Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1145 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Ocak ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

İhracatta Hedef İlk 5!

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci şunları dile getirdi:

Aybaşında Ocak ayı ihracat rakamlarını TİM, Toyota Türkiye’de açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Başkanımız Mahmut Kösemusul, Sakarya ihracatının geleceği hakkında önemli açıklamalar yaptılar. Sakarya’nın ihracat performansı 472 milyon 339 bin dolarla yükselmeye devam ediyor. Sakarya, Ocak rakamlarıyla en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 7.  sırada yer alırken, 24 sektörde yaklaşık 120 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

İhracatta hedefimiz en çok ihracat yapan ilk 5 il arasında kalıcı olarak yer almaktır. Ayrıca otomotiv sektöründeki üretim ve ihracat tecrübemizi potansiyeli olan diğer sektörlere de genişletmek istiyoruz. Hiç ihracat yapmamış üyelerimiz ihracat yapsın, alternatif sektör ve pazarlarda da söz sahibi olalım istiyoruz.

İhracat Akademisi ve B2B İş Görüşmeleri

Bunun için Genel Sekreterliğimiz hedef ilk 5 sloganı ile önemli bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında SATSO öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, MARKA, Tüyap Anadolu ve ABİGEM ortaklığında, iki aşamalı program var. Birincisi ihracat akademisi, ikincisi ise B2B iş görüşmeleri. İhracat akademisi Odamızda başladı. Yoğun bir talep var. İlk aşamada ne yapıyoruz? Sertifikalı dış ticaret uzmanlık eğitimi veriyoruz. Daha sonra Tüyap Anadolu ile işbirliğimiz doğrultusunda yılda en az 3 defa yurtdışı alım heyetlerini üyelerimizle buluşturacağız. Üyelerimizin potansiyel müşteriler ile proje kapsamında sağlanan tercümanlar eşliğinde yüz yüze görüşmesine imkân sağlayacağız.  Alım heyetleri buluşmalarını bu yıl sanayi ve teknoloji, inşaat, yapı malzemeleri, iş makineleri, tarım, hayvancılık, tavukçuluk ve süt endüstrisi, sera bahçe ve süs bitkileri, sera örtü ve ekipmanları ve bahçe makineleri sektörlerinde düzenleyeceğiz. Programlara meclis üyelerimizin ve çalışma arkadaşlarının ilgilenmesi ve destek vermesi bizi çok memnun edecektir. Genel sektererimize, çalışma arkadaşlarımıza ve proje ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum.

Yol Haritamızı İstişare İle Belirliyoruz

Yine geçtiğimiz ay içerisinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Akredite Oda çalışmaları kapsamında, 2018 – 2021 Stratejik Planı toplantılarını gerçekleştirdik. Bu çalışmada da iki aşamalı program uyguladık. Sakarya’da düzenlediğimiz dış paydaş toplantısında Odamıza paydaş olan, şehre birlikte hizmet ettiğimiz ortak kurumların temsilcileri ile hem Odamızın geleceğini hem de şehrimizi konuştuk. Onların katkıları yol haritamıza yön verecektir. Paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.

SATSO Yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne istişareyi çok önemsedik. Bu anlayışla planlarımızı yapıyoruz. İç paydaş toplantımızı Milletvekillerimiz, Akyazı Oda ve Borsa Başkanlarımız ve siz değerli meclisimizle Antalya’da gerçekleştirdik. Toplantının hepimiz için önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Odamızı ve şehrimizi hep birlikte değerlendirdik. Milletvekillerimiz de çalışmalarını birebir meclisimizle paylaştı. Stratejik Planımız hazırlanıyor. Tamamlandığında da paylaşacağız. Milletvekillerimize, Başkanlarımıza, Stratejik Plan hocamıza ve Genel Sekreterimizin şahsında çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm çalışmalarımızda istişareye önem vermeye devam edecek ve bu tür, birlik beraberlik programları düzenlemeyi sürdüreceğiz.”

SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş de SATSO İhracat Akademisi Projesi’nin detayları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Sakarya şu anda ihracatta 7. İl konumunda. SATSO olarak ihracatta 2023 hedefimiz var, ilimizin ilk 5’te olması. Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Sakarya’da ihracat yapan önemli firmalarımız var. Fakat ilk 5 e ulaşabilmek için bizim yapmamız gereken küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizi ihracat yapar hale getirmek. Bizim ihracat akademisi çalışmamız aslında sertifikalı bir ticaret uzmanlığı eğitimi. Bunda milli eğitim müdürlüğümüz ile birlikte hareket ediyoruz. İl Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töre’ye de desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.  Bu sürekli olarak devam eden bir eğitim olacak. 5 gün teorik, 5 gün workshop şeklinde gerçekleştirilecek.. Böylece şehrimizde firmalarımıza ihracat uzmanları kazandıracağız; ki onlar KOBİ’lerimizin önünü açabilsin, firmalarımıza vizyon katabilsin.  Bu çalışmamızın ikinci aşamasında B2B iş görüşmeleri yapılacak. Biz burada üyelerimizi mümkün olduğu kadarıyla yurt dışı firmalarıyla eşleştirerek, bir araya getirerek ticari hacimlerinin önünü açmayı planlıyoruz. Bu konunda da TÜYAP Anadolu’yla iş birliği gerçekleştiriyoruz. TÜYAP Anadolu’nun yapmış olduğu uluslararası fuarlardaki yabancı alım heyetlerini Odamıza getireceğiz. Buradaki heyetlerimizle eşleştirerek burada B2B görüşmeleri gerçekleştirerek ticaret hacmi yakalamaya çalışacağız.

İlk çalışmamız 11-15 Nisan tarihleri arasında tarım ve süs bitkiciliği sektörleri ile alakalı olacak. Oradan yaklaşık 60 kişilik bir alım heyeti Odamıza getireceğiz. Ekim ayında inşaat malzemeleri, Kasım ayında da sanayi ve teknolojiyle alakalı yabancı alım heyetini buraya getireceğiz.

Bu proje ile paralel olarak Afrika Pazarı ile alakalı bir çalışma başlatıyoruz. Şu an iletişimde olduğumuz 300’e yakın hem kendi dillerini hem Türkçe bilen Afrikalı öğrencimiz var. Onları Ticaret elçisi olarak değerlendirebileceğimiz bir çalışma başlatıyoruz. Sakarya Üniversitesi ile işbirliği halindeyiz. Projemiz yoğun çalışmalarla ilerliyor” dedi.

Gündem Maddeleri

SATSO Şubat Ayı Meclis toplantısı gündem maddeleri arasında yer alan “19. Meslek Komitesi’nin Yolcu Taşıma Azami Fiyat Tarifesinin Görüşülmesi ve Tasvibi” maddesinde önerilen fiyat tarifeleri meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

Ardından 5174 Sayılı TOBB Kanununun 10. Maddesi Gereği, 2015 Yılında Durumları   “Askı” Olan Üyelerin Oda Sicil Kayıtlarının Silinmesinin Görüşülmesi, maddesi meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edilerek bir sonraki meclis toplantısında tekrar değerlendirilerek Mart ayı meclis toplantısının ardından kayıt silme işleminin gerçekleştirilmesine karar verildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık bilişim alanında bir sektör birliği oluşturulmasının önemine değinerek bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kırık konuşmasında “Mesleğimiz ile ilgili kurallar ve kriterler belirlediğimiz bir çalışma yaptık. Türkiye Bilişim Dernekleri Federasyonu’nda Sakarya’yı temsilen görev yapıyoruz. Sektörün kaliteli ve kayıt altına alınması, katma değeri yüksek ürünler üretebilmesi için korunması gerekiyor. Buna dair önemli bir yol katettik. Bu konuda bir sektör birliği oluşturulması konusunda çalışıyoruz. Bilişim sektöründe fiyat tarifesi çıkaran ilk il Sakarya. Sektör birliği de kurarsak mesleki standartların oturması anlamında çok daha başarılı olacağız. Bu konuda Yönetim Kurulumuzun desteklerini bekliyoruz” dedi.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise “Cep telefonlarının kişinin kullandığı GSM operatörleri mağazasından almaya özen gösterilmesi gerekiyor.” diyerek cep telefonu tefeciliğine ve blokaj uygulamasına karşı tedbirli olmak gerektiğini ifade etti. Ürünlerin üzerinde ilk elden satış yapılmıştır ibaresinin olmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise DASK Sigortalarının zorunlu olduğunu belirterek “DASK Sigortaları yapılırken özellikle metrekare konusunda titiz davranılması gerektiğini dile getirerek doğru metrekare bilgilerinin verilmemesi halinde bir hasar yaşandığı zaman sigortalının mağduriyet yaşayacağını ifade etti.

 

Dilek ve Temenniler

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir ise 28 Şubat Süreci’nin yıldönümü olması nedeniyle yaptığı konuşmada “28 Şubat 1997 Cumhuriyet tarihinde hepimizin de bildiği gibi adına demokrasiye balans ayarı vermek diye aktarılan günlerdi. 28 Şubat sürecinin izlerinin büyük çoğunluğu atlatılmış olsa da halen toplumdaki bıraktığı izler devam etmektedir. O süreçte yaşananların gelecek nesillere ve iş dünyasına birer ders olması temennisiyle İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın” diye konuştu.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise Stratejik Plan İç Paydaş Çalıştayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak başarılı geçen  bu çalışmanın sonuçlarının hep birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bayrak ayrıca, Çark Caddesi’ndeki daha fazla yeşillendirilmesi ve akşam vakitleri için daha güvenilir bir hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Orda faaliyet gösteren tüccarların da tabela dükkan önü gibi alanlarının uygun bir şekilde dizayn edilmesinin önemine değindi.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise Son kaynak Tedarik Yönetmeliğinin TBMM’den geçtiği ve 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini ifade etti. Borazancıoğlu bu uygulamanın başlaması ile OSB’lerde faaliyet gösteren firmaların, OSB dışındaki firmalara nazaran daha fazla elektrik tüketim ücreti ödeyebileceklerini dile getirdi. Bu konuda bölgemizdeki OSB müdürleri ve ilgililerle Ankara’da görüşmelerde bulunduk ancak yönetmelik çıktıktan sonra bir değişiklik yapılması pek mümkün olmuyor. Umarım ertelenir umarım kaldırılır umarım eşitlik ilkesinde bütün ülkeye yayılır.”

Borazancıoğlu ayrıca, Taraklı’da Fenerli Konak ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak Konağın daha aktif bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Meclis Üyesi Ramazan Çokal ise çarşıdaki firmaların tabelaları ile ilgili belediyeler tarafından önceki yıllarda bir uygulama başlatıldığını buna göre tabelaların ön cephelerde yer alması gerektiğini ifade ederek “Dükkan tabelaları diğer ticaret erbabını mağdur etmemeli,  zarar vermemeli.” diye konuştu

Meclis Üyesi Adem Bilgen ise “1 Nisan 2018 tarihi itibariyle yoğuşmalı kombi haricinde kombi kullanılmayacak bunun dışında kombi üretilmeyecek. Bu konu hem enerji tasarrufu hem de çevre kirliliğinin önüne geçmek adına önemlidir.”d ye konuştu.

 

Haber Tarihi : 28/2/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::