Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Akredite Oda çalışmaları kapsamında, 2018 – 2021 Stratejik Planı iç paydaş toplantısını gerçekleştirdi.

Antalya’da gerçekleştirilen kampa, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Recep Uncuoğlu, Ayhan Sefer Üstün, Ali İhsan Yavuz ve Prof. Dr. Mustafa İsen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şinasi Bayraktar, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar ve SATSO Meclis üyeleri katıldı.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ev sahipliğinde, iki oturumda gerçekleştirilen İç Paydaş Toplantısı’nda Sakarya ve SATSO’nun SWOT analizleri ve bu analizler çerçevesinde öneri ve geliştirilebilir yönleri detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Kösemusul: “İhracat Akademisini Başlatıyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul istişarenin önemine vurgu yaptı. Birlik ve beraberlikle yapılan tüm çalışmaların bereketli sonuçlar verdiğini belirten Kösemusul, SATSO’nun çalışmalarını ayrıntılı bir şekilde aktarırken, iki yeni projeleri hakkında da açıklamalarda bulundu.

Kösemusul, “Hedefimiz şehrimizi en çok ihracat yapan ilk beş il arasına yükseltmek ve kalıcı olmasını sağlamak. İhracat potansiyeli olan üyelerimizi birer ihracatçı yapmak amacıyla Uygulamalı İhracat Akademisi eğitim programını başlatıyoruz. Milli Eğitim, MARKA ve ABİGEM, işbirliğini yaptık, eğitimimizi yapacağız, uzman sertifikalarını sağlayacağız. Hedef ilk 5 başlığında TÜYAP Anadolu ile bir çalışma daha yapacağız. Yurt dışı alım heyetleri ile üyelerimizi eşleştirip olan yurt dışı ticaret hacmimizi geliştireceğiz, yurtdışından alım heyetlerini Odamıza getireceğiz ve bu çalışmaya süreklilik kazandırarak yeni ihracatçılarımızla, alternatif pazarlarla, otomotiv sektörü başarımızı tüm sektörlere yayarak Sakarya’mızı hep birlikte hedefine ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.

Çelik: “Alınan Kararlarda Takip Önemli”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, gerçekleştirilen çalışma için SATSO’ya teşekkür ederek, “Bu buluşmada özgün, özgür ve dostça bir değerlendirme yapıldı. İlimiz için ne yapabiliriz, hangi faaliyetlerine ne kadar katkı verebiliriz konularını ele aldık. Bunları yaparken de herkes katkı vermeyi görev edindi. Buradan çıkan sonuçların hepiniz tarafından takip edilmesi ve periyodik olarak ifade edilmesinde yarar var. Biz doğru iş için bir araya geliyoruz. Kimsenin birbirine ön yargıyla yaklaşması doğru değil, bu yüzden buradan çıkacak olan bir ana fikrin hayata nasıl geçirilebileceğine dönük bir kurul maiyetiyle işletilmesi ve hangi mekanizma doğrultusunda hareket edilecekse onunla çalışılması gerek. Özetle; biz, sonuç odaklı çalışmaya öncelik vermeliyiz. Herkesin bir kelimesiyle beraber cümle oluşturulursa bu cümle Sakarya’mız için ülkemiz için iyi neticeler doğurursa ki ben inanıyorum doğuracak, çok iyi olur Biz ticari ve turizm gücümüzü de önemsemeliyiz. Bakanlığımıza düşen ne gerekiyorsa paylaşmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi.

Yavuz: “SATSO’yu Tebrik Ediyorum”

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ise yapılan çalışmanın önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Şahsen önemli birkaç açıdan faydalı bulduğum bir toplantı oldu. İş dünyası temsilcilerimizle yakından çalışma imkânı bulduk. Sakarya’nın sorunlarını artılarıyla, eksileriyle güçlü ve zayıf yanlarıyla değerlendirme şansı bulduk. Bu anlamda güzel, anlamlı, faydalı bir toplantı oldu. Bu açıdan SATSO’yu tebrik ediyorum. Bu toplantı bizlere belli şeyleri hatırlatmış oldu. Örneğin kadın istihdamının altını çizdi. Sakarya limanı ve demiryolunun önemi konusunda ciddi bir farkındalık oluşturdu. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”

Üstün: “Sakarya’nın Geleceği Açısından Önemli Bir Toplantı”

AK parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de SATSO Stratejik Plan çalışmasının önemine değinerek, “Daha evvel de faydasını gördüğümüz bu toplantıya bu yıl da iştirak etmekten memnuniyet duydum. Sakarya’mız için önemli olan tüm konuları konuştuğumuz bu toplantıların şehrimizin şekillenmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada alacağımız iyi bir karar yıllar sonra iyi işler olarak, somutlaşarak karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden bu toplantının Sakarya’nın geleceği açısından önemsediğimi bir kez daha dile getirmek istiyorum. Bundan 15 yıl önce çıkmaz sokak olan yerler şu anda Türkiye’nin en önemli sanayi bölgeleri haline geldi. Burada alınacak kararlar Sakarya’yı şekillendirdiği gibi Türkiye’yi de şekillendiriyor. Sakarya’yı eğitime destek veren, tarıma baskı yapmayan, çevreyi zorlamayan, katma değerli sanayilere ağırlık vererek son derece rekabetçi bir il haline getirmemizi gerektiğini düşünüyorum. Bu toplantıların böyle katkılar için bu toplantıların önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Uncuoğlu: “Sakarya’nın Lokomotifi SATSO”

AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ise “Bütün bu çalışmaların SATSO’nun Stratejik Planı’na çok güzel katkılar sağlamasını diliyorum. Sadece burada değil, Sakarya’da da bir araya gelerek, sizinle, eşrafla sohbetler, soru cevaplar yapmak istiyorum. SATSO çok önemli bir görev üstleniyor. SATSO kurumsal dönüşümünü gerçekten çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Aynı zamanda da toplam kalite anlayışında da Türkiye’deki odalar ve borsalar arasında gerçekten çok üst sıralara yükseldi. Bu şehrimiz için çok önemli bir kazanım. SATSO bu başarılarıyla umarım Sakarya’mızın önemli lokomotiflerinden biri olmaya devam eder. Ve önemli olarak SATSO, Sakarya için tüm yatırımlarda, paydaşları bir araya getirmede her zaman öncülük ediyor. Bu vizyonu sağlayan Başkanımıza ve çalışanlarına teşekkür ederiz. Buradaki çalışmamızda, toplantımızda Sakarya için katkı sağlayacak konuları ele aldık. Başarı sağlayabilmemiz için en önemli nokta, ortak görev ve koordinasyon bölümü olduğuna inanıyorum.” şeklinde konuştu.

İsen: “Zaman, Kabuğumuzu Kırma Zamanıdır”

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ise SATSO’nun kurumsallığının önemine değindiği konuşmasında şunları dile getirdi: “SATSO’dan beklentimiz yüksek. SATSO bu şehrin lokomotif kurumlarından biri. Ne kadar çok yanında paydaşla bu görevini sürdürürse burada hem kurumun hem de şehrin çok kârlı çıkacağını umuyorum. Kurumlarımızın manuelden dijitale geçmesi gerekiyor. Kurumlar 10 sen önceki geleneksel rolleriyle vaziyeti idare edemez. Yenilenmek gerekir. SATSO yenilenmeyi başlattı, devam ettiriyor; akılla alınacak, bilgiyle alınacak başta üniversite olmak üzere şehirde diğer unsurlarla çok ciddi bir işbirliği gerçekleştirilmesi gibi beklentilerim de var.” dedi.

İsen konuşmasının devamında, Türkiye ve dünya ülkeleri arasında değerlendirmelerde bulunarak, “Devletlerin değişen dönemlerde prens muamelesi yaptığı meslekler vardır. Mesela Osmanlı’da savaşların ağırlıklı olduğu bir yapıda askeri tablo, yeniçeriler sistemin prensleriydiler. Sosyalist ülkelerde sanatçılar sistemin prensleriydiler. Onlar el üstlerinde tuttular. Günümüzde toplumun prensleri sizlersiniz. Yani iş dünyası. Bu size iyi bir unvan bahşediyor fakat büyük sorumluluklar da yüklüyor. Bu sorumlulukların bilinci ile üretip gelişeceğinize inanıyorum. Zaman, kabuğumuzu kırma zamanıdır. SATSO’nun da bu kabuğu kırmada çok etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye özellikle son 15 yıl içinde kendisine bir dost kuşak oluşturdu. Bu dost kuşak siz iş dünyasının önünü açan çok imkânlar sunmaktadır. Bu fırsatı kaçırmamalısınız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı Plan Hazırlanıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Stratejik Plan Toplantısı’nda İç ve Dış Faktörler kapsamında, toplam 10 masada şehir ve SATSO üzerine beyin fırtınası yapıldı. Sakarya ilinin ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın güçlü, zayıf yönleri; fırsatlar ve tehditleri yuvarlak masa toplantılarında akreditasyon eğitmeni Dr. Türkay Kısa eşliğinde belirlenirken, toplantı ayrıntıları ve sonuçları Stratejik Plan Çalışmalarının tamamlanmasının ardından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından açıklanacak.





Haber Tarihi : 19/2/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::