Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1117 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Eylül ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, aylık faaliyetlerle ilgili değerlendirmede bulunduğu konuşmasına Sakaryalı şehidimizi anarak başladı veSakarya olarak büyük bir acı yaşadık. Vatanımız için canlarını veren şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Sakarya’mızın ve ülkemizin başı sağ olsun. Ülkemizi terörden korumak için mücadele veren tüm güvenlik güçlerimize Allah kuvvet versin.” dedi. Başkan Yılgenci yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

İhracat umut veriyor

Ekim ayının başında umudumuzu artıran bir haber aldık. Şehrimiz ihracatı biraz da olsa toparlandı. Ağustos ayında 12. olan Sakarya Eylül ayında %75’lik bir artış ve 195 milyon 523 bin dolarlık ihracatı ile 8. sıraya yükseldi. İş dünyamızı kutluyoruz. İnşallah daha iyi olacağız. 2014 ve 2015 yılı Eylül ayı ihracat değerleri ve sektörlerine baktığımızda alternatif sektörlerde, gemi ve yat, halı ve mücevher, meyve ve sebze mamulleri, süs bitkileri ve mobilya ile orman ürünlerinde ihracatımız güzel gelişmeler yaşamış ve ihracatımız artmış. Süs bitkilerinde %53 lere varan artışla karşılaşıyoruz. İhracat rakamlarımızın iyi olması ve başarının ana sektörlerle birlikte diğer sektörlere de yansıması için çalışıyoruz. Bu anlamda genel sekreterliğimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Bu amaçla Odamızda ABİGEM ve TEKNOKENT şubeleri açıldı. Üyelerimizin gerek fuar tecrübelerinin artırılması gerekse projeler yazarak işleme koymaları anlamında gereken tüm destek bu şubelerde verilmektedir. Yine Kocaeli Sanayi Odası ve ABİGEM ortaklığında geçtiğimiz hafta ikili iş görüşmeleri programı gerçekleştirildi. Faydalı olduğu inancındayım. Bu doğrultuda çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz.

SATSO-Medya Buluşmaları

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak belli aralıklarla Medya Buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Medya, Oda olarak bizim en önemli paydaşlarımızdandır. Basın mensuplarımızla Odamızı, çalışma ve hedeflerimizi, Sakarya’mızı konuştuk. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Sn. Başkanımız basın toplantısında Odamızı ilgilendiren tüm konularda kamuoyunu bilgilendirdi. Evet. Sanayide planlananın dışında yeni bir OSB çalışması düşünülmüyor. Ticaret, tarım ve turizme daha çok ağırlık vermeye başlayacak; eğitimin kalitesi ve istihdamın gücünü artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Basın toplantımız sürerken o sırada Sanayi Bakanımız Sn. Fikri Işık, yerli otomobil ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. 2020’den evvel de yollarda olacağı belirtildi. Sakarya olarak tüm tecrübemiz ve potansiyelimizle üretimin şehrimizde yapılmasını arzu ediyoruz. Hayırlı olsun. İnşallah milli tank ve milli tren gibi milli otomobil de Sakarya’mızın üretimi olur.

Sakarya’nın İstihdam geleceği konuşulacak

Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam… Bu iki başlık bizim öncelikli çalışmalarımız içerisinde yer alıyor. Eğitimin kalitesi için üniversite ve milli eğitim ile işbirliği içinde çalışmalarımız sürüyor. Meslek Liseleri inşaatlarımız yükseliyor. Nitelikli istihdamımızla özellikle otomotiv sektöründe gurur duyuyoruz. Nitelikli istihdamın tüm sektörlerde uygulanabilir olması için yarın önemli bir programla bu alandaki çalışmalarımıza start  veriyoruz.

Sakarya Teknokent, Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile nitelikli istihdam sorununa dikkat çekerek sorunların çözümü için yol haritası belirlemek hedefiyle bir seminer düzenliyoruz. Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi, NTV, CNBC-e ekonomi yorumcusu ve Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Prof. Dr. Cem Kılıç, 22 Ekim Perşembe günü yani yarın, Sakarya’nın “istihdam” geleceğini masaya yatıracak. Türkiye ve Sakarya’daki mevcut istihdam durumu, yurt dışındaki iyi uygulamalar ve soruna çözüm önerilerini aktaracak. 09.00 – 13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek seminerimize Meclis üyelerimizi bekliyoruz.

Ay sonu seçimler var. 1 Kasım seçimleri ülkemiz ve Sakarya’mız için hayırlı olsun. Seçimlerden çıkacak sonuç inşallah Türkiye’miz için başarılı günlerin işareti olur. “ dedi.

Gücümüzü üyelerden alıyoruz

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis üyesi Behlül Bayrak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilin en önemli öncü sivil toplum örgütü olduğunu dile getirerek “Biz gücümüzü 10 bin üyemizden alıyoruz. Hiç kimse buranın sahibi değil, SATSO’nun sahibi üyeleridir.” diyerek seçim süreci başlamadan yapılan çalışmalarla ilgili serzenişte bulundu.

İş adamları çocuklarını yetiştirmeli

Meclis Üyesi İzzet Dönmez ise, Türk ticaret tarihi ile ilgili yaptığı değerlendirmeye İtalya örneğini vererek Venedik’te ticarethanelerin tabelalarında 1800 1700 lü yılların tarihi var. Biz de bu kadar uzun yıllara dayanan şirketler yok, çünkü Osmanlılar döneminde ticari yaşam, gayri Müslimlere bırakılmıştır. Bu yüzden bir ticari geçmişimiz 90 yıldan öteye gitmiyor. Çocuklarımızı kendi işlerimiz doğrultusunda  işi onlara bırakacak şekilde yetiştirmeliyiz. İş adamının çocuğu doktor olmaz. İş adamı çocuğunu sektöründe iyi yetiştirirse işleri çocuklar geliştirir. Türk iş dünyası olarak omuzlarımızdaki yükümüz büyük, Refah ülkesi olmak için, işletmelerimizin rekabet edebilir üstünlüğe sahip olabilmeleri için çocuklarımızı eğitime yönlendirmeliyiz. “ diyerek iş dünyasında nesiller boyu devam eden sürekliliğin başarıyı ve gücü getireceğini ifade etti.

Vergisini Sakarya’ya Ödeyenler Takdir Edilmeli

Meclis Üyesi Oktay Topçu da yüksek oranda vergi ödeyerek belli bir seviyeye gelmiş firmaları takdir etmek gerektiğini vurgulayarak özellikle Sakarya’da üretim yapan ve Sakarya’da vergisini ödeyen firmaların ön plana çıkarılarak daha da destek vermeleri gerektiğini ifade etti. Topçu konuşmasının devamında “Üretim ve vergide Sakarya’yı tercih eden firmaları iyi değerlendirmeliyiz” diyerek vergisini Sakarya’da ödemeyen firmaların da böylece teşvik edileceğini sözlerine ekledi.

Kapalı Çarşı Türkiye’nin ilk Avm’si idi

Meclis Üyesi Hakan Tenekeci ise genel anlamda ticaretten çok sanayinin gündeme getirildiğini belirterek ticaretin arka planda kaldığını dile getirdi. Tenekeci “Ticaret kan kaybediyor, ilimizde ticaret alanında sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin Çark Caddesi’ne alternatif caddeler oluşturmalıyız, alternatifi olmadığı için kira bedelleri oldukça yüksek ve bu ticaret erbaplarını zor durumda bırakıyor.” Diye konuştu.

Meclis Üyesi Tenekeci ayrıca Kapalı Çarşı’nın eski cazibesini yitirmesiyle uzun çarşının da olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek “Kapalı Çarşı Türkiye’nin ilk avm si niteliğinde bir alışveriş merkezi idi. Bugün geldiği nokta üzücü. Bu konuda gayret göstermeli eski cazibesine kavuşmasını sağlamalıyız” dedi.

Meclis Üyesi İsmail Eminler ticaretin son on yılda büyük bir değişim geçirdiğini internet satışlarına varan bir noktaya geldiğini ifade ederek ticaret erbabının bu konuyla ilgili bir çalıştay düzenlemesini önerdi

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise “Google Nasıl Yönetiliyor” isimli kitabı meclis üyelerine okumaları için önererek “İş dünyasının gerekleri ve konuştuğumuz tüm konulara ilişkin ipuçlarını o kitapta bulacaksınız. Sanayi konusunda bir çalışma hakkında bilgi vereyim. TEİAŞ Grup Bölge Müdürü ile OSB’lerde enerji altyapısı konusunda SATSO ile çalışma sürdürülüyor.” dedi.

Haber Tarihi : 21/10/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::