Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın meslek komitelerinin sorunları ve dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis üyeleri sektörel sorunları ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk reklam ve ilan vergileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ‘’OSB’deki yollara bakan reklam tabelalarından reklam vergisi alınmıyor. Ancak Belediye’ye ait yollara bakıyorsa vergi alınıyor. Bunun yanı sıra Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan işletmeler artık emlak vergisinden muaf. Dava açarak bu hakkı aldık..Sanayi sicil belgesi olan işletmeler de bundan sonra TRT payı ödemeyecekler. OSB’lerdeki arsa satışlarından KOSGEB’e ayrılan yüzde 1’lik pay da artık kaldırıldı. Yine yeni yönetmelik gereği OSB’lerde altyapı giderleri KDV’den muaf tutulacak” diye Organize Sanayi Bölgelerindeki uygulamalar hakkında bilgi verdi.
6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi M. Safa Girişken otopark sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Adapazarı’nda otopark sorunu ticaretle uğraşanları oldukça etkilemektedir. Ticareti şehrin batısına kaydırıyor bu durum. Adapazarı ticaretinden Adapazarı doğdu ancak şimdi ticaret can çekişiyor. Nitelikli eleman sorunu da çok önemli. Sanayi sektöründe olduğu gibi ticaret alanında da nitelikli elemana ihtiyaç var” diyerek sanayi sektöründe üretilenlerin ticarette pazarlanmasını sağlayacak eleman bulunamadığını belirterek sorunlarını dile getirdi.
15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin ise Erenler Bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin ortak sorununun noter ihtiyacı olduğunu dile getirerek “Bu konuda işletme sahipleri olarak girişimlerimizi yaptık ancak yeterli desteği göremedik bu konuda SATSO’nun desteğini bekliyoruz.” dedi
5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Alican Sak Sakarya’da belli bir bölgede kümelendiğini dile getirerek “Serdivan’da şu anda 65 tane ruhsat bekleyen açılacak olan kafe var. Kafeler Serdivan’a yayılmış durumda. Talebe cevap verecek şekilde olması için komite olarak çalışmalar yürütüyoruz. Kafe restoran işletmeciliği ek iş olarak görülmesin.” diye konuştu. Sak ayrıca kafelerde sigara içilmesi ile ilgili bir kanunun uygulaması konusunda çelişkiler yaşandığını dile getirerek “Kanununda bir netlik yok bu konuda bir çözüm bulunmasını talep ediyorum. Ayrıca düğün salonu ruhsatı olmayan kafe ve restoranların da düğün ve nikah işleri yapılıyor. Bu da sektöre sıkıntı yaratıyor.” dedi.
17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, sektörlerinde işçi olarak ağır iş makinaları kullanıcılarını olduğunu belirterek “Bu sektörün yegane insan kaynağı ilkokul mezunlarıydı. Mecburi eğitimin orta eğitime çıkarılması ve iş güvenliği mevzuatındaki düzenlemelerden dolayı tabandan gelen insan kaynağı yok. Kısa ve uzun vadede ele alınarak çözülmesi gerekiyor. Kısa vadede UMEM benzeri projeler hayata geçirilebilir. Ancak uzun vadede nitelikli insan ihtiyacını karşılamak gerekiyor. Her iş kolu kendi içinde profesyonel işçilik istiyor. Bu alanında meslek okullarında ayrı bir bölüm olması gerektiğini düşünüyoruz. İş makinası kullanımı uzmanlık istiyor.
28. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu ise “Ara eleman ihtiyacı çok önemli. SATSO, ara eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürüterek uygulamalı eğitimler düzenleyebilir. Bu konular ivedilikle çözülmeli. Endüstri meslek liselerinden her yıl 5000 öğrenci mezun oluyor. Bu öğrenciler heba oluyor. ”diye konuştu.
Geçmiş dönemlerde Söğütlü OSB’de ara eleman eksikliğinden dolayı fabrikaların bile kapandığını dile getiren Terzioğlu “365 komite üyemiz var. 13 farklı meslek grubu var. BU komiteye isim verilmesi gerektiği konusunda çalışmalarımız devam ediyor.”
33. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu ise nitelikli eleman konusunda değerlendirmelerde bulunarak küçük sanayi sitelerinin 1/100.000 binlik planlar ve alt ölçekleri hazırlanırken bir çalışma olmadığını ifade etti. Özüuğurlu “Türkiye’de OSB’lerdeki firmalar tabi ki ekonominin ciddi kısmını karşılıyor ancak KOBİ’lerde yüzde 99 oranında. Çok uzun zamandır küçük sanayi siteleri, kuluçka merkezleri olmadığı için büyüyemiyoruz. Sakarya da ticaret ve sanayinin ilişkisini iyi kurmalıyız. Bu algıyı her zaman canlı tutmalıyız. Sanayinin gelişmesi ticaretinde gelişmesi demektir. Artı yer bulmalıyız artık. Kira bedelleri çok yüksek. Sanayinin de iş yapabilmesi için ruhun önüne engeller koyuyoruz.” diye konuştu.
23. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, Katma değeri yüksek, inovatif ürünler üretip, dünyaya satmalıyız. Nitelikli istihdam çok önemli. İşsizlik yüzde 10 ancak genç nüfus yüzde 20. Mesleki bilgiden uzak bir nesil yetişiyor. Nitelikli eleman ihtiyacı bizde ancak genç nüfusu en çok olan ülkelerden biriyiz. Bir ülke aynı anda hem zengin hem fakir olabilir mi? Daha fazla mesai harcayarak üniversite ile işletmelerimizi bir araya getirmeliyiz. Dünyadaki terkedilmiş yöntemlerle eğitim tarım ve sanayi üretmeye gayret ediyoruz. Bunlarla nasıl yüksek teknolojili üretim yapabiliriz. Önce insanların bakışını değiştirmeliyiz. Yıllık GSYİH’nin yüzde biri kadar Ar-Ge yatırımlarımız var.” diye konuştu. Nihat Cİnoğlu ayrıca, tarım ve hayvancılığın da önemine değinerek “Toprağın fabrikası yok. “ şeklinde konuştu.
29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Eğitimciler tüm bu sorunları çözer, yani eğitimciler. Her çocuk doktor olamamalı. Meslek liseleri de çok önemli. Ara elemanı mutlaka yetiştirmeliyiz. Ülkenin geleceğini düşünerek bir eğitim sistemi ile öğrenci yetiştirmeliyiz. Meslek liselerimizi nitelikli hale getirmeliyiz.” Diye konuştu.
34.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya, inşaatlarda çalışacak eleman bulamadıklarını dile getirerek “Diplomalı niteliksiz insanlar değil, diplomasız nitelikli eleman da yetiştirebiliriz. Almanya’da öğrenciler özelliğine niteliğine göre küçük yaşlarda ayrılıyor. Herkes doktor, mühendis olursa diğer işleri kim yapacak” diye konuştu.
Fatma Aygün Kahya ayrıca, Otopark yönetmeliği ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “bu yönetmeliğin konutlardan çok, iş yeri yapanların otopark zorunluluğu getirilmeli ve çok ciddi bir şekilde denetlenmeli. Kullanılmayacak otoparklar yapılmamalı.” dedi.
28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta ise nitelikli eleman sorunun çözümü ve proje üretmenin önemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çocukların nitelikli bir şekilde yetiştirilmesi için sadece eğitim ve okul değil ailelerin de aynı farkındalıkta olması gerektiğini ifade etti. Balta ayrıca “ iş dünyası olarak krizlere alışık bir şekilde kendimizi yönetmemiz gerekiyor. Bu fırtına esecek. Çok iyi bir sörfçüysek dalga lazım değilsek fırtına geçene kadar bekleyeceğiz. İşimize odaklanmalıyız.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, meclis üyelerinin sorunları ve görüşleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak ilgili konularda girişimleri olacağını ifade etti. Başkan Altuğ konuşmasının devamında “Sakarya 482 bin km2 hektardır. Mevcut OSB’ler bu alanın 0,29’u kadardır. Planlanan OSB’ler ise binde 14’ü kadardır. Toplam OSB’lerin şehre oranı km olarak binde 0,43’ü kadardır. Buna küçük OSB’leri eklediğimizde yüzde 1 bile olmuyor. Biz bu oranlarla tarım alanlarını kaybetmiş olmuyoruz. Çevre ve tarım hassasiyetimizle 4.5. sınıf tarım arazilerinde sanayileşmeye özen gösteriyoruz.” diye konuştu
Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Behlül Bayrak trafik sorununun çözümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak otopark ruhsatının kolaylaştırılmasının çarşı içindeki trafik sorununu çözebileceği bir konu olduğunu ifade etti. Bayrak ayrıca, “Ben bu ülkenin eğitim sistemine de insanına da inanıyorum. Bayrağımızın dalgalandığı her yer kutsaldır” dedi.
Meclis Üyesi M. Safa Girişken ise #şifremiz54 sloganı ile ilgili çalışma konusunda teşekkür ederek Sakarya’ya dışarıdan uzun yıllar önce gelmiş insanlara Sakaryalıların ensar muamelesi yapmasından dolayı bugün herkesin Sakaryalı olduğunu ifade etti. Çalışmayı desteklediğini belirtti..
Meclis Üyesi Ekrem Kayasan sektörel sorunlar ve Ferizli OSB’ye yatırım yapmak isteyen hurdacılarla ilgili yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi.
Meclis Üyesi Hasan Genç de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında ticaret ver sanayi ile ilgili sorunlarının görüşülmesi ve sektörel sorunların dile getirilmesi gerektiğini vurguladı.
SATSO Mayıs ayı olağan meclis toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 1/6/2018