Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı MÜSİAD, SMMMOB, SASİAD, TÜMSİAD ve Sakarya GİAD ziyaretlerinde ekonomik gidişatı değerlendirerek “Bizim ülkemiz güçlü, ekonomimiz de öyle. Dünya ekonomisinin yüzde 1’ini oluşturuyoruz. Ülke olarak bulunduğumuz konum itibariyle dünyanın vazgeçemeyeceği bir konumdayız.” diye konuştu
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyeleri MÜSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun’u, SMMMO Başkanı Ertuğrul Kocacık’ı, SASİAD Başkanı Bülent Esmer’i, Sakarya Giad Başkanı Gökhan Korkmaz’ı, TÜMSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Ahmet Ölmez’i makamlarında ziyaret etti.
Söz konusu iade-i ziyaretlerin gündeminde ülkenin ekonomik durumu ve bu süreçte yapılması gerekenler oluşturdu.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, söz konusu ziyaretlerde genel olarak kurumsal işbirliğinin önemine değinerek ilimizdeki ekonomik tabanlı sivil toplum kuruluşları ile aynı vizyonda hareket etmekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
Başkan Altuğ konuşmasında; “Bizim ülkemiz güçlü, ekonomimiz de öyle. Dünya ekonomisinin yüzde 1’ini oluşturuyoruz. Ülke olarak bulunduğumuz konum itibariyle dünyanın vazgeçemeyeceği bir konumdayız. Şimdi de spekülatif amaçlı ciddi bir çıkış yapıldı. Üretmeye devam etmeliyiz. Tüketim toplumu olmaktan çıkıp tükettiğimizden fazlasını üretmeli ve üretimi bu dönemde canlandırmalıyız. Otomotiv kimya ve metal sanayi gibi; ana ithal kalemlerini yerli üretmek yoluna gitmeliyiz. Uluslararası rekabette güçlenmek için rekabette karşı tarafı yenmemiz lazım. Yalnızca teknoloji üretmek değil, teknolojiyle birlikte üretmek de önemlidir. Yatırımlarımızı artırmalıyız. Girişimci sayımızı arttırmalıyız. İlimizde üretimi artırmak amacıyla Sakarya OSB’lerle büyümeyi amaçlıyoruz. Şehrin büyümeye her anlamda hazır olmalıyız. Nüfusumuz depremden bu yana ciddi bir artış göstermiş ve hızla da artıyor. Bu büyümeye ayak uydurmalıyız. İstihdam önemli bu açıdan kaliteli göç almalıyız. Şehrin OSB’lerine gelecek firmaları iyi seçmeliyiz. Şehrin ticaretini canlandırmak için alışveriş için başka şehirleri tercih etmemeliyiz. Bayramlar bu canlanma adına önemli bir dönemdir.
MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, bu dönemde daha çok çalışmalı daha çok üretmeliyiz. Sakaryamız için de birlikte güzel projelere imza atacağımıza inanıyoruz. OSB’ler ilimizde kalkınmanın önemli bir parçası olacaktır.
Sakarya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Kocacık ise “Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Ama umutsuz değiliz. Ülke olarak bilgi tasarım teknoloji ile ilgili eksiğimiz var. Ürettiğimizi tasarım ve teknoloji ile desteklemeliyiz. Tasarımını yabancıların yaptığı ürünleri biz üretiyoruz. Tasarımını da biz yaparsak daha çok kazanırız. Hükümetimiz sivil toplum kuruluşlarını önemsiyor. Ancak biz bürokraside uygulamalarda sorun yaşayabiliyoruz.”
SAKARYA Sanayici ve İşadamları Derneği (SASİAD) Başkanı Bülent Esmer ise, yaşanan global ekonomik savaşların geçici bir süreç olduğunu ifade ederek “Yaşanan ekonomik krizi ülke olarak fırsata çevirmeli, yerli firmalar için fırsat yaratacak bir dönemden geçtiğimize inanıyorum. Yerli firmaların atılım yaparak iyi değerlendirmeleri gerekmektedir.
Sakarya GİAD Başkanı Gökhan Korkmaz da söz konusu ziyaretten duydukları memnuniyet dile getirerek “Sakarya için başta SATSO’nun öncülüğünde birliktelik oluşturulması ve ortak vizyonda çalışılmasından memnuniyet duyarız. Doların bu kadar kısa sürede değişim göstermesi ekonomik verilerle açıklanamaz. Bir anda ortaya çıkan bu krizin kalıcı olmayacağını ve etkilerinin uzun süre yaşanmayacağına inanıyoruz. İş dünyası olarak da moralli bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Önyargılı ve hızlı karar verilerek alınacak ticari kararlardan ziyade sakin ve aklı selim düşünerek öngörülü olmak gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu
TÜMSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Ahmet Ölmez de “İlimiz ve ülkemiz için en iyisini yapmak için gayret etmeliyiz. Ülkemize katkı sağlamak birinci önceliğimiz olmalı. Sakarya iş dünyası olarak Afrika’ya teknoloji ihraç edecek durumdayız. Bu konuda hep birlikte çalışma yapabiliriz. Alternatif pazarlara girmek için gayret etmeliyiz. Ortak çalışmalar ve istişarelerle en iyisini yapabilecek potansiyele sahibiz. Zamanımızı verimli işler yapmak için harcamalıyız. Dünya görüşümüz böyle olmalı” dedi.
Haber Tarihi : 16/8/2018