Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Altuğ 15 Temmuz Darbe Girişimine ilişkin görüşlerini belirterek şunları dile getirdi:

“15 Temmuz gecesi milletimiz ve milli kurumlarımız, demokrasimize kasteden alçakça bir saldırıyı önlemiştir. Halkımız sandığa ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Sakarya iş camiası ve sivil toplum kuruluşları ve TOBB Oda-Borsa camiası olarak tepkimizi ilk anda ortaya koyduk.

Bu hain kalkışmanın başarısızlığa uğraması, Türk milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle mümkün olmuştur. Ülkemizin bütün kurumlarının, siyasi partilerimizin, sivil toplumun, basın kuruluşlarımızın, demokrasiyi sahiplenmiş olmasından herkes büyük bir mutluluk duymalıdır.

Demokrasi düşmanlarına karşı iktidarı ve muhalefetiyle siyasi partilerimizin ve siyasetçilerimizin gösterdiği birlik, beraberlik ve kararlı duruş, en büyük takdiri hak etmektedir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, Başbakanımız ve Meclisteki tüm siyasi partilerimizi, cunta heveslileri karşısındaki dik duruşlarından dolayı yürekten kutluyoruz.

Gözü dönmüş darbecilerin saldırılarına büyük bir sebatla direnen, böylece Gazi unvanını bir kez daha hatırlatan Meclisimizle gurur duyuyoruz. Bu darbe girişimi karşısında direnen, tavır sergileyen herkese, başta kahraman Emniyet görevlilerimize ve TSK'nın şerefli mensuplarına, gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız.

Ama en çok, darbecilerin silahları karşısında kahramanca direnen milletimizin azim ve cesaretiyle kıvanç duyuyoruz. Sakarya’mızın kahraman insanlarıyla gurur duyuyoruz. Kahramanlık ile anılan Sakarya bu vahim olayda da dik duruşunu göstermiştir. Allah hepsinden razı olsun.

Bizler, gücünü sandıktan, yetkiyi milletten almayan bir idare istemiyoruz. Ülkemiz için demokrasi dışında bir seçenek de görmüyoruz. Ordu içinde örgütlenmiş bu terörist çetenin tamamen ortaya çıkartılmasını ve adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz.

Hayatını kaybeden kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kıymetli ailelerine sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bir duyurumuz var;

Başbakanlık Genelge yayımladı. 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası hakkında. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda görevlendirildi. Şehit ve Gazi Ailelerine tüm olanaklar seferber edildi.  SATSO Meclisi olarak her zaman vatanımızın ve milletimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğimize inanıyor ve sizleri yardım kampanyalarına destek vermeye çağırıyorum. 

Arkadaşlar ekranda hesap numaralarını ve yardım çalışmasını paylaşıyorlar.

Milletimiz şehit ve gazilerimizi daima minnetle ve rahmetle anacaktır. Demokrasi varsa hepimiz varız. Allah, ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın.”

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1126 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Haziran ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu  ise sunumdan önce yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

15 Temmuz akşamı Ülkesine ve demokrasiye sahip çıkmak için kendini tankların önüne atan 7’den 70’e Türk milleti, uzun soluklu planlanan darbeyi, girişim aşamasındayken şehitler de vererek birkaç saat içinde püskürttü.

 Demokrasi ve Cumhuriyet aşığı bir millet olarak bu tavrımız nettir. Suçluların en kısa zamanda yüce adalet önüne çıkarılarak gerekeli cezaya çarptırılmaları artık kaçınılmazdır. Darbeler dönemi artık tarihe gömülmüştür. İş dünyası olarak darbe girişiminden sonra alınacak tedbirlerle demokratik standartların ve ekonominin daha da iyileşmesine yönelik çalışmaları destekliyor demokrasi nöbetini bırakmayacağımızı belirtiyorum.”

Haziran ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

SATSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ülkemizin yaşadığı elim olayla ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi:

“Meclis toplantılarımızda Yönetim Kurulumuzun ay içerisindeki faaliyetlerini ve projelerimizi anlatıyorduk ancak bugün tarihin en ahlaksız ve kanlı darbe girişimini konuşmaktan, bu terörü lanetlemekten başka gündemimiz yoktur.

15 Temmuz Cuma gecesi Türkiye’nin aydınlık geleceğini, milletimizin iradesini ve ideallerini hedef alan ve FETÖ Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimi bertaraf edilmiştir. Milletimiz iradesine, hakkına, demokrasisine ve özgürlüğüne sahip çıkmıştır.

Bu kirli ve ahlaksızca girişime, destek veren hainlere Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu ve işaretiyle, Başbakanımız Sn. Binali Yıldırım, Hükümetimiz ve Siyasi Partiler, vatanını ve milletini seven güvenlik güçlerimiz ve aziz milletimiz gereken cevabı vermiş ve meydanlarda vermeye devam etmektedir.

Cuma gecesi olayı ilk duyduğum anda Ankara’dan İstanbul’a geçiyordum. Henüz hiçbir şey net değildi ancak millet iradesine, seçilmiş Cumhurbaşkanımıza ve hükümete bir saldırı olduğu kesindi. Hemen tepki koymalıydık ve hamdolsun saat 23.20’de sosyal medya hesabımdan ve Anadolu Ajansı’ndan açıklamalarım oldu. İş dünyası olarak demokrasinin yanında olduğumuzu ve mücadele edeceğimizi söyledim. İlk andan itibaren tepkisini ortaya koyan SATSO Camiası’na çok teşekkür ediyorum.

Sakarya’mız ile gurur duyuyoruz. Şehrimiz Türkiye’nin özüdür, özetidir. Birlik ve beraberliğin, kardeşliğin en güzel örneklerini kahraman Sakarya’mız her zaman göstermiş, örnek olmuştur. Yaşlısıyla, genciyle, her siyasi görüşten insanımız Valilik ve Emniyet önünde duvar olmuş, askeri noktalarda kendini siper etmiş; meydanda bir ve beraber olarak özgürlüğü haykırmıştır. Sakaryalı hemşehrilerimizin en sert şekilde gösterdiği direniş ve tepki her türlü takdirin üzerindedir.

Bir ve beraber olarak vatan ve demokrasi nöbetini sürdüren başta Sn. Valimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Belediye Başkanlarımız, Emniyet Teşkilatımız, Rektörümüz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve aziz milletimize minnet ve şükran duyuyor; çok teşekkür ediyoruz.

Tankların ve kurşunların üzerine yürüyen Aziz Milletimiz, Vatanı için hainlerle mücadele ederek gözünü kırpmadan canlarını veren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman mensupları, izinde olmasına rağmen hemen görev yerlerine dönerek şehit olan, Milletimizle birlikte mücadele veren Emniyet Teşkilatımızın şerefli insanları Çanakkale’de olduğu gibi o inanç ve ruhla bir kahramanlık destanı yazmıştır. Yaşananlara şahit olurken duygulanmamak, insanımızla gurur duymamak mümkün değildir. Demokrasi Meydanı’nda da ifade ettim. Bu hayatta en kıymetli nöbet, vatan nöbetidir. Türk Milleti, geleceğine kastedildiği anda neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bu alçakça saldırıyı yapan vatan hainlerinin, destek veren herkesin adalet önünde hesap vereceğine ve en ağır cezaları alacağına yürekten inanıyorum.

Cennet vatanımızın tek karış toprağına zarar gelmesin diye gözünü kırpmadan hain kurşunlarına yürüyen kahraman vatan evlatlarına Yüce Allah'tan rahmet; yaralılarımıza acil şifa diliyorum.

Sn. Meclis Başkanımız açılışta duyurdu. Başbakanlık Genelgesiyle şehit ve gazi aileleri için düzenlenen yardım kampanyasına mutlaka destek verelim; Sakarya bu anlamda da elini değil gövdesini taşın altına koyacaktır, buna yürekten inanıyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası her zaman olduğu gibi farkını ortaya koymalıdır ve iradesi için, özgürlük ve demokrasi için kanlarını ve canlarını verenlere gereken desteği göstermelidir. Şimdi hemen başlayalım. Cep telefonlarımızın mesaj bölümüne 15 Temmuz yazarak 1507’ye mesajı gönderelim. Her mesaj 5 Lira. Akgün Başkanımızın da ifade ettiği gibi İBAN numaralarına da gerekli yardımlarımızı mutlaka ulaştıralım.

Şu hususu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım; YüceTürk Milleti, tarihte olduğu gibi dimdik ayaktadır; tek yürek, tek ses geleceğe sağlam adımlarla yürümeye devam edecektir.

Devletimiz Sn. Cumhurbaşkanımızın işaretiyle Olağanüstü Hal kararı almıştır. Devletimize yönelik tehditlere karşı verilen OHAL kararını önemsiyor ve hizmetlerin etkin bir şekilde işlenmesi için gerekli olduğuna inanıyoruz.

İş dünyası olarak bu dönemde bizlere büyük sorumluk düşmektedir. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Denetim Kurulu Üyesi olarak istişare toplantısına katıldım. Toplantıda dış dünyada darbenin yansımaları ve Türk iş dünyası olarak neler yapabileceğimiz konuşuldu. Değerli arkadaşlar, çok çalışmamız lazım. Demokrasiye olan bağlılığımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Şimdi üretmemiz ve ekonomimizi yeniden ve daha güçlü bir şekilde canlandırmamız gerekiyor.

Sakarya'mız iş dünyası kararlı ve cesaretlidir, bu çok önemli süreçteki sorumluluğunun da farkındadır. Güven ortamı ve istikrarın yeniden sağlanması, ekonominin gücünün korunması ve artırılması noktasında daha fazla çalışma, daha güçlü üretim ve istihdam için üzerimize düşeni yapacağımıza inanıyorum. Gelecek inşallah daha aydınlık, daha müreffeh ve daha güzel olacaktır. Sakarya iş dünyası olarak ülkemiz, şehrimiz ve milletimiz için birlik ve beraberliğimizin sarsılmaz gücüyle daha büyük bir azimle çalışacak, üretmeyi ve direnmeyi sürdürecek, Türkiye'mizi büyük hedeflerine hep birlikte taşıyacağız.”

Yardım Kampanyasına SATSO’dan  Tam Destek

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul konuşmasının ardından tüm meclis üyeleri ile birlikte yardım kampanyasına bağışta bulundu.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen Meclis Üyesi Turgay Çelik 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Çelik ayrıca AKOVA’ya su pompalayan sistemdeki arızadan dolayı 20 bin dönüm alanın kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek acil çözüm talep etti.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise “Ülkemize geçmiş olsun şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek başladığı konuşmasında iletişim sektörünün millileştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak “Artık Türkiye Cumhuriyetinin kendi iletişim kanallarına ihtiyaç var” dedi.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır duygusunu yaşatan milletimize şükranlarımı sunuyorum. Gün çalışma günüdür.” diyerek iş dünyası olarak çalışmaya ve üretmeye devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Dilek ve Temenniler Bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Meclis Üyesi İzzet Dönmez ise SATSO ailesinin darbe girişimine karşı gösterdiği duruş ve net tavırdan dolayı teşekkür ederek “15 Temmuz Türk Milletinin kaderinin yazıldığı kırılma anlarından biridir.” diyerek tarihten örneklerini verdi. Dönmez konuşmasında tarihe bakıldığında Malazgirt Meydan Muharebesi ile başlayan, Ankara savaşı, Çaldıran Savaşı, Mohaç Meydan Muharebesi, Dumlupınar Savaşı gibi kırılma anlarından örnekler vererek Türk Milletinin med dönemini yaşadığını dile getirdi. Dönmez ayrıca, “Milli hasıla 1 trilyona dayandı bu güçlü ve büyük bir ülke olduğumuz anlamına geliyor. 15 Temmuz Türk milletinin gönül gönüle vererek ihanetin önüne geçtiği bir tarihtir. Minarelerinde günde beş vakit “Allahu Ekber” sesi duyulan bir millet yıkılmaz” dedi.

Meclis Üyesi Adem Bilgen ise “15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimize Allah’tan Rahmet geri kalanlara baş sağlığı  kahraman gazilerimize acil şifalar diliyorum Bu millet sizi asla unutmayacaktır” diyerek  

Geçmişte ülkemizin yaşadığı bazı darbeler sonucu ülkemiz yıllarca geriye gitmiş, genç nesillerini ve enerjisini kaybetmiştir. Günümüzde yeniden bölgesinde lider ve istikrarı sağlayan ülke olarak tanımlanan ülkemize karşı bir takım Şer odaklar 15 Temmuz akşamı harekete geçerek bu ilerleyişi dur demek istemişler fakat başta Milletimiz  Olmak üzere Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve devlet büyükleri sayesinde bu girişim önlenmiştir. 15 Temmuz akşamından bu yana meydanlarda ve kritik yerlerde bulunan  vatandaşlarımızın tuttukları demokrasi nöbetini bir şölen havasına dönüştürmesi ile hainlere gerekli cevabı en iyi şekilde vermiştir.” dedi.

Meclis Üyesi Enver Tok darbe girişimini lanetleyerek başladığı konuşmada Şehitlere rahmet diledi. Meclis Üyesi Tok konuşmasında Peygamber Efendimiz “Vatan Sevgisi imandan gelir buyurmaktadır” diyerek darbe girişiminde bulunan şer güçlerine karşı da İbn-i Arabi’nin bir sözünden örnek vererek güçlü ya da büyük olan kazanmaz oğul Allah kimin yanındaysa o kazanır” sözünü hatırlattı.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak da  “Bundan sonra daha güçlü olarak yolumuza devam edeceğiz” diyerek Demokrasi Meydanı’nda nöbette bekleyen Sakaryalılar için SATSO olarak bir ikram yapılması konusunda öneride bulundu.

Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise 15 Temmuz, ihanetle tarihe geçen bir dönüm noktasıdır. Bundan ders almak gerekiyor. Bu tür yapılara karşı tedbirimizi almalıyız. Bu darbe girişimine karşı Sakaryalının hakkını da vermek lazım. O gece çok kısa bir sürede herkes organize olup bir araya geldi. Farklı kültürlerden kökenden gelen insanlar ortak hedefle bir araya geldiler, takdir edilmeli.” Diye konuştu.

Meclis Üyesi Hakan Tenekeci Yaşanan olayın islamiyete yönelik bir girişim olduğuna dikkat çekerek “ Ortadoğuda tek ayakta kalan Müslüman ülke Türkiye’dir. Türkiye’yi de bitirirlerse islama büyük bir darbe indirmiş olacaklarını düşündüler.” dedi. Tenekeci ayrıca 5 Ağustos’da FİTCH kredi değerlendirme notunun açıklanacağını da hatırlattı.

Meclis Üyesi Neşet Peker de darbe girişiminde şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek başladığı konuşmada “Bu hain darbe teşebbüsünü kınıyorum” dedi. Peker ayrıca “Karamsarlığı üzerimizden atmamız gerek çalışmaya ve üretmeye devam etmeliyiz” dedi.

Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir militarist bir yapı ile mücadele edildiğini hatırlatarak “Ağabeyler olduğu kadar ablalar da var bu yapıda” diye konuşarak İncirlik üssünün kapatılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Meclis Üyelerinin değerlendirmelerinin ardından kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul tüm yaşanan olaylardan ülke olarak ders çıkarmalı tedbirimizi almalıyız. Ortak vizyonda harekete devam etmeli ve yeni anayasa gündeme alınmalı. Biz iş dünyası olarak uluslar arası arenada rakiplerimizle eşit şartlarda hareket etmek istiyoruz. Anayasamıza reset atılmalı. Sosyal, ekonomik ve temel değerler açısından anayasal yeniliğe ihtiyaç var. 2023 vizyonuna da hız katacağına inanıyorum.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

 

 

Haber Tarihi : 27/7/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::