Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı destekler ve gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bilgilendirme programı kapsamında 2017 yılının Nisan ayından bugüne kadar 49 ilde toplantılar düzenlenerek yerleşik 1.686 firma Ekonomi Bakanlığı heyetleri tarafından ziyaret edildi.

Bu doğrultuda, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Vekili Arzu Yılmaz başkanlığında 17 kişiden oluşan bir heyet, Sakarya’da iki gün süreyle toplam 30 firmayı ziyaret ederek bakanlık destekleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ziyaretlerin ardından, İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonu ve SATSO ev sahipliğinde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Söz konusu toplantıda; Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen desteklerin doğrudan anlatılması ve firmalarımızın ihracat, ithalat, yurtiçi/yurtdışı yatırım, serbest bölge ve ürün güvenliği denetimi konularında karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri konuları görüşüldü.

SATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Arzu Yılmaz,  Ekonomi Bakanlığı İhracat Daire Başkanları; Ali Rıza Oktay ve Üstün Alan, 
 İthalat ve İhracat Genel Müdürlüğü, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Temsilcileri ve SATSO üyesi firmalar iştirak etti.

Programda,  dâhilde işleme rejimi, ihracata yönelik devlet destekleri ve uygulamaları; ithalatta uygulanan ticaret politikası savunma araçları, ilave gümrük vergileri ile telafi edici vergi uygulamaları; son dönemde imzalanan ya da müzakereleri devam eden mal ve hizmet ticaretine yönelik ikili/çok taraflı ticaret anlaşmaları; firmaların bulunduğu iller bazında “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar" kapsamında uygulanan destekler; serbest bölgeler, yurt dışı müteahhitlik ve müşavirlik faaliyetleri, çeşitli hizmet sektörlerine yönelik uygulamalar; Ekonomi Bakanlığı’nca yürütülen ürün güvenliği uygulamaları ile genel olarak ürün belgelendirmeleri, teknik engeller ve bazı tarım ürünleri ihracatında ticari kalite denetimleri; Türkiye ve Dünya ekonomisi ve dış ticareti ile ilgili gelişmeler anlatıldı.

Oldukça yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Arzu Yılmaz “Sakarya girişimcilikte en iyi illerden bir tanesidir” diyerek şunları dile getirdi: 
 “Ziyaretlerimizin sebebi sadece bir raporlama işlemi değil. Bizlerle ilgili her sorunu birebir firma ile çözerek kendi bakanlığımızla ilgili olan sorunları çözüyoruz ve size dönüş yapıyoruz. Diğer bakanlıklarla ilgili olan sorunlarınızı da istişare haline nasıl yapabiliriz halinde çözüm arıyoruz. Buradaki en önemli konu gerçekten sizden aldığımız raporlarla nasıl bir projeksiyon oluştururuz çerçevesinde bize kattığınız şeyler. Biz bundan dolayı çok mutlu oluyoruz. Biz ziyaretlerimiz esnasında şunu duyduk. İş yok değil, iş beğenmeme var. İşçi bulmamak zor bir durum. Ancak bazı illere gittiğimizde çok daha farklı bir resimle karşılaşıyoruz. Bu da Türkiye ortalamasıyla beraber hareket eden bir il olmak istatistikler yönünden de güzel. Bizi mutlu eden bir diğer konu ise girişimcilik. Sakarya girişimcilikte en iyi illerden bir tanesidir. Biraz önce bahsettiğim sinerji bu durumda toplanıyor. Girişimcilik olmadığı sürece ekonominin daha ileriye gitmesini, sanayinin daha ileriye gitmesi mümkün değil. Biz bu istatistikleri aldığımızda Sakarya girişimcilikte en iyi illerden biri olarak görülüyor. Bu bizi çok mutlu eden bir durum. Türkiye’de artık böyle şeyler ciddi ölçülebiliyor. O yüzden Sakarya’nın o yönünü el ele verip değerlendirmek ve bunu ihracata çeviriyor olmak lazım” dedi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Daire Başkanı Ali Rıza Oktay ise firmalarla yapılan görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini dile getirerek karşılıklı istişareler ve bilgilendirmelerin iki taraf açısından da fayda sağladığına dikkat çekti. Oktay konuşmasında “Ekonomi Bakanlığı olarak üretimden ihracata kadar pek çok konuda desteğimiz var. Firmalarımızın bu devlet desteklerinden yararlanması için birebir görüşmelerin faydalı olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından interaktif bir şekilde devam eden toplantıda firma temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Bakanlık yetkilileri yoğun katılım ve ilgiden duydukları memnuniyeti de dile getirdiler.

Haber Tarihi : 13/3/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::