Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, iş dünyasını yakından ilgilendiren ve işçi ve işveren arasında uzlaşma yöntemi olarak uygulamaya konulacak “Arabuluculuk Sistemi” ile ilgili bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.
Cumhuriyet Başsavcılığı ile ortaklaşa düzenlenen "Arabuluculuk Bilgilendirme Toplantısı”nda işçi ve işveren arasındaki mahkeme süreci dolayısıyla hak ve zaman kaybından kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi konularına değinildi.
Toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya 1. Sulh Hukuk Hâkimi Feryal Umutlu, Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasan, SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi iştirak etti.
Toplantıda konuşan Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun sistemin önemine vurgu yaparak detayları hakkında bilgi verdi. Dursun konuşmasında kısaca şunları dile getirdi: “Arabulucuya gitmek artık dava şartı olacak. Yani vatandaşlar oraya gitmeden mahkemeye gidemeyecek, önce arabulucuya gidecek. Arabuluculuk büromuzu adliye binamız içinde kurduk. Arabulucuları bizler tayin edebiliriz veya taraflar kendileri bulabilirler. Arabuluculuk işlemi faaliyete girmiş oldu. Bununla birlikte mahkemelerin yükleri de azalmış olacak bu şekilde. Dolayısıyla o konuyla ilgili mahkemeye gidilemeyecek.”
Sakarya 1. Sulh Hukuk Hâkimi Feryal Umutlu ise “Yeni bir kanuni tasarrufla arabuluculuk büroları 1. Sulh Hukuk mahkemelerine bağlandı. Çok yeni bir kanun. Arabuluculuk adliyelerimizin yükünü azaltacağı gibi birçok davayı da adliye önüne gelmeden çok barışçıl bir şekilde iki tarafın da yüzünde gülümseme ile bitirebilecek bir kurum olduğunu düşünmekteyim. Kanun ilk tasarlandığında zorunlu arabuluculuk diye bir sistemimiz yoktu. Şimdi iş davalarında arabuluculuğa tabi olmayan bir takım iş davalarımız da var. İş kazalarından kaynaklanan tazminat davaları arabuluculuğa gitmiyor ancak bir çok iş davasına arabuluculuğa gitmeden dava açamıyoruz. Arabuluculuğa gitmeden dava açtığımız takdirde artık mahkemeler dava şartı yokluğundan reddedecek. Bu açıdan değerli iş verenlerimizin bu konuda bilgilendirilmesi büyük önem arz ettiği için bir aradayız. Hepimize hayırlı olsun.” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasan ise sistemin getirdiği avantajlara değinerek detaylar hakkında bilgi verdi. Yasan konuşmasında “Hızlı, ucuz, güvenilir ve husumeti ortadan kaldıran bir alternatife ihtiyacımız var. Bu anlamda ceza hukuku uyuşmazlıklarında ‘uzlaştırma’, özel hukuk uyuşmazlıklarında ise ‘arabuluculuk’ alternatifi uygun görülmüştür. Çünkü arabuluculuk hızlı bir çözüm yöntemi. Belki iki belki üç belki de bir müzakerede uyuşmazlıklar çözülebilir. Dava açsak 2-3 yıl sürecek bir uyuşmazlık belki bir müzakere ile tamamlanabilir ki örnekleri mevcut. Bunun yanında ekonomik anlamda da avantajlı bir uygulama. Genel yargıya nazaran ekonomik anlamda çok daha uygun arabuluculuk ücretleri karşımıza çıkmakta. Sadece bir müzakere masrafı var. En önemlisi güvenilir bir yöntem. Çünkü kararı veren sizlersiniz. Müzakereyi arabulucu yönetir, müzakere tekniklerini kullanır, iletişim tekniklerini kullanır ama arabulucu karar vermez. Burada kararı veren tamamen taraflardır. Kazan kazan prensibine dayanmaktadır arabuluculuk. Dolayısıyla arabuluculuk güvenilir bir yöntem. En önemlisi de husumeti ortadan kaldıran bir yöntem. Kültürümüzde helalleşmek var değil mi, sadece bize özgü bir kültürel kavramdır. Arabuluculukta da bir şekilde karşı tarafla helalleşiyoruz aslında. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren iş hukuku uyuşmazlıkları açısından ise yeni bir sistem öngörülmüştür. Esas itibarıyla arabuluculuk isteğe bağlı bir çözüm yolu iken 1 Ocak 2018’den itibaren kanundan, bireysel ve toplu iş sözleşmelerinden kaynaklanan işçi veya işveren alacakları ve tazminat davaları ile işe iade davaları açısından arabuluculuğa başvurmuş olmak bir dava şartı olarak öngörülmüştür. Dolayısıyla söz konusu davalardan önce arabuluculuk yolunu tüketmek gerekmektedir. Aksi takdirde açılan davalar dava şartı yoksunluğu ve usule aykırılık sebebiyle davanın esasına girilmeden mahkeme tarafından reddedilecektir.” ifadelerini kullandı.
Toplantı soru cevap bölümü ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 29/12/2017