“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı adına yürütülen çalışmalarda görevli kurumlar SGK ve İŞKUR; istihdam teşviklerini Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş başkanlığında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda anlattı.

Ev sahipliğini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un yaptığı toplantıya Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, Arifiye Kaymakamı Adem Yazıcı, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya, STK temsilcileri, işverenler ve vatandaşlar katıldı.

Hepimiz Aynı Gemideyiz

SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, ekonomide milli seferberlik programı için ellerinden gelen gayreti gösterdikleri ifade ederek,  “Hepimiz aynı gemideyiz,  işveren yükü olan kısmını devletin üslendiği ve istihdama katkı sağlayacak olan bu kampanyanın içinde biz de olacağız.“ dedi.

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptı. Başkan Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

“Sakarya’mızı istihdam alanında da daha iyi seviyelere yükseltmek hedefiyle Sn. Valimizin liderliğinde gerçekleştirdiğimiz seferberlik toplantımıza hoş geldiniz. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde başlatılan milli seferberlikte Sakarya olarak üzerimize düşen görevi en güzel şekilde yerine getireceğimiz inancını taşıyorum.

Sakarya’mız sanayi, ticaret, tarım ve turizmde yani her sektörde yüksek potansiyeli ve avantajları olan, bu avantajları sizlerin liderliğinde, şehrin kurumları olarak hep birlikte ortak akıl ve ortak değerlerle istişare ortamında faaliyete geçiren, hedeflerine ulaşma yolunda hızla ilerleyen bir şehir hüviyetindedir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak göreve geldiğimiz ilk andan itibaren, kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim, nitelikli ve daha fazla istihdam, alternatif pazarla kuvvetlenerek sert rekabete dayanan daha yüksek ihracat için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hamdolsun ihracatta Türkiye’nin ilk 6 ili arasına girme başarısını yakaladık. İnşallah ihracattaki bu başarımızı istihdamda da göstereceğiz.

İlave En Az Bir İstihdam

SATSO olarak kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam konularına çok önem verdik. Gerek paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz üretim ve girişimcilik eğitimleri, gerekse milli eğitim müdürlüklerimizle birlikte sunduğumuz meslek edindirme eğitimlerinde başarılı sonuçlar alıyoruz. Odamızın hemen yanında daha profesyonel ve hızlı sonuç alabileceğimiz bir Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ni Sakarya’mıza kazandıracağız.  Çok değerli katkı ve desteklerinizle Arifiye’de ve TOBB destekleriyle Serdivan’da mesleki ve teknik Anadolu liseleri inşa ettik. Üniversitemizle birlikte uzun zamandır başarı ile devam ettirdiğimiz iş dünyası – üniversite işbirliğini, milli eğitim müdürlüğümüzle meslek liselerimize de taşıyarak öğrencilerimizin hayal ve hedeflerini iş dünyamızın ihtiyaçları ile buluşturmak noktasında proje ve çalışmalarımız süratle devam ediyor. Bugün de çalışma hayatındaki milli seferberliğe şehrimiz iş dünyası yüksek katkı verecek, her üyemiz ilave en az bir istihdam sağlayacak ve inşallah işsizlik rakamlarımızı aşağıya çekeceğiz.

Lokomotif Şehir Sakarya

Sakarya’mız iş dünyası başarısı ve mücadelesi ile her zor zamanda dikkat çekmiş; yerli ve milli duruşunu net bir şekilde göstermiştir. İş dünyamız inanıyorum ki SGK ve İŞKUR müdürlerimizin birazdan bahsedecekleri destek ve teşviklerden yararlanarak ilave en az bir istihdam sağlayacak ve bir kez daha bizleri memnun edecektir. Sakarya’mız, organize sanayi ve ticaret bölgeleri olarak gösterdiği başarılı ve örnek kümelenme çalışmaları, tarım sektöründe katma değerli üretimi artırma çalışmaları, değerli turizm projeleri ve yatırımları, otomotiv sektörü ve savunma sanayinde milli, yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi ile orta vadede ilave en az 70 bin ilave istihdama ihtiyaç duyacak ve 2023 yılında inşallah Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden biri olacaktır.”

Türkiye’de 1. Olalım

SATSO’da iş dünyasına yönelik düzenlenen ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ toplantısında konuşan Vali Hüseyin Avni Coş ise “İlimizde istihdamı seferberlik ile arttırmalıyız. Sakarya olarak Türkiye’de birinci olalım “dedi.

 ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ konuşan Hüseyin Avni Coş,  “İlimizde istihdamı seferlik ile arttırmalıyız. Sakarya bu konuda Türkiye’de birinci olsun. Üretim ve istihdam bakımından daha iyi bir yere ulaşsın“ dedi.

Tüm dünya devletlerinin en önemli sorununun üretim ve istihdam olduğunu belirten Hüseyin Avni Coş ise,  “Devlet ve millet olarak güçlü olmamız için üretim kapasitemizi ve istihdamı arttırmamız gerekiyor. Bunun için var gücümüzle çalışmalıyız. 15 Temmuz girişi sonrasında çok ciddi saldırılarla karşılaştık. Dışarıdan kurgulanan bu saldırılar etkisiz hale getirilince son zamanlarda ekonomimiz üzerinden saldırılar başladı. İstikrarsızlık oluşturmak için çeşitli ekonomik saldırılarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Seferberlik Çok Önemli

Vali Coş,   “Bu sebeplerden dolayı çalışma hayatındaki seferberlik çok daha fazla ön plana çıktı. Ancak sadece olağanüstü dönemde değil diğer dönemlerde de bizim dikkat etmemiz konu üretimimizi arttırmak. Gücümüzü arttırmalıyız. Gereken tedbirleri de almamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin de aldığı kararlar çerçevesinde çalışma hayatında milli seferberlik anlayışı içinde istihdamı artırma ve işsizliği azaltma konusunda çok çeşitli teşvik tedbirleri yürürlüğe girdi” dedi.

Teşvik tedbirleri

Teşvik tedbirlerinin önemli olduğu belirten Vali Coş, “Biz bu tedbirlerin kullanımında Sakarya’nın çalışan nüfusuna oranla en iyi oranları elde etmesini istiyoruz. Sakarya bu konuda Türkiye’de birinci olsun. Sakarya üretim ve istihdam bakımından iyi bir yere ulaşsın. İlimizde istihdam artarsa, tüm şehre yarar sağlar. Bundan dolayı bizim en önemli konumuz istihdamdır. Bu da üretim artarsa artacaktır. Bunun için de üreticilerimizi korumamız gerekiyor. Ancak çevremizin ve doğamızın da bu derece korunması gerekiyor” dedi. Vali Coş’un konuşmasının ardından İş-Kur İl Müdürü Erhan Çavuş teşvik programları hakkında bilgi verdiler.

38 bin iş açığı

Kurumun 2016 yılı faaliyetlerinden söz eden Tekin Kaya  “2016 yılından Özel Sektör işverenlerimizden 38 bin açık iş gücü talebi almışız. Bu çok ciddi bir rakam. Bu rakam 2015 yılında 29 bindi. 38 bin açık is gücü ilanımızın sadece 18 binini doldurabilmişiz. Yani arka planda 20 bin kişilik talep doldurulamamış. Buradaki asıl hususu işverenlerin aradığı nitelikli iş gücü bulamaması. Bunu yapmanın yolu işletmelerin eğitim yuvası haline gelmesi. Biz bunun için kişilerin iş başı eğitim yuvası haline gelmesi. Biz bunun için kişilerin iş başı eğitim programları ile ücretlerini ödeyeceğiz” dedi. Kaya’nın sunumunun ardından işverenlerin soruları yanıtlandı.

 

 

 

Haber Tarihi : 1/3/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::