Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda A.TR Dolaşım Belgeleri ve Menşe İspat Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenme, onaylanma ve vizelenme hizmeti ilimizde, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yürütücülüğünde başlatıldı.

Bu doğrultuda ihracat yapmak isteyen SATSO üyeleri ile temsil yetki belgesine haiz gümrük müşavirlerinin elektronik imzalarını bir an önce temin etmeleriistendi...

İhracat Belgeleri Artık Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi’nde

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden belirtilen uygulama takvimine göre; A.TR Dolaşım Belgesi özelinde söz konusu sistemin ilk pilot uygulaması, 24 Nisan 2018 tarihinde Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bağlantısı Esenboğa Gümrük Müdürlüğü bünyesinde başlatıldı.

A.TR Dolaşım Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesine ise, 14 Mayıs 2018 tarihinde,  Pilot uygulamanın hemen akabinde   başlanacak,

EUR.1 Dolaşım Belgesi, EUR-MED Dolaşım Belgesi, D-8 Menşe İspat Belgesi, Menşe İspat Belgesi (Iran) ve Menşe Belgesinin (Malezya) elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi uygulaması ise 28 Mayıs 2018 tarihinde  uygulamaya konacak.

Gümrük İdareleri tarafından vize işlemi yapılmayan Menşe şahadetnameleri, Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) ve onaylanmış ihracatçılar tarafından kullanılan basitleştirilmiş usuldeki A.TR Dolaşım Belgelerinin de elektronik olarak düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına ise 2 Temmuz 2018 tarihinde geçilecek.

İhracatçı Firmalara Büyük Kolaylık

Bahse konu uygulama takvimi uyarınca dolaşım ve menşe belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vize edilmesi ile ilgili sistemin aşağıda belirtilen tarihler sırasıyla yürürlüğe gireceği planlanmıştır:

BAŞKAN ALTUĞ ‘’İŞLEMLER HIZLANACAK’’

Söz konusu elektronik sistemin aktif hale gelmesi ile birlikte ihracatçı firmalarımızın işlemlerini elektronik imza aracılığı ile sistemden yapabileceklerini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “İhracatçı firmalarımızın işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmeleri için dolaşım ve menşe belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vize edilmesi oldukça faydalı olacaktır. Günümüz iş dünyasının, rekabet edebilirliğini güçlendirmek adına zamanı yönetmek anlamında büyük bir avantaj kazandığını düşünüyorum.

Sistemin eksiksiz yürütülmesini teminen, ATR, EUR1 ve Menşe Şahadetnamelerini elektronik ortamda düzenleyecek olan ihracatçı üyelerimizin ve/veya temsilcileri olan gümrük müşavirlerinin elektronik imzalarını alarak hazırlıklarını ivedilikle tamamlamaları ve elektronik ortama geçiş ile ilgili işlemler alakalı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile irtibata geçmelerini önemle tavsiye ederim.’’

Haber Tarihi : 4/5/2018
PAYLAŞ
Son Haberler ::