SATSO'da 2017 yılının ilk müşterek meslek komiteleri toplantısı gerçekleştirildi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerinin, sorun ve önerilerini dile getirdikleri “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”, SATSO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantı, SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci başkanlığında gerçekleştirildi.
Meslek Komitesi ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda sektörel sorunlar gündeme getirilirken, komitelerin yaptıkları çalışmalar da değerlendirildi.
Atık Lastik Sorununa Çözüm Var
21. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Levent Bayraktar otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında; “21. Meslek Komitesi olarak sektördeki sıkıntıları, yeni uygulamaları yakından takip ediyoruz ve çözümleri için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Bu konuda yaptığımız bazı faaliyetler; atık lastiklerin depolanması ile ilgili bir sorun var şehrimizde. Bununla ilgili 21. Meslek Komitesi olarak geçici bir süreliğine depolanması için Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedik. Bu noktada da desteğiyle atık lastiklerin depolanması konusunda bize yardımcı oldular. Atık lastiklerle alakalı bir depolama merkezi yapılmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı” diyerek konuyla ilgili SATSO Yönetimi ve Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerini sundu.
Galericiler Sitesi’nde Çalışma Tam Gaz
Levent bayraktar ayrıca “Galericiler Sitesi nihayet belli bir aşamaya geldi. 30 bin 400 metrekare alana yapılacak olan Galericiler Sitesi’nin şuanda 114 üyesi mevcut. Proje çalışmaları devam ediyor. Ekim ayı sonunda üç farklı projeyi üyelerimize sunduk ve bir proje kabul gördü. 1.OSB’nin altyapı çalışmaları tamamlandığında inşaat çalışmaları da başlayacak. En güzel şekilde şehrimize Galericiler Sitesi’ni kazandırmanın gururunu yaşayacağız. Galericiler Sitesi ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi yapı Kooperatifi yaklaşık 160 bin metrekarelik bir alana yapılacak olan ve 378 işyerini kapsayan bir projemiz var. Bu projeden de 218 üyemiz faydalanacak. Bakanlıkta kredilendirme ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bakanlık onayından sonra 2017 yılında projenin işyerinin inşaatına başlanıp bitirilecek. İlimizde hızlı araç kullanan sürücülerin en azından içindeki enerjiyi atabilmeleri açısından yarış pisti ve çok amaçlı kullanılan Off-Road pisti benzeri bir yerin yapılması faydalı olacaktır. Bunun dışında sanayi içinde terk edilmiş hurda araçların toplanması daha güzel bir görünüm elde edilmesi planlanmaktadır. Kavşakların düzenlenmesi, modern sanayide yapılan altyapı çalışmaları nedeniyle yollar bozulmuş durumda biran önce bu yoların yenilenmesi için hem Yönetim Kurulumuzun desteğini hem Büyükşehir Belediyemizin desteğini rica ediyoruz” diye konuştu.
Medikal Firmaları Ruhsatlarını Aldı
15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Başkanı Ercan Başnuh, medikal sektörünün sorunları ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Birtakım eğitimler alarak ilgili yasanın öngörmüş olduğu fiziki şartları oluşturarak bir eğitim süreci geçirdik. Bu eğitim süreci sonunda meslek sertifikalarımız oluştu ve biz bu çalışmaları Sakarya’da 50 medikal firma ile birlikte yaptık. Memnuniyetle söyleyebilirim ki SATSO’nun ve meslek komitemizin yönlendirmesiyle yaptık. Sonuç itibariyle Sakarya’da bütün firmalar medikal ruhsat almış ve bu anlamda yasanın tarif etmiş olduğu ‘tıbbi cihaz satış noktası’nı oluşturmuştur. Bu yönetmelik yasal bir noktadan, başka bir yasal noktaya çekmekle beraber aynı zamanda medikal ürünlerin hastalar tarafından temin edilmesinde aynı eczane mantığında olduğu gibi SGK ile medikal firmalarımız arasında bir sözleşme yapılarak belirli bir kurumdan alınmak üzere reçetelerin kabul edilmesi noktasına getirmiştir bizi.
Her defasında kaygılarımızı paylaştık yasal düzenlemelerde bu kaygılarımız giderecek bir aşamayı yasal manada göremedik. Yasa sadece bizi yani medikal firmalar üzerinde bir çalışma yaptı. Bu haksız bir rekabettir. Sektörü sıkıntıya sokan bir yönetmelik var. ” ifadelerini kullandı.
Enerjiye Önem Artmalı
17. Meslek Komitesi Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise Türkiye’de enerjisi sektörünün durumunu değerlendirerek önemine değindi. Borazancıoğlu konuşmasında “Türkiye enerjide %75 oranında dışa bağımlı. Bizim cari açığımızın en önemli kalemlerinden biri enerjidir. Baktığınızda enerjinin verimli kullanılabilmesi neticesinde cebe giren 1 lira aslında 2 lira kazandırır. Enerji verimliliği konusu, bütün disiplinlere iş imkânı açan bir olgudur.” diyerek enerji verimliliğinin önemini vurguladı.
Borazancıoğlu ayrıca “Herkes piyasanın sıkıntılarını dile getiriyor. Hiçbir şey kendiliğinden iyi olmayacak. Biz iyi olursak, biz kendimize yeni alanlar açarsak, biz beklemezsek kazanacağız. Enerji verimliliği alanında her manada iş fırsatı yatıyor. Biz olayların ya başlıkların kelime anlamlarından ziyade bunların içine girebilecek bir bakış açısına bir vizyona ihtiyacımız var. Bunun en önemli yeri, bu meclisin şahsı manevisidir, bu meclise hep beraber değerler katmalıyız” diye konuştu.
KDV İndirimi Hareketlilik Getirdi
8. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kenan Karaca ise “Referandum sonucunun ülkemize hayırlı olmasını ve işlerimizin daha bereketli olmasını diliyorum. Hükümetimizin dayanıklı tüketim mallarına yapmış olduğu KDV indiriminden dolayı sektörümüzde gözle görülür bir hareketlilik oldu. İşlerimize olumlu yönde bir katkı sağladı. KDV indirimi süresinin uzamasından dolayı hükümetimize teşekkür ediyoruz. Biz mobilyacıların bide tonaj sorunu var bununla ilgili sıkıntılarımızı yetkili mercilere bildirdik. “ diyerek sorunların en yakın zamanda çözümlenmesini diledi.
İnşaat Malzemecileri Sektör Meclisi İstiyor
13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş “Çok tehlikeli ve tehlikeli meslek grubuna dahil ve mesleki yeterliliğin zorunlu olmadığı 48 meslek tanımlı. Bu mesleklerde mesleki yeterlilikte zorunluluk yok ama mesleki eğitim zorunlu.
Ben mermerciyim, çalışanlarım 420 saatlik eğitim programına girecekler ve o programda diksiyon, etkili iletişim vb. dersler var. Bu derslerin yapılan meslekle pek alakası yok. 40 dersten 37’si benim mesleğimle alakalı değil. Bunun çözümü nedir dediğimizde inşaat malzemecilerinin TOBB bünyesinde bir sektör meclisi yok. Bildiğim kadarıyla sektör meclisleri bu konular yasalaşırken o noktada önemli rol oynuyorlar. Bununla ilgili bizim de mutlaka organize olmamız meslek grubumuzla ilgili sektör meclisimizi orada oluşturmamız lazım.” şeklinde konuşarak sorunlar yaşanmadan müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.
İşsizlik Sorununa Mutlak Çözüm Gerekli
18 Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hüseyin Emanet “Ekonominin can damarı insan kaynağıdır. İnsan kaynağını sağlayamazsanız ekonominin çarklarını döndüremezsiniz. 15-24 yaş arasındaki gençlerin işsizlik oranlarına baktığımızda üniversite mezunlarında bu oran çok korkunç, %45’lere varmış. Siz üniversite mezununuza iş veremezseniz sistemde bir çarpıklık var demektir. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyayı biz kurmuyoruz. Dünyada neler var; bak, incele, yap.” diyerek işsizlik ve istihdam konularına değindi.
Ara Eleman Sorununa Nitelikli Çözümler
7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş ise “Sadece komite olarak değil komite bünyesinde oluşturduğumuz komisyonlar vasıtasıyla da çalışmalar yapıyoruz. Bu komisyonlar vasıtasıyla 15 toplantı gerçekleştirdik. Paydaşlarımızdan biri olan AGDAŞ ile beraberde 12 toplantı gerçekleştirdik. Üyelerimizin ihtiyaç duyduğu konularla alakalı Odamızda 16 eğitim semineri düzenledik ve 700 civarında üyemizin bundan faydalanmasını sağladık. AGDAŞ’ tan yetki almış 77 yetkili firma var. Bunlarla beraber belli dönemlerde 7paydaş toplantısı gerçekleştirdik. Yine her yılsonunda faaliyetlerimizi üyelerimize bildirdiğimiz 150 kişilik yemekli toplantı yaptık. Yazılı ve görsel basında sektörümüzle alakalı bilgilendirmelerde bulunduk. Mesleki yeterlilik belgeleriyle alakalı Odamızda çalışmalar yaparak yüz tane ustamızın ve mühendisimizin bu belgeleri almasını sağladık. Üyelerimizin teknik ve diğer sorunları hakkında onlara yardımcı olduk ve bilgilendirdik. ” komite faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Çatalbaş ayrıca “ Mesleki eğitimle alakalı güzel şeyler de oluyor. Fatih Endüstri Meslek lisesinin başlatmış olduğu, ara eleman ihtiyacımızı gidermek adına 9. sınıftan itibaren başlayacak bu projeyle 9., 10., 11., sınıflar bu proje başladıktan itibaren haftada bir gün okula gidip diğer günler işyerinde çalışıyor olacak. Bu sayede dört yılın sonunda gerçekten ustalık belgesini almış bir elemanla karşı karşıya kalacağız ve araman eleman ihtiyacımızı çözeceğiz. ” dedi.
Mobilyacılardan Eğitime Destek Var
26. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İsmet Durak ise Milli Eğitim Bakanlığı 19 ile ihtisas Sanat Okulları kararını bağladı. Eski Sanat Okulları geri geliyor. Bir tanesini Sakarya’da olacak. Mobilya imalatçıları olarak 8. Meslek Komitesi ile birlikte “Geleceğim Mobilya” projemiz kapsamında yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Akyazı Ferizli Karasu’daki meslek liselerinde okuyan mobilya bölümü öğrencilerine burs veriyoruz, öğrencileri fuarlara götürerek sektördeki yenilikler hakkında bilgilendiriyoruz. Seminerler veriyoruz. Mobilya bölümünde okuyan öğrenci sayısını yüzde 70-80 oranında arttı. O konuda yol aldık. Öğretmenlerle birlikte öğrencileri yetiştiriyoruz. Ara eleman sıkıntısı çok fazla. İşçiler 2500 TL’nin altında maaşla çalışmıyor.” diye konuştu.
Geri Dönüşüme Daha Çok Önem Verilmelidir
14. Meslek Komitesi Halil Kayıkçı ilimizdeki atıkların kontrolünden bahsederek şunları söyledi; “Atık deyince akla çöp geliyor. Çöp diye bir kavram AB’de artık yok. Bu enerjidir, hammaddedir, geri dönüşümdür. Bunu 2002 yılından beri Bakanlıkta ve şehrimizde anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bu konuda ilkleri de yaptık ambalaj atığının evlerde sistem olarak kurulmasını Türkiye’de ilk yapanlardanım. Şuanda şehrimizde ambalaj konusunda hiçbir toplama işlemi yoktur. Düzenli depolama sahasına gömülmektedir. Düzenli denerek sorunlu bir depolama yapılmaktadır. Bu ülke için bu çok büyük bir kayıptır. Enerji konusunda (petrol, metal, hammaddeler) yurtdışına bağlı durumdayız. Geri dönüşüm ülkenin çok büyük cari açığını kapatabilecek bir konudur. Bu konunun bakanlık tarafında da büyük sorun var. Bu değerlerin maddi olarak kazanımı çok büyüktür.” Kayıkçı ayrıca, değerlenmeyecek hiçbir atık yoktur sözleriyle ger dönüşümün öneminden bahsederek konuşmasını noktaladı.
18. Meslek Komitesi’nden Burcu Başar Akgün de atıklarla ilgili yaşanan sektörel sorunları dile getirdi.
En Adil Vergilendirme Akaryakıt Sektöründedir
20. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Cemallettin Çatalbaş ise “Akaryakıt tüm dünyada en adil vergilendirme aracı olarak kullanılır. İstasyonlar bu açıdan çok önemlidir. Bir istasyonun kuruluş maliyeti 1 milyonu geçiyor. Ülkemizde artan fiyatların baskılama politikalarını biliyoruz. Sektörü denetim altına almadan yapılan uygulamalar haksız rekabete neden oluyor. Adil vergilendirme derken bugün 1lt. yakıtın %70’i vergidir. Denetim iyi olmazsa ciddi sonuçları olur. Akaryakıt istasyonlarında rafineriden çıkış fiyatının altında yakıt satılıyorsa sektörün durumu zor demektir.
Toplantı komite üyelerinin değerlendirmelerinin ardından sona erdi
Haber Tarihi : 27/4/2017