“İran Ve Türkiye Rakip Değil Birbirlerini Tamamlayıcı Komşudurlar”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu katkılarıyla hazırlanan İran Ülke Paneli büyük ilgi gördü.

Katılanlar

Çok sayıda üyenin iştiraki ile gerçekleştirilen İran Ülke Sohbet Toplantısı’na SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri; Fatma Aygün Kahya, Burhan Akçam, Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Ali İhsan Güneş ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanlığı Ülke Masaları İran Masası Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı ve Türk İran Sanayicileri ve İşadamları Derneği Genel Koordinatörü Hamid Kian’ın panelist olduğu programda Türkiye ve İran ekonomik ilişkileri, pazar potansiyelleri, ticari ilişkileri ve ekonomik fırsatlarının değerlendirildi.

İran Pazarı Sakarya Ekonomisi için Önemli

Panelin açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya gerçekleştirdi. Kahya konuşmasında Sakarya’nın ihracatçı iller sıralamasında ilk 10’da yer aldığını vurgulayarak İran pazarının ihracat anlamında Türkiye ve Sakarya ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Fatma Aygün Kahya, ekonomik ilişkilerin genişletilmesinin her iki ülke açısından faydalı olacağını belirtti.

İran İçin Hırslı Bir İhracat Hedefimiz Var

Ekonomi Bakanlığı Ülke Masaları İran Masası Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı ise İran pazarı ile ilgili detaylı bilgiler verdiği konuşmasında şunları dile getirdi: “İran pazarı çok büyük Pazar. İran’ a ne satarız? nasıl satarız? parasını nasıl alırız? Sorularının yanıtı ile bu pazardan faydalanabiliriz.  Sakarya, Türkiye’nin en büyük ihracat noktalarından birisidir.  İran da 80 milyar dolarlık hazır bir Pazar ve 400 milyar dolarlık hazırda bir ekonomidir.  İran pazarının ambargodan uzak hep açık gitmesini temenni ediyoruz. Çünkü büyüyen bir ekonomi olarak yaklaşık 5 yılda 800 milyar dolara yükselecek bir ekonomi var karşımızda. Yani yeni bir İran daha eklenecek ekonomisine. Bu ülkeye nasıl ürün satacağımızı çok iyi öğrenmeliyiz. Bizim Türkiye olarak 2010 yılına kadar 30 yılda yürüdüğümüz yolu İran 15 yılda yürüyecektir. Çünkü petrol ve doğalgaz üretiminde dünyanın en büyük üç ülkesinden biridir. İran’a 30 milyar dolarlık ihracatla hırslı bir hedefimiz var, ülke olarak. Bu konuda devlet istediği kadar destek olsun ticareti yapacak iş adamlarımızdır bunun için sektörler ve ticaret anlayışları konunda detaylı bilgilenmek önemli. İran komşu ülkelerimizden bir ve mesafe olarak çok yakınız bu ticaretimizde büyük avantaj. İran’a gidip yerinde Pazar araştırması yapabilirsiniz. Ticaret ataşelikleri aracılığı ile yatırım ve ticaret anlayışları ve alanları konusunda Türk yatırımcılar bilgi alabiliyorlar. İran’da 3 tane ataşeliğimiz var.  ” diye konuştu.

İran Ortadoğu’nun Almanya’sı, Fransa’sıdır…

İran’daki başlıca sektörlere de değinen Kökosmanlı, “İran Ortadoğu’nun Fransa’sı Almanya’sıdır. Otomotiv yedek parça, tekstil, inşaat, kozmetik, Avm sektörü başlıca sektörlerdir” diye konuştu.

Türk İran Sanayicileri ve İşadamları Derneği Genel Koordinatörü Hamid Kian ise İran’ın ticari yapısı ve yatırım alanları konusunda bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“İran’ın nüfusu %1 dünyada temsil ediyor. Dünya kaynakları olan doğalgaz-petrol %12-%15 İran’da mevcut. İran aslında sanayileşmiş ülkedir. İran’da petro kimya üretimi 55 milyondur ve gittikçe artmaktadır. İran da millet devleti sırtında taşımaz ekonomi için böyledir.  İran aynı zamanda çok ciddi yatırım yapılabilecek tarım alanıdır. İran’ın toprakları tarıma müsaittir. Türkiye İran rakip değildir. İran birbirine birbirini tamamlayıcı komşudur.” diye konuştu.

Sunumların ardında soru cevap bölümünde uzmanlar üyelerin ve yatırımcı adaylarının sorularını yanıtladı.

 

Haber Tarihi : 17/5/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::