Maliye Bakanı Naci Ağbal Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Sakarya iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde SEN Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Sakarya Milletvekilleri, Şaban Dişli, Mustafa İsen, Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Bilim Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Rektör Muzaffer Elmas, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç ve SATSO Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, STK Temsilcileri ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi iştirak etti.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen yemekli toplantıda açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptı.

Başkan Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

Güçlü Referans, Nitelikli İstihdama Sahibiz

Potansiyeli yüksek, geleceğe hazırlanan şehrimizin tüm sektörlerinde çevre ve insan odaklı örnek çalışmaları hayata geçirerek Sakarya’mızı 2023 yılında Milli Üretimler ve Otomotiv Şehri, Türkiye’nin yıldız şehri hüviyetine ulaştıracağımıza inanıyoruz. 

 

Milli Tank ve Milli Tren, savunma sanayi üretimlerinin yanı sıra sıfır hata ile üretim yapan otomotiv sanayisine ev sahibi olan, ihracatını her geçen gün rekor rakamlarla yükselten bir Sakarya’mız var. Güçlü referans ve nitelikli istihdama sahibiz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 1917 yılında, o zor dönemlerde başlatılan kutlu yolculuğu, hiç durdurmadan her geçen gün daha çok çalışarak başarılı günlere kavuşturmanın, 100. yılımızı kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.

 

İhracatta İlerleyen Sakarya

Sn. Valimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, belediye başkanlarımız, rektörümüz ve iş dünyası temsilcilerimizle ortak hedefler ve ortak idealler doğrultusunda istişare ve aidiyet ortamında tüm sorunları hep birlikte çözüme kavuşturuyoruz. Kendilerine sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum. İş dünyası olarak mesleki eğitimde iş – eğitim dünyası işbirliklerini gerçekleştirdik. İhtisaslaşan yeni Organize Sanayi, Ticaret Bölgelerimiz ile fark oluşturmak için üstün gayret sarf ediyoruz. Kümelenme çalışmalarımız başarıyı da beraberinde getiriyor. İhracatta 6 ve 7. Sıralardayız hedefimiz ilk 5 il arasında devamlı yer almak. İnşallah bu hedefimize de devletimizin iş dünyamıza verdikleri önemin devamı, teşvik ve desteklerle kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.

 

2023 yolunda kendi değerlerimizle dünyadaki örnekleri iyi analiz ederek tüm alan ve kurumlarda yeni ve doğru yöntemler uygulamak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz.

 

Ülkemizin istikrarı ve güven ortamının devamı, kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomi için Sakarya iş dünyası olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da sesimiz yükseltecek ve kararlı adımlarla çok çalışmaya devam edeceğiz.

 

Sakarya’mız insanı başarı ve mücadele insanıdır. Duruşunu 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında, öncesinde ve sonrasında, tüm zor zamanlarda net bir şekilde göstermiştir. Ülkemizin önünde çözülmesi çok önemli olan yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı sisteminde de, yapılacak olan referandumda aziz milletimiz en doğru kararı verecektir. İş dünyası olarak biz Sakarya’mıza ve ülkemize, aziz milletimize inanıyor ve güveniyoruz.

 

Yılmadan yorulmadan, nöbet hassasiyetiyle yapacağımız azimli çalışmalarla inşallah Türkiye hedeflerine ulaşacaktır. Sakarya’mız ise Türkiye’nin ilklerine tarihte olduğu gibi bugün de yarın da imza atmaya devam edecek ve inşallah Türkiye’nin yıldız şehri, lokomotif şehri olacaktır diyor; katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor ve toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

 

Bakan Ağbal’dan Sakarya’ya 3 Müjde

Başkan Kösemusul’un konuşmalarının ardından kürsüye gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal Sakarya ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Ağbal “Sakarya şehir olarak ülke ekonomisine ciddi katkıları olan bir ilimiz. Şu anda 4’ü aktif 8 OSB’si ile potansiyeli büyük, büyümeye de payını alacak bir ilimiz. Sakarya Üniversitesi ile, güçlü müteşebbisleri ile kalkınan Türkiye’nin lokomotifi olacak. Sakarya’ya artık ikinci bir üniversite gerek. Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ni Sakarya’da kuracağız. Hayırlı uğurlu olsun. Bu üniversite mevcut Sakarya Üniversitesi ile birlikte ülkemize ve ilimize bir değer katacak. Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve ara eleman gereksinimi karşılayan bir üniversite olacak.

Sakaryalılara bir müjde daha veren Bakan Ağbal “Sakarya’da çok sayıda 2B arazisi var. Önceki süreçlerde başvuruları yapılmış ancak ödemeleri yapılmamış bundan dolayı 2B arazisini kazanma hakkını kaybetmiş vatandaşlara ya da hiç başvuru yapmamışlara yönelik olarak bu ödeme süresini 6 ay daha erteledik. Başvurmayanlar da başvurabilir. Hayırlı olsun” dedi.

Bakan Ağbal ayrıca Sakarya’da ihtisas Vergi Dairesi kurarak yatırımcıların ihracatın kolaylık sağlayacakları konusunda da müjde verdi.

Süper Teşvik Sistemi

 

Süper Teşvik Sistemi olarak adlandırılan teşvik paketi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunana Bakan Naci Ağbal, “Artan işgücüne katılma oranlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Ekonomide değişim ve dönüşüme inanıyoruz. Yatırımlara güçlü destekler veriyoruz.

2009'dan bu yana Türkiye ekonomisi yaklaşık 7 milyon insanına yeni iş imkanı sağlamıştır. Aynı dönemde Avrupa birliğine bakıyoruz daha yeni 2009'daki istihdam seviyelerine gelmiştir. Bu son derece önemlidir. Bugün İspanya'da, İtalya'da, Belçika'da, birçok başka Avrupa ülkesinde hala istihdam seviyesi 2009 noktasına gelmiş değil. Halbuki biz bu dönemde çok ciddi anlamda istihdam önemli ilerlemeler kaydettik.

Yatırımcıya Özel Teşvikler

Bu teşvik paketimizde örneğin, bir yerde fabrika yapıyorsunuz. Bu fabrikanın limana erişimi için belkide özel bir yol yapılması lazım. Özel bir demiryolu bağlantısı yapılması lazım. Devlet olarak fabrikaya özel yapma garantisi veriyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğü siz fabrikanın inşaatına başladığınız zaman karayolları da yol yapımına başlayacak. Eş zamanlı olarak fabrikaya özel bu yatırımı yapacağız. Bu yatırım kapsamında izin, tahsis, ruhsat onların hiç biri yok. Sıfır bürokrasiyle bu yatırımlar gerçekleşecek. İnşallah 2023 vizyonumuz içerisinde Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokma hedefi var. Bu süper teşvik sistemi ile ülkede müthiş yatırımların olmasını sağlayacağız. Yatırımcılara 10 yıl kurumlar vergisi tatili veriyoruz. Yatırımınıza katkı sağlıyoruz. Bedelsiz irtifa hakkı veriyoruz. Yüksek teknolojili ürünlere yönelik yatırımlarda kalifiye nitelikli personelin ücretini devlet karşılayacak" şeklinde konuştu.

Daha basit daha anlaşılır bir KDV iadesi uygulaması ile yatırımcının yanında olduklarını belirten Bakan Naci Ağbal “Toplam 22 milyarlık bir destek programının yanına 12 milyarlık bir istihdam paketi ile toplam 34 milyarla istihdama ve yatırıma destek olduk” diyerek istihdam konusunda da istihdamda milli seferberlik adı altında verilen destekler hakkında da bilgi verdi.

Yeni Anayasa yapısal Bir Reformdur

Bakan Ağbal yeni Anayasa Paketi ve 16 Nisan Referandum süreci ile ilgili değerlendirmesinde ise şunları dile getirdi:

"Niye bu anayasa değişikliğini yapıyoruz?  16 Nisan köklü bir düzen ve reformu getiriyor. Bunu farklı yerlere taşımaya gerek yok. Demokrasi büyüsün ve güçlensin istiyoruz, insan hakları, siyasete katılım artsın istiyoruz. Bunlar için de yeni düzenlemeler gerekiyor. Ekonomide temel şiarımız sürekli değişim, sürekli dönüşüm ve Ar-Ge’dir. Anayasanın yanı sıra kamu yönetiminde, eğitimde kamu maliyesinde de değişimler ve reformlar öngörüyoruz. Bu yapısal bir reformdur. Çünkü mevcut sistem sürdürülebilir değil. Mevcut parlamenter sistem bütün aksaklıklarıyla, eksiklikleriyle, yanlışlarıyla Türkiye'yi ileriye doğru taşıyacak bir yapıda değil. Hantal bir yapı var. Bugün yasama ile yürütmenin yetki alanları birbirine girmiş durumda. Bazen yürütme yasama gibi hareket ediyor, yasama yürütme gibi hareket ediyor. Yargı da hepsi gibi hareket ediyor. Bazen yargı, yasamanın yerine geçmiş icraata yön veriyor. Bu anlamda bu sistem, bütün kuvvetleri kendi olmaları gereken alanda yeniden konumlamış oluyor.

16 Nisan’da Ülkemizi Büyütmeliyiz

Hem yasamada, hem yürütmede, hem de yargıda yönetim sistemleri bakımından ciddi kapsamlı değişiklikler yapıyoruz.  Artık siyaset, çok daha geniş halk kitlelerine hitap eden programlar, projeler üretmek zorunda kalacak. Temsili demokrasiyi güçlendireceğiz. Temsil, gücünü halktan alsın istiyoruz. Güçler arasında denge kurulsun istiyoruz. Gençlerin önünü açalım seçtikleri kadar seçilebilsinler istiyoruz.  Yeni anayasa seçim dönemlerini bir gerginlik dönemi olmaktan çıkaracak. Bürokrasi azalacak. Anayasa değişikliği kendi içinde bütünlük oluşturan, kendi içinde kendini bütünleyen yepyeni yasama yürütme yargı ilişkilerini düzenleyen bir reform. Yürütmeyi denetleyen hesap soran bir meclis istiyoruz. Yeni sistem tüm halkı kucaklayan bir yapı getiriyor. Halkın gündelik sorunlarını çözebilen bir yönetim anlayışı olmalı. Hesap veren ve sorumluluk alan bir Cumhurbaşkanı olacak. Bunlar hayata geçince reformların da önü açılacak. Yönetimde ve siyasette istikrar en önemsediğimiz konudur. Bunun bu ülkeye ne kadar zarar verdiğini 1990'lı yıllarda, 80'li yıllarda hep beraber yaşadık 16 Nisan’da ülkemizi büyütmeliyiz. " şeklinde konuştu.

Haber Tarihi : 5/3/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::