mamülleri, süs bitkileri ve mobilya ile orman ürünlerinde ihracatımız güzel gelişmeler yaşamış ve ihracatımız artmış. Süs bitkilerinde %53 lere varan artışla karşılaşıyoruz. 2014-2015 yılları sadece Eylül ayı ihracat sektör değerlerini kıyasladığımızda ihracat değerleri düşen ana sektörlerimiz var ama bu sektörler az evvel bahsettiğim koşulların daha iyi durumlara gelmesi ile de yükselişini sürdürecektir.

Otomotiv Avantajımız Var
Kilogram başı ihracat değerlerine baktığımızda ise şunu net görebiliyoruz. İhracat fiyatı ne kadar yükselirse, hedeflerimize o kadar ulaşırız. 1 kilo teknoloji ürünü satmak ile 1 kilo tarım ürününü ihraç etmenin aynı fiyat olmayacağını hepimiz biliyoruz. İhracatta bir dönüşüme ihtiyacımız var. Tarım ürünleri ihracatımız da mutlaka yüksek olsun, diğer sektörlerde de yüksek olsun. Sakarya’mız hamdolsun otomotiv sektörünün avantajı ile kilo başına ihracat değeri Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Türkiye’de 2015 ilk 6 ay kilo başına ihracat değeri 1,4 – 1,5 dolar seviyelerinde iken Sakarya’mızda bu değer, 4,5 dolar. Otomotiv sektörüne bakarsak bu değer ise 8,3 dolar. Otomotiv sektöründeki avantajlarımızla birlikte Sakarya’mız ekonomisini değerlendirdiğimizde şunu net olarak görebiliyoruz. Sakarya’mız üreterek büyüyecek ve ihracat değerini yükseltmek için, ülkemizin ihracat hedefine vereceğimiz katkıyı daha üst seviyelere çıkarmak için Sakarya’mızın avantajlarına odaklanmamız, markalı ve yüksek teknolojili ürünler ihraç etmemiz lazım.

Ticareti Canlı Tutmak Zorundayız
Sakarya’mız ticaret hayatı denince akla gelen ilk şehirlerden. Ticaret kültürümüzün köklü oluşundan hareketle her zaman bu hayatı canlandırmamız ve daha nitelikli bir seviyeye yükseltmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Ticareti canlı tutarak ekonomimizin kılcal damarları olan ticaret erbaplarımızı sağlam ve ayakta tutmak şehir ekonomimiz için çok önemlidir. Bu anlayışla hareket ederek 1,5 yıl hazırlanan SATSO Ticareti Geliştirme Komisyonumuz önemli bir çalışmaya imza attı. Yeşil Nokta Alışveriş Projesi uygulanmaya başladı. Tebrik ediyor ve destekliyorum. SATSO üyeleri Yeşil Nokta ile uygulamaya katılan işyerlerinden indirimli alışveriş yapma imkânı buluyorlar. Bu projeyi daha da genişleterek uygulanması noktasında da destek bekliyorum.

Ticarette Kümelenme Projelerimizi Tamamlayacağız
Meslek komitelerimizin ticareti geliştirme noktasındaki hassasiyetli çalışmaları var. Yine Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Sanayideki kümelenme çalışmalarımızı da inşallah ticarette de gerçekleştirmek istiyoruz. Galericiler, inşaat malzemecileri, geri dönüşümcüler olmak üzere ticaret yaşamımızda da önemli çalışmalara inşallah yakın bir süreçte hep birlikte imza atacağız.

Tarımsal Çalışmalara Desteklerimiz Artacak
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak tarım sektöründe üzerimize düşen tüm konularda hassas davranan kuruluşların başında geliyoruz. Bakın tarımsal hassasiyetleri son derece iyi biliyor ve destekliyoruz. Bizim tüm bu anlattığım çalışmalar aslında tek bir noktaya değiniyor. Çok daha güzel, başarılı ve yaşanabilir bir Sakarya. Tarım Komisyonu Başkanımız Tarım İl Eski Müdürümüz, Meclis Üyemiz Abdurrahman Çakar abimiz. Onun öncülüğünde Tarım Komisyonumuz da önemli çalışmalar yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Biz her çalışmamızda tarımsal meselelere son derece dikkatli yaklaşıyor ve müsaade de etmiyoruz. Bunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Sakarya’mızın tarım değerlerinin bilincinde, hassasiyetlerimizi önceleyerek yeni bir çalışma başlatıyoruz. Sakarya’mızda yaklaşık 60 bin aile tarım ve hayvancılık ile iştigal ediyor. Türkiye’nin en verimli arazileri Sakarya’mızda da var. Bizim yaklaşık 58 bin hektar arazi varlığına sahip Akova’mız var. Tarım potansiyelimizi de daha verimli kullanabiliriz. Bu anlayışla diyoruz ki; Akova, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 14. Maddesinde yer alan “Tarımsal Üretim Potansiyeli Yüksek Büyükova” kapsamına alınmalı ve arazi toplulaştırılması yapılmalıdır. Sakarya’mız tarım sektöründe de bu çalışmayla önemli anlamda fark oluşturacaktır. Tarımsal ürün çeşitliliği ve bunun ticaretini yükseltmek için de Odamız bünyesinde çalışmalarımızı artırdık. Tarımsal ürünlerde ihracatın daha da artması için ifade ettiğim çalışmalar içerisinde de ayrı başlıklar mevcut. İnşallah ihracat hedeflerimize ulaşırken tarım sektörünün de bu yolda önemli katkılar vereceğini ümit ediyoruz.

Turizmde Eksik Kaldık, Açığı Kapatmak İçin Çalışacağız
Sakarya’mız her alanda bir cennet. Ama özellikle şehrimizin turizm zenginliğini iyi biliyoruz. Bu alanda eksik kaldığımızın da farkındayız. Tüm paydaşlarımızla birlikte bu sektörün daha canlı ve aktif hale getirilmesi ve katma değerinin yükselmesi için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Bu sorumlulukla hareket ederek tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve hazinemiz niteliğindeki Taraklı ilçemizde Valiliğimizin katkılarıyla satın alarak restore ettiğimiz Taraklı Fenerli Konak hizmete açıldı. İnşallah müze olarak hizmet verecek. Büyükşehir Belediyemizin Karasu’daki çalışması da çok önemli. Sapanca, Taraklı ilçelerimizde önemli turizm yatırımları var ve olmaya da devam edecek. Sakarya’mız her alanda gelişimini sürdürecek bir şehir. İnşallah daha iyi noktalarda olacağız.

Seçimler Hayırlı Olsun
Sakarya’mızın daha iyi seviyelerde olması için iş dünyası olarak çok çalışacağız. Ancak bir mesajımız var. Terör olayları ve siyasi meseleler süratle çözüme kavuşturulmalıdır. İstikrar ve güven ortamı sağlanmadan, ekonominin sağlıklı olması pek mümkün değildir. 1 Kasım seçimlerinde mutlaka sandığa giderek oylarımızı kullanalım. Seçimler şimdiden hayırlı olsun.”

Sakarya OSB’de Sanayi Çarşısı Olacak
Basın Mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Kösemusul, “1. OSB genişleme alanında önemli ve güzel bir çalışmamız var. Her şey orada net. Mevcut halin sağlıklı olmayacağını düşünerek eksik kalan kümelenme projesini daha uygun şartlarda tamamlamak için çalışma yapıyoruz. İnşallah güzel bir çalışma olacak ve 1,5 yıl içinde hız kazanmış olacağız. Orada güzel bir sanayi çarşısı projemiz var. Kentsel dönüşüme de önemli bir katkı sunmuş oluyoruz.

Yerli Otomobil Sakarya’mızda Üretilmeli
Karasu’daki yatırım için Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi çok çalıştık ve hamdolsun bunda başarılı olduk. Süreci dikkatle takip edeceğiz. Şu anda bir şey söylemek için erken. Ancak bu kazancın şehrimizden uzaklaşmaması için gereken tüm çalışmaları da yapacağımızın altını çizmek isterim. Ayrıca yerli otomobilin şehrimizde üretilmesi için de tüm şehir hep birlikte istekli bir çalışmaya ortak olmalıyız. Yerli otomobilin Sakarya'da otomotiv ihtisas bölgesinde üretilmesini istiyoruz. Sakarya buna hazır. İnşallah Toyota'nın dört çeker bir araç üretecek olmasına ilişkin 'Dört çeker Sakarya' diyelim. Karasu Limanı'na bağlı bir demir yolu var. Karadeniz'den dünyaya açılan bir Sakarya vizyonu çizdik. Bu vizyon çerçevesinde bütün lobi çalışmalarını yaptık. Önemli yatırımların Sakarya'ya gelmesini başardık. Yetkililerin bu limanı ve demiryolunu bir an önce bitirmelerini arzuluyoruz. Bu işin uzaması bize zarar veriyor. Bizim bu zamana kadar yaptıklarımızın hayata geçmesi için bu proje çok önemli.

Özel OSB Çalışmamız Yok
Söğütlü’de 2. OSB çalışmalarımızda belirtilen derneğe tahsis konusunda bir çalışmamız yok. Şehrimizde kurulan ya da kurulacak olan tüm kümelenme ve organize sanayi bölgeleri çalışmalarımızda hassasiyetlerimizi asla hasıraltına sürüklemeyiz. Şehrin geleceği için karar Sakarya’nındır demiştim. Sakarya’ya zarar verecek hiçbir firma şehrimizde yatırım yapamaz. Türkiye’nin her noktasından –şartlarımızı kabul eden- her müteşebbis, üyemiz olabilir, şehrimize katma değer sağlayabilir. Gündemdeki çalışmalarımızın dışında, planladığımız çalışmaların dışında yeni bir OSB çalışması yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

Haber Tarihi : 13/10/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::