SATSO Haziran Meclisi’nde konuşan Başkan Kösemusul, “Her geçen gün rekor kıran ihracatı ve sahip olduğu avantajları ile ülkemizin büyüme rakamlarına en çok katkı yapan illerden biri olarak biz, her anlamda, yerli otomobile hazırız. Bu milli yatırım için tüm Sakarya birlik olmalıyız. Hep birlikte çalışarak yerli otomobile ev sahibi olacağımıza inanıyorum.” dedi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında, meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1137 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Mayıs ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
İhcacat Hedefimize Ulaşacağız
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Kadir Gecesi’ni kutlayarak başladığı konuşmasında, ihracat ve büyüme rakamları ile ilgili düşüncelerini dile getirdi, yerli otomobil çalışmalarını aktardı. İhracatta ilk 5 il arasında yer alma hedefine yaklaştıklarını belirten ve son ay rakamlarını meclis üyelerine aktaran Kösemusul, “Sakarya’mız otomotiv sektöründeki başarısı sonucunda %237’lik artış ve 478 milyon 343 bin dolar Mayıs ihracatı ile 7. sıradayız. 26 sektörde 125 ülkeye ihracat yapan şehrimizin başarısında dikkat çeken nokta ise ilk 5 ayda ülke ihracat artışının yaklaşık dörtte birini tek başına karşılaması oldu.” derken ülkenin büyüme rakamlarına ilişkin, “Güçlü büyüme performansı var. TÜİK’e göre ülkemizin ilk çeyrek büyümesi %5, net ihracatın büyümeye etkisi %2,2. Net ihracatın büyümeye etkisine baktığımızda, Sakarya’mızın ihracat artışındaki başarısıyla büyümeye önemli katkı yaptığı görülüyor. Başarılı büyüme performansının, güven ve istikrar, teşvik ve reform, yatırım ve yüksek ihracatla süreceği inancını taşıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Yerli Otoda Eylem Planı Hazır
Yerli otomobil yatırımının Sakarya’ya kazandırılması konusundaki çalışmaları meclis üyelerine aktaran Kösemusul, şehrin avantajlarını anlattı, bu milli yatırım için şehrin birlik olması gerektiğini söyledi. Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldiklerini, şehrin yöneticileri ile SATSO’da istişare toplantısı yaptıkları bilgisini veren Başkan Kösemusul, “Yerli oto dosyamızı sunduk ve yol haritamızı konuştuk. Sakarya’mız, Limanı ve ulaşım ağları, lojistik avantajları olan, kaliteli üretimler gerçekleştiren nitelikli istihdama sahip bir şehirdir. Her geçen gün rekor kıran ihracatı ile ülkemizin büyüme rakamlarına en çok katkı yapan illerden biri olarak biz, her anlamda, hazırız. Şehrimizde yer hazırlayıp bu çok önemli milli yatırıma ev sahibi olmak istemekle birlikte hem organizasyon hem de üretim noktasında da fikirlerimiz, çalışma ve projelerimiz var. Üniversitemizle birlikte kapsamlı bir dosya ve eylem planı hazırladık. Bayram sonrasında inşallah toplantılarımız ve çalışmalarımız, lobi faaliyetlerimiz hızlanarak devam edecek. Evet, Yerli otoda en doğru adres Otomotiv Şehri Sakarya'mızdır. Karar vericilerin ve üretimi yapacak babayiğitlerin milli tank, milli tren gibi yerli otoda da Sakarya’mızı tercih edeceklerine inanıyorum. Azimle, hep birlikte çalışarak bu milli projeye inşallah ev sahibi olacağız.” şeklinde konuştu.
Nitelikli İstihdama Köklü Çözümler
Mesleki eğitimde markalaşma hedefiyle Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları çalışmaları da özetleyen Kösemusul, “Çalışmalarımız sürüyor. İl Müdürümüz Pervin Töre Hanıma teşekkür ediyorum. İş dünyası – eğitim işbirliğini Oda olarak çok önemsiyoruz. Nitelikli istihdam konusundaki yol haritamızı kararlı ve köklü çözümlerle yürütmeye devam ediyoruz. Yeni yılda iki meslek lisemiz inşallah eğitim yaşamına başlayacak. Arifiye’deki lisemiz motorlu araçlar teknolojisi alanında tematik lise oldu. Ayrıca hizmet binamızın yan tarafında Mesleki Yeterlilik ve Eğitim Merkezimiz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mesleki Yeterlilik sınavları için yetkilerimiz çerçevesinde teorik ve uygulamalı eğitimleri veriyoruz. Sakarya’yı mesleki eğitimde markalaştırmak için her türlü potansiyele ve altyapıya sahibiz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yeteneğe göre eğitim çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
SATSO Bayramlaşma Töreni 1. Gün, 12.00’da
Başkan Kösemusul konuşmasının sonunda SATSO Camiasının Ramazan Bayramı’nı kutladı. Kösemusul, “Ramazan Bayramı’nda geleneksel bayramlaşma törenimizi Odamız bahçesinde gerçekleştireceğiz. SATSO misafirperverliği ve ikramlarımızla Birinci gün saat 12.00’da tüm üyelerimizi ve dostlarımızı programımıza bekliyoruz. Şimdiden tüm üyelerimizin bayramını kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Yerli Oto İçin Güçlü Yönlerimiz Var
Başkan Kösemusul’un açıklamalarının ardından kürsüye gelen Meclis Üyesi Necmettin Kırık yerli oto ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “Yerli oto konusunda Cumhurbaşkanımızın pozitif bir enerjisi var ve bu konuda en avantajlı bölge de Sakarya. Otomotiv konusunda bir arazi çalışması mı yapıyoruz, üretim konusunda bir model mi üretiyoruz? Bu konuda daha detaylara inilerek netleşmesinden yanayız. Çünkü TOBB Genel Kurulu’ndan sonra bu konuda son düzlüğe girildi ve net somut ilerlemeler olmalı. Bu Sakarya’nın genelini ilgilendiren bir konu, sadece SATSO’nun görevi değil herkes bir arada olmalı” diye konuştu.
Bu İşi Bilen Ekip İle Çalışıyoruz
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul da cevaben kürsüye çıkarak; “Otomotiv konusuna 6 yıl önce çalışmaya başladık. Çalıştay yaptık, ciddi çalışmalar gerçekleştirerek şehrimizi adeta hazırladık. Otomotiv sektöründe yerli oto için ev sahipliği yapıp yapamayacağımızı ortaya koyduk. O dönemde, Valilik Büyükşehir ve SAÜ ile bir protokol yaptık. SAÜ otomotiv bölümünü getirdi. Valilik, ev sahipliği yaparız, dedi. Büyükşehir arazi tahsisinde kamulaştırma yaparız, dedi. Sakarya çok önemli bir il. Doğal özellikleri olan herkesin gözü üzerinde olan bir il. Göç konusunda seçici olmalıyız. Sanayi gelişecekse daha kent havasında yürümesi için doğaya zarar vermeden nitelikli insan profili ile gelişsin istiyoruz. Biz otomotiv konusunda da güçlü yönlerimizden dolayı üretimine ev sahipliği yapmak amacındayız. Otomotiv sektöründe lojistik de çok önemli; liman ve taşımacılık konusunda da Sakarya avantajlı. İstihdam çok önemli, sıfır hatalı üretim yapan tecrübeli istihdamımız, güçlü üretimimiz var. Biz bu işi bilen bir ekiple çalışıyoruz. Sağolsunlar şehrimizin dinamikleri de bu çalışmaya destek veriyorlar. Şehrimizde yer hazırlayıp bu çok önemli milli yatırıma ev sahibi olmak istemekle birlikte hem organizasyon hem de üretim noktasında da fikirlerimiz, çalışma ve projelerimiz var. Rakiplerimizin farkındayız. Biz güçlü bir lobi ile inşallah hep birlikte çalışarak yerli otomobili şehrimize kazandıracağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Enerji Sektörünün Rüyası Sakarya’da Gerçekleşmeli
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “İlimizde TSE’nin yüksek ve alçak gerilim kısa devre test laboratuvarı kurulması konusunda çalışmalar var. Konum olarak en uygun bölge Sakarya’dır. Bu projenin Ankara’da bilgisini alarak hemen akabinde, Sakarya’ya getirmek için gayret eden Yönetim Kurulu Başkanımız Mahmut Kösemusul’a teşekkür ediyorum. Yüksek ve alçak gerilim kısa dere test laboratuvarı, bir kompleks olarak enerji sektörünün Cumhuriyetten bu yana en büyük rüyasıdır. Milli bir projedir. Sakarya’da gerçekleşmesi halinde tüm sektörlere büyük katkıları olacaktır. SATSO 100. Yıl kitabının önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek uluslararası sempozyuma katılmasını arzu ederiz.” dedi.
Meclis Üyesi Adem Bilgen ise yerli otomobilin ilimizde üretilmesi konusunda birlik ve beraberlik içinde destek olmak gerektiğini vurgulayarak “Tabi ki Sakarya’da yerli otomobil ilimizde üretilmeli” dedi.
Meclis Üyesi Hasan Genç, Behlül Bayrak, Adem Bilgen, Adnan Borazancıoğlu, meclis üyelerinin toplantılarına katılım oranı ve sürekliliği ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, SATSO Meclis toplantılarına katılmanın meclis üyesi seçilmek kadar önemli olduğunu, mazeretsiz devamsızlığın etik olarak uygun olmadığını vurguladı.
Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Bulunduğumuz şehir daha rahat olsun. Ticari yaşam canlanmasına yönelik uygulamalar artsın istiyoruz.” diyerek kent merkezinde hem ticari yaşamın canlanması, hem de insanların sosyal hayatına yönelik alanların olması gerektiğini belirtti.
Meclis Üyesi Bülent Yazar, “Önümüzdeki günlerde tarım ve hayvancılık alanında destekler açıklanacak. Yapılan yatırımlar alanında yüzde 50-70 oranı arasında hibe var. 2016 yılında Türkiye 1,2 milyon damızlık ve besi için sığır ithal etti. Dünyanın en pahalı et yiyen ülkelerinden birisiyiz. Devlet tedbir alıp uygulamaya başladı. Sakarya, tarım da sanayi kadar önemli bir merkez. Verimli alanlar var. Ancak ruhsat problemi yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi köyleri mahalle haline getirdiği için ruhsat sorunu yaşıyoruz. Yatırım yapmak isteyen çok fazla insan var ama ruhsat alınamadığı için hibelerden yararlanamıyor ve yatırım yapılamıyor.” diyerek bu konuda bir çalışma talep etti.
Meslek Komitelerinin Sorunları Görüşüldü
Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 22 Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, “Sakarya’da yerli otomobil üretimi ile ilgili elimizden geleni yapmalıyız. Ama fotoğrafı doğru çekmeliyiz. Yan sanayi altyapısını da bu üretime uygun hale getirerek hazırlamalıyız. Meslek Komitesi olarak biz bu konuda çok çalışma yaptık. Yan sanayiyi yerli otomobil için daha da güçlendirmeliyiz. Sakarya’da kalifiye eleman ve yan sanayi açığımız hala var ve hızla kapatmalıyız. ” dedi. Yazar ayrıca otomotiv meslek komitesi olarak bilgi ve destek olarak hazırız. Çalışmalara dâhil olmak isteriz.” şeklinde konuştu.
31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, cep telefonlarına yüklenen uygulamalar konusunda bilgi vererek “Cep telefonlarına indirilen programlar yasadışı örgütler tarafından kullanıldıysa artık kullanıcılar da suçlu duruma düşüyor ve kanunen de suçlu duruma düşüyor.Bu konuda bilgilendirme toplantısı yapmayı planlıyoruz. Özellikle ikinci el cep telefon kullanıcılarının bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği ve alışverişleri merdivenaltı olmayan yerlerden yapmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
1. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Turgay Çelik ise ilimizdeki tarım sektörü ve lisanslı depoculuk uygulamalarının avantajları konusunda değerlendirmelerde bulundu. Çelik konuşmasında, “Hasat dönemi çok kısa. Artık makine ekipman fazla olduğu için süre kısalıyor hasatta. Bir iki ay sürede bütün ürün tarladan kalkıyor ve alıcısına ya da depolara gidiyor. Türkiye’de TMO’nun yaklaşık 3,5 milyon ton lisanslı depoculuk ile ilgili yerler yapıldı. Ancak Sakarya’da yok. Çok avantajları var. Bu depolara çiftçi ürünü getirdiği zaman kirası uygun, stopaj avantajları var. Bu konuda biz Sakarya’da yapılması için gayret ediyoruz.” diyerek fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti, Sakaryalı çiftçilerin de faydalanması konusunda çalışma talep etti.
Haber Tarihi : 22/6/2017