SAİGEP Projesi Kapsamında Düzenlenen Gümrük Uygulamaları Konulu Toplantı Dış Ticaret Alanında Faaliyet Gösteren Firmalarımızın Temsilcilerinin Katılımı ile  22 Mayıs 2010 cumartesi günü gerçekleştirildi.  

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile Sakarya Üniversitesi (SAÜ) işbirliğiyle ilimizin dış ticaretini geliştirmek amacıyla uygulamaya koyulan ve eğitim aşaması yoğun programlarla devam eden Sakarya'nın İhracatını ve İthalatını Geliştirme Projesi (SAİGEP) başarıyla sürdürülmektedir.  

 

 

Proje kapsamında, firmalara yönelik yoğun eğitim programları verilirken,  uygulamaya yönelik gerçekleştirilen toplantılarla da firmalarımız dış ticaret konusunda bilinçlendiriliyor.

Bu itibarla, ilki 22 Mayıs 2010 Cumartesi günü saat 11:00 de gerçekleştirilen toplantıda, gümrüklerde yaşanan sorunlar ve firmalarımızın gümrük işlemlerinde  dikkat etmesi gereken hususlar konusunda Gümrük Müşaviri Ersel Yüksek'in katılımıyla yapılan toplantıda firma temsilcilerimize detaylı bilgiler verildi.

 

SAİGEP Projesinde yer alan firma temsilcileri ve SAÜ Sapanca Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Program Başkanı Burhan Özkan ile İstanbul Gümrük Müşavirlerinden Ersel Yüksek'in katılımıyla gerçekleşen sohbet toplantısında, gümrüklerde gereksiz zaman kaybının ve maliyetin önlenmesi için beyana dayalı sistemin yerleşmesi gerektiği vurgulandı.

AB'ye uyum müktesebatı çerçevesinde 7 Ekim 2009'da yürürlüğe giren Gümrük Kanunu değişikliği hakkında da bilgiler verilen toplantıda, 1 Nisan 2010'da başlaması gereken önden beyan verme sisteminin, yeterli altyapı hazırlanamadığından dolayı 31 Aralık 2010 tarihine ertelendiği vurgulandı.

Büyük bölümü soru-cevap şeklinde geçen toplantıda gündeme gelen konular arasında dahilde işleme rejimi, numune ve bedelsiz malzemelerin ihracatı ve ithalatı, gümrük kanunu, mahreci iade, manifesto noksanı takibatı, vergi muafiyeti, eski ve defolu malların ithali, kaçakçılık kanunu vb. konular hakkında  bilgiler verildi.

 

SATSO ve SAÜ işbirliği ile yürütülen SAİGEP Projesi kapsamında benzer toplantıların düzenlenmesine devam edilerek, dış ticaretle iştigal eden firmalarımızın sorunlarının çözümü için yapılması gerekenler üzerinde çalışılacak ve firmalarımızın ihracata yönlendirilmesi için uğraşlar verilecektir.  

Haber Tarihi : 21/5/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::