Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Tahsilat Riski Yönetiminde Karekodlu Çek Sisteminin Yarattığı Avantajlar” konusunda bir toplantı gerçekleştirildi.

 Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) A.Ş.'nin çalışmalarıyla hayata geçirilen Karekodlu Çek Sisteminin detaylarının anlatıldığı toplantının açılış konuşmasını SATSO Genel Sekreteri Teyfik Öztürk yaptı.

Öztürk,  Karekodlu Çek Sisteminin ve Çek Kayıt Sisteminin SATSO Üyelerine anlatılması ve bu hizmetten yararlanılarak tahsilat risklerinin etkin bir şekilde yönetilmesi amacıyla düzenlenen toplantının faydalı olacağını düşündüklerini dile getirdi.

Sistemle ilgili bilgi vermek üzere bir sunum gerçekleştiren Kredi Kayıt Bürosu İş Geliştirme Yöneticisi Doğan Yılmaz, öncelikle Kredi Kayıt Bürosunun çalışma esasları ve görevleri hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Kredi Kayıt Bürosu Türkiye’de yeni bilinmeye başladı. Kredi kayıt bürosu 9 banka ortaklığında kurulmuştur. Finans bankalarından bilgi ve data toplar. Toplanan datalar yorumlanır. Reel sektörle 2012-2013 yılında tanıştık. Bankalara sunduğumuz hizmetleri reel sektöre de sunduk. Bunu da findeks altında gerçekleştirdik.” Dedi.

Çek sisteminin iş dünyasında uygulanması ve avantajları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “ Çek, bir kredilendirme enstrümanıdır diyebiliriz. Çek, sermayeyi paylaşmaktır. Çek, vadesi geldiğinde ödenmezse ortaya zarar çıkar. Bankacılığın yanı sıra reel sektörde çekler sayesinde birbirini kredilendiriyor. Son yılların en düşük karşılıksız çek oranıyla 2017’de karşılaştık. Karekodlu çek bizleri ödenmemiş çeklerden koruyor. Sakarya’da karekodlu çek kullanımının artmasını bekliyoruz.” dedi.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Stratejik Müşteriler Yöneticisi Alper Yalçın, riskleri doğru yönlendirebilmek için tüm sektördeki müşteri kayıtlarının tek bir merkezde toplayan KKB ile ilgili bilgi verdi. Yalçın, “KKB’ye bağlı Findeks çatısı altında artık birçok şirketin ve şahsın; bankalar ve diğer finansal kurumlardaki kredi borç ve limitleri, kredi notları, finansal kontrolü ve tüm bu istihbarata saniyeler içinde elektronik ortamdan ulaşılabiliyor” diye konuştu.

Yalçın ayrıca karekodlu çek kullanımına yönelik yaptığı açıklamalarda “Karekodlu çek çözüm demek. Çekin şekline karekod eklendi. 2015’te sistem tanıtıldığında isteğe bağlıydı 2017 yılında zorunlu hale getirildi.  Hamil olan kişi çekin üzerinde ki karekodu okuttuğunda bazı bilgileri alır. Burada kişilerin ödeme performansları görülmektedir.  Bu sistemle arkası yazılan çeklerde %44 azalış oldu.” diye konuştu.

Haber Tarihi : 22/7/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::