Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı,  Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında, meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1138 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Haziran ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul; 15 Temmuz’un yıldönümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak başladığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşamını yitiren kahraman şehitlerimize Hz. Allah’tan rahmet diliyor; Gazilerimize şükran duygularımızı bir kez daha ifade ediyorum.

15 Temmuz Bir Milattır

15 Temmuz’un yıldönümünde milli birlik yürüyüşünde ve akabinde meydanda o tarihi geceyi hatırladık. Oradaki konuşmamda da ifade ettim. 15 Temmuz bir milattır. Vatan nöbeti her daim devam edecek ve iş dünyası olarak devletimizin, milletimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Cennet vatanımızda aziz milletimiz, Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliği ile tek yürek, tek ses geleceğe sağlam ve kararlı adımlarla yürümeye devam edecektir. Biz yıkan değil yapan, bozan değil birleştiren, daima birliği ve kardeşliği savunan bir medeniyetin mensuplarıyız. İnşallah ülkemizin ve şehrimizin hedeflerine, asıl hedefe, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefine hep birlikte her zamankinden daha fazla çalışarak ulaşacağımıza inanıyorum.

El Aksa Müslüman Mabedidir

Bir mesajımız da Kudüs’te yaşananlara ve ümmete, hatta insanlık için tüm dünyaya. SATSO Meclisi olarak daha evvel insan haklarının önemine vurgu yapmış, İsrail’in Gazze’lilere yaşattığı insanlık dışı uygulamaları kınamıştık. İsrail’in Mescid-i Aksa’da yapmaya çalıştığı uygulamalar için 2014 Kasım ayında da düşüncelerimi paylaşmıştım. Bugünlerde yine aynı uygulamalara üzülerek şahit oluyoruz. Tekrardan ifade ediyorum. El Aksa, Müslümanların mabedidir ve orası tüm ümmetindir. Orada yapılan insanlık dışı uygulama, tüm İslam Coğrafyasına yapılmış olarak görülecektir. Kardeşlerimizin ibadet hakkının engellenmesine suskun kalmamız asla mümkün değildir. Diğer kardeş İslam ülkeleri yöneticilerinin de bu suskunluğa artık bir son vermesi gerekir. Umuyorum ki bu anlamsız düzen çabalarından vazgeçilir ve oradaki kardeşlerimiz süratle sıkıntılarından kurtulurlar. Gerçekleştirilen uygulamaları kınıyor, Müslüman toplumların birlik, beraberlik ve kardeşliği için duâ ediyorum.

Birlik ve Beraberlikle Hedeflerimize Ulaşacağız

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ve Hürriyet organizasyonuyla Sakarya’mıza değer katan yatırımcıların firmalarını ve şehrimizin önemini anlattığı, bölgedeki ekonomik koşullar ve geliştirilmesi gereken noktaları masaya yatırdığımız Sakarya Ekonomi Zirvesi’ni güzel bir katılımla gerçekleştirdik. Hürriyet Gazetesi ekonomi ekibi Sefer Levent, Uğur Gürses, Cüneyt Toros ve Anadolubank Hazine Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan ile birlikte Türkiye ve Sakarya’daki son ekonomik gelişmeler, fırsatlar ve hedefleri değerlendirdik.

Sakarya’mızın büyüme ve gelişmesi herkesin dikkatini çekiyor. Geçtiğimiz hafta da ulusal bir dergide mülakatım oldu, orada da ifade ettim. Şehrimiz hedeflerine ulaşma yolunda ivmeli bir başarı öyküsüne sahip ancak biz bunu yeterli bulmuyoruz. Yol haritamıza herkesin, tüm paydaşlarımızın katkı vermesi bizi mutlu ediyor. Birlik ve beraberlikle, hep birlikte çalışarak ihracatta ilk 5 il arasında yer alan, milli üretimler ve otomotiv şehri Sakarya projesini gerçekleştiren, tarımda ve turizmde markalaşan bir Sakarya hedefimize çok yakın bir zamanda ulaşacağımıza inanıyorum. Toplantılarımızda bizlerle birlikte olan tüm üyelerimize ve dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Misafirimiz ve ziyaretlerimiz oldu. Sakarya Milletvekilimiz Engin Özkoç ziyaretimize geldi, Sakarya’mızı konuştuk. İlgisi ve desteği için teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumla birlikte MÜSİAD, Galericiler Derneği, Muhasebeciler Odası, Müteahhitler Birliği ve MHP İl Teşkilatını ziyaret ettik. Bizim gücümüz birlikteliğimizden gelir. Paydaşlarımız kendi alanları ve sorumluluklarında Sakarya’mızın gelişmesi için gayret ediyorlar. Allah kolaylıklar versin. Her zaman birlikte olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.

İş Dünyası Gayretle Çalışmaya Devam Edecek

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında en az 15 Temmuz kadar zorlu bir süreci yaşadık. Toplum, zihinsel olarak yoruldu, ekonomimizle aleyhine FETÖ ve işbirlikçileri karalama kampanyaları yürüttü. Sn. Cumhurbaşkanımızın iradesi, birlik ve beraberliğimiz, Türk müteşebbisinin kararlı ve dik durması ile bunun üstesinden gelerek ekonomide %5’lik bir büyümeye, ihracat rekorları kırmaya ulaştık.

Şehrimiz iş dünyası, meslek komitelerimiz, meclis ve yönetim kurulumuz gayretli çalıştı, komitelerimizin taleplerini TOBB’a ulaştırdık onlar da karar vericilerle bir araya gelerek sonuç alma yoluna gittiler.

Ocak – Haziran döneminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde sonuç alınan birçok önemli düzenleme var. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ekonominin çarkları dönsün, iş dünyamız biraz rahat etsin istiyorduk. İnovasyon çok önemli ve bu finansmanda da olsun düşüncesiyle bizlerin talepleri neticesinde önemli bir enstrüman devreye sokuldu.  KGF ile yıllık %9,90 gibi düşük bir kredi imkânı geldi, KGF’nin kefalet kapasitesi yükseltildi. İhracat kredileri kefalet oranı %80’den %100’e çıktı. Sanayicimiz fabrika binasını teminat verirken değeri daha yüksek makinesini teminat veremiyordu. Taşınır rehni kanunu ile her tür iktisadi değer taşıyan varlık artık teminat gösterilebiliyor. İstihdam sorununa dikkat çektik, işsizlikle gelen durgunluğa vurgu yaptık. Sn. Cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlatarak tarihi destekler sağlandı.

Ocak 2017’den bu yana 1,2 milyon ilave istihdam sağlanırken bu rakam Sakarya’mızda 11.800 oldu. Sakarya’mızda firma başına sağlanan ilave istihdam 0,5. Bu seferberliğe destek veren tüm üyelerimize çok teşekkür ediyorum.

 

Sicil Affı, vergisini düzenli ödeyen mükellefe %5 indirim, kamu alımlarında yerli üretime %15 fiyat avantajı, iş sağlığı güvenliğinde iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştırma zorunluluğun 2020 yılına ertelenmesi, yatırıma yönelik inşaatta KDV iadesi gibi önemli bulduğumuz çalışmalar oldu.

Her zaman, hemen hemen her ortamda konuşmalarımda ifade ettim. Türkiye üreterek büyüsün istiyoruz, üretim teşvik edilmeli dedim. Yatırımcı için alanlar oluşturulurken sıkıntılar çözülsün, inşaat maliyeti ve arazi bedelleri müteşebbis ruhunu ortadan kaldırmasın dedik. Odamızın ve diğer Odaların da talepleri ile TOBB bu konuda da çalışma başlattı ve sonuç aldı, teşekkür ediyoruz.

Sakarya’mızda kümelenmeye önem vererek çarpık yapılaşmanın önüne geçiyor; Organize Sanayi Bölgeleri kuruyoruz. OSB’lerde bir düzenleme yapılması gerekliydi. O düzenlemeler başlıyor.

Organize Sanayi Bölgesi ve Endüstri Bölgesi kurulumu kolaylaşıyor. Islah OSB uygulaması yeniden hayata geçiyor. OSB’lerde tüm projelere kredi/kredi faiz desteği verilecek. Tamamen ya da kısmen bedelsiz arsa tahsisi yeniden hayata geçiyor. OSB’lerde yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getiriliyor. Parsel satış ücretlerine yüzde 25 kâr marjı üst limiti. OSB’lerdeki boş araziler kullanıma alınacak. Sanayi sitelerine taşınma kolaylığı getiriliyor. Yurtdışına kurulacak OSB’ler teşvik edilecek.

Bir de şehir büyüyecekse nitelikli insan profili ve buna uygun ücret politikası olan sektörlere ev sahipliği yaparak büyüsün istiyoruz. Nitelikli istihdam alanında kapsamlı projeleri hayata geçiriyoruz. TOBB ve Valilik destekleriyle Sakarya’mıza iki meslek lisesi kazandırdık biri motorlu araçlar teknolojisi alanında yine bizim proje ve talebimizle tematik lise oldu ve yeni eğitim yılında start verecek, liselerimizin açılışlarını yapacağız. Oda olarak Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi kuruyoruz, çok yakında ilk kazmayı vuracak ve ara eleman sorununa köklü çözümler üretmeye hız vereceğiz.

Biliyorsunuz çek konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Meslek komitelerimizden bu konuda çok talep geldi ve Yönetim Kurulumuz TOBB’a ulaştırdı.  Başlatılan çalışma sonucunda karekodlu çek uygulaması hayata geçirilmişti.

2016 Yılı Ocak-Haziran ayları toplamında Sakarya’da karşılıksız işlemi yapılan çek adedi 4.558 iken 2017 Yılı Ocak-Haziran ayları toplamında ise karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin 2.835 e düştüğünü gördük. İnşallah işlerimiz kolaylaşır ve bu sayı daha da azalır.

Şimdi de kısaca Ocak – Haziran döneminde Odamızın istatistiklerinden bahsedelim. Yılbaşında bahsettiğim gibi yarıyıl sonunda da bu sonuçları sizlerle paylaşalım.

İlk 6 aylık dönemde ihracatımız toplam 2 milyar 683 milyon 307 bin dolara ulaşırken ithalatımız ise 1 milyar 211 milyon dolar seviyelerinde. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Sakarya’mız ihracat sıralamasında 13. Sırada yer alırken bu yıl Ocak ayında 6. Sıra diğer aylarda da hep 7. Sırada yer aldık.

Odamızda 11 eğitim&seminer düzenlendi, 376 kişi katılım sağladı. SATSO&İŞKUR ortaklığında Odamızda yapılan 19 adet Girişimcilik eğitimlerine 475 kişi katıldı. Toplamda 1000 kişiye eğitim verilecek. Paydaşlarımız da Odamızda etkinlikler yaptı, ilgileri için teşekkür ediyoruz. Toplam 58 program düzenlenmiş oldu.  İlk 6 aylık dönemde 956 sicil yeni üyemizle birlikte faal üyemiz 8 bin 658 e, toplam üyemiz ise 11 bin 264 e yükseldi.  İlk 6 aylık dönemde 956 şirket de açılmış oldu. 285 tanesi şahıs firması. Hoşgeldiler.

2017 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 332 Kapasite, 197 Ekspertiz raporu düzenlenmiş. Aynı dönemde 45 bin 224 kişinin Odamız imkânlarından yararlandığını görüyoruz.

Mobil Servis Başlıyor

Önemli bir çalışmamızı daha duyurmak istiyorum. Odamız sanayi servisi ve ticaret servisinde kapasite raporları ve tespitler için üyelerimiz gelip bu işlerden sorumlu personelimizle birlikte hareket ediyordu. Üyelerimize kolaylıklar bizim ana gündemimizdir. Mobil servise başlayacağız. Ağustos itibariyle sorumlu personelimiz talepte bulunan üyemize giderek işlemleri daha kolay ve üyemizin zamandan tasarruf sağlayacağı şekilde halletmiş olacak.

Üyelerimiz İçin Varız

Evet. Kolaylıklar ve istatistiklerimiz bu şekilde. Biz üyelerimiz için varız ve kapsamlı destekler, teşvik ve reformlar için çalışmalarımız ve taleplerimiz devam edecek. Bu düzenlemelerde tüm meslek komitelerimizin emekleri ve katkıları var. Her birine, temsilcileri olan meclis üyelerimize, bu çalışmaları ilgili mercilere aktaran yönetim kuruluma, genel sekreterimin şahsında personelime çok teşekkür ediyorum. Allah işlerimizde kolaylıklar versin.”

Meslek Komitelerinin Sorunları

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un aylık faaliyetler ile ilgili açıklamalarının ardından Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesine geçildi.

15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Nihat Nama medikal sektöründe yaşanan sıkıntılara değinerek “2014 yılında yayınlanan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım yönetmeliği gereğince Medikal ürünlerin satışı ile iştigal eden tüm üyelerimiz söz konusu yönetmelik kapsamında belirtilen şartları yerine getirerek ruhsatlandırıldı. Yönetmeliğin tarif ettiği “Tıbbi Cihaz Satış Noktası” niteliğine kavuşmuştur. Ama mevcut yasal düzenlemeler yürürlükte olmasına rağmen, birçok ulusal market zincir mağazalarında tıbbi cihaz satışının devam ettiğini tespit ederek SATSO aracılığı ile TOBB’a Sağlık Bakanlığı’na bu durumun iletilmesi için gerekli yazıları yazdık. Konunun takibi ile ilgili Yönetim Kurulumuzun desteğini bekliyoruz” dedi.

1. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Turgay Çelik ise Karasu Arifiye demiryolunun yıllardır tamamlanamadığı konusuna değinerek bu çalışmanın lojistik açıdan Sakarya için büyük önem taşıdığını ifade etti.  Çelik ayrıca “Sakarya’da çok büyük yatırımlar yapılıyor bu demiryolunun tamamlanması için gerekli takibin yapılması önemle gerekiyor.” dedi

4. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise Sakarya Ovası’nın sulanması ve arazi toplulaştırması projesinde bakanlık 37 bin hektar alan için haritalandırma proje onayını verdi. Bu çok önemli bir gelişme. Biz sanayi doğru yere imar doğru yere, tarım doğru yere olsun istiyoruz. Bu sektörler birbirini alanına girdiğinde hem verimlilik yok oluyor, hem de rekabetçi bir il olmamızın önü kesiliyor, yanlışlar birbirini izliyor. Büyükova Projeleri ne Tarımsal Sit Alanı deniliyor. Sakarya’da 5 tane ova, “Büyükova Projesi” kapsamında tarımsal sit alanı ilan edildi. Toprak Kanununu ile beraber tarım arazilerinin doğru kullanılması ile ilgili önemli bir adım atıldı. Bu haritalandırmadan sonra bir bütçe ile çalışma devam edecek. Bu konunun takibini talep ediyoruz.

Çakar ayrıca İPART Projeleri Destek Programı ile ilgili katıldığı bir toplantı konusunda bilgi vererek Sakarya’nın bu kapsamda yer almadığı bilgisini verdi. Çakar, “İPART Projeleri 2020 yılına kadar proje değerlendirilmesinde Sakarya yer almıyor. Önceki yıllarda yer almadığında Odamız ve Valiliğimizin desteği ile Devletin Milli Bütçesinden benzer proje-hibe şartlarından ilimiz tarım ve hayvancılık sektörümüz faydalanmıştı. 2020 yılına kadar ki İPART Proje kapsamında Sakarya yine yer almıyor. Milli Bütçeden yine desteklenmemiz konusunda destek bekliyoruz” dedi.

Görüşler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Kösemusul “Bizler üyelerimiz ve bürokrasi arasında köprü olmak misyonu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Üyelerimizin taleplerini gerçekleştirmek için gayret ediyoruz. Sakarya tarım, ticaret turizm ve sanayide önemli değerlere sahiptir. İlimizin sahip olduğu bu değerleri fırsata çevirmek için her gelişmenin şehrimizin menfaatine olması için takipçisiyiz”

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise geçtiğimiz günlerde Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi programının çok verimli geçtiği ve yarımcılar ile iş dünyası adına çok faydalı bir toplantı olduğunu dile getirerek “ Biz tematik konuları belirlenmiş toplantılarla bir araya gelelim. Aslında orda konuşmacıların satır aralarına gizlediklerini alarak şirketlerimizi ve ilimizi geleceğe başarıyla taşıyabiliriz. Zaman Zaman bu tür toplantılarla bir araya gelmemizi öneriyorum. Önemli olan ekonominin içinde pazarı görebilmek herkes elmayı biliyordu ama Steve Jobs ısırdı” diye konuştu.

Toplantıdan sonra SATSO meclis üyelerine “SATSO Hizmette 1 Asır” kitabı dağıtımı yapıldı.

 

 

Haber Tarihi : 27/7/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::