Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Sakarya İli Mesleki Eğitim Sorunları İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

SATSO’da gerçekleştirilen ve ev sahipliğini Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci’nin yaptığı toplantıya Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, İş Kur İl Müdürü Tekin Kaya, Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç İlimizdeki meslek liselerinin Okul Müdürleri, SATSO Meclis üyeleri ve üyeler iştirak etti.

"İlimizdeki mesleki eğitimin sorunlarının sektör temsilcileri ile paylaşılması, istihdam ve sanayi işbirliği çerçevesinde mesleki eğitimdeki yeni gelişmelerin görüşüldüğü toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci şunları dile getirdi:

“Sakarya’mızı çok seviyoruz. Çünkü güzel şehrimizin değerine, potansiyeline, bu şehrin insanına, iş dünyasına inanıyoruz, güveniyoruz. İş dünyası olarak Sakarya’mızın gelişim ve dönüşüm gayretine en yüksek katkıyı nasıl verebiliriz, bunun peşindeyiz. Bölgemizdeki şehirleri dikkatle etüt ederek artı ve eksilerini tespit ediyor, çalışmalarımıza yön veriyoruz.2023’de Karadeniz’den dünyaya açılmış, ilk yerli treni, yerli tankı ve yerli otomobili üreten bir Sakarya etiketiyle anılmak istiyoruz

Hedeflerimize ulaşma yolunda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamız üzerine düşen sorumluluğu en güzel şekilde yerine getirmek mecburiyetindedir. Kaliteli eğitim, nitelikli istihdam, güçlü üretim ve yükselen ihracat için her bir başlığı ayrı ayrı değerlendirmek zorundayız. Hedeflerimizin aslında iki temeli var; kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam. Bunlar bizim olmazsa olmazımız.  Eğitiminiz güçlü ve istihdamınız nitelikli olursa fark oluşturur, katma değerli üretim yaparsınız. Bu da sizi ayrıcalıklı kılar ve tercih edilmenizi sağlayarak daha çok ihracat yapmanızın önünü açar. Eğitim çalışmalarımız kapsamında biliyorsunuz,  Arifiye ilçemizde inşa ettiğimiz SATSO Endüstri Meslek Lisemizin inşaatı hızla devam ediyor. TOBB Sakarya Kız Endüstri Teknik Meslek Lisesi için startverdik, inşaatlar hızla yükseliyor. Nitelikli istihdamımızla gurur duyuyoruz ancak nitelikli istihdamı yenilenebilir kılmak ve tüm sektörlere genişletmemiz gerek. Eğitim ve mesleki yaşamı ile ilgili soru işaretlerine boğulan bir gencin fikir üretmesini, aktif çalışarak başarılı olmasını beklemek biz karar vericiler için vahim bir hata olacaktır. Sanayimizin ihtiyacını, öğrencilerimizin hedefleriyle birleştirerek doğru bir politika ile sanayi ile üniversite, sanayi ile milli eğitim iş birliğini hayata geçirmek ve her geçen zaman kapsamını daha da genişletmek zorundayız. “

İş Kur İl Müdürü Tekin Kaya ise Sakarya’nın istihdam sorunun çözümüne yönelik SATSO ile işbirliği çerçevesinde geçmişten bu yana ortak çalışmalar ve projeler üretildiğine dikkat çekerek “SATSO ile ilimizdeki istihdamın daha kaliteli ve düzenli olmasına yönelik güzel çalışmalarımızın bundan sonra da devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

İş Kur İl Müdürü Kaya konuşmasının devamında Sakarya İş Kur Müdürlüğü olarak kamu işverenlerine yönelik farklı alanlarda 4000 kişiyi işe yerleştirip istihdamına katkı sağladıklarını dile getirerek toplum yararına projeler kapsamında engelli, 35 yaş üstü emekliliği yaklaşmış olanlar, roman vatandaşların da yoğunlukla yer aldığını ifade etti.

Sadece kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik değil özel sektör işverenlerle de bu konuda işbirliği yaptıklarını dile getiren Kaya “İş Kur önceden sadece kamu kurum ve kuruluşlarını önceleyen bir kurumken bugün çok farklı boyut kazarak özel sektöre de ciddi katkılar sağlıyor. Önümüzdeki süreç için özel sektörün bu imkanlardan daha fazla yararlanmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ise yaptığı konuşmada ilimizde mesleki eğitimin paydaşları olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İş Kur, SATSO belediye ilgili meslek örgütleri ve sektör temsilcilerinin uyum içinde çalışmaları sürekli olarak irtibat halinde bulunmaları ilimizdeki meslek eğitiminin kalitesini artırmakla kalmayıp üretim ve istihdamda da ciddi katkılar sağlıyor, sağlayacaktır.

Bugün ilimizde 40’a yakın meslek lisesi, toplamda 20,400 öğrenci mevcuttur. Sanayi ve işletmelerde mesleki eğitime devam eden 4962 öğrenci bulunmakta ve okullarımızda 32 farklı alanda eğitim verilmektedir” diye konuştu. Kuntoğlu konuşmasının devamında, biz öğrencimize piyasada istihdam imkanı yüksek olan alanlar açmak istiyoruz. Sakarya’nın sanayi bölgesi olması itibariyle meslek liselerinin çok olması bir avantajdır. 1. OSB müdürlüğü ile çalışmalarımız neticesinde mesleki eğitimin nasıl geliştirileceği konusunda fikir birliğine vardık. Bu doğrultuda ilimizde olmayan diğer illerde örneğinin olduğu OSB’ler içindeki özel meslek liseleri konusunda ve sertifika programları düzenleyen Bursa örneğini inceleme çalışmalarımız başlıyor.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, ülkemizdeki meslek liselerinin gelişimi ve mevcut durumu ile ilgili değerlendirmede bulunarak bu ve benzeri toplantıların Ankara İstanbul da yapıldığını Sakarya’nın bu konuda toplantı yapılan üçüncü il olduğunu belirtti.

Yıldırım konuşmasında ülkemizde 3312 adet meslek lisesi ve toplam 1 milyon 740 bin öğrenci 140 bin öğretmen, 52 alan 204 dalda eğitim yapıldığını ifade ederek  “Bu alanlar uluslararası sınıflandırmalarla uyumlu alanlardır. Orta öğretimden mezun olan her 100 öğrenciden 50’si bizim öğrencimiz oluyor. Bu bizim adımıza sevindirici bir konudur. Bu gelişmeyle birlikte bizim kaliteyi ve niteliği de aynı seviyede yükseltmemiz gerekmektedir. Amacımız öğrencileri en iyi şekilde sektöre ve istihdama hazırlamak önceliğimizdir. Kalitemizi üst seviyelere çıkarmamız gerekiyor. Eğitim sektöründe öğrenci çıktıdır, bu çıktının kaliteli sektörün talep ettiği ihtiyaç duyduğu nitelikte olması gerekiyor. 2007 yılında dört yıllık lisansa gitme oranı %2,05 iken 2014 yılı itibariyle bu oran %7’dir. 7 yılda 3 kattan daha fazla bir artış gösteriyor. İş hayatında bizden memnuniyet ile ilgili mezunları izleme araştırmalarına dayanarak bilgi veren Yıldırım 18 bin işletme sahibinin görüşüne göre 2009 yılından bu yana mezunlardan memnuniyet konusunda yükselen bir trend vardır. İşletmenin ölçeği yükseldikçe memnuniyet de yükselmektedir. Oran %70’e kadar çıkmaktadır. Türkiye’de mesleki eğitim veren kurumlardan memnuniyet sorulduğunda küçük işletmelerde memnuniyet 50 orta 60 büyük işletmelerde memnuniyet %70 oranındadır. Kalite sizin beklentinizle orantılıdır. Aradığınızı bulabiliyorsanız kalite odur. Yetiştirdiğiniz elemanın işvereni ile sıkı iletişim içinde olmanız gerekiyor bu konuda öğretmenlere büyük iş düşüyor. Sektör istişare toplantıları sonucunda çıkan taleplere istinaden yönetmelikler düzenliyor. Mesleki teknik eğitimin tarafları sadece sanayi ve okullar değildir. Bunun sosyal boyutları da önemlidir. Mesleki eğitimin finansmanı devletin üzerinde bu Avrupa da özel sektöre de paylaştırılıyor. Bu konuda devlet teşvik sistemi geliştirdi. Bu iletişimi yerelde sağlayabilmek için her türlü işbirliğine hazırız. Eğitim kalitesinin yükseltilmesi konusunda sanayi ile işbirliği önemlidir. Ara kademe insan gücüne ara eleman değil ana eleman olarak tanımlıyoruz. Bu çalışanların memnuniyeti, işverenlerin memnuniyeti ve kalitenin yükseltilmesi için çalışmalar yürütmeliyiz” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın işletmelerin nitelikli istihdam arayışına çözüm üretme arayışı neticesinde hayata geçirilmesi planlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İş Kur İl Müdürlüğü işletmelerin paydaşlığında yapılacak  “Meslek Lisesi Öğrencilerinin Üretime Kazandırılması” projesi konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş yaptığı sunumda projenin detayları hakkında bilgi vererek proje ile ilgili bir izleme, değerlendirme ve koordinasyon kurulunun oluşturulacağını belirterek paydaşları temsilen birer temsilci seçilerek belirlenen meslek alanlarında işbirliği yapılacak işletmeleri tespit edileceğini ve işletme - okul eşleştirmesini SAKARYA MEM ve İŞKUR ile birlikte gerçekleştirileceğini ifade etti.

SATSO PROJESİNİ İL İSTİHDAM KURULUNA SUNACAK

Yaklaşık üç aydır hazırlıkları devam eden projenin il istihdam kuruluna sunulacağını ifade eden Ateş, “Meslek liselerindeki öğrencileri üretime kazandırılması adına detaylı araştırmalar yaptık. Yurtdışındaki uygulamaları da inceledik. Özellikle Almanya’da dual sistemin çok ön planda olduğunu ve ticaret sanayi odalarının bu sistemde yönlendirici ve öncü olduğunu gördük ve hatta %70 oranında TSO’ların ağırlığının olduğunu gördük. Yine İstanbul Ticaret Odası ile yaptığımız istişareler neticesinde projemizi hazırladık” şeklinde konuştu.

İki oturumdan oluşan toplantının ikinci bölümünde işverenlerin soruları yanıtlandı.

Soru cevap bölümünde divana gelen Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ve İş Kur il Müdürü Tekin Kaya, SATSO meclis üyeleri ve işletme temsilcilerinin sorularını yanıtlayarak Sakarya’nın istihdam konusunda sorunları ve çözüm önerilerine yönelik istişarelerde bulundular.

Sakarya’da işveren ve iş arayanların birbirilerinin taleplerini karşılayamadıkları dile getirilerek çalışanların mesleki nosyon, mesleki ahlak ve mesleki düşünme yetisi konusunda eksikliklerin giderilmesi gerektiği ve meslek liselerinin tercih edilmesine yönelik özendirme çalışmalarının yapılması gerektiği ifade edildi.

 

 

Haber Tarihi : 7/11/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::