Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Meclis Başkan Yardımcısı Peker, toplantının açılış konuşmasında Türk Ordusu’nun Suriye’ye gerçekleştirdiği operasyonla ilgili değerlendirmede bulunarak “Rabbim güvenlik güçlerimize, askerimize kuvvet versin.” Dedi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1127 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Temmuz ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Milletimiz Asil Duruşundan Taviz Vermeyecek

SATSO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

“15 Temmuz Darbe Kalkışması hamdolsun bertaraf olmuştur. Milletimizin birlik ve beraberliğini, ülkemizin aydınlık geleceğini hedef alan hainler taşeron terör örgütlerini devreye sokmaya devam ediyor. FETÖ, PKK ve DAEŞ saldırıları ile onlarca masum canı kaybettik, güvenlik güçlerimiz şehit oldu. Şehitlerimize Hz. Allah’tan rahmet; yaralılarımıza, gazilerimize acil şifa; milletimize sabır ve metanet diliyorum.     

Şu açık ve nettir; 15 Temmuz, yeni bir milattır. Milletimiz vatan sevgisini, kardeşliğini, iradesini, özgürlük aşkını tüm dünyaya göstermiştir. Her ne kadar saldırı olursa olsun; Allah’ın izniyle milletimiz bu asil duruşundan asla taviz vermeyecektir. OHAL döneminde de devletimiz, büyük bir hassasiyetle bu eli kanlı terör örgütlerinin üyelerine, doğrudan ya da dolaylı yoldan destekçilerine ve sempatizanlarına asla geçit vermeyecek, en sert duruşu göstereceklerdir. Rabbim acılarımızı bir daha yaşatmasın. Bugün itibariyle Türk askeri Suriye’de operasyon yapıyor. Rabbim güvenlik güçlerimize, askerimize kuvvet versin.

Deprem Yatırıma Engel Değil

17 Ağustos 1999 büyük depremin yıldönümünde Sakarya Demokrasi Meydanı’nda anma törenine katıldık. Büyük depremde Sakaryalı hemşerilerimiz ve milletimiz büyük acı ve sıkıntılar yaşadık, binlerce insanımızı kaybettik. Kayıplarımıza Allah’tan rahmet; yakınlarına ve tüm şehrimize tekrar sabır diliyorum.

Deprem gerçeğini, o dönemi hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. O dönem, ekonomik sıkıntıların maksimuma ulaştığı, ciddi problemlerle karşılaştığımız bir dönemdi. O zor günlerden Sakarya’mız adına başarılardan söz ettiğimiz bugünlere gelene kadar ticaret erbaplarımız, esnafımız, işçimiz, sanayicimiz, sabırla ve ciddiyetle üzerine düşeni yerine getirme gayreti içinde oldu. Hamdolsun bugün çalışmalarımızın meyvesini alıyoruz. Sakarya’da kümelenme çalışmaları ve diğer tüm çalışmalarda deprem gerçeği bu anlamda göz önüne alınıyor; yapılaşmalarda bu hassasiyet ciddi biçimde ele alınıyor. Sakarya’da yatırımların takibi tarafımızca yapılıyor; şehrimize en yüksek katkıyı verecek ve doğal yapısını bozmayacak sanayinin kontrollü kümelenme bölgelerimizde yatırım yapmasını istiyoruz. Rahatlıkla söyleyebiliriz. Deprem, Sakarya’mıza yatırım için bir engel teşkil etmemektedir.

Tarihi Yenikapı Buluşması, birlik ve beraberliğin ne olduğunu tarif eden, vatanını seven her Türk vatandaşının gurur duyduğu bir program olmuştur. Aynı gün Sakarya’da da programlarımız vardı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Faruk Özlü bizleri ziyaret etti. Sn. Bakanımıza Odamızda çalışmalarımızı ve hedeflerimizi aktarma fırsatım oldu. Üretime destek konusunda Bakanlığın çalışmalarının olduğunu aktardı. İlgileri için teşekkür ediyorum. İş dünyası olarak tüm olumsuzluklara karşı duruşumuzu değiştirmeden direnmeye ve üretmeye devam edeceğiz.

Rusya Ticaret Hacmimiz Yeniden Yükseliş Göstermeli

Temmuz ayı ihracatında iş dünyası olarak umudumuzu diri tutan rakamlarla karşılaştık. Sakarya’mız 168 milyon 487 dolar ihracatı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 geçen aya göre de yüzde 35,5 oranında yükseliş gösterdi. Haziran’da 13. sıraya kadar gerilemiştik. 1 ay geçmeden yeniden yerimize, 9. sıraya geri döndük. İnşallah önümüzdeki dönemde daha iyi rakamlarla karşılaşacağız. Alternatif Pazar için ihracat tecrübelerimizin daha da yükselmesi için çalışmalarımızı Sonbahar’da artıracağız. Sn. Cumhurbaşkanımızın, devletimizin ve hükümetimizin, STK’larımızın dış pazardaki aktifliğini korumak ve yükseltmek anlamında ciddi çalışmaları var. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi yolundaki çalışmaların gerçekleştirilmesi önemli bir adım olmuştur. Dış politikada dostlarımızı artırmak adına atılacak adımları iş dünyası olarak destekliyoruz. Türkiye, iyi bir dost, bulunduğu coğrafyada devletiyle ve milletiyle güven teşkil eden bir istikrar adasıdır. Bu anlamda işbirliklerinin artacağına yürekten inanıyorum.

Biliyorsunuz Rusya, hem ülkemiz hem de Sakarya’mız için çok ciddi bir pazardır. Sakarya’mız da Rus yatırımcıların tercih ettiği ve önümüzdeki dönemde de tercih edeceği önemli bir şehir konumundadır.  Normalleşme ile birlikte atılacak adımlar ve gerçekleştirilecek işbirlikleri ile güçlü ticareti inşallah yeniden sağlayacağız.

Teşvik Paketi Memnun Etti, Devamını Bekliyoruz

Rusya ile birlikte önemli çalışmalar da gerçekleştirildi. Öncelikle yeni teşvik paketi için Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Yeniden üretim ve istihdam, güçlü ekonomi yolunda daha çok çalışmalıyız. Teşvik paketi ile ihracatçı iş adamlarımıza yeşil pasaportun önü açıldı bunu çatı kuruluşumuz TOBB’ta hemen her toplantıda iş dünyamız istiyordu. Yatırım ve ihracat kredilerine erişim kolaylaşıyor, şirket kurmak, kapatmak kolaylaşıyor, ihracatta işlemler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda tek elden toplanarak hızlanıyor, karşılıksız çek sorununda yaptırımlar getiriliyor, kamuda tasarruf dönemi başlıyor, damga vergisinde kolaylıklar var, kredi çekerken taşınabilir menkul değerler de teminat gösterilebilecek, uluslararası firmalar yönetimi Türkiye’den yaparsa kurumlar vergisi ödemeyecek. Bu ve benzeri kolaylık, bürokratik engellerin azaltılması ve fırsatlar ekonomimize canlılık katacaktır. Teşekkür ediyor ve devamını bekliyoruz. Hayırlı olsun.

SATSO Aidatlarında Gecikmeye Af ve Anaparaya Taksit Fırsatı

Üyelerimize de bir kolaylık duyurumuz var. 6736 sayılı “Bazı alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” çerçevesinde Odamızın 30 Ağustos 2016 tarihinden önceki aidat alacaklarına tahakkuk eden gecikme zamlarına da af gelmiştir. Aidat borcunun anaparası ödenmesi durumunda 6 eşit taksit imkânı da getiriliyor. Son başvuru 31 Ekim 2016. Bu kolaylığa üyelerimizin ilgi göstereceğini düşünüyorum.

Şehit ve Gazi Aileleri İle Emniyet Teşkilatına Destek

Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Nadir Öztürk ayrıntılı bilgi verecektir. Bugün sizlerin de onayına sunacağımız iki madde var. İlk madde, 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra Başbakanlık genelgesiyle başlatılan Dayanışma Kampanyasına Odamız tarafından 50 bin TL. bağış yapılması; 2. Maddemiz ise Sakarya İl Emniyet Müdürlüğümüz, içinde bulunulan OHAL sebebiyle emniyet teşkilatının güçlendirilmesi amacıyla Odamızdan 10 adet hizmet aracı talebinin gerçekleştirilmesidir. Sizlerin desteğiyle inşallah bu çalışmaları da yapalım istiyoruz.

3 Önemli Proje Tamam, Çalışma Başlıyor

Konuşmamı sonlandırmadan evvel ayrıntılarını kısa süre sonra paylaşacağımız önemli üç projemiz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı MARKA’nın son yönetim toplantısında onaylandı. Süs bitkiciliği alanında Sakarya’mıza çok önemli katkılar vereceğine inandığımız Doku Kültürü Laboratuvarı ve Uygulama Merkezi bunun yanı sıra Doku Kültürü Fizibilite Çalışması ile birlikte eğitim, nitelikli eleman ve ara eleman çalışmalarımıza değer katacak Hayat Boyu Öğrenme Merkezi için Genel Sekreterime ve emek veren çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Meslek Liselerinin Açılışı Yakında

Arifiye ve Serdivan’da Meslek Liselerimiz tamamlandı. Arifiye SATSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizi çok yakında açıyoruz. Serdivan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin açılışını hızlandırmak için gayretlerimiz sürüyor. Sakarya’mızın eğitim ve istihdamına önemli katkı verecek liselerimizin hayırlı olmasını diliyorum.

Daha Başarılı Olacağız

Türkiye olarak gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz. Hz. Allah; “Zorluklarla beraber mutlaka kolaylıklar da vardır” buyuruyor. İnşallah milletimizin birlik ve beraberliği, kardeşliği ve azmiyle zorlukların üstesinden gelecek, çok daha başarılı ve huzurlu günlere kavuşacağız diyor; Meclis toplantımızın hayırlı olmasını temenni ediyor; işlerinizde kolaylık ve bereket diliyorum.” Dedi.

TOBB’un, “15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” ile İlgili Bağışta Bulunulması Konusunun ve İlgili Ödemenin Bakanlığın iznine İstinaden İhtiyatlar Hesabından Yapılmasının Görüşülmesi”, maddesinde kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk yaptığı açıklamada 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra Başbakanlık genelgesiyle başlatılan Dayanışma Kampanyasına SATSO tarafından 50.000- TL. bağış yapılmasının planlandığını belirterek bu bağışın İhtiyatlar Hesabından yapılacağını ifade etti.

Konu ile ilgili görüş bildirmek üzere kürsüye gelen Meclis Üyesi Behlül Bayrak TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyayı desteklediğini dile getirdi.

Meclis Üyesi Adem Bilgen de son zamanlarda ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan terör olayları ve saldırıları lanetlediğini dile getirerek Suriye topraklarına giren Türk Ordusu’na selametler dileyerek kampanyaya destek verdiğini ifade etti.

Madde meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

“Emniyet Müdürlüğü’ne 10 Adet Araç Alımı Konusunun ve Bütçe Tahsisatı Hususunun Görüşülmesi”, maddesinden bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk bu konu ile ilgili ise şunları dile getirdi.

“Sakarya İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından içinde bulunulan OHAL sebebiyle emniyet teşkilatının güçlendirilmesi amacıyla Odamızdan 10 adet hizmet aracı talep edilmiştir. Araç bedelinin Oda Bütçemizin Bağış ve Yardımlar Faslına aktarım yapılarak bu fasıl üzerinden ödeneceği bilgisini verdi.

Madde ile ilgili değerlendirmede bulunmak üzere kürsüye gelen Meclis Üyesi İzzet Dönmez 15 Temmuz gecesi elde edilen başarının emniyet teşkilatı ile birlikte elde edildiğini dile getirerek “Emniyet Teşkilatımızın sonuna kadar arkasında durmalıyız” diye konuştu.

Madde meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak “BDDK tarafından yapılan çalışma neticesinde cep telefonu satışlarında taksitlendirme seçeneğinin yeniden getirilmesi bizleri memnun etmiştir. Yeni düzenlemenin satışları tek kanaldan yürütmek zorunda kalan meslektaşlarımızın işlerini hızlandıracağına inanıyor ve çalışma için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Bayrak ayrıca cep telefonu satışlarında taksitli kredi kartı uygulamasını da sektörel bir talep olarak dile getirdi.

 

Dilek ve Temenniler Bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyesi Bünyamin Müftüoğlu ise meclis üyelerinin de emniyet teşkilatına ihtiyaç çerçevesinde ayrıca destek olmasını önerdi.

 

 

 

 

Haber Tarihi : 24/8/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::