SATSO Meslek Komitesi Üyelerinin katılımıyla yılda iki defa gerçekleştirilen Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın ilki SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yılda iki defa düzenlenen ve meslek komitelerinin kendi mesleki sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdikleri Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının üyelerin menfaatini gözeterek problemlerin çözümünün aranması ve mevcut durumun değerlendirilmesi anlamında önem taşıdığını meslek komitesi üyelerinin de aynı önem ve özeni göstermesi gerektiğini ifade etti.
İstişareye Önem Veriyoruz
Başkan Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi: “Meslek Komitelerimiz Oda – Üye kaynaşmasında en önemli görevleri üstlenen vazgeçilmez organlarımızdır. Her bir komitemiz çok önemli ve kıymetlidir. Göreve geldiğimizden günden bugüne Odamız için, Sakarya’mız için önemli çalışmalar gerçekleştiren, bağlı bulundukları meslek gruplarının sorunlarına çözüm üreten, yönetim kurulumuzu çalıştıran Meslek Komitelerimizin her birine, her bir üyemize buradan çok teşekkür ediyorum. Komitelerimizin aktif ve örnek çalışmaları bizleri mutlu etmektedir. Gerek mesleki gerekse şehrimize ait sosyo ekonomik sorunları çözme noktasındaki gayretlerinin artarak süreceğine inancım tamdır. SATSO olarak istişare ortamını çok önemsedik. Yönetim Kurulu olarak gerek ildeki paydaşlarımızla gerekse Oda içinde meslek komitelerimizle sorunların tespiti ve çözümü yolunda istişare yöntemini etkin bir şekilde kullandık. Biz, birlikte güçlüyüz dedik. İnşallah bugün de sizden gelecek talep ve önerilerle birlikte birçok meseleye değineceğiz.”
Başkan Kösemusul’un konuşmasının ardından komite üyeleri kürsüye çıktı. İlk olarak konuşan 20. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır” kitabından örnek vererek sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Meclis Üyesi Bakım konuşmasında AB müktesebatına göre akaryakıt istasyonlarının işletme kurallarının Türkiye yasaları ve uygulaması ile örtüşmediğine dikkat çekerek emniyet mesafelerinin akaryakıt çeşidine göre farklılık göstermesi gerekirken her istasyon için 1 km lik alan olmasının akaryakıt satışındaki çeşitliliği kısıtladığını ifade etti. Bu tür konularda uyulması gereken kurallar ve uygulamalardaki nüansların iyi incelenmesi gerektiğini belirtti.
33. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kadir Ahmet Tecelli komite çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında 216 üyesi olan ve katma değer anlamında potansiyeli yüksek bir sektörü temsil ettiklerini ifade etti. Tecelli konuşmasının devamında “Sakarya’da makine imalatına baktığımızda küçük ölçekli sanayi sitelerinde doluluk oranı yüzde yüzdür. Planlanan OSB’ler ve sanayi bölgelerinde bu küçük ölçekli üreticiler de düşünülerek tasarlanmalı ve yer açılmalı. Nitelikli ve ara eleman ihtiyacı önemli bir başlıktır. Bunun için üniversite sanayi işbirliğine ağırlık vermeliyiz, meslek liselerinin imajının düzeltilmesi ve özendirilmesi konusunda çalışma yapılmalı, SAMİB’in çalışmaları desteklenmeli. Dünya’da en gelişmiş ülkeler kendi makinelerini üreten ülkelerdir o yüzden sektörümüz desteklenmeli.” diye konuştu.
34. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kadir Savaş ise inşaat projelerinde zorunlu olan asansör boşluğu kuralının proje aşamasında sıkıntı yarattığına dikkat çekerek “Asansör yapılmayacak binalarda asansör boşluğu da olmasın. Bu konuda ilgili kurumlarla görüşülmesi için destek bekliyoruz” dedi.
16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise trafik sigorta fiyatlarındaki artışları gündeme getirerek “Trafik sigortalarındaki fiyat artışına karşın komisyon oranlarının yüzde 1’e kadar düşmesi sektörü sıkıntıya sokmaktadır” diye konuştu. Topçu yönetmeliklerdeki sürekli değişiklerin de meslektaşlarını zora soktuğunu ifade ederek sigorta acenteleri icra komitesi ve içindeki SAİK yönetiminin bu uygulamalara karşı sektörün arkasında durması gerektiğini dile getirdi.
15. Meslek Komitesi’nden Komite Üyesi Ercan Başnuh, komitelerinin çok farklı sektörlerin bir araya geldiğini belirterek işin sağlık estetik ve temizlik yönünü ön plana çıkaran bir grup olduklarını ifade etti. Kanunların iş yaşamına getirdiği yenilikleri nitelik açısından gelişmek adına olumlu karşıladıklarını ancak 2011 yılından bu yana medikal firmaları ilgilendiren bazı standartlar çerçevesinde yönetmelik ile uğraştıklarını ifade etti. Başnuh konuşmasında “Yönetmeliğin aksayan yanlarını fark edip bu doğrultuda çalışmalar yaptık bu yönetmelik sadece tıbbi cihaz satan tüm sektörleri ilgilendirdiğini düşünmüştük eczaneler, indirim marketler gibi.. ancak yönetmelik sadece bizi kapsıyor. Aslında eczanelerin tıbbi cihaz satışı yapmaması ve denetlenmesi gerekiyor. Ticaret Odamızın değerli yönetimine desteklerinden dolayı da teşekkür ediyorum. TOBB’dan destek ve yardım bekliyoruz. Personel yükü firmaların altından kalkacağı bir yük değildir. Sektör meclislerinin bu anlamda yönetmeliği değerlendirmesini rica ediyoruz” diye konuştu.
28. Meslek Komitesi’nden Komite Başkanı Ramazan Kayıkçı düzenli olarak toplantılar düzenlediklerini ve bu doğrultuda faaliyetlerini yerine getirdiğini ifade etti. Kayıkçı konuşmasının devamında “Komitemiz ar-ge den eğlence sektörüne kadar çok farklı alanları bir araya getirmesi sebebiyle spesifik ve sorun odaklı çalışmaların sağlıklı yürütülmesini engelliyor. Nace Kodlarının yeniden düzenlenerek birbirine yakın sektörlerin aynı çatı altında toplanmasını rica ediyoruz” şeklinde konuştu.
31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ahmet Şehit 6 aylık komite faaliyeti ile ilgili bilgi verdi. Mesleki ve sektörel çalışmalarını eğitim ve seminer odaklı yürüttüklerini dile getirdi. Komite Üyesi Şehit “ADAPTTO işbirliği ile eğitimler düzenledik, tüketici hakem heyet ile işbirliği çerçevesinde perakende yasası ile ilgili seminerler yürüttük. Kalifiye ve bilgili eleman yetiştirilmesi kayıtdışılık konusunda çalışma yürütülmesini talep ediyoruz.
24. Meslek Komite Başkanı Tekin Baydar ise tekstil sektörü olarak Çin malları ve antidamping ile ilgili mücadele ettiklerin belirterek bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Baydar konuşmasında “Yatırım yapıyoruz, ama SEDAŞ’a gittiğimizde trafo yaptırmamız isteniyor, bu da artı 60+70 bin TL demek diğer ülkelerde uygulama böyle değil bu bizi sektör olarak zora sokuyor” diye konuştu.
13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş da yaklaşık 3 yıldır çalışmaları devam eden İnşaat Malzemecileri İhtisas Bölgesi ile ilgili bilgi vererek “Emirdağ Mezarlığının karşısındaki bölgede 400 dönüm yer ile ilgili Toprak Kurulundan gerekli izinler alındı. Kamu yararı yazısı da çıktı. İmar müdürlüğü yer ve değer tespiti yapıyor. Bakanlar Kurulu imzasının ardından Büyükşehir Belediyesi istimlak ve altyapı çalışmaları yapacak ardından biz talep toplama çalışmalarına başlayacağız. Bu sadece yerelde sektörümüzü Sakarya için değil tüm Marmara’ya hitap edecek noktaya gerekecek Yönetim Kurulumuza desteklerinden dolayı teşekkür ederiz” dedi.
7. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adem Bilgen ise “Sektörümüz doğalgaz sektörü. Doğalgaz Tesislerinin yaptırılırken Sakaryalı firmaların tercih edilmesini rica ediyoruz. Biz teknik olarak yeterli donanıma sahip firmalarız.” dedi.
7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş ise komite çalışmaları hakkında bilgi vererek tüm komitelerin aktif ve düzenli olarak çalışmalarını yürütmesi gerektiğini ifade ederek “7. Meslek Komitesi olarak 3 yıllık görev süresi içinde 43 toplantı gerçekleştirdik. Çok tehlikeli sınıfta yer aldığı için iş güvenliği konusunda eğitim ve protokoller düzenliyoruz. Fuar ziyaretleri yapıyor, AGDAŞ ile işbirliği çalışmaları yürütüyor, mesleki yeterlilik belgeleri konusunda eğitimler düzenliyor, belgelendirme çalışmaları yapıyoruz.” dedi.
Çatalbaş ayrıca az enerji harcayan ürünlerin kullanılması konusunda uyarı da bulunarak “Ülkemizin 60 milyar dolarlık enerji ithalatı var yüzde 20 sini ısınma alanı oluşturuyor yoğuşmalı kombi kullanmalıyız.” şeklinde konuştu.
21. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Akçam da Komite faaliyetleri hakkında bilgi vererek toplam 300 firmayı temsil eden bir grubuz. Çin Şangay Fuarına katılarak uluslar arası değişiklikleri takip etme imkanı bulduk. Almanya Messe Fuarı, Automekanika Fuarına iştirak ederek üyelerimizin sektörü inceleme fırsatı sunduk. Oto Galericileri Sitesi ve Ticaret alanı oluşturmaya yönelik çalışmaların hızla devam ettiği bilgisini veren Akçam, “Oto yedek parça ve oto galericilerin çok iyi şartlarda hizmet vermeleri ve sektörün bir arada olmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca ara eleman ihtiyacımıza yönelik meslek liseleri ile işbirliği çalışmalarımız da yoğun olarak devam ediyor” dedi.
26. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsmet Durak komite çalışmaları kapsamında mobilya sektörü olarak meslek lisesi öğrencileri ile özendirme çalışması ve ara eleman yetiştiriciliğine yönelik il milli eğitim müdürlüğü ile proje çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Durak ayrıca mobilya sektörünün daha iyi koşullarda hizmet verebilmeleri için bir ticaret bölgesi oluşturulmasının faydalı olacağını dile getirdi.
18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi İsmail Koç ise “Mimari açıdan şehri çok ideal noktalara getiremiyoruz. Proje aşamasında herkes farklı yorumluyor.” diye konuştu. Koç ayrıca mesleki yeterlilik belgeleri ve kursları ile ilgili esneklik getirilmesini talep etti.
6. Meslek Komitesi Üyesi Berat Gezer ise çoğunluğunu hizmet sektörünün oluşturduğu sektör temsilcilerinin çark caddesi ve uzun çarşıda faaliyet gösterdiklerini belirterek şehir merkezinde park yeri sıkıntısının yaşandığını ve bu konunun ticari yaşamı olumsuz etkilediğini vurguladı. “Biz ticaretten güç alan bir iliz, mahalle ve semt adlarımız bile ticari faaliyetlerimizden isimlenmiştir. Katlı otopark yapılması, trafik sıkışıklığına çözüm bulunması ile ticari yaşam canlanacaktır” dedi.
34. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya belediyelerin yönetmelikleri yorumlamadaki farklılıklarının olduğunu dile getirerek özellikle ilimizdeki arsa fiyatlarındaki rantın müteahhitlerin taşıyamayacağı noktalara geldiğinin altını çizdi. Konut inşaatlarındaki asansör boşlukları konusundaki zorunluluğu da dile getiren Fatma Aygün Kahya çok büyük inşa edilmeyen apartmanlar için çok büyük asansör boşluklarının mimari açıdan doğru olmadığını planlamaların bölgesel olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir, zihinsel ve bedensel engelli eğitimleri kreş özel okullar ve eğitim merkezlerini içeren bir grup olduklarını söyleyerek. Eylül 2016 itibariyle rehabilitasyon merkezlerine gelen damar okuma sisteminin mahrem bilgileri içerdiğini ve bu bilgileri verileri nerde muhafaza edileceğinin önemli bir konu olduğunu dile getirdi.
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise iş dünyası olarak herkesin ortak sorunlarına değinerek “Müşterek sıkıntılarımız bürokrasi adımlarındaki evrak tamamlaması ve süreçleri, yanlış fiyat uygulaması ve bütün işletmelerin borç ödemelerinde ve tahsilatta zorlanmaları büzüm iş dünyası olarak müşterek sorunlarımızdır. Bütün bunlara rağmen fırsatları değerlendiremediğimiz için de kendimize sıkıntılar yaratıyoruz. Karadeniz’den dünyaya açılacak Sakarya için herkese Karasuyu değerlendirmelerini öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Haber Tarihi : 27/5/2016