Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı,  Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında, meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Otomotiv Şehri Sakarya

Meclis Toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetler ve gelişmeler hakkında  meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Kösemusul, “Otomotiv Şehri Sakarya” projesi ile ilgili çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi: “Yerli otonun üretim merkezinin Sakarya olması konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Sn. Cumhurbaşkanımızın da dile getirdiği gibi yerli otoyu bir babayiğit yapacak. Yerli otonun üretimi konusunda en uygun iki il var. Biri Sakarya diğeri Bursa. Müteşebbisler bunu yaparken fizibilitesine bakacak. Bizim yerli oto konusunda ısrarımız devam ediyor. Herkesin şehrimize desteğini bekliyoruz. Gerekli ve yeterli çalışmaları yapıyoruz”diye konuştu.

Engelliler İçin Sağlık Kurulu Raporları Sakarya’dan da Verilmeli

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir, engelli raporunun Sakarya’da verilmemesinden dolayı yaşanan sıkıntılara değinerek, “ Öncelikle 2018 yılı bütçesinde hükümetimiz en çok payı eğitime ayırdığı için teşekkür ederim.  Sağlık Kurulu Raporları ile ilgili sıkıntılarımız var ve bunu neden aşamadığımızı bilemiyorum. Şöyle ki;  Sağlık kurulu raporu her bireyin sağlıklı olduğu ya da sağlıkla ilgili probleminin tam teşekküllü devlet hastanesinden onaylı belgesidir. Bu raporlar eğitim için değerlendirildiğinde engelli çocuklar çevre illere gitmek zorunda kalıyor. Engelliler için verilen sağlık raporu almak için insanlar Eskişehir’e, Bursa’ya,  İstanbul’a gidiyor ve bu da mağduriyete sebep oluyor. Burada rapor alamayan bir çocuk diğer illerde gidip alabiliyorsa sistemde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Raporların verilme süreleri de çok uzun.” dedi. Emir ayrıca engelli raporlarının ticari olarak bu raporlarla sunulan imkanlarının suistimal edildiğini de dile getirdi.

Eğitimli Operatör Sıkıntısı

2. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Genç, kamu kurumlarının vermiş olduğu ihalelerde ihaleyi verdikleri taşeronların kendilerine tahsis edilmiş maldan özel şirketlere, kişilere mal sattığı ruhsatsız bir şekilde tahsis edilmiş bedelsiz malın satışı haksız rekabete neden oluyor. Bu konuda gerekli yazışmalara başladık Odamızın desteği ile. Biz eğitimli operatör bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu konuda SATSO EML ‘de ve Sakarya Üniversitesinde bu konuda sınıf açılması için görüşmelerimizi yaptık. Bu konuda sıkıntılarımızın çözüleceğini umuyoruz” dedi.

Son Kaynak Tedarik Tarifesi

Dilek ve Temenniler Bölümünde Kürsüye gelen Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “EPDK tarafından son kaynak tedarik tarifesi hakkında bir tebliğ taslağı oluşturulmuştur. Üretimi ve istihdamı tehdit eden bir yanı var. Zamanında neden buna katılmadığımızı dile getirirsek düzeltilebilir. Bu bütün sanayicilerimizi yüksek tüketimli tüm tedarikçileri ilgilendiren bir konudur. Eğer bu taslak yayınlanır ise önümüzdeki süreçte elektrik fiyatları düşse bile büyük tüketimli serbest tüketicilerin serbest piyasadan elektrik tedariği riskli bir hale gelecektir. Çünkü bu günkü gibi elektrik fiyatlarının baskı altında tutulduğu ve serbest piyasada tarifeden daha düşük fiyatla elektrik bulunamayıp bölgedeki imtiyaz sahibi tedarik şirketine geri dönüldüğü zaman; Yürürlükteki tarifeden daha yüksek olarak düzenlenmiş ve onaylanmış yüksek bir fiyatla elektrik satın almak zorunda kalınacaktır. OSB lerin hemen hemen tamamının bu guruba girmesi ihtimal dahilindedir.

Piyasada ucuz elektrik bulamayan ve bölgesindeki lisans sahibi şirketlerin onaylı tarifesinden enerji almak zorunda kalan Organize Sanayi Bölgeleri daha yüksek bir tarifeden enerji almak zorunda kalacaklardır. Organize Sanayi Bölgelerindeki sanayicinin maliyetlerinin daha da artmasına neden olacak bu girişim zorluklar içerisinde döndürdüğümüz çarkları durdurmakla tehdit etmektedir. Yapılan bu uygulama bölgemizdeki görevli tedarik şirketlerine de önemli bir avantaj sağlamamaktadır. Sadece Avrupa ile aynı olalım diye yapılacak üretimi ve istihdamı tehdit eden böyle bir uygulama çarklarını zorla döndürmekte olan sanayicinin katlanamayacağı sonuçlara yol açacaktır. Ucu açık bir durum.  Bu dikkate alınması gereken bir husus.” dedi.

Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise mecliste yapılan konuşulan sorunların takibi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Üyesi İsmail Filizfidanoğlu ise Erenlerde kentsel dönüşüm alanı içinde olan inşaat malzemesi depoları olan firmalara yönelik belediyeden gürültüden şikayet olduğuna dair bir bilgi geldiğini belirterek, “Bizim inşaat malzemecileri sanayi sitesi ile ilgili çalışmaların hızlanmasını talep ediyorum” dedi.

Gençler Masabaşı İş Arıyor

Meclis Üyesi Adem Bilgen doğalgaz sektöründe stajyer öğrenci bulmakta zorlandıklarını dile getirerek “Gelecek yıllar için mesleklerimiz yok olmakla karşı karşıyadır. İki yıllık okul bitiren her genç masa başı bir iş arıyor. Kafeler genç dolu ama biz stajyer bulamıyoruz. Gençleri iş dünyasına kazandırmalıyız. Bu konuda bir çalışma yapabiliriz. Meslek okullarının daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor. ” dedi.

Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise “Ticaret ve sanayi odası olarak mevzuatlar konusunda sektör temsilcilerinin sorunlarını dinlemek onlara çözüm üretmek bizim görevlerimiz arasındadır. Yönetmelik ve tebliğiler ya sektör temsilcilerinden sorunlar ilgili kamu kurumuna gider onlar taslak hazırlar o taslağı diğer kamu kurumlarına ve sektörlerin görüşlerine açarlar tartışırlar netice hukuk işlerine gönderilir uygun görüş verilmesi halinde çelişmeyen bir durum olmaması durumunda resmi gazetede yayınlanır.” diyerek kanun düzenlemeleri konusunda sektörlerin yaşadığı sıkıntılar TOBB’a iletilmeli. Kanun taslakları hazırlanırken sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu sektör sorunlarının iletilmesi konusunda önemli bir kurul olan, TOBB’a bağlı YOİKK toplantılarının sıklıkla yapılmaması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş ise şehrin çeşitli bölgelerinde yapılan altyapı çalışmalarının günlük hayatı zorlaştırdığını dile getirerek kalıcı bir çözüm konusunda çalışma talep etti.

 

 

Haber Tarihi : 26/10/2017
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::