Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1132 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Aralık ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci,  yönetim kurulunun aylık icraatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi

“Başkanımız Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Denetim Kurulu Üyesi olarak Sn. Cumhurbaşkanımızın Afrika programına katılıyor. Kendisinin sizlere selamlarını iletiyorum.

Yılbaşı gecesinde ve akabinde gerçekleştirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Fırat Kalkanı operasyonunda görev alan, vatan savunmasında olan kahraman askerlerimize kuvvet temenni ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; gazilerimize acil şifalar diliyorum.

Kan Bağışı ve Halep’lilere Yardım Organizasyonu

Türk Kızılayı ile güzel bir işbirliğimiz var. Meclis öncesinde kan bağışında bulunan hayat kurtarmak için adım atan meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Kan bağışının yanında, Halep’lilere yardım kampanyası başlattık, duyurusunu yaptık çalışmalarımız sürüyor. Bu hayırlı organizasyonda Türk Kızılayı’mızın yanında olalım, desteğimizi verelim, kış şartlarında zor durumda olan kardeşlerimize yardımseverliğimizi gösterelim. Yardımın nasıl yapılacağı ekranda arkadaşlarımız gösteriyor, genel sekreterimizle de irtibat kuralım. Allah yardımlarınızı kabul etsin.

İhracatta Hedef; İlk 5!

2015 yılı zor bir yıldı. Özellikle ekonomide son dönemde yaşadığımız sıkıntılar iş dünyasını fazlasıyla zorladı. Ancak yılın son çeyreğinde şehrimiz ihracatta rekor yükseliş yaşadı. Sakarya ihracatı Aralık ayında 2015 yılı Aralık ayına göre yüzde 214,2, 2016 yılının Kasım ayına göre ise yüzde 28,2 artış göstererek 477 milyon 477 bin dolar olarak gerçekleşti ve en çok ihracat yapan iller sıralamasında Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da 7’nci sıradaki yerini korudu. Sakarya, 2015 yılı toplamına göre yüzde 31,2 artışla, 2016 yılı toplam ihracat değerinde 2 milyar 523 milyon dolara ulaştı.

Bu başarıda başta TOYOTA olmak üzere emeği geçen sanayi ve ticaretteki tüm aktörlerimize teşekkür ediyorum. 2023 hedefimiz ihracatta ilk 5 il arasında yer almak ancak biz hedefimize daha önce ulaşacağımızı düşünüyoruz.

SATSO Hizmetlerini Kolaylaştırıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Oda hizmetlerimizi her geçen gün yeniliyoruz. Üyelerimizin talepleri doğrultusunda mevzuat çerçevesinde tüm kolaylıkları ve hızlı hizmetleri sağlamak için çalışıyoruz. 2017’ye girerken bu kapsamda önemli düzenlemeler yaptık, paylaşmak istiyorum.

Harç Takip Sistemine Geçtik

Gerçekleştirdiğimiz çalışma ile SATSO üyeleri artık Ticaret Sicil servisindeki yaptıkları her işlem veya aldıkları belge için Ticaret Sicil Harcı yatırmak üzere Vergi Dairesi ya da bankalara gitmek zorunda kalmayacak. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Harç Takip ve Tahsil Sistemi (HTS) hizmete girdi. Harçların tahsil yetkisi artık bizde. Yeni sistemle üyelerimiz yaptıkları işlemler ve aldıkları belgeler için vergi dairesi ve bankalara giderek zaman kaybı yaşamayacak.

İmza Beyanname Tasdiki Yetkisi Aldık

Bunun yanı sıra yine 1 Ocak 2017 itibariyle yürürlüğe giren bir başka uygulamamız ise imza beyannamesi Tasdik yetkisi de Odalara verildi. Kurucu Ortakları Yabancı Ortaklı Şirketler ve vekâletname ile işlem yapmak isteyen şirketler dışındaki tüm kuruluş işlemlerindeki imza beyannamelerinin tasdiki odamızda yapılabiliyor.

Önceki süreçlerde firma kuruluş işlemleri esnasında firma yetkilileri tescil talepnamesi ve imza beyannamesi tasdik ettirmek için noterde işlem görüyorlardı. Şimdi notere gitmek yerine %50 daha düşük ücret ödeyerek işlemlerini Odamızda yaptırabiliyorlar.

Fiziki koşulları ve donanımları sağladık. SATSO Sicil Müdürlüğü uhdesinde güvenlik kameraları takibinde üyelerin söz konusu işlemlerini rahat yürüteceği bir bölümde işlemler yürütülmeye başladı. Hayırlı olmasını diliyorum.

Zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesi Vermeye Başlıyoruz

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları zorunlu hale geldi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanması 2017 yılı itibariyle başladı. Yine aynı tebliğde belirtilen 48 meslekte yapılan sınav ücretleri de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları, TOBB-SATSO işbirliğiyle Sakarya’mızda gerçekleştirilecek. Zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesi Odamızdan alınabilecek.

Odamız aracılığıyla ilimizde yapılacak sınavlar, TOBB - MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilecek.  Ayrıntılar web sitemizde mevcut. Üyelerimizin cezai yaptırımlara maruz kalmamaları için bir an önce çalışanlarının sınava girmesi ve belgelendirilmelerini sağlamalarını önemle tavsiye ediyorum.

2017’de Bin Kişiye Girişimcilik Eğitimi Vereceğiz

Oda olarak şehrin geleceği için eğitim ve istihdam çalışmalarını çok önemsiyoruz. Bu alanda girişimcilik eğitimleri de önemli bir yer tutuyor. İŞKUR ile imzaladığımız protokol kapsamında 2017’de bin girişimci adayımıza eğitim vereceğiz.

Protokole göre, kendi işini kurmak isteyen ve girişimcilik eğitimlerine katılan girişimci adaylarına yönelik, haftada 5 gün ve 32 saatlik ücretsiz eğitim imkânı sağlayacağız. Girişimci adayları, vereceğimiz eğitim programının ardından KOSGEB’e başvurarak, 50 bin TL’ye kadar hibe desteği, 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkânı elde edebilecek.

18 Uygulaması Tamam, Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Geliyor

SATSO Hizmet Binamız çevresinde son alınan arazilerle birlikte alan 8 ayrı parselden oluşmaktaydı. Krokiyi arkadaşlarımız ekrana veriyor. Bunların toplam alanı 14 bin 52 buçuk metrekareydi. Oda Binamızın bulunduğu arazi ise 8 bin 755 metrekareydi. Uzun bir süredir bu konu üzerinde Yönetim Kurulumuz çalışma yapıyordu. 18 Uygulama çalışması neticesinde tüm araziler Oda Hizmet Binamızın etrafında toplandı. Son durumda toplam arazi alanımız 17 bin 434,42 metrekare olmuştur. Bu çalışmada başta Yönetim Kurulu Üyemiz Emrullah Terzioğlu Bey olmak üzere yoğun emek sarf eden yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.

18 Uygulaması çalışmasından sonra yeni projemiz olan eğitim, nitelikli eleman ve ara eleman çalışmalarımıza değer katacak, MARKA’dan da 750 bin TL’lik hibe aldığımız Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Hizmet Binası için de çalışmalarımızı hızlandırdık. İnşallah bu çalışmayı da hızla tamamlayacağız.

Ovalar Koruma Altında

Konuşmamı tamamlarken bir bilgiyi de paylaşmak isterim. Daha önce Meclis Toplantılarımızda gündeme getirmiştik. Tarımsal gücümüzü korumak ve artırmak için Ovaların koruma altına alınması, Büyükova kapsamına alınması gerektiğini ifade etmiş ve gerekli girişimleri yapmıştık.

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için hayata geçirilen Büyük Ova Projesi'yle Sakarya’mızdaki tarımsal potansiyeli yüksek ovaları tarımsal sit alanı ilan edildi. Resmi Gazetede yayınlanan haritalarda sınırları gösterilen Pamukova Ovası, Sakarya Ovası, Ferizli Ovası ve Söğütlü Ovası, kararın yayımlandığı 20 Ocak 2017 tarihinden itibaren tarım dışında kullanılmaması için resmen koruma altına alındı.

Bu ovalara sadece tarımsal anlamda tohum atılabilecek, sadece tarımsal alan olarak kullanılabilinecek. Şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazilerini, sahipleri namına bakanlık tarafından kiraya verilebilecek. Yerinde bir karar, Bakanlığımıza ve Hükümetimize teşekkür ediyoruz.

2017 başarılı ve huzurlu olsun istiyoruz. Önümüzde bir referandum süreci olacaktır. Güçlü demokrasi çerçevesinde bu dönemi de en güzel şekilde geçeceğimize inanıyor; meclis üyelerimize işlerinde kolaylık ve bereket diliyorum."

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci’nin açıklamalarının ardından Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ;’’Yönetim Kurulu’nca görevlendirilen kurulun yaptığı tarihi araştırmalar neticesinde, Odamızın kuruluş tarihinin 1917 yılı olduğu belirlendi. Bu vesile ile 100. Yılımızın ilk Meclis toplantısını yapmak bize nasip oldu. Yapılan araştırmalarla ilgili olarak açıklama yapmak üzere Odamız Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu’nu kürsüye davet ediyorum” dedi.

SATSO Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “ Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında 3 farklı yasal organda başkanlık yaptım. Özellikle dönemimizde sonucunu getiremediğimiz en önemli olayımız kurucu başkanlarımızı bulamamış olmaktı. Depremler yangınlar Osmanlıcadan Latinceye geçiş gibi engeller sebebiyle belgelere ulaşamamıştık. Odamızdan geçtiğimiz günlerde yapılan bilgilendirme ve davet neticesinde bir kurul oluşturduk. Olayı irdeledik.  Tarihçi Sn Resül Narin’in bulduğu belgeleri inceledik. Kendime göre bayram yaptım. Büyük mutluluk duydum. 1924 kurulduk Kocaeli il genel meclis kararı ile kurulmuş bir Osmanlı kasabasıyız.  İlk kurucu Başkan Türk İslam Bankası kurucularından Şumnulu Mehmet Efendi.. Daha önceki araştırmalarda eski başkan Diyarbekirlizade Hayri Bey’e ulaşmıştık.. Bu bilgiye daha önce yaptığımız araştırmalarda ulaşmıştık. Ama arada 1. Dünya Savaşı var. TBMM kurulmuş. Cumhuriyetin ilanı var. Birçok olay yaşanmış. 1917 yılında Şumnuluzade Mehmet Hilmi Efendi’nin odamızı kurduğuna Tarihçi Resul Narin’in de araştırmaları neticesinde ulaştık.  Bu bilginin 100. Yıla rastlıyor olması ayrıca mutluluk vericidir. Takdir yüce meclisindir.  Teşekkür ediyorum” dedi.

Sarıoğlu’nun ardından kürsüye gelen Tarihçi Resul Narin şunları dile getirdi: “Adapazarlıyım. Şehrimi çok seviyorum. Şehrime hizmet etmenin peşindeyim.  17 yıldır Sakarya tarihi ile ilgili çalışma yapıyorum. 40 yakın bölge ile ilgili makalem var. 4 tane kitabım var. Adapazarı çok önemli bir şehir. 1914 yılında Türk İslam Bankası’nın kurulması, 1917 yılında ilk araba fabrikasının kurulması, 1919 yılında Adapazarı Emniyet Bankası’nın kurulması da bunun ispatıdır. 1914 yılında kurulan bankanın kurucularından Hacı Mehmet Hilmi Efendi 1917 yılında Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nı kurmuştur. Çok detaylı bir arşiv çalışması neticesinde bu bilgi ortaya çıktı. 31 Mayıs 1917 yılında bir okul yönetimi ve öğrencilerinin katıldığı, Kaymakam Yahya Sezai Bey himmetinde ve Hacı Mehmet Hilmi Bey başkanlığında kurulmuş ve ilk faaliyet olarak esnaf ziyaret edilerek Cuma gününün resmi tatil olması kararı alınmıştır. İslam Ticaret Bankası’nın yaptığı bu çalışmanın İstanbul Ticaret Odası için bir örnek teşkil etmesi istenmesi üzerine de bu konuda resmi bir yazı yazılmıştır o dönemde. Kurumumuza 100ncü yılın  hayırlı olmasını diliyorum.”

SATSO 100 Yaşında

Orhan Yılgenci  de

“SATSO’nun uzun yıllar Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış olan Sn. Fethi Sarıoğlu az önce bilgiyi verdi.   Sn. Sarıoğlu, uzun yıllar Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihi olarak belirtilen 1924 yılının Cumhuriyetin ilanından sonra kurumların tekrar teyidi olarak görülebileceğini, Odanın asıl kuruluşunun daha eski yıllarda olmasına dair şüphelerini her fırsatta dile getirmişti. Deprem ve yangın nedenleriyle eldeki resmi kayıt eksiklikleri sebebiyle 1924 yılı benimsenmişti. Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mahmut Kösemusul’un talimatıyla Odamız tarafından basılan Ada’dan Pazar’a Sakarya kitabının da yazarı olan tarihçi Sn. Resul Narin kuruluş tarihi ile ilgili araştırmalarını derinleştirdi ve Odamızın asıl tarihi ile ilgili resmi belgeyi bulmayı başardı.

Sn. Narin’in bulduğu resmi belge neticesinde Odamızın 31 Mayıs 1917 tarihinde kurulduğu görünüyor. Ekranda belge mevcut. 2017 Odamızın 100. yılı olacaktır. İnşallah kuruluş yılını en başarılı bir şekilde tamamlarız. Bu kıymetli çalışma için Sn. Narin’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

Ticareti Umumiye Mecmuası’nın 16 Haziran 1333 (1917) tarihli nüshasında Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihi verilmektedir. Buna göre 31 Mayıs'ta Kaymakam Yahya Sezai Bey'in(1879-1970) himmetiyle Hacı Mehmet Hilmi Efendi'nin başkanlığında kurulan odanın resmi açılışında idadi öğretmen ve öğrencileri konuşmalar yapmışlar, manzumeler okumuşlardı. Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilk icraatı üç yıldır uygulanmasına çalışılan Cuma tatiline uyulmasını sağlamaktı. Bu amaçla Müslim ve gayrimüslim tüccar ve esnaf dolaşılarak lokanta, kahvehane ve eczane gibi yerler hariç kendilerinden işyerlerini kapayacakları güvencesi alınmıştı. 1 Haziran 1917 günü tüm dükkânlar kapanarak herkes mesire yerlerine gitmiş, bu mübarek gün adeta bir bayram gibi kutlanmıştı.

Katkılarından dolayı araştırmayı yapan kurulumuza teşekkür ediyorum. 100. Yılımız kutlu olsun. ‘’

Konuşmaların ardından, 31 Mayıs 1917 yılının Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihi olarak değiştirilmesi kararı meclis üyeleri tarafından oylanarak oybirliği ile kabul edildi.

Nace Rehberine yeni eklenen, sınıflara bölünen ve değişiklik yapılan Nace kodlarının, mesleklerin gruplandırılması yönetmeliğinin 7. maddesine istinaden, yeni meslek gruplarına tanımlanması hususunun görüşülmesi maddesi de meclis üyeleri tarafından oylanarak kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde kürsüye gelen Adnan Borazancıoğlu, “Kurallı toplum işlerin doğru yürümesi için gerekli ama kurallar ayak bağı da olabiliyor.

Bir üyemizin 3 kamyonu, 1 tır, 1 yükleyici aracı ve dolayısıyla K Belgesi var. Araçlardan birinin muayenesi gecikmeli olarak yapılmış, Muayenesi geciken araçla ilgili 30 gün içinde Odamıza bilgi verilmesi gerektiği konusunda bilgisi olmadığı için K belgesi iptal edilmiş. Yeni K Belgesi için galiba 20-30 bin civarında bir bedel ödenmesi gerek. Biliyoruz ki, bu kuralları Odamız koymuyor hizmet taşeronluğu yapıyor. Odamızın bu konuda yapacak bir şeyi yok. Bu gibi durumlarda başka bir cezai müeyyide uygulanabilir” dedi.

13. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İsmail Filizfidanoğlu, 2017 yılının milletimize barış ve huzur getirmesini dileyerek başladığı konuşmasında Karasu’da açılan limanımız ilk ihracatını yaptığı bilgisini vererek SATSO olarak önümüzdeki meclis toplantılarından bir tanesinin Karasu’da yapılmasını planlanmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adem Bilgen  ‘’Çimento fabrikası ile ilgili bizim sesimizi çıkarmamızın ardından diğer STK’lar da tepki gösterdi ve çimento fabrikası kurulması kararı geri çekildi. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ederim. ‘’dedi.

 


 

Haber Tarihi : 26/1/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::