Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1149 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Mayıs ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Oktay Topçu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Meclis Üyelerinin katılımı ve Meslek Komitesi Başkanlarının da konuk olduğu Haziran  Ayı Olağan Meclis toplantısında yönetim kurulunun faaliyetler hakkında bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

“24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı Başkanlık Sistemi fiilen başlamış oldu. Bu yeni sistemin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.  Ayrıca; 27. Dönem milletvekili genel seçimi sonucunda ilimizden seçilen milletvekillerine çalışmalarında başarılar diliyorum. Seçim bitti geçim derdi başladı. Ülke gündemimizin artık ekonomi olmasını bekliyoruz. Ekonomik kırılganlıkların üzerine gidilmeli. Bu yeni dönemde reel sektör olarak beklentimiz, yapısal reformlara hız verilmesi ve ekonomiye nefes aldıracak yeni enstrümanların devreye sokulmasıdır. Son dönemde artan döviz kurları ve enerji maliyetlerinin, üreten kesimin üzerine yüklediği ağır yüklerden kurtulmak için gerekli adımların ivedilikle atılmasını, ekonominin kırılganlıktan kurtarılarak, sağlam temeller üzerine oturtulmasını beklemekteyiz. Bir konudaki hassasiyetimizi sizlerle paylaşmak isterim. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası siyaset üstü bir kurumdur. Vatan haini ve bölücü olmayan tüm siyasi partilere eşit mesafedeyiz.  

Sakaryalı Bakan Talebi

Yıllardır Sakarya Ak Parti iktidarına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza en fazla destek veren il. Aynı zamanda ekonomik olarak da büyüyen bir il. İhracatımızla ithalatımız arasındaki fark artı 2.2 milyar dolar. Bir taraftan siyasi erke büyük destek vermiş, bir taraftan ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlamış bir il. Ülke ekonomisi 58 milyar dolar cari açık verirken Sakarya artı değer katıyor. Toplanan vergilere baktığımızda Sakarya daha fazla yatırımı hak ediyor. Baktığımızda, Sakarya her zaman iktidarı desteklemiş,  ekonomik olarak ciddi katkı sağlamış, vergisini ödemiş, cari açığı artıya çevirmiş, ancak bunun tam olarak karşılığını alamamış. Bunun sebebi bize göre, Sakarya’nın bir bakanı olmaması. Sakarya’da yaptırım gücü yüksek, icracı bir bakan olursa, Sakarya’nın kaderi çok farklı olacaktır diye düşünüyoruz. Sizlerin de desteği ile Sayın Cumhurbaşkanımız’dan Sakarya’ya, Sakaryalı bir bakan talep ediyoruz. Bu talebimizi çeşitli mecralarda dile getireceğiz. Sakarya basının da bizleri destekleyeceğine inanıyoruz.” dedi.

Başkan Altuğ’un Bakan talebine meclis üyelerinden de destek geldi. Meclis üyeleri Sakarya’nın güçlü temsiliyet anlamında Sakarya’nın bir bakanı olmasını istediklerini dile getirdiler.

Başkan Altuğ aylık faaliyetler ile ilgili yaptığı sunumda şunları dile getirdi:

“Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yönetim kurulumuzun önceliklerinden birisi kurumlar arası işbirliğini tesis ederek, birlikte iş yapma kültürünü geliştirmek olmuştur. Bu sebeple odamız bünyesinde kurmuş olduğumuz komisyonların çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bu komisyonlarımızda, kamu kurum ve kuruluşlarımızdan temsilcilerin, konusunda uzman kişilerin yer alması, birlikte iş yapma kültürünün yerleşmesi açısından çok önemlidir. Özellikle çalışmalarımıza sakarya üniversitesini de dahil etmek amacıyla kurduğumuz İşdünyası-Üniversite İşbirliği Platformu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyonun çalışma hedeflerini belirlemek için yapılan ilk toplantı sonrasındaki izlenimim, ilimizin gelişimine önemli katkılar sunacağıdır.

Sinerji Grubu Çalışıyor

Diğer yandan sakarya üniversitesinin koordinasyonunda, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile işadamı dernekleri başkanlarının oluşturduğu “Sakarya Sinerji Grubu toplantılarına da aktif katılım sağlayarak, kurumlar arası sinerjinin oluşmasına hizmet ediyoruz. Bu doğrultuda sinerji grubunun bu ay yapılan toplantısına ev sahipliği yaptık. Yeni dönemde odamızca yapılması planlanan çalışmalar hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdik.

Doku Kültürü Laboratuarı Protokolü

Üzerinde önemle durduğumuz “Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi”  diğer bir adıyla “Doku Kültürü Laboratuarı” projemizin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde projeyi yürütmek üzere bir şirket kurma çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ve Marka Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu’nun katılımlarıyla imza törenini gerçekleştireceğiz.

Nefes Kredisi’nde Üyelere 3 Milyon 200 Bin

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan Nefes Kredisi” projesi kapsamında sakarya ticaret ve sanayi odası olarak Vakıf Katılım ve Zıraat Katılım Bankalarına 200 bin lira tutarında yeni bir kaynak aktardık. Odamız, kredi havuzuna aktardığı bu 200 bin lira karşılığında, üyelerine 3 milyon 200 bin lira daha ek finansman sağlamıştır. Son aktardığımız kaynakla birlikte 440 üyemiz toplam 45 milyon 471 bin lira kredi kullanmıştır.

 

Tek Durak Hizmet Ofisi

Tek Durak Hizmet Ofisi olarak düşündüğümüz Ek Hizmet Binamızın kısa zamanda inşaat çalışmalarına başlayacağız. Bu ek binada üyelerimizin birebir ilişkide olduğu

KOSGEB- İş-Kur, Kredi Garanti Fonu, Kalkınma Ajansı ve Exımbank ın şube açmaları için temasa geçilmiştir.  Bu kurumların faaliyet gösterecekleri ofisler için istedikleri büyüklükleri tespit etme çalışması başlatılmıştır. Ayrıca, bulunduğumuz alanda kısa süre içerisinde hızlı bir ticari gelişme yaşanması beklenildiğinden bu bölgede bir noter’in de faaliyette olması gerektiğini düşündük. Konuyla ilgili noterler birliğine ve adalet bakanlığına talep yazılarımızı yazdık.

Geçen ayki meclis toplantımızda Geyve İlçesi’nde kurulması planlanan Gıda İhtisas Osb’de yer almak isteyen üretici firmalar için talep toplamaya başladığımızın bilgisini sizlerle paylaşmıştık. Geyve İlçesi, Düzakçaşehir denilen mevkiide 555 dönümlük alanda kurulması planlanan OSB için şimdiye kadar 16 yatırımcıdan başvuru talebi alınmış olup, bu başvuruların toplamı 290 dönüme tekabül etmektedir. Talep toplamaya devam ediyoruz.

 

Sizlere, yürüttüğümüz başka bir proje hakkında da bilgi vermek istiyorum.  Bildiğiniz üzere odamız yurtdışı iş geliştirme komisyonu tarafından Üniversiteden Pazar Elçiliği Projesi yürütülmektedir. Bu projeyi daha da etkinleştirmek ve Afrika pazarına yönelik olarak bu proje yürütmeyi planlamaktayız. Bu projenin amacı, Sakarya Üniversitesi bünyesindeki Afrika kökenli öğrencilerden bir nevi fahri ticaret elçisi olarak yararlanmaktır. Projeye Sakarya Valiliği, Sakarya Üniversitesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve iş adamları derneklerimiz destek vermektedir.

 

Geri Dönüşümcüler Kümeleniyor

Bildiğiniz üzere kümelenme çalışmalarına önem veriyor ve birçok sektörde kümelenme çalışmaları planlıyoruz.  Kümelenme çalışması yapılması planlanan sektörlerden biri de geri dönüşüm sektörüdür.   Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin kurduğu sakarya geri dönüşümcüler toplu işyeri yapı kooperatifi 2018 yılı Olağan Mali Genel Kurulu’nu geçtiğimiz hafta sonu odamızda gerçekleştirdi. Sektör temsilcileri toplu olarak bir sanayi bölgesinde ortak bir alanda faaliyet göstermeyi,  sektör birliği oluşturarak düzenli bir şekilde mesleklerini ifa etmeyi arzu etmekteler. Yönetim kurulu olarak, geri dönüşüm sektörü, makine sektörü, mobilya sektörü, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü gibi şehrimizin lokomotif sektörlerinin sorunlarını çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu konuda gerek valiliğimiz gerek büyükşehir belediyemiz ile işbirliği yaparak hızlı bir şekilde yol almayı planlıyoruz.

 

E-İhracat Seferberliği

Ekonomi bakanlığı ve TOBB tarafından başlatılan “E-İhracat Seferberliği”  projesi hakkında sizlere kısa bilgi aktarmak isterim. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanlığı ve TOBB’un işbirliğinde, Halkbank ve Vakıfbank’ın katkılarıyla başlatılan e-ihracat seferberliği projesinin lansmanı yapıldı. TOBB’a bağlı oda/borsalara üye şirketlerin ihracat performanslarını güçlendirmek amacıyla şirketlerimizin, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan, alibaba’ya üyelikleri desteklenecek. Firmaların bu platformlara üye olmak için ödemeleri gereken bedelin ön finansmanı da TOBB tarafından sağlanacak. Sonrasında, üyelik bedelinin yüzde 80’ini ekonomi bakanlığı, geri kalan yüzde 20’yi, Halkbank ve Vakıfbank karşılayacak. Böylece firmalarımız, herhangi bir bedel ödemeden, küresel pazar portallarına üye olabilecekler. Oda olarak biz de bu projenin içerisinde yer alacak ve e- ticaret siteleri üzerinden ihracat yapmak isteyen üyelerimize yol gösterici olacağız.

Yine geçen ayki meclis toplantımızda sizlere bahsettiğim ve büyük beğeni alan Girişimci Çocuk Atölyesi’ projesine yaptığımız desteğe benzer bir desteği Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın ‘Yarını İnşa Et’ dijital dönüşüm programına yaptık.  “Yarını İnşa Et” adıyla ve milli eğitim bakanlığı onayı ile 2018 yılında başlatılan projenin 2. Etabında sakarya ili ile birlikte 6 farklı ilde 242 gönüllü öğretmen ile proje yürütülüyor.

Projeye 2370 öğrenci başvurdu. Projedeki öğrencilere sağlanan teknoloji kitlerle sağlık, çevre-enerji ve akıllı şehirler konularında çevrelerinde gözlemledikleri sorunları çözmeye yönelik proje fikirlerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Odamızda projede yer alarak Sakarya’dan projeye katılan öğrencilerin teknolojik kitlerini tedarik etmiştir.” dedi

 

Haber Tarihi : 27/6/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::