Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2018- 2022 dönemi Yönetim Kurulu, basın mensupları ile fikir alışverişi yapmak ve beraberliği perçinlemek adına “SATSO-Medya Buluşması’nda bir araya geldi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde Sertaç Otel’de gerçekleştirilen toplantıya basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.
Basın Toplantısına, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Zeki Aydıntepe, Gazeteci Cevdet Güngör, Sakarya medyasının seçkin isimleri ve çok sayıda basın mensubu iştirak etti.
Medya mensupları SATSO Yönetimi ile sohbet ederek kamuoyunu ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundu.
24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle de düzenlenen toplantının açılışında medya mensuplarının bayramını kutlayan Başkan Altuğ, “Tüm basın mensuplarımızın Basın Bayramı’nı kutlar, emekleriniz için SATSO camiası olarak teşekkür ederiz” dedi.
Başkan A. Akgün Altuğ, şehrin ticaretinden üretimine her alanda çalışmalara ivme katmanın yanı sıra şehir aidiyetinin güçlendirilmesi, lobi çalışmalarının hız kazanması ve birlikteliğin güçlü kılınması adına, #Şifremiz54 sloganıyla, şehrin tüm kesimleri ile ortak paydada buluşmak, farklılıklardan ortak dil oluşturmak amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şunları dile getirdi:
Sakarya’yı İlgilendiren Her Konuda Söz Sahibi Olacağız
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası hem üyeleri açısından ilçelere yayılmış bir halde, hem de üyelerin sağladığı imkan açısından çok güçlü bir meslek örgütü. Biz bu bakış açısının biraz daha ilerisini görüyor ve bu doğrultuda gayret göstereceğiz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yalnızca ekonomiyle değil, Sakarya’yı ilgilendiren her konuda söz sahibi olacağız. Görüşünün alınması yapısı itibariyle olağan bir haldir.
Biz geçmiş yıllardaki tecrübelerimizle de Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediyemizle ve şehrimizin diğer erkleriyle birlikte ortak akılla uyumla çalışmayı arzu ediyoruz. Yönetimdeki ve meclisimizdeki arkadaşlarımız da Sakarya’ya kattıkları istihdam, değer açısından çok büyük bir kitleyi temsil ediyorlar. Biz de bunun bilincinde bu şehir için, bu vatan için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etme ve ortak vizyonla hareket etme arzusundayız. Başta Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Ticaret Borsası, SESOB, İş dünyasının değerli dernekleri, bu şehri yönetirken hep birlikte hareket etmeliyiz.
Ülke olarak ekonomimizi güçlü tuttukça global arenada söz söyleme ve hareket kabiliyetinde rahatlığımız olur. Bugün dünyaya baktığımızda tüm meselelerin altında aslında ekonomi mücadelesi vardır. Bu yeni dönemde reel sektör olarak beklentimiz, yapısal reformlara hız verilmesi ve ekonomiye nefes aldıracak yeni enstrümanların devreye sokulmasıdır. İş dünyası ile istişare ederek ekonomide uygulanan reformların kapsamının genişletilip teşvik ve desteklerin süreceğine inanıyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası siyaset üstü bir kurumdur. Vatan haini ve bölücü olmayan tüm siyasi partilere eşit mesafedeyiz.
Vergilerin Şehir Dışına Ödenmesinden Zararımız Var
Sakarya, üretimde büyük bir ivme yakaladı. Ülke ekonomisi için üretimin odağı olma yolunda hızla ilerleyen ilimiz aynı zamanda uluslararası ticarette de bir cazibe merkezi olmaya aday.
Ancak, Sakarya’da üreten firmalar vergisini İstanbul ya da merkezleri bulunan başka illere ödüyor. Bu durumda, ürettiğinin karşılığını alamayan bir il konumundayız ve büyük kaybımız var.
Bizim temennimiz şirketlerin üretimlerini, Sakarya’da yaptıkları gibi vergilerini de Sakarya’ya vermeleridir. Böylece Sakarya, bugün bulunduğu noktadan daha iyi bir konuma gelmiş olacaktır.
Büyükşehir Belediyemiz vergilerin Sakarya’ya ödenmesi ile ilimizin aldığı hizmet katkı payının bu oranda artması halkımıza hizmet alanını da geliştirecektir düşüncesindeyiz. Bu yüzden Vergi Dairemiz ve Sakarya Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ile gerekli girişimlerde bulunarak mevcut üretim yapan firmalarımızın vergilerini Sakarya’ya ödemeleri konusunda görüşmeler yapmayı planlıyoruz. Biz biliyoruz ki; vergilerini ödedikleri yerlerdeki vergi dairelerinden daha hızlı hizmeti Sakarya Vergi Dairesi’nden alabilirler. “ Sakarya’da üreten firmalar vergisini İstanbul ya da merkezleri bulunan başka illere ödüyor. Sakarya’da yaptıkları gibi vergilerini de Sakarya’ya vermeleridir. Böylece Sakarya, bugün bulunduğu noktadan daha iyi bir konuma gelmiş olacaktır. Üretim yapan firmalarımızın vergilerini Sakarya’ya ödemeleri konusunda görüşmeler yapmayı planlıyoruz. Biz biliyoruz ki; vergilerini ödedikleri yerlerdeki vergi dairelerinden daha hızlı hizmeti Sakarya Vergi Dairesi’nden alabilirler.
Göçler Şehri Sakarya
Sakarya bu şekilde hızla büyürken tüm sektörler de kendini bu gelişime hazırlamalı. Biz, Sakarya’nın beşeri, ticari, sosyal yapısını da bu değişimi karşılayacak şekilde düzenlemeliyiz. İnşaat sektöründen, esnaf ve tüccarına, eğitim sisteminden, sosyal yaşam alanlarına coğrafi güzelliklerinin değerlendirilmesinden, turizm faaliyetlerinin canlandırılmasına kadar hep birlikte ilimizi göçlere ve gelişime düzenli bir şekilde hazır hale getirmeliyiz.
Sakaryalı kimliğimizi ön plana çıkarmalıyız. Aidiyet duygusunu güçlendirerek Sakaryalılık duygusu ile yürümeliyiz. Alt kimliğimiz de, üst kimliğimiz de Sakarya olmalı”
“Bizim şehrimizin adı ‘Adapazarı’ ticareti de çok iyi bilen bir kültür mirasını bugünlere taşımışız. Geçmişinde ‘Pazar’ olan bir kentin bugününde de ticaret çok önemli yer tutar”
BİZİM ŞİFREMİZ 54
Sakarya’da hemşehrilik duyguları canlıdır. Sakarya bir çok kültürün, farklı milletlerin birlikte yaşadığı bir coğrafyadır. Birlikte yaşamak bu kentte mecburiyetten öte bir tercihtir. Biz şehirlilik kültürünü yalnızlaşma, yozlaşma, farklılaşma haline getirmeden hem Anadolu’ya dönük yüzümüzle kültürlerimizi ve geleneklerimizi muhafaza etmiş hem de dünyaya dönün yüzümüzle gelişimin merkezinde yer almış bir kentiz. Sahip olduğumuz gelenekler, geçmişten bu yana getirdiğimiz kültürümüz bize zenginlik katmıştır.
Ancak .“Hangi Millettensin?” sorusunun sorulduğu yegane şehirdir Sakarya! Biz sahip olduklarımızı aktararak, paylaşarak üzerine daha fazlasını katarak zenginleşebiliriz derken son zamanlarda tersine kazançlarından kaybeden bir il intibaı oluştu.. Nasıl mı? Örneğin başka illerde hastanelerde kentte sevilenler ve kazananlarca yaptırılan bağış odalar, alınan cihazlar, milli eğitime okul yaptıranlar, kültür etkinliklerine, sportif aktivitelere sponsor olanların sayısı hızla artarken Sakarya’da bu bağış kültürünün azlığı olarak yaşanılan kente değil, dedelerinin geldiği kente bağış yönlendirmeleri olduğu gündemde…
Bu anlayıştan hareketle; "Sakarya bizim şehrimiz, bizim ortak değerimiz, bir insan tekil olarak kimliğimizi tanımlarken, kendimizi ifade ederken kullanmaktan onur duyduğumuz en güçlü argümanımız" diyorsak, o zaman bu şehre olan aidiyet duygumuzu geliştirmeli, güçlendirmeli ve sağlam temeller üzerine bina etmeliyiz. Kendi kimliğimizle şehrin kimliği, biri olmadan diğerinin tanımlanamadığı bir iç içe geçmişliği barındırmak zorunda.
Bu şehirde öncelikle bunu farketmemiz gerekiyor. Bu farkındalığı bütün şehre yaymamız gerekiyor. Birliktelik içinde yapılan edilen her şeye okula, hastaneye, kültüre, sportif harekete omuz vermemiz, katkı sağlamamız gerekiyor.
Bu yüzden “Bizim #şifremiz54” olmalı. Rengimiz yeşil -siyah ekseninde rengarenk olmalı. Bu şehre dair, ortak bir dili, herkesin kendini ait hissedeceği ortak bir kimliği yapıyı, kültürel sevinci birlikte inşa etmemiz gerekiyor. Bu şehirde yaşayanlar olarak, alt kimliklerde gruplaşarak, bu dili, bu kimliği inşa etmemiz mümkün değil. Oluşturulacak bu ortak dilin rehberliğinde güçlü, tanımlanabilir, yarınlarda iz bırakacak bir şehir kimliğini elbirliğiyle inşa etmemiz gerekiyor. Elimizi taşın altına koymalı, omuz omuza vermeli ve bu yükü hep birlikte omuzlamalıyız.
Sakarya’nın her alanında söz sahibi olmalıyız. Her derdi ile ilgilenmeliyiz. Sivil Toplum Örgütleri arasında iletişimi sürekli kılarak birliktelik içinde ortak paydamız olan ilimiz ülkemiz için hizmet etmeliyiz. Amacımız tek. Biz birlik olursak Sakarya güçlenir. Sakaryalılar olarak mevcut kültür mozaiğimizi, ayrıştırmak için değil birleştirmek için kullanmalıyız. Hepimiz Sakaryalıyız. Bizim şifremiz 54. Hep birlikte Sakarya için çalışmalıyız. Kültür mozaiğimiz bizi birleştirmeli.
Tükettiğimizden Fazlasını Üretmeliyiz
“Üretim kökenli bir insanım. Hem zirai hem de sınai anlamda üretiyorum. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için üretmemiz ve dünyanın her tarafına pazarlamamız gerektiğine inanıyorum”
Sürdürülebilir kalkınmanın temelinde üretmek vardır. Üretmezsek ticaret de sürdürülebilir olmaz. Sadece sanayi değil, zirai üretim ve hizmet üretimi de canlı kalmalı. Destekleyici faktörler de ana üretim faktörleri kadar önem arz etmektedir. Herkes kendi kapısının önünü temiz bırakırsa ülke temiz kalır. Kurumlar da kendi sorumluluklarını bilirse düzen daim olur.
Ürettiğimizi dünyaya satmazsak rekabet edemeyiz. Ekonomide sürdürülebilirlik çok önemlidir. Dünyaya sattığımız ürün, aldığımız ürünlerin oranını karşılamıyorsa daha dikkatli tüketmek daha fazla üretmek zorundayız. Çağımızın en büyük sorunu tüketmede sınır tanımayan bir toplumun oluşmasıdır.
Çevre Hassasiyeti Önceliğimizdir
Yatırımları ilimizin doğasını, doğal potansiyelini bozmayacak şekilde düzenlemek bizim, hem Sakaryalı olarak hem de SATSO olarak görevimizdir. Son günlerde gündemde olan konu hakkında Çevre Komisyonumuz gereken hassasiyetimizi kamuoyuna duyurdu.. Devam edecek..
Üretim ile Büyüme, Kümelenme
Sektörel güçlenme anlamında kümelenme gerekliliğine inanıyoruz. Vizyon olarak var olanın üzerine artı katarak ilerlemekten yanayız. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimiz ve bölgemiz adına iş dünyasının süreçlerini hızlandırarak, gelişmeye odaklanarak çalışmayı hedefliyoruz. Önceliğimiz her zaman bu şehrin ve üyelerimizin menfaatlerini korumaktır. Sektörel birliktelik, üretimin verimliliği ve düzenli sanayileşme açısından kümelenmeyi her zaman destekliyoruz.
Sakarya bulunduğu konum itibariyle önemli bir şehir ve üretim şehri olarak gelişiyor. Yatırımlar için en gözde bölgelerden biriyiz. Sakarya’nın bulunduğu jeostratejik konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezi olmaya adaydır.
OSB’lerde sektör birliği ekonomiye enerji katacaktır. OSB’lerin genişlemesine yönelik çalışmalarımız da ihracatımıza olumlu katkı sağlayacaktır. Ayrıca ihtisas OSB’lere de önem veriyoruz. Gıda İhtisas OSB üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin var olan potansiyellerini değerlendirerek ihracat hacimlerini yükseltmek, rol modellerle ihracata yönlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gelişmenin ve düzenli büyümenin Organize Sanayi Bölgeleri ile mümkün olduğunun farkındalığı ile tarım topraklarımıza zarar vermeden sistemli bir sanayileşmeden yanayız.
Sakarya sanayisi Sakarya’nın yüzölçümünün %’de 1’ini bile doldurmamıştır. İstanbul’da %3 olan bu oran Karasu’da oluşması planlanan Mega OSB ile bile %1’i bulamayacaktır. İlimiz için tarımı endüstriye, endüstriyi tarıma tercih etme gibi bir lüksümüz yoktur. .her ikisinin de geliştirilmesi hedeflenmelidir.
Mega Endüstri Bölgesi
Cumhurbaşkanımızın Mega Endüstri Bölgesi için Sakarya’dan bahsetmesi de bizim gelecek dönemler için ilimizi gelişmelere hazırlamamız gerektiğini ifade ediyor. Karasu Bölgemizdeki münferit yatırım yerinin mega endüstri bölgesi ilan edilmesinden ilimizin geleceği ve gelişimi açısından gurur ve mutluluk duyduk. Üzerimize düşen sorumluluğun farkında ve bilincinde olarak bölgemizin ekonomiye enerji ve katma değer sağlaması doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sakarya’nın bulunduğu jeostratejik konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezine dönüşüyor.
Mega OSB’mize talepler çerçevesinde, önceliğimiz Sakaryalı büyüme vizyonlu firmalarımız olacaktır.
Osbler’de Bugünkü Durum
OSB’lerle düzenli ve disiplinli bir şekilde sanayileşerek büyümek istiyoruz. Mevcut öngörümüz, 11 OSB ile sanayileşmeyi hedefliyoruz. Sakarya yatırımcılar için doğru bir adrestir. Ulusal ve uluslararası gelişmede ivme kazanmış bir ilin OSB’sindeki firmalar hem ihracatı, hem ekonomiyi hem de istihdamı tetikleyerek daha da büyüyen bir merkezde yer almak büyük avantajlar sağlayacaktır. Organize Sanayi Bölgeleri, liman ve demiryolu yatırımları, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezi olmaya adaydır. Sakarya olarak sanayiyi geliştirirken aynı zamanda tarımerkil bir iliz. Verimli tarım alanlarını sanayiye açmaya karşıyız. Kaynarca Makine İhtisas OSB şu anda danıştayda çözümünü bekliyoruz. Ferizli OSB altyapı çalışmaları bitmek üzere birkaç fabrika faaliyete geçti. Kaynarca Mobilya OSb de aynı şekilde ilerliyor. Geyve gıda ihtisas OSB için talep toplamalar devam ediyor. Üçte iki oranında talepler toplandı.
İhracat Yapan Firma Sayısını Artırmalıyız
Bugün baktığınızda Sakarya, ülke ihracatında da önemli bir yere sahip. Sakarya en çok ihracat yapan iller sıralamasında 7. sırada yer alıyor. İhracatta mobilya makine ihtisas alanında öne çıkmak hedefindeyiz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin var olan potansiyellerini değerlendirerek ihracat hacimlerini yükseltmek, rol modellerle ihracata yönlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedef Pazar toplantılarını artırarak ihracatçı sektörlerimizi nicelik bakımından yükseltmek ve dolayısıyla ilimizin ihracatını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Sanayi, ticaret, tarım ve turizm sektörlerinin her birinde ciddi potansiyel ve avantajlara sahibiz. Bu sektörlerimizin her birinde markalaşarak 2023 yılına Türkiye ihracat hedeflerini yerine getireceğimize yürekten inanıyoruz. Hedef pazarlarımızın genişletilmesi, ürün çeşitliliğimizin ve kentimizin topyekun rekabet gücünün arttırılması için ihracat ile ilgili büyük fotoğrafı görerek ilerleyeceğiz.
İhracat Akademisi
Uygulamalı İhracat Akademisi Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi'ne de devam edeceğiz. Eylül ayında kurslar açılacak.
Yabancı Öğrencilerle Bakir Pazarlara Açılmalıyız
Yabancı uyruklu yabancı öğrencilerin de birer ticaret elçisi olması ve bu yönde yetiştirilmesi önemli. Dış pazarlara aktif bir şekilde açılmak konusunda yabancı öğrencileri çok iyi değerlendirmeliyiz. İş dünyası ve üniversite işbirliği bu anlamda aktif çalışarak gelecek vaad eden bir nesil ile bakir pazarları keşfetmeli, ülkemizi de onlara tanıtmalıyız. Bu öğrencilerimizin firmalarda staj yapmaları ile başlayan programların devamlılığı ve çeşitliliği sağlanmalı. Sakarya Üniversitemiz ve SAMİB’in bu konuda yaptığı çalışmalarla bizlerin paydaşı, destekçi olacağına inanıyoruz.
Üniversite İş dünyası İşbirliği
Üniversite sanayi işbirliğimizi en verimli şekilde değerlendirerek ihtiyaç duyulan sektörlerde istihdam edilecek şekilde öğrenci yetiştirilmesi konusunda 3+1 ve 7+1 gibi projelerde çalışmalarımız devam edecektir.
Bu kurum bir akıl üretme merkezi haline gelmeli ve sağlıklı Ar-Ge birimleri ile çalışmalı. Bu konuda iş dünyası, üniversite işbirliğine ağırlık verilmeli. Sakarya’da yaşayan insanlar, şehrin sahip olduğu olağanüstü özelliklerin farkında değil. Örneğin bu kentin yüzde 43’ü ormanlardan oluşuyor ve bu şehre ne getiriyor? Sormalıyız.
Üst kurullar olarak avantajlarımızın farkında olunmalı. SATSO’ya büyük görev düşüyor. Sakarya kendisine yapılan fedakarlıklar ve çabaların karşılığını fazlasıyla verecek donanıma sahip bir il. Çabalarsak çok şey yapılabilir. Vizyonumuzu geniş tutmalıyız.
İş dünyasının Sakarya Üniversitesi akademik altyapısı ile birlikte hareket ederek var olan ekonomik potansiyeli harekete geçirmek adına güçlü bir birliktelik kurulması gerek. bu anlayışla oluşturulan “İş Dünyası ve Üniversite İşbirliği Platformu” sonuç odaklı, spesifik ve başarılı çalışmalara imza atacaktır.
Nefes Kredisini Artırdık
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan KOBİ’lere Nefes Kredisi projesi kapsamında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bu yıl da üyelerine kredi desteği veriyor. SATSO, KOBİ’lere Nefes Kredisi kapsamında kredi havuzuna aktardığı 2 milyon TL karşılığında, üyelerine 32 milyon TL kredi kullanma imkânı sağladı.
Tarımsal Mükemmeliyet Merkezi
Dış mekân süs bitkiciliğinde üretim alanı ve fidan sayısı bakımından Sakarya’mız Türkiye’de önemli bir merkez haline gelmiştir. Üretim alanı olarak Türkiye’deki toplam alanın yaklaşık %35’ine sahibiz. Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi’nde dışa bağımlılığı en aza indirerek yıllık 30 milyon adet üretim kapasitesine ulaşmayı ve ihracat kapasitemizi daha da yükselterek bu sektörde Sakarya markasının dünyada bilinen ve aranan bir marka olmasını hedefliyoruz.
Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali
Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin hem sektör hem de Sakarya ekonomisine büyük katkı sağlayacak.
Festivalin sürekli hale getirilerek sektörde markalaşmanın önü açılacaktır. Sakarya ekonomisine ve süs bitkileri üreticilerine büyük katkı sağlayacak olan festivalin gerçekleşmesi ve süreklilik kazanabilmesi için gayret edeceğiz.
Sakarya Ticaret Borsamızın Tarım ve hayvancılık teknolojileri fuarını da destekleyeceğiz.
Geyve Yöresel Ürünler Merkezi
Tarımsal Ürünlerin Ve El Sanatlarının Değerlendirilmesi ve Bölge Kadınlarının İstihdamı Projesi çalışmalarımız da SATSO Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle devam ediyor.
Geleneksel yollarla devam ettiren kadınlar bu proje ile konserveden kuşburnuna, dantelden yazmaya tüm üretimlerini hakkettiği değerde piyasaya sunacaktır. Büyük bir başarı öyküsünün kahramanları olacaktır. Kadın üyelerimize odaya ilk kayıtlarında %50 aidat indirimi de devam ediyor.
SATSO Hizmetlerini Kolaylaştırıyor
Tek durak Ofis
“Fiziki olarak da odanın yapısını değiştirmek amacındayız. Üyelerimize sunduğumuz hizmetleri her geçen gün çağın şartlarına uygun bir şekilde güncellemek ve hizmetlerimizi daha kolay ve hızlı hâle getirmek için çalışıyor; Oda hizmetlerimizi her geçen gün yeniliyoruz. Üyelerimizin talepleri doğrultusunda mevzuat çerçevesinde önemli düzenlemeler yaptık. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olarak üyelerimizin sorunlarının çözümü noktasında gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz.
Tek durak Ofis fikriyle SATSO Hizmet Binasının iki yanına yapacağımız ek hizmet binalarının içine tüm üyelerimizin işlerini aynı yerde yapmasını sağlayacak bir sistem kumayı hedefliyoruz.
Bu tek durak ofis bu desteğin temelini oluşturacaktır. Binamızda; İş Kur İl Müdürlüğü, KOSGEB İl Müdürlüğü, Kredi Garanti Fonu Sakarya Şubesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Sakarya Ofisi, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Abigem, Teknoloji Transfer Ofisi, Noter, Banka Şubeleri, Eximbank Şubesi, Tahkim Ve Arabuluculuk Ofisi Kurularak Üyelerimiz Arasındaki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Hizmeti vereceğiz.
Türk Eximbank Artık Sakarya’da
Sakarya’ya ciddi katkı sağlayacak olan Türk EximBank, ihracatçıları destekleyen kredilendiren ve sattığı ürünleri sigortalayan bir kurum. İhracatçı firmalarımızın uluslararası ticarette paylarının artırılması ve ihracat girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması, üyelerimize uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırılması çalışmalarımız kapsamında da Eximbank’ı ilimizde görmek istedik. İhracatta 7. Sıradayız ancak Toyota’yı çıkarırsak bu sıra 28’e düşüyor. Toyota ilimiz ihracatının yaklaşık yüzde 80’inini karşılıyor. Ben biliyorum ki Sakarya’da elinden tutulduğu zaman desteklendiği zaman dünyanın her yerine ihracat yapacak firmalarımız var.
Amacımız; ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturan Eximbank’ın ilimizde bilinirliğini artırmak ve ihracatçı üyelerimizin bu kurumdan azami faydalanmasını sağlamaktır. Odamızda açılan bu irtibat bürosu vasıtasıyla ihracatçı üyelerimize Eximbank’ın desteklerine kolay yoldan ulaşma imkanı sağlamış olacağız.
SATSO Organları Çalışıyor
Komitelerin, komisyonların verimliliği meclise yansıyacak meclisin verimliliği kamuoyu ve üyelerimize yansıyacaktır. Hedefimiz ülkeye hizmet etmek, ticaret ve sanayiye yön vererek bir vizyon çerçevesinde gayret etmektir. Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu, Sanayi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu, Çevre Komisyonu’nu, Turizm Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Yayın Komisyonu, Sanayi -Üniversite İşbirliği Komisyonu çalışmalarını yürütüyor.
Rekabet edebilirlik seviyesini üst sıralarda tutabilmek için markalaşma ve inovasyona öncelik vermeliyiz. Dünyayla rekabet etmezsek muassır medeniyetler seviyesine yaklaşamayız. Tüketim toplumu olarak devam edemeyiz. Üretmenin gücüne inanıyorum, ürettikçe büyüyüp gelişeceğiz. Organize Sanayi Bölgeleri ile kontrollü büyüme ve disiplinli üretmeyi hedefliyoruz.
SATSO Yönetim Kurulu ve SATSO Meclisi çalışmalarıyla ilimize Dinamizm, Kalite, Kente Duyarlılık, İşbirliği kazandıracaktır.
SATSO Stratejik Planı Hazırlandı
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak yüz yılı aşkın bir tarihe ve köklü bir geçmişe sahibiz. Birikimimizle, geçmişten gelen tecrübemizle hizmet anlayışımızı geliştirerek, çağın gereklerine göre yenileyip geleceğe taşımak en önemli görevimizdir.
Bu itibarla; SATSO 2018-2021 dönemi Stratejik Planı, üyelerimizin sorunlarına çözüm getirmek, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak hizmetleri en iyi biçimde sunmak, yerel, ulusal ve uluslararası alanda yeni fırsatlar oluşturmak ve Sakaryamızı hak ettiği yere taşımak için Odamızın üstlendiği görev ve sorumlulukları yerine getirme noktasında gerçekleştireceği faaliyetlere ışık tutacaktır.
Girişimciye Desteklerimiz
Eğer girişimci fikriniz varsa Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda girişimcilik kursu alabilirsiniz, destekler hakkında bilgi edinebilirsiniz. İş kur işbirliğiyle bu yıl 1250 kişiye vereceğimiz kurs eğitimleri devam ediyor..Yeni nesil girişimci için de Milli eğitim müdürlüğü ile ortak çalışmalarımız var..
Girişimci çocuk atölyesi
Teknoloji Geliştirme Vakfı ile yarını inşa et projesi gibi..
MEYBEM mesleki eğitim merkezi ile talebe göre eğitim açabiliyoruz…
Markalaşma Şart
Markalaşma milli değerlerimize de büyük katkı sağlıyor. Bir marka oluşturmak için güçlü bir Ar- Ge çalışması yapılması gerekiyor. Üretmenin ve inovasyonun öneminin giderek arttığı bir dönemdeyiz. Sektörel birliklerin güçlenmesi ile sektörel markalaşmanın da artacağına inanıyoruz. Hedefimiz Sakarya’yı geleceğe en iyi şekilde taşımak. Bizler yaptıklarımızla, ilimizi temsil ediyoruz.
Bölge Adliye Mahkemesinin binası mevcuttur. Tekrar açılması halinde Bölgedeki 7-8 ilin mahkemelerden dolayı ilimize gelmesi İstanbul’un yükünü de hafifleterek ilin ticaretine olumlu katkı sağlayacaktır. İlimizde ticaret mahkemeleri de bulunmamaktadır.
Alışverişlerimizde Tercihimiz Sakarya Olmalı
“İç ticaretin canlanması ve halkımızın Sakarya’dan alışveriş yapması ve Sakarya ürünlerini tercih etmesi için “Alışverişte de Şifremiz54” sloganımız ile üretim, istihdam ve kaynakların etkin kullanımı için Ticareti Geliştirme Komisyonumuz çalışmalarına başladı… Hepimiz Sakaryalıyız, kültürümüz, geçmişimiz, geleceğimiz Sakarya’da olduğuna göre ticaretimiz ve alışverişimizde Sakarya’da olmalı. Tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle ve ekonomik yapısı ile önemli bir şehir olan Sakarya’nın, ekonomik faaliyetlerde daha canlı olmasını sağlamak gerekmektedir.
Taraklı Fenerli Ev
Sakarya İpekyolu güzergahında en önemli noktada. Taraklı’da satın aldığımız Fenerli Konak’ı Tematik Müze olarak değerlendirmeyi planlıyoruz.
Sakarya İle İlgili Rakamlar
Sakarya’nın ihracatı artıyor (rakamlar yaklaşık rakamlardır ve TİM ile TÜİK verileri kullanılmıştır)
2012 yılında 1,8 Milyar Dolar olarak gerçekleşen il ihracatı 2017 yılında 5,2 Milyar dolara yükselmiştir. 2012 yılı ihracat rakamlarına göre Türkiye ihracatı iller sıralamasında 13. sırada olan Sakarya, 2017 yılı verilerine göre 7. sıraya yükseldi. 2012 yılında ülke ihracatının % 1,2’sini karşılayan Sakarya, 2017 yılında ülke ihracatının % 3,5’ini karşılamıştır. Sakarya’ya gelen turist sayısı artıyor. 2012 yılında Sakarya’ya yerli yabancı toplam toplam 253 bin turist gelirken, 2016 yılında il’e gelen turist sayısı 458 bin olmuştur.
Sakaryalı firmalar büyüyor / büyük firmalar yatırım için Sakarya’yı tercih ediyor. 2013 yılında İSO tarafından açıklanan Türkiye’nin İlk 500 Kuruluşu listesinde Sakarya’da faaliyet gösteren 22 işletme yer alırken, 2017 yılında açıklanan listede 31 firma yer aldı (BMC ve Assan ile birlikte 33)
Sakarya’da tasarruf mevduatı artıyor.
Türkiye Bankalar Birliği - İllere Göre Tasarruf Mevduatı Sıralamasına göre; 2015 yılında 2,5 milyar TL olan tasarruf mevduatı, 2016’da 2,9 milyar TL, 2017 sonunda ise 3,3 milyar T’ye yükselmiştir. İller sıralamasında ise Sakarya 2015’te 23. sıradayken, 2016 ve 2017’de 24. sırada yer almıştır.
Sakarya’da ekonomik gelişmişlik artıyor
Kalkınma Bakanlığının İllerin ve Bölgelerin Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) Araştırmasına göre; Sakarya 2003 yılında 23. sıradayken, 2011 yılında 5 sıra yükselerek 18. sırada yerini alıyor.
Sakarya gelişiyor. İş Bankası İller Gelişmişlik Endeksi raporuna göre; Sakarya 2012 yılında sıralamada 22. Sıradayken, 2013 yılında iki basamak yükselerek 20. sıraya yerleşmiştir.
Sakarya her geçen yıl daha rekabetçi.
URAK – İller Arası Rekabetçilik Endeksine göre; Sakarya 2010’da 16. sıradayken, 2011 ve 2012’de 15. sıraya, 2013’te 12. sıraya ve 2014’te 10. sıraya kadar yükselmiştir.
Haber Tarihi : 23/7/2018