Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık  Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1119 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi

Otomotiv Şehri Sakarya İçin

SATSO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi verirken 2015 yılına yönelik ekonomik değerlendirmelere de yer verdi.

Başkan Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

Otomotiv Şehri Sakarya çalışmalarımız, yerli oto arzumuzu her fırsatta dile getiriyor ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda şekillendiriyoruz. Biliyorsunuz çalışmalarımız ve yoğun mesaimiz sonucu Karasu’muzda Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilmiştir. İş dünyası olarak katma değerli üretime, ar-ge ve teknolojiye, tasarım ve markalaşmaya daha ilgili olmalı, hedefimizi yüksek tutmalıyız. Otomotiv, ihracatımızın en önemli sektörü. Sakarya'mız, otomotiv sektöründe üs olmalı. Bu doğrultuda çalışmalarımızı genişleterek sürdürüyoruz. Kasım Meclis Toplantımızın hemen sonrasında Valimiz Sn. Hüseyin Avni Coş’un başkanlığında Odamız Yönetim Kurulu ve üyelerimizden oluşan 50 kişilik heyetimizle Dünyanın önemli finans merkezlerinden olan Çin’in Şangay Bölgesi’nde gerçekleştirilen Automechanika Otomotiv ve Yan Sanayi Fuarı’na katıldık. Frankfurt Messe ortaklığıyla düzenlenen Türk üreticisinin yedek parça ve yan sanayi üretimi olarak pay sahibi de olduğu fuarda incelemeler yaptık. Şangay Başkonsolumuz aynı zamanda Sakaryalı hemşehrimiz olan Özcan Şahin Bey ile bir araya geldik. Ticari Ateşeler Mustafa Yavuz ve Aykut Aymelek ile fırsatlar hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Başkan Yardımcımız Orhan Yılgenci ve Yönetim Kurulumuz otomotiv sektörünün dünyadaki öncü firmalarından Saic Motor’u ziyaret etti. Son olarak Uluslararası Ticaret Odası ile bir araya geldik. Oda Başkanı’na Sakarya’mızı anlattık, şehrimize davet ettik. Oda Başkanı Çin otomotiv firmalarının dünya ile entegrasyonunda Türkiye’nin yerinin ayrı olduğunu belirtti. Tarihi ipek yolunu yeniden canlandırma kararında olduklarını ifade etti. Şangay Uluslararası Ticaret Odası ile Kardeş Oda protokolü imzalama konusunda Genel Sekreterliğimizin görüşmeleri devam ediyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ihracat ve sektör tecrübelerini yükseltmek hedefiyle çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de sürecek.

Sanayi Üretimi ve Büyüme Rakamları Morali Yükseltti

Yılı tamamlarken son ayda iş dünyamızın 2016 için umutlarını yükselten gelişmeler de yaşandı. TÜİK ülkemizin 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Piyasa beklentileri gerçekleştirilen anketlerde daha düşük seviyelerdeydi. TÜİK’in açıkladığı yüzde 4’lük sonuç, olumlu bir sonuçtur. Yılsonuna ilişkin büyüme rakamlarının da ortalamanın altında kalmayacağını tahmin ediyoruz. Global ekonomide yaşanan son gelişmeler ve sınır komşularımızdaki karışıklıklara rağmen büyümenin artarak devam etmesi iş dünyamızın moralinin yüksek olması açısından oldukça önemlidir. Açıklanan rakamlara baktığımızda sanayi üretimimizin yükseldiğini görüyoruz. Ekim’de bir önceki yıla göre yüzde 4,6’lık bir artış var. İş dünyamızın gayretli çalışmalarını ve pazar arayışlarını sürdürdüğüne memnuniyetle şahit oluyoruz. Son açıklanan büyüme rakamının iç tüketimdeki artışın meydana getirdiği canlanmayla oluştuğunu söyleyebiliriz. Ayrıca otomotiv sektöründeki rekor talep ve üretim de bu sonuçlarda yüksek bir etki oluşturmuştur. Cari açığın düşmesi ve büyümenin yükseliş trendine girmesi önemli gelişmelerdir ve tabii ki yeterli değildir. İnşallah yılsonunda ve 2016 yılında daha olumlu rakamlarla karşılaşmak istiyoruz.

Asgari Ücret

Asgari ücret düzenlemesi ile ilgili fikrimizi geçen Meclis Toplantımızda da belirttim. Asgari ücret ile ilgili gerçekleşecek uygulama, işverene bu doğrultuda verilecek destek ve yüklerinin hafifletilmesi ile birlikte ekonomimizin canlandırılmasına da katkı sağlayacak.

Eylem Planı Memnuniyet Verici

Ayrıca Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümetin Eylem Planını açıkladı. Yeni işe giren gençlerimizin ücretlerinin 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanması gibi genç işsizliğin yükselmesinin önüne geçecek; yatırım ve iş kredisi ile faizsiz destekler gibi gençlerimizin iş hayatına daha kolay adapte olacağı; kıdem tazminatında tartışmalara yol açan sorunların gerekli mevzuat düzenlenmesi sonucunda sosyal taraflarla istişareyle çözüm getirilmesi gibi uygulamalar iş dünyamız açısından da memnuniyet vericidir.

Ekonominin kılcal damarları olarak nitelendirdiğimiz KOBİ’lerimize verilen önem, esnafımıza gösterilen değer de Planda önemli bir yer tutmuş, bizleri memnun etmiştir.  Gelir Vergisi muafiyet sınırının yükseltilmesi, yem ve gübreden alınan KDV’nin kaldırılması piyasada bir canlanmaya yol açacaktır. Yeni Gelir Vergisi Kanunu, Kalkınma Bankacılığı’nda yeni düzenlemeler, kırsal kalkınma desteklerine verilen büyük önem, meslek liselerinin yeniden yapılandırılması ve daha bir çok uygulama beklenilen zamanda mutlaka hayata geçirilmelidir. 

 

 

 

Reformlar Hızla Devam Etmeli

Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere Türkiye’miz mali disipliniyle, bağlayıcı etkilere karşı ekonomisinde gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve idari dönüşümler sayesinde büyüme temposuna girmiştir. Özellikle son iki yılda gerçekleşen üzücü bir çok olay ile atlatılan iki seçim sonucunda her ne kadar bu tempoda yavaşlama olduysa da reformların daha kuvvetli bir şekilde devam etmesini ve yüksek tempoya yeniden kavuşmayı iş dünyası olarak arzu ediyor ve bekliyoruz.

Güven ve İstikrar Başarıyı Getirecek

Eylem Planı uygulanmaya başladıktan hemen sonra ısrarla üzerinde durduğumuz güven ortamı yeni istikrarlı bir dönemin işaretlerini verecektir. Gayret ve daha çok çalışmanın vakti olduğunu belirttik ve iş dünyası olarak ekonomimizin canlandıracak her düzenleme ve gelişmeye destek veriyoruz. Biz büyümenin artarak sürmesini ve ekonomik istikrarın uzun vadede devam etmesini istiyoruz. Bu doğrultuda açıklanan 64. Dönem Eylem Planı’nın ekonomimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Başarının Temeli: Kaliteli Eğitim ve Nitelikli İstihdam

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak her fırsatta söylüyoruz. Biz, istişarenin, bir ve beraber olmanın önemini çok iyi biliyoruz. Hamdolsun ki, biriz, beraberiz. Birlikte güçlüyüz.

Sakarya'mızı hedeflerine ulaştırmak için zamanın ruhuna uygun projeler tasarlıyor ve tüm paydaşlarımızla birlikte hızla hayata geçiriyoruz. Biz, merkezi hükümet, yerel yönetimler, STKlar, iş dünyamız, üniversite iç içe olsun; Sakarya’mızı hep birlikte geleceğe taşısın istiyoruz.

Eğitime verdiğimiz öneme sizler de şahit oluyorsunuz. Odamız bünyesinde verdiğimiz eğitimlerin niteliğini her geçen gün artırıyoruz. ABİGEM ve TEKNOKENT Şubelerini Odamız Hizmet Binasında açtık. Ayrıca Arifiye’de ve TOBB ile birlikte Serdivan’da inşa ettiğimiz Endüstri Meslek Liselerinin inşaatları hızla devam ediyor.

Biz iş dünyası, dersimizi iyi çalışıyoruz. TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Kursları’nda (UMEM) en çok kursiyere eğitim vererek Türkiye 1’incisi olmuştuk. Daha fazla girişimci yetiştirme ve istihdamı artırma amacındayız. 2015 yılında nitelikli istihdam konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda önemli başarılar elde ettik. İŞKUR ile imzaladığımız protokol kapsamında 2015 yılında 600 kişiye Girişimcilik Eğitimi verdik.

Örnek Bir Çalışma Daha: Sanayi - Milli Eğitim İşbirliği

Sakarya’mızdaki sanayi ve üniversite işbirliğini daha da güçlendirirken, şimdi de Meslek Liseleri’nde iş dünyamızın her fırsatta dile getirdiği kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam sorununa el atıyor, Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte imzalayacağımız bir protokolle birlikte inşallah bir yarayı hep birlikte iyileştiriyoruz. Örnek bir proje hazırladık. Öğrencilerimizin hayallerini ve hedeflerini iş dünyamızın ihtiyaçları ile buluşturuyoruz. Çalışmalarmız kapsamında Meslek Liselerindeki bölümler iş dünyamızın ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda şekillenecek. Türkiye’ye örnek bir uygulamayı hayata geçiren Genel Sekreterliğimize ve Meslek Komitelerimize teşekkür ediyorum. Kaliteli ve yerinde -uygulamalı -  eğitim, nitelikli istihdamı beraberinde getirir. Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam, üretim gücünü artırır. Tüm bunlar olursa fark oluşturursunuz ve ihracatınız artar. İşte biz nakış işler gibi tek tek bu yolda ilerlemeye, başarı için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

OSB Çalışmaları ve Yeni Ticaret Bölgeleri

Biz, şehrimizi kirletmeyecek, doğal yapısını bozmayacak sanayinin kontrollü OSB’lerde konuşlanmasını istiyor, sanayileşmenin kıymetli tarım arazileri dışında gelişmesi için büyük gayret gösteriyoruz. Kümelenme çalışmalarında 2015 yılında yaşanan üzücü hadiselerden dolayı daha çok bürokrasi ağırlıklı çalışmalar sürdü. Biraz da yavaş işledi aslında. İnşallah 2016 yılında daha seri bir şekilde kümelenme çalışmalarını tamamlamak istiyoruz.

Birinci OSB'yi genişleterek çarpık sanayileşmenin önüne geçip düzenli ve kontrollü bir şekilde ilerlemeyi hedefliyoruz. Sakarya’mıza yeni bir büyüme bölgesi kazandırıyoruz.

Şirket Merkezleri Sakarya’ya

Daha önceki Meclis Toplantılarımızın da gündemlerinde yer alan, şehrimizde bulunan şirketlerin merkezlerinin Sakarya’mızda olması hususunda çalışmaları da artıracağımızı yılın son Meclis toplantısında da bir kez daha vurgulamak istedim. Şirketlerin Sakarya’mıza katkılarının daha da yükselmesi gerektiğinin her fırsatta altını çiziyoruz. Şehrimiz yerel yönetimlerinin bütçesinin artması Sakarya’mız için, insanımız için daha çok hizmete kavuşması anlamında büyük önem arz etmektedir.

Ticaret, Tarım ve Turizm Çalışmaları

Sanayi çalışmalarımızla birlikte özellikle yılın son döneminde ağırlık vermeye başladığımız ve yeni dönemde de çalışmalarını artıracağımız ticaret, tarım ve turizm çalışmalarına ağırlık vermeye başlıyoruz. Sanayide az evvel de bahsettiğim gibi planlarımız hazır, çalışmalarımız plan dahilinde devam ediyor. Turizmde biliyorsunuz Valiliğimizin önemli desteğiyle Taraklı ilçemizde Fenerli Konak satın aldık, restorasyonu bitti açılışını hep birlikte gerçekleştirdik. Turizm çalışmalarında hassasiyetimiz artarak devam edecek.

Yeşil Nokta Projesi

Ticarette, Ticareti Geliştirme Komisyonumuzun önemli bir çalışması olan Yeşil Nokta Projesi hayata geçti. Daha da kuvvetlendirerek, genişleterek bu projeye devam etmeliyiz. Proje kapsamında Odamız üyeleri indirimli alışveriş yapma imkanına sahip oluyorlar. Komisyonumuza teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Akova Büyükova Kapsamına Alınmalı

Sakarya’mızın tarımını çok önemsiyoruz. Tarımda katma değerli ürün üretimi ile ilgili paydaşlarımızla ortak çalışmalar yapmak istiyoruz. Şehrimizin tarım potansiyelini de kullanarak güçlü bir politikayı hep birlikte üretmeliyiz. Sakarya’mızın tarım değerlerinin bilincinde, hassasiyetlerimizi önceleyerek yeni bir çalışma başlattık. Çalışma şu an da Bakanlıkta ve gidişat olumlu. Sakarya’mızda yaklaşık 60 bin aile tarım ve hayvancılık ile iştigal ediyor. Türkiye’nin en verimli arazileri Sakarya’mızda da var. Bizim yaklaşık 58 bin hektar arazi varlığına sahip Akova’mız var. Tarım potansiyelimizi de daha verimli kullanabiliriz. Bu anlayışla diyoruz ki; Akova, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 14. Maddesinde yer alan “Tarımsal Üretim Potansiyeli Yüksek Büyükova” kapsamına alınmalı ve arazi toplulaştırılması yapılmalıdır. Sakarya’mız tarım sektöründe de bu çalışmayla önemli anlamda fark oluşturacaktır. Çalışmalarımızı yeni yılda da hızlandırmak istiyoruz.

SEDAŞ Kışa Hazır Olmalı, Bunu Bekliyoruz

Sakarya’mız hızla büyüyor ve gelişiyor. Geçtiğimiz hafta da basın mensuplarının sorusuna cevaben de söyledim. SEDAŞ kış şartlarında SATSO üyelerini hiçbir şekilde mağdur etmemek için çalışmalarını yapmalıdır. Enerji kesintilerini bir kez daha yaşamak istemiyoruz. Şehrimizin gelişimine tüm kurumlar – altını çizerek ifade ediyorum- ayak uydurmak zorundadır. Bu kış mevsiminde geçen yıl ki sıkıntıları yaşamamayı ümit ediyorum.

SATSO Ailesi Büyüyor

2014 – 2015 yılı değerlendirmelerine baktığımızda ihracat ve ithalatta bir önceki yıla göre düşüşle karşılaştık. 11 aylık ihracat %26; 10 aylık ithalat ise %11’lik bir düşüş yaşamış. 2 genel seçim atlatan, terör meseleleri ile karşılaşan ve coğrafi konumundan kaynaklı sınır komşularımızda yaşanan sıkıntılar sonucunda ekonomimizde bu sonuçla karşılaşacağımızı bekliyorduk. 2016 yılında inşallah yeniden bir yükselişe geçecek; ortada vadede ise inşallah ihracat hedefimiz olan Türkiye’de ilk 5 il arasında yer alacağız.

SATSO Ailemiz büyümeye devam ediyor. Toplam ve faal üye sayılarımız, şirket sayılarımızda artış görünmektedir.  Sunumda da rakamları görebilirsiniz Anonim Şirket sayımızda %86, faal üye sayımızda %37’lik bir artış var. Memnuniyet verici rakamlar. İnşallah 2016’da daha iyi olacaktır.

Üye çalışmalarımızı bu sonuçlarla şekillendiriyoruz. Aktifliği artırma ve sorunları minimize etme hususunda gayretlerimiz artarak devam edecek.

Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre Aralık ayı Meclisimizde, bir sonraki yıl bütçesini görüşmek ve karara bağlamak durumundayız.

Sakarya’mızın geleceği için hayata geçirdiğimiz çalışmalarda bizlerle birlikte olduğunuz için, gerek meclis gerekse komite toplantı ve kararlarınızla şehrimiz ekonomisine değer kattığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası mensupları bu şehrin eşrafıdır, kanaat önderleridir. Sakarya’mızda aidiyet kültürünü daha da kuvvetlendirmek zorundayız. Çağın şartlarına uyarak kendimizi yenilemeliyiz. Sürekli güncellemeye kendimizi hazırlayarak Sakarya’mızın büyümesi ve gelişmesine bizler yön vermeliyiz. Fizik kuralıdır; boşluklar doldurulur. Boşluk bırakma lüksümüz yok. Ben şehrimiz iş dünyasında bu başarıyı kazanacak bir nitelik görüyor; Gelecek Sakarya’mızındır inşallah diyor, 2016 yılı bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum. “ dedi.

Başkan Kösemusul’un ardından kürsüye gelen Meclis üyeleri aylık faaliyetler ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Teknokente Sermaye Artırımı

Toplantıda Teknokent Sermaye artırımı nedeniyle SATSO’nun da %10 ortağı olması nedeniyle söz konusu sermaye artırımı oranında artışı konusu oy birliği ile kabul edildi.

Ekmek Fiyat Tarifesi Görüşüldü

2016 yılı ekmek fiyat tarifesinin de görüşüldüğü meclis toplantısında konu ile ilgili bilgi veren 28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı şunları dile getirdi:

Odamıza gelen Ersa Unlu Mamüller Yeşil Artvin Unlu Mamüller, Santa Trabzon Ekmek ve Unlu mamüllerinin ekmek fiyat tarifesi ile ilgili talepleri komitemiz tarafından değerlendirildi.

Buna göre ekmeğin ilimiz sınırları içinde 350gr, 1,50TL, 700gr 3TL, 1150gr 4,50TL, olarak satılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Son olarak 2013 yılının temmuz ayında vermiş olduğumuz ekmek tarifesi üzerinden geçen 2,5 yıl zarfında 49-55 TL fiyat aralığından 68-74 TL fiyat aralığına geçmiş ve yaklaşık %30 zamlanmıştır. İşçilik geçen yıl eylül ayında %10 artmış olup önümüzdeki günlerde yeniden fark verilmesi söz konusu olacaktır. İşçi zamları ekmek fiyatı ile orantılı olarak gündeme gelirdi. Geçen süre zarfında çalışanlarımıza ekmek tarifesi değişmeden fark vermek zorunda kaldık bunu fırıncı esnafımız göğüslemiştir. Fırınlarımız da kullanmış olduğumuz odun %30 zamlanmıştır. Bunun yanında akaryakıtta bir tek düşüş söz konusu dünya petrol fiyatlarının düşmesi sebebiyle su %22, elektrik %1,4 doğalgaz %20 oranında zamlanmıştır.

Ekmek maliyeti etkileyen bu sebeplerden dolayı ekmeğe %7 oranında yeni bir fiyat ayarlaması yaptık. Sakarya halkına ve fırın esnafına hayırlı olmasının diliyorum” dedi.

Ekmek fiyat tarifesi ile ilgili açıklamaların ardından Meclis Üyesi Behlül Bayrak ekmek fiyatlarına zam gerekçelerine istinaden değerlendirmelerde bulundu.

Madde meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildikten sonra oy çokluğu ile kabul edildi.

SATSO 2016 Yılı Bütçesi

SATSO 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısında, Hesapları inceleme komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu’nun detaylı açıklamasının ardından bütçe maddeleri meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildi.

SATSO 2016 yılı bütçesi ile ilgili Meclis Üyeleri; Adnan Borazancıoğlu, Behlül Bayrak, Hakan Tenekeci değerlendirmelerde bulundu.

Bütçe hazırlama çalışmaları ile ilgili Yönetim Kurlu Sayman Üyesi Nadir Öztürk’ün açıklamalarının ardından SATSO 2016 yılı gelir ve gider Bütçesi meclis üyeleri tarafından 8 milyon 738 bin 509 TL ile oylanarak kabul edildi.

Haber Tarihi : 24/12/2015
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::