Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından, ilçelerimizdeki sosyo-ekonomik hayatı yerinde görmek, yaşanan gelişmeler hakkında ilk ağızdan ve yetkili kişilerden bilgi almak, sorunları yerinde tespit edip çözümü hususunda ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunmak, ilçelerin gelişimi adına yerel yönetimlerle ortak projeler geliştirmek ve yeni seçilen yerel yöneticilere görevlerinde başarılar dilemek amacıyla başlatılan ilçe ziyaretleri devam ediyor.

Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan SATSO heyetinin ilçe ziyaretlerindeki bu seferki güzergahı ilimiz güneyinde yer alan Geyve ve Pamukova ilçelerimizdi.

Geyve Kaymakamı Süleyman Erdoğan'ı ve ardından Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya ile Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser'i makamlarında ziyaret eden SATSO Heyeti, ilçelerin sosyo-ekonomik gelişimi hakkında seçilmiş ve atanmış yetkililer ile görüş alışverişinde bulundular.

Ziyaretlerde SATSO Heyeti adına açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, ziyaret amaçlarının ilçelerin ve bölgenin gelişimi hakkında yetkili kişilerden ve ilk ağızdan bilgi almak olduğunu belirterek, Odamızın, ilimizin kalkınması için mücadele verdiğini, bunun içinde birlikte hareket etme yeteneğini geliştirmek için çalıştığını, bu doğrultuda ilçelerimizin kalkınması için ne gibi projelerde işbirliği yapılabileceğini, hangi konularda ortak hareket edilebileceğini tespit etmek için bu ziyaretleri yaptıklarını belirtti.

Geyve ve Pamukova ilçelerinde bölge halkının ana geçim kaynağının tarımsal üretim olduğunu ifade eden Altuğ, özellikle son dönemde yapılan üretimde ve ürünlerin pazarlanması aşamasında yaşanan sıkıntıların ilçe ekonomilerinde yarattığı olumsuzlukların neler olduğunu yetkililerden öğrenmek istediklerini belirtti.

Sebze ve meyve üretiminde önemli bir merkez olan bu ilçelerimizde yatırıma uygun bir alan bulunması durumunda bu bölgede üretilen ürünlerin işlenebileceği gıda üretimine yönelik bir İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının gerek bölgeye gerekse ilçe ekonomilerine önemli katkılar yapacağını belirten Altuğ bu konuda yerel idarelerle müşterek çalışabileceklerini ifade etti.

İlimizin gelişmesinin, tüm atanmışlar ile seçilmişlerin eşgüdüm içinde, hedef birliği yaparak çalışmalarına bağlı olduğunu belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, bu doğrultuda Oda olarak üzerlerine düşeni her zaman yapacaklarını belirtti. İlçelerin dengeli kalkınması ve gelişmesi adına yerel yönetimlerle yapılacak her türlü iş birliğine hazır olduklarını ifade eden Altuğ, ilin gelişmesi ve kalkınması adına yapılacak çalışmalarda her zaman ellerini taşın altına koymaya ve görev almaya hazır olduklarını, ilçelerimizde uygun yatırım alanları olduğu taktirde bu alanları değerlendirmek için yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Geyve Kaymakamı Süleyman Erdoğan; ilçede KÖYDES Projeleri kapsamında kamu tarafından gerçekleştirilen projeler hakkında heyete bilgiler verdi. Bu kapsamda ilçede uygulanan projelerin bir çoğunun tamamlandığı belirten Erdoğan kaynak yetersizliği dolayısıyla hayata geçiremedikleri tek projenin sulama projesi olduğunu ifade etti. İlçe ekonomisinin temelinin tarımsal üretime dayandığını belirten Erdoğan özellikle ilçede gıda güvenliği konusuna büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda çiftçilerin eğitilmesi amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. İlçede gerçekleştirilen her üretimi kayıt altına almayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda yapılan çalışmalara hız verdiklerinin bilgisine veren Erdoğan böylece gıda güvenliği konusunda üretilen her ürünü denetleme olanağına sahip olacaklarını belirtti.

Kaymakam Erdoğan, ilçenin sahip olduğu mevcut imkanları değerlendirmek adına bir takım çalışmalar yapmak istediklerini belirtti. Bu çalışmalardan en önemlisinin ilçede gerçekleştirilen tarımsal üretimi ve elde edilen ürünü değerinde pazarlamak olduğunu ve bunun için bir takım projeler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. İlçede üretilen tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda üreticilerin çok büyük sıkıntılar yaşadığını ve bir çok üreticinin aracılara mallarını kaptırıp ürün bedellerini tahsil edemediklerini belirten Erdoğan, bu sorunu çözmek için ilçede organize bir hal kurulması gerektiğini, bu hal kurulduğu taktirde çiftçinin mahsulünün değerinde alıcı bulabileceğini, böylece ilçe ekonomisini önemli katkılar sağlanacağını ifade etti.

İlçedeki çiftçilerin belli ürünlerin üretilmesinde uzmanlaşmalarını sağlamak için üniversite ile işbirliği çalışmaları yapmak istediklerini belirten Kaymakam Erdoğan, rol model uygulamalarla bazı çiftçilerin tespit edilerek eğitilmesinin önemli olduğunu böylece sağlanacak uzmanlaşmanın üretime kalite getireceğinin ve üretilen ürünlerin daha sağlıklı ve daha değerli olmasına vesile olacağını belirtti.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya; ilçelerinin, işsizlik oranı en yüksek ilçelerden biri olduğunu söyledi. İlçelerini kalkındırmak için sanayi alanında yapılacak ve emek yoğun çalışacak yatırımlarına ihtiyaç olduğunu, SATSO ile işbirliğinde ilçede İhtisas bir Organize Sanayi Bölgesi kurmayı arzu ettiklerini belirtti.

İlçelerinde Hazineye ait 2600 dönümlük atıl bir arazi bulunduğunun bilgisini veren Belediye Başkanı Kaya, en büyük projelerinin bu alanı ilçe ekonomisine kazandırmak olduğunu ifade etti. Hazineye ait bu alanda her hangi bir tarımsal üretim yapılmadığını ve alanın kamu yararı kararı aldırılarak mera vasfından çıkarılması ile yatırıma açılabileceğini belitti. Bu alanda kurulacak gıda üretimine yönelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin ilçe ekonomisinde kronik hale gelen işsizliğe önemli bir çözüm olacağını ve ilçe ekonomisine de son derece önemli katkılar yapacağını belirterek bu konuda SATSO ile birlikte hareket etmek istediklerini belirtti.

SATSO Heyeti, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya'nın eşliğinde ilçenin Bayat mevkiinde bulunan Hazineye ait alanda inceleme gezisinde bulundu. Alanı yerinde görmek, konumunu ve şartlarını değerlendirmek üzere yapılan inceleme gezisinde, 2600 dönümlük söz konusu alanın gerekli izinler alındığı taktirde uygun bir yatırım olanı olacağı görüşüne varılmıştır.

SATSO Heyetinin ziyaret programındaki son durağı Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser'di.

İlçenin gelişimi ve uygulanan projeler hakkında heyete açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Keser, özellikle ilçenin merkezinden geçen ve 25 milyonluk bir maliyete sahip olan transit yolun ilçe ekonomisine önemli bir darbe vuracağını belirtti. Yolun ilçelerine hiçbir katkısı olmayacağını bilakis ilçe esnafının cirolarını %75 düşüreceğini belirten Keser "Transit yol ekonomik olarak ilçenin ticaretine balta vurmuştur" dedi.

İlçelerinin DSİ'nin sulama havzası içerisinde bulunduğunu dolayısıyla sanayi yatırımlarına uygun alanlar üretmenin çok zor olduğunu belirten Keser, her şeye rağmen ilçelerinde bir OSB kurulması için mücadele vereceklerini ve bu mücadelelerinde SATSO'nun yanlarında yer almasına ilçe halkı adına minnettar olacaklarını belirtti.

Son yıllarda haklın geçim sıkıntısına düştüğünü, vatandaşın iş-aş-ekmek istediğini belirten Keser bunu sağlamak içinde SATSO ile ortak projeler geliştirmeyi, işbirliğini tesis etmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser ayrıca, ilçenin sınırları içerisinde bulunan ve de uzun yıllardır kullanılmayan, yaklaşık 2 bin 200 dönümlük bir alanı kapsayan eski askeri havaalanını ilçe ekonomisine kazandırmayı amaçladıklarını, bu bölgenin sanayi yatırımları için uygun özellikler taşıdığını belirterek, söz konusu alanda sanayi yatırımları yapılmasına yönelik proje üretilmesi konusunda SATSO ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

En bol ve en çeşitli tarım ürünlerinin Pamukova ilçesinde yetiştirildiğini ve elde edilen mahsulün ilçe ekonomine çok önemli katkılar yaptığını belirten Belediye Başkanı Keser, "Karaçam yakınlarında kurulan Hal Kontrol Noktası son dönemde gerek ilçemiz çiftçisine gerekse ilçemiz ekonomine önemli darbeler vurmuştur. Bu kontrol noktası sadece bizim ilçemizi değil bizle birlikte Taraklı, Geyve ilçelerinin ve Ali Fuat Paşa'nın da ekonomisine önemli darbeler vurmaktadır. Bu kontrol noktasının Mekece'ye alınmasını istiyoruz. Bundaki gaye kayıt dışını engellemekse bu kontrol noktası tüm ülke genelinde kurulsun. İlimizin güney bölgesinde yer alan ilçeler adeta cezalandırılmaktadır. Bu çifte standarttır" diyerek uygulamadan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Pamukova Belediye Başkanı Cevat Keser, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nun siyasete mesafeli yaklaşımı, olaylar ve gelişmeler karşısında sergilediği dik duruşu, toplumun genel menfaatlerini kollayan hassasiyetlerinin kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, ilçenin gelişmesi adına belediye olarak yapacakları çalışmalarda SATSO'yu yanlarından görmekten mutlu olacaklarını ifade etti.
Haber Tarihi : 2/8/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::