SATSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gündem maddeleri görüşülerek oylandı.

Yolcu taşıma fiyat tarifesi ile ilgili meclise sunulan gündem maddesinde bilgi vermek üzere kürsüye gelen 19. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Naci Altay yolcu taşıma fiyat tarifesi teklifi ile ilgili konuştu. Teklif, 19. Meslek Komitesi tarafından Meclis Üyelerinin oylamasına sunuldu. Konuşmasında Altay, “Ulaşım sektöründe tüketici fiyat endeksine göre 2013 yılı ulaşım sektöründeki değişim oranı %17.99’dur. 2014 yılında bu değişim oranı %15,54, 2015 yılında ise %15,38’dir. Biz de üyelerimizden gelen talebi değerlendirerek bu değişimlere göre ücretleri belirleyip yönetime sunduk bu fiyatlar aynı güzergâhlarda belediyenin belirlediği fiyatlarla aynıdır.” dedi. Yolcu taşıma azami fiyat tarifesi SATSO Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi.

Meclis tarafından kabul edilen güzergâh ücretleri talebi UKOME’nin onayına sunulacak.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi ve Dilek ve Temenniler Bölümü Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker Başkanlığında gerçekleştirildi.

Yabancı Uyruklu Öğrencilere Çalışma Fırsatı

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir, Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu öncülüğünde SATSO ve Sakarya Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği yapılan UPEP (Üniversiteden Pazar Elçiliği Projesi) ile ilgili Meclis Üyelerine bilgi vererek, “SAÜ’de çeşitli eğitim kademelerinde eğitim gören yaklaşık 2700 yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerle Sakarya iş dünyasını buluşması hedeflenmektedir. Yapılacak olan öğrenci firma eşleştirmesi ile Sakaryalı firmaların global pazarlar tedarikçiler ve partnerler bulmaları sağlanırken yabancı uyruklu öğrenciler de kendilerini geliştirme ve ülkemizi ve şehrimizi daha yakından tanıma fırsatı elde edecektir. Bu proje kapsamında hâlihazırda 10 öğrenciyi istihdama dâhil ettik. SAÜ İşletme Fakültesi tarafından Dünya İşletme Fakülteleri birliğine gönderiliyor ve bu proje ilk 10 proje arasında yer alıyor. Desteklerinden ve inceliğinden dolayı Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Projelerimizi Onaylatamıyoruz

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise enerji sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Borazancıoğlu konuşmasında; “Benim aktaracağım sorun aynı zamanda 10. Meslek Komitesi’nin de sorunu. Elektrik Mühendisleri Odası kuyuya bir taş attı. Biz de mevcut kanun ve yönetmeliklerle bu taşı çıkarmaya çalışıyoruz. Proje onaylama yetkisi Bakanlık tarafından kamu kuruluşları ile paylaşılmış. Bu kurumlardan Elektrik Dağıtım A. Ş.  özelleştirildi. Biz geçmişte de özelleştikten sonra da proje onayımızı bu şirkete onaylatıyorduk. Ocak ayı itibariyle Elektirik Mühendisleri Odası’nın açtığı dava sonucunda proje onay yetkisi Özel Dağıtım Şirketlerinden alındı. Biz projelerimizi onaylatacak merci bulamıyoruz. Ve biz bu şirketlere ücret ödemiyorduk. Şimdi kamu şirketine onayına gittiğimizde ücret vereceğiz. Brüt kazancımızın %50’si oranında. Kervan yolda düzülmüyor, olan sektör içinde olan insanlara oluyor. Bunu bize yapan meslek örgütümüz. Bunu çözüm için anlatmadım tarihe not düşmek adına paylaştım” şeklinde konuştu.

Sanayiciye Kayıp – Kaçak Yükü

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, engellilere yönelik inşaat ve proje aşamasında detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak örnek verdi. Çubuk, konuşmasında mimarlar ve inşaat firmalarına engellilere yönelik çalışmalar konusunda kanuni boyut noktasında eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti. Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak oranını önceki dönemde sanayi kuruluşlarının ödemediklerini ve EPDK’nın yeni uygulaması ile artık kayıp kaçak bedellerinin sanayi kuruluşları tarafından da ödenmeye başladığına dikkat çeken Ahmet Çubuk, “Bu tarife ile sanayicinin sırtına %19’luk yük bindi.” dedi.

1. OSB’nin genişleme alanında kamulaştırmanın sonuna gelindiği bilgisini veren Çubuk,  nisan ayı itibariyle de ve OSB yolunun yenileneceğini ifade etti.

Dershanecilik Formatı Değişti

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Bülent Karslı ise dershanelerin artık özel eğitim kurslarına dönüştüğünü belirterek dershanecilik formatının değiştiğini ifade etti. Karslı, dershaneler; ya özel temel lise ya da özel öğretim kursuna dönüştüğünü belirterek ‘’Dershane ile ilgili süreçte Danıştay özel eğitim kursları 3 ders kuralı getirilmişti. Ancak karar durduruldu 7 ders vermeye devam ediliyor” dedi.

Tarımda Alternatif Enerji Üretilmesi Çalışmaları Var

SATSO Tarım Hayvancılık Komisyonu Başkanı Abdurrahman Çakar, tarım hayvancılık komisyonu ve 4. Meslek komitesi çalışmaları hakkında bilgi vererek “Üniversite gıda bölümü ve tarım hayvancılık komisyonu arasında güçlü bir işbirliği oluşturduk. Gıdanın güvenli bir şekilde raftan kullanıcıya iletilmesi konusunda çalışmalar yürüttük” dedi ve İşbirliği çerçevesinde ilk projenin, Sakarya’da bitkisel ve hayvansal üretimde bulunan işletmelerin atıklarının potansiyel olarak belirlenmesi ve bunlarla ilgili işlemler, diğer projenin ise tavuk kümeslerindeki gübreler ve arıtma atıklarının değerlendirilerek alternatif enerji üretilmesine yönelik çalışmalar olduğunu ifade etti.

Sigorta Fiyat Artışına Tepki Yok

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise Trafik Sigortalarındaki fiyat artışlarına kimsenin tepki göstermemesini değerlendirerek çıkacak yeni kanunla fiyatlarda bir düşüş değişim olmayacağını ifade ederek “Özellikle inşaat firmaları, hafriyatçılar, nakliyeciler bu konuda tepki göstermiyor. Geçmişte 500-1000 TL’ye yaptırılan Trafik sigortaları artık 6000TL’ye varan fiyatlara ulaştı. Çekici ve kamyonlarda özellikle %500’e varan artış var. Buna tepki gösterilmeli.” diye konuştu.

Terör, Birliğimize Kast Ediyor

Dilek ve temenniler Bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyesi Enver Tok, ülkemizde yaşanan terör olayları ile ilgili değerlendirmede bulunarak şunları dile getirdi:

“Ankara’da düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Terör’ün diğer etkilerinin yanı sıra ekonomik etkilerini anlamakta önemlidir. Gösterdiği ekonomik ve sosyal sonuçları ile terörizm, ülkemizde mali sistemin işleyişini zedelemektedir. Bir iş adamı olarak bu terörün ekonomik zararlarının yanında milletimizin birlik ve beraberliğine ve geleceğine kastedildiğinin de farkındayım. Doğuda güneydoğuda ve cennet vatanın her köşesinde terörle mücadele eden tüm güvenlik güçlerimize Allah’tan güç ve kuvvet diliyorum” dedi.

 

 

 

 

Haber Tarihi : 25/2/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::