Mesleki Eğitim konusunda önemli bir çalışmaya daha imza atan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mesleki Eğitim ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan ve illerde odalar aracılığı ile bu hizmeti üyelere vermeye başlayan, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM)’nin çalışmaları hakkında detaylı bilgilerin verildi toplantıya çok sayıda üye iştirak etti.
Söz konusu mesleki eğitim ve mesleki yeterlilik belgesi konusunda üyeleri bilgilendirme toplantısında TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş Koordinatörü Saygın Baban konu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Toplantının açılış konuşmasını SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş gerçekleştirdi.
Genel Sekreter Ateş konuşmasında, SATSO’nun nitelikli istihdama yönelik çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verirken ayrıca yaklaşık bir yıldır SATSO bünyesinde tehlikeli ve çok tehlikeli sektörlerde çalışanların veya çalışmak isteyenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal yeterliliklere ve ulusal/uluslararası standartlara uygunluğunun ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Ateş konuşmasında şunları dile getirdi:
“Nitelikli iş gücünün yetiştirildiği mesleki ve teknik eğitim kurumlarının, teknolojide meydana gelen değişimlerin paralelinde kendisini yenilemesi, yeni koşullara ayak uydurması ve iş hayatının talep ettiği niteliklere sahip bireyleri yetiştirmesi kaçınılmazdır.
Nitelikli İstihdam Önceliğimiz
Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, mesleki ve teknik eğitim kurumlarına yansımasını sağlamak için ilimizde bulunan mesleki ve teknik okullarda üyelerimizin talepleri doğrultusunda bölümler açmak ve mevcut bölümleri talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden şekillendirmek için çalışmalar yürütmekteyiz. Bu doğrultuda Mesleki ve Teknik Okullarda açılması İstenen bölümlerin tespiti için Odamız Üyelerine Yönelik anket yaptık. İmalatçı üyelerimizin yaklaşık yarısı ile (610 üyeyle) yapılan anket çalışmasının neticesini İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaştık.
SATSO’nun çalışmaları
Nitelikli istihdam sorununa dikkat çekerek sorunların çözümü için yol haritası belirlemek hedefiyle, Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi, NTV, CNBC-e ekonomi yorumcusu ve Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Prof. Dr. Cem Kılıç’ın katılımıyla Türkiye ve Sakarya’daki mevcut istihdam durumu, yurt dışındaki iyi uygulamalar ve soruna çözüm önerilerini konulu toplantı düzendik.
Sakarya İli Mesleki Eğitim Sorunları İstişare Toplantısını gerçekleştirdik. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İş Kur İl Müdürlüğü, ilimizdeki meslek liselerinin okul müdürleri, SATSO Meclis üyeleri ve çok sayıda üyenin iştirak ettiği toplantıda Mesleki Eğitimin Geleceği konuşuldu.
Okul Sanayi İşbirliği
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası arasında “Okul-Sanayi İş Birliği Sakarya Modeli” iş birliği protokolü imzaladık. İşletmelerde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün üst düzeyde olması için okul ve sanayi işbirliği kurularak; eğitsel sosyal ve ekonomik gereksinimlerin giderilmesi yolu ile güçlendirilmesi; sektörlerde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün sağlanması amaçlanan projeye SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve İl Milli Eğitim Müdürü imza attılar.
SATSO Nitelikli İstihdam Çalışmalarına Örnekler
SATSO’nun nitelikli istihdam için yaptığı çalışmalara da örnekler veren SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş “Bilişim alanında tematik proje yaptık. KOSGEB tarafından desteklenen bu projede vasıtasıyla SATSO üyesi işletmeler bilişim alanında çalışan elemanlarına eğitim aldırarak personellerinin gelişimlerini tamamlamalarına ve dolayısıyla şirketlerin teknolojik donanım ve alt yapı konusundaki sorunlarına çözüm sağlanacak.
Mesleki farkındalık çalışmaları
Kaybolmaya yüz tutan, çekiciliği azalan mesleklere tercih edilebilir kılmak ve bu alanda öğrenim gören öğrenci sayılarını artırmak için Odamız üyelerince ilk olarak Mobilya bölümünde okuyan öğrencilerimize destek verilerek farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır. Odamız yerleşkesinde kuracağımız Hayat Boyu Öğrenme Merkezi ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların mesleki eğitim ve belgelendirmelerini sağlanacaktır.
MEYBEM Belgelendirmeleri
Sıhhı tesitat, ısıtma-soğutma alanında çalışanlara yönelik Mesleki Yeterlilik Sınavlarının yanısıra MEYBEM aracılığıyla 31 Meslek Dalına Odamız aracılıyla belgelendirme yapılmaktadır.
Tematik Lise
Bu bağlamda 2016 - 2017 Eğitim Öğretim Döneminde Okul-İşletme partnerliği kapsamında 44 işletme ile okul eşleşmesi gerçekleştirilmiştir. Nitelikli İstihdam ve Mesleki Eğitim alanında yaptığımız çalışmalar neticesinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yaptırılan SATSO Endüstri Meslek Lisesi de Motorlu Araçlar Teknolojisi tematiğinde, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.
Mesleki Yeterlilik Hakkında Bilgilendirme
TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş Koordinatörü Saygın Baban ise Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin zorunlu olduğu meslek dalları ve bununla ilgili kanun ile ilgili bilgi vererek “5544 sayılı MYK Kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. 48 meslek için denetimler 2017’de başladı. 31 meslekte denetimler 2018 Eylül’de başlayacak. 5544 Sayılı Kanuna göre geçerli belgeler; Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Meslek Lisesi Diploması geçerlidir.
Diğer taraftan düz lise diploması, geçici ustalık belgesi, mesleki eğitim merkezi / Halk Eğitim merkezleri kurs sertifikaları, İŞKUR kursları, işbaşı eğitim programları, kalfalık belgesi geçerli değildir.” dedi.
MEYBEM Genel Koordinatörü Saygın Baban ayrıca, TOBB MYBEM’in Çok tehlikeli ve tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmeti , TÜRKAK ISO 17024 «Personel Belgelendirme Sistemi» akreditasyonu, MYK’dan sınav ve belgelendirme yetkisi, İnşaat, asansör ve metal sektörlerinde sınav yetkisi olduğunu belirterek çalışmaları hakkında bilgi vererek “365 Oda ve Borsamızla, MYK mesleki yeterlilik belgelerini tabana yayıyoruz. Şuan 123 Odamızda, MEYBEM ve MYK temsilcisi aktif olarak çalışıyor. Türkiye’nin her yerinde sınav yapıyoruz. İnşaat, Metal, Makine ve Asansör alanında 31 meslekte sınav ve belgelendirme yapıyoruz. 13 alanda daha kapsam genişletiyoruz” dedi.
5544 sayılı kanunla ilgili firmaların yükümlülükleri hakkında da bilgi vererek İstihdam Teşviki’ne de değinen Saygın Baban, 6111 sayılı Kanuna göre SGK Teşviki kapsamında Mevcut çalışan belge alırsa, firma SGK işveren primini 12 ay ödemiyor. Belgesi olan işçi işe alınırsa, firma SGK işveren primini 54 ay ödemiyor.” Dedi. Saygın Baban, Sakarya özelinde yapılan uygulama hakkında da bilgi vererek “Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik” kapsamında ek-1 kapsamında yer alan meslekler için eğitim alınması belirtilmiş, MYB olanlar bu eğitimden muaf tutulmuştur. Yönetmelik ekindeki 109 meslek grubu içerisinde bulunmayan çalışanların durumu açıklanmamıştır. Aksi belirtilmedikçe herhangi bir eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır.” diye konuştu.
Yoğun katılımla geçen toplantıda konuşmaların ardından geçilen interaktif bölümde üyelerin konu ile ilgili spesifik soruları cevaplandı
Haber Tarihi : 1/12/2017