Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ,  tüm şehitlerimize rahmet yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı ve sabır diledi. Altuğ’un konuşmasının ardından meclis üyeleri bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okudu.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1131 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Kasım ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Teröre Karşı Milli Seferberlik

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  yaşanan terör olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi

‘’2016 yılı ülkemiz adına her anlamda zor imtihanların ve çetin mücadelelerin yılı oldu. Türkiye’nin istikbal ve medeniyet yürüyüşünü hazmedemeyenlerin milletimizin birlik ve kardeşliğini bozmak için gerçekleştirdikleri kirli oyunlar maalesef devam ediyor. Beşiktaş’ta ve Kayseri’de gerçekleştirilen terör saldırılarını lanetliyorum. Hayatını kaybeden şehitlerimize Hz. Allah’tan rahmet; gazilerimize şifa ve aziz milletimize de sabır ve metanet diliyorum.

İnsanın kıymetinden, onurundan ve ahlakından zerre nasiplenmemiş kirli odakların ve onların taşeronluğunu üstlenen tüm terör örgütlerinin saldırıları sonuçsuz kalacaktır. 15 Temmuz’da vatanı için tankların önüne yatan, mermilere göğüs geren bu aziz millet, bu imtihanların da üstesinden gelecektir. Türkiye asla diz çökmeyecek ve inşallah hedefleri yolunda yürümeye devam edecektir.

İş dünyası olarak, kahraman askerlerimiz ve polis teşkilatımızın, tüm güvenlik güçlerimizin yanındayız, arkasındayız. Rabbim onlara kuvvet versin, bizlere yeni acılar yaşatmasın. Sn. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, vatanını seven her insan bu hainlere karşı milli seferberlikle ve nöbet duygusuyla mücadele edecektir.”

Halep’e Yardım Eli Uzatalım

Başkan Kösemusul aylık faaliyetler ile ilgili açıklamalarında şunları dile getirdi:

“Konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi 2016 yılı, zor bir yıldı. Sadece ülke içinde değil tarih boyunca kardeşlerimiz olan, Çanakkale’de vatan savunmasında en çok şehit veren şehirlerden biri olan Halep’te şu an insanlık katlediliyor. Ülkemizden, aziz milletimizden başka dünyanın sesi çıkmıyor. Orada adeta bir soykırım yaşanıyor. Tahliye edilen konvoylara bile saldırı düzenleniyor. Haberleri ve görüntüleri izledikçe kahroluyoruz. Oradaki çok zor durumda olan kardeşlerimize hamdolsun yardımlar ulaşıyor ancak daha fazlasına ihtiyaç var. Yardımseverliği, ümmet bilincini, kardeşliği göstermenin tam vaktidir. Türk Kızılayı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve diğer vakıfların mesaj numaraları ekranda, yardım hesapları resmi internet sitelerinde paylaşılıyor. Her fırsatta yardım edelim, kardeşlerimize gönlümüzü açalım ve ekmeğimizi paylaşalım. 15 Temmuz sürecinde sürekli nöbet tutan iş dünyamızın bu kararlı duruşunu Halep için de göstereceğine inanıyorum.

Milli Değerlerimize Sahip Çıkalım

Sn. Cumhurbaşkanımızın her fırsatta vurguladığı Türk Liramıza destek konusunda iş dünyamıza çağrı yapmış ve ajanslara açıklamalarım olmuştu. Burada da kısaca bahsetmek istiyorum. Evet 15 Temmuz’un yıpratıcı etkisi hala devam etsin isteniyor. Finansal kriz için algı operasyonları yürütülüyor, özellikle iş dünyası ve medya üzerinden ekonomik sıkıntıların artması için çalışma yapılıyor. Az evvel de ifade ettiğim gibi milletimiz ülkemiz üzerine oynanan tüm oyunları görüyor, oynayanları da iyi biliyor. Bu girişimler sonuç alamayacak. Başarının değişmez şartları olan istikrar ve güven ortamının daha da kuvvetlenmesi için biz Türk Liramıza da, milli değerlerimizin hepsine de sahip çıkmaya devam edeceğiz. İş dünyası olarak üretmeyi ve direnmeyi, alternatif pazarlar bulmayı, daha çok ihracat yapmak için çalışmayı sürdüreceğiz.

Teşvik ve Destek Paketi Moral Oldu

Bakın bu doğrultuda da iş dünyamızın sıkıntıları atlatmak için talepleri olmuştu ve Sn. Başbakanımız ile bakanlarımız teşvik ve destek paketi açıkladı. Teşekkür ediyoruz. 2017 yılı istihdam, üretim ve ihracatta daha iyi olmamız için verilen pakette yer alan; reel sektöre destek, istihdam çalışmaları, hızlı reform, kamuda tasarruf, yatırım ve ihracat teşviki, 250 milyarlık kredi hacmi, ticaret erbaplarına verilecek faizsiz kredi, KOBİ’lere verilen önem iş dünyamızın taleplerinin birer karşılığı olmuş, moral vermiştir.

Sicil Affı Ticarete İvme Kazandıracak

Gerçekleştirilen toplantılarda Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sn. Bülent Tüfenkci’ye iş dünyamızın talebi olan sicil affı, Meclis’e geçtiğimiz Cuma günü sunulan torba yasada yer aldı. Sicil affı, 11.5 milyon kişi ve 2.4 milyon şirketin sicillerini sıfırlama imkânı getirecek, kara listeden çıkılacak, kişi ve şirketlere, kullandırılan kredilerden dolayı da bankalara veya finans kuruluşlarına herhangi bir hukuki cezai sorumluluk yüklenemeyecek. Bunun için kişilerin ve şirketlerin 6 ay içinde borçlarını ödemesi veya yeniden yapılandırması gerekiyor. Bu Türkiye ticaretinde beyaz bir sayfa açmak demektir. Teşvik ve desteklere çok güzel bir ilave demektir. Uygulamanın da kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz.

İş Dünyasına Nefes Kredileri

Kasım ayında Oda ve Borsa Başkanlarımızla birlikte TOBB Başkanımızın başkanlığında bir toplantı gerçekleştirmiş ve iş dünyamıza kredi konusunu istişare etmiştik. Uygulama başladı. SATSO olarak KOBİ’lere Nefes Kredisi kapsamında kredi havuzuna aktardığımız 2 milyon TL karşılığında, üyelerimize 22 milyon TL kredi kullanma imkânı sağladık. Bu kredi ile finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar bir nebze olsun çözüme kavuşturulmuş oldu. Güzel de bir başvuru var. TOBB, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminat desteği ile Ziraat Bankası ve Denizbank işbirliği ile hazırlanan protokol kapsamında SATSO üyesi KOBİ'ler yıllık yüzde 9,90 (aylık yüzde 0,825) faiz oranı ile 12 ay (eşit taksitli) vadeli Nefes Kredisi'nden yararlanabilecek. Nefes Kredisi'nde KOBİ'lere KGF yüzde 85 oranında kefalet sağlayacak. Cirosu 40 milyon TL’den az ve çalışan sayısı 250’den az tüm sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimiz bu krediden faydalanabilecek.

KOSGEB de 50 bin TL’lik ilk 1 yıl ödeme yok sonraki iki yıl, 3 er aylık eşit taksitlerle ödenecek olan Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği başvuruları Pazartesi başladı, Çarşamba akşam sona erecek. İş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum.

İhracatta Hedefimize Ulaşacağız

2016 yılında ekonomide rakamlar bizi memnun eden seviyelerde olmasa da Sakarya’mızın ihracat rakamları şehrimizin geleceği ve çalışma azmimiz adına önemli bir vesile oluyor. Yıl ortalamasında şu anda 9. sıradayız ancak son Kasım ayında önemli bir yükseliş gerçekleştirdik. 372,5 milyon dolar ihracatla 7. sıraya yükseldik. Geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 136’lık, bu yılın Ekim ayına göre ise yüzde 24’lük bir artışımız var. Başarıda emeği geçen başta TOYOTA olmak üzere tüm sanayimize, ticaret erbaplarımıza ve emekçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Her fırsatta ifade ediyorum, Sakarya’mızın ihracatı çok daha iyi seviyelere gelecek ve biz ilk 5 il arasında olma hedefimize daha kısa sürede ulaşacağız.

Afrika’ya İhracat Artsın İstiyoruz

Kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim, nitelikli istihdam ve yüksek ihracat için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracat tecrübemiz daha da artsın ve alternatif pazarlarımız olsun düşüncesiyle Aralık başında Güney Afrika seyahatimiz oldu. Johannesburg ve Cape Town’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldik, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Onlara; birlikte çalışalım, birlikte kazanalım, vatan hainleri olan FETÖ üyeleriyle bir arada olmayın bizlerle olun dedik. Güney Afrika’ya Türkiye çok önem veriyor ve bu Pazar Ekonomi Bakanlığımızın işaret ettiği öncelikli pazarlarımız arasında. Sakarya olarak Güney Afrika’ya 12,5 milyon doları aşan ihracatımız var ve bizim de orada bir gıda şirketimiz var. İhracat rakamının yükselmesi için faydalı bir çalışma yaptık inşallah karşılığını almak istiyoruz.

Meslek Liseleri Hayati Önem Taşıyor

Sakarya Üniversitemizle nitelikli istihdam konusunda gerçekleştirdiğimiz örnek çalışmaların bir benzerini Meslek Liselerimizle de gerçekleştirmek istediğimizi ve çalışma yaptığımızı daha önceki toplantılarda da ifade etmiştim. Öğrencilerimizin hayal ve hedeflerini iş dünyamızın talepleri ile buluşturmak istiyoruz ve bunun için gayret ediyoruz. Arkadaşlar Meslek Liseleri nitelikli istihdam çalışmalarımızda hayati önem taşıyor. Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim ve İŞKUR Müdürlerimizle buluştuk.  Birlikte bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma kapsamında öğrenci işletme eşleştirmesi yaparak öğrencilerimizin işletmelerde hem mesleği tanımaları hem teoride öğrendiklerini hayata geçirmelerini istiyoruz. Bu anlamda meslek liselerimizle destek olmamız gerekiyor. Ben buradan mobilyacılıkla iştigal eden 8. ve 26. Meslek komitelerimize çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize büyük destekleri olmuş ve Müdürümüzün verdiği bilgiye göre mobilya bölümü öğrenci sayısında bu yıl yüzde 60 artış görülmüş. Diğer komitelerimizin de bu kapsamda çalışmalarını artıracaklarına inanıyorum ve teşekkür ediyorum.

SATSO Ailesi Büyüyor

2015 – 2016 yılı değerlendirmelerine baktığımızda ihracat ve ithalatta bir önceki yıla göre artışımız var. 11 aylık ihracatta %15,5; 10 aylık ithalatta %21,7’lik yükseliş görünüyor. Geçtiğimiz yıl bütçe meclisinde bu rakamlarda düşüş vardı. Darbenin atlatıldığı, ekonomik mücadelenin sürdüğü bir dönemde artışın olması 2017 için daha çok çalışmamız gerektiğinin işaretidir.

SATSO Ailemiz büyümeye devam ediyor. Toplam ve faal üye sayılarımız, şirket sayılarımızda artış görünmektedir.  Limited Şirket sayımızda %4,7, faal üye sayımızda %15,6’lık bir artış var. Memnuniyet verici rakamlar. İnşallah 2017’de daha iyi olacaktır.

Üye çalışmalarımızı bu sonuçlarla şekillendiriyoruz. Aktifliği artırma ve sorunları azaltma hususunda gayretlerimiz artarak devam edecek.

SATSO 2017 Bütçesi Görüşüldü

Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre Aralık ayı Meclisimizde, bir sonraki yıl bütçesini görüşmek ve karara bağlamak durumundayız.

Sakarya’mızın geleceği için hayata geçirdiğimiz çalışmalarda bizlerle birlikte olduğunuz için, gerek meclis gerekse komite toplantı ve kararlarınızla şehrimiz ekonomisine değer kattığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. 2017 yılı bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum”

2017yılı tahmini gelir ve gider bütçesi ile gerekçelerin görüşülmesi ve tasvibi maddesinde bütçe açık oylama usulü ile yapıldı.

Oylamadan önce bütçe kalemleri ile ilgili bilgi veren Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu genel olarak şunları dile getirdi:

“Hesapları İnceleme Komisyonumuz, 15/12/2016 tarihli toplantısında 2017 Yılı Oda Bütçesi taslağını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre incelemiş olup, taslak hakkındaki  görüş ve tespitlerimiz maddelenmiştir. Buna göre;  2017 yılı bütçesinin gelirleri 18  fasıldan oluşmuş olup , 2017 yılı “ Kayıt ücreti ve Yıllık Aidat ile Oda Hizmet Karşılığı Alınan Ücret Tarifeleri” ne göre hareket edilerek tahmin yapıldığı görülmüştür.

2017 Bütçesi Oylandı

Gelir Bütçesindeki tahminler geçmiş yıllar bütçelerindeki gerçekleşme oranları ve artış hızları dikkate alınarak 2017 yılı Gelir bütçesi 9.436.009,00 TL. (Dokuzmilyondörtyüzotuzaltıbindokuz TL.) olarak tahmini edildiği görülmüştür. Tahminler geçmiş yıllar bütçelerindeki gerçekleşme oranları ve yıl içinde yapılması planlanan işlerin dikkate alınarak tahmin edilmiştir. Bu şekilde Gelir/Gider kısım ve fasıllarından oluşan 2017 yılı Bütçe taslağının verimlilik, tutumluluk, şeffaflık ve genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine, Odalar ve Borsalar Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ ne göre hazırlandığı görülmüştür.”

 SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk ise 2017 yılı bütçesi ile şunları dile getirdi:

“Odamız 2017 yılı Bütçesi 9.436.009- TL. olarak bağlanmıştır. Bütçenin gelir kısmı, Odanın mevcut üye yapısına, fiyat tarifesine ve 2017 yılında muhtemel iş yoğunluğu göz önüne alınarak hazırlanmıştır.

2017 Yılı Aidat tarifesine, Kayıt ücretleri, kapasite ve bilirkişi eksper raporları ücretlerine %5 oranında bir artış yapılmıştır. Çünkü her yıl Odanın gelir-gider dengesi gözetilerek, ülkedeki yeniden değerleme ve enflasyon oranları göz önünde bulundurularak bütçemizi revize etmek ve büyütmek zorundayız. Ayrıca aidat ve kayıt ücretinin tavan miktarı kanuni sınırın oldukça altında tutulmuştur.

Harç Takip Sistemine Geçiliyor

Üye hizmetlerindeki kolaylıklar hakkında da bilgi veren Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk, “1 Ocak 2017 tarihinden itibaren hem gelir bütçemize olumlu yönde katkı sağlayan, daha da önemlisi üyelerimize hizmet açısından ve uzun yıllardan beri önemli bir sorun haline gelmiş olan iki önemli husus hayata geçecektir. Bunlardan birisi (HTS) Harç Takip ve Tahsil Sistemidir. Bu yeni sistem üyelerimize şu kolaylığı getirecektir; Üyelerimiz Ticaret Sicil Servisimizde yaptıkları her bir işlem veya aldıkları her belge için vergi dairesine veya bankaya Ticaret Sicil Harcı yatırıp tekrar geri gelmek zorunda kalıyorlardı. 1 Ocak 2017 tarihinde itibaren bu harçların tahsil yetkisi Odalara verilmiştir. Böylece üyelerimiz Ticaret Sicilde işlem yaptırırken vergi dairesine gidip gelmek zorunda kalmayacaklar.

İmza Beyannamesi Tasdiki Yetkisi Odalarda

İkinci önemli hizmet ise Firmaların kuruluşu esnasında firma yetkilileri notere giderek tescil talepnamesi ve imza beyannamesi tasdik ettirmek zorunda kalıyorlardı. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren bu belgelerin tasdik yetkisi de Odalara verilmekte, ayrıca üyelerimiz hem noterlere gidip gelme zahmetinden kurtulmuş olacaklar, hem de bu işlemleri Odamız tarafından %50 daha az bir ücretle yerine getirilecektir.

Bütçenin gider kısmında ise geçen yılki gerçekleşme oranları göz önünde bulundurularak, Odamızda oluşabilecek zaruri giderler ve yıl içinde yapılması planlanan işler için tahminde bulunulmuştur.

Bütçedeki büyüme oranı yüzde 7,98

2016 – 2017 bütçe büyüme oranı % 7,98 ‘dir. Bu büyümenin sebeplerini kısaca şöyle özetleyebiliriz; Gelir bütçemizdeki büyüme sebebi şöyledir; Bu yıl faal üye sayımızda %7’lik bir artış olmuştur. Ayrıca tarifemizde bazı kalemlerde % 5’lik artış yapılmış ve az evvel bilgi verdiğim Ticaret Sicil hizmetleri sebebiyle bütçemizde yeni gelir kalemi oluşmuştur.

Gider bütçemizdeki büyüme sebebini ise şöyle özetleyebiliriz; Bilindiği üzere asgari ücrete 2017 yılında yapılacak zam ve 2017 yeniden değerleme ve 2016 TEFE-TÜFE oranları birçok artışı da beraberinde getirecektir. Odamızın dışarıdan satın aldığı bazı hizmet kalemleri bu artıştan etkilenecektir. Ayrıca 2017 yılında bir mesleki eğitim merkezi binası için yatırım yapılması planlanmaktadır. Bu sebepler de bütçemizin bu oranda büyütülmesini zorunlu hale getirmiştir. 2017 yılı bütçemizin Odamıza ve camiamıza hayırlı olmasını temenni eder, hazırlanan bütçeye vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür ederim.”

Açıklamaların ardından SATSO yılı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Bütçe ile ilgili görüş bildiren Meclis Üyesi Behlül Bayrak 2016 yılında ülkede yaşanan planlanmayan her türlü aksiliğe rağmen bütçenin bu başarı ile gerçekleşmiş olması memnuniyet vericidir tebrik ederim.” dedi.

 Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise “Taslağı inceledik. 2016 yılı tahmin edilen gelirin tamamı gerçekleşmiş %80 da giderler gerçekleşmiş. Bu başarıyı gerçekleştiren yönetime meclise bütçe komisyonuna ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Meclis Üyesi Hakan Tenekeci oda bütçesindeki mevduat hesabının altında değerlendirilmesinin çok daha uygun olacağını ifade ederek altındaki yükseliş ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gelirlerimiz Artarak Devam Edecek

Oylamalar ve görüşmelerin ardından kürsüye gelen Başkan Mahmut Kösemusul “Allah bu bütçeyi hayırlı bir şekilde değerlendirmeyi nasip etsin. Destek veren herkese teşekkür ederiz. Üyelerimize daha iyi bir hizmet vermek için mevcut bu binamızın etrafında mesleki eğitim merkezi ve iş merkezi planlama çalışmalarımız var. Bankaların şubelerinin yer alacağı İşadamlarımızın irtibatta olduğu Marka vb hizmet merkezlerinin de içinde yer alacağı tesis olacak… 2017 yılında bununla ilgili girişimlere devam edeceğiz. Bunların tamamlanmasının ardından ek gelirlerimiz de olacak.”

 

 

 

Haber Tarihi : 21/12/2016
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::