SATSO Meclisi;  “Üretmeye ve Çalışmaya Devam Etmeliyiz” Dedi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1152 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Temmuz ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

OSB’lerdeki Gelişmeler

Meclis Üyelerinin katılımı ve Meslek Komitesi Başkanlarının da konuk olduğu Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısında yönetim kurulunun faaliyetleri hakkında bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün şunları dile getirdi:

“Geyve ilçemizde “Gıda İhtisas OSB” kurulması yönünde Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya’yla birlikte valimiz İrfan Balkanlıoğlu ile bir araya gelerek gıda ihtisas OSB ile ilgili resmi başvuruyu yaptık.

Bu resmi başvurumuz Sakarya Valiliği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğüne ulaştırılmıştır. Yakın zamanda uygunluk izni alınarak ilimize yeni bir OSB kazandırılacaktır.

OSB Söğütlü Karma 3ncü OSB, Otomotiv ve Metal Sanayii İhtisas OSB ile ilgili çıkan pürüzler hassasiyetle takip edilerek gideriliyor. Her iki OSB’nin müteşebbis heyetinin oluşturulacağı müjdesini vermek üzere çalışıyoruz.

Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali

Bildiğiniz üzere, 26-29 eylül tarihleri arasında Sapanca/Kırkpınar sahilinde peyzaj ve süs bitkiciliği festivali düzenleyeceğiz. İlimiz Valisi İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere,  Sakarya Büyükşehir, Sapanca Belediyesi,  Arifiye Belediyesi, Dış Mekan Süs Bitkicileri Kooperatifleri Koordinasyonu ile inanıyorum ki; süs bitkiciliğinde ne kadar önemli konuma sahip bir şehir olduğumuzun kanıtı ve en güzel örneği bu festival olacaktır.  SATSO olarak alım maksatlı misafirlere bir gala yemeği ikramımız olabilir.

TOBB Marmara Bölge Toplantısı

14 ağustos 2018 salı günü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında TOBB İkiz Kulerinde yapılan Marmara Bölge Toplantısına Başkan Akgün Altuğ katıldı:

Bugünlerde ekonomimiz zorlu bir sınavdan geçiyor. Bu yaşanan süreç kısa süreli olması beklenen geçici bir dönem ve iş dünyası olarak bu süreçte pozitif olmalıyız, çalışmaya ve her şeye rağmen üretmeye devam etmeliyiz. 

TOBB Anket Çalışması

Bu toplantıda, TOBB nezdinde Marmara Bölgesinde yer alan oda ve borsa meclis üyeleri arasında yapılan anket çalışması ve araştırmalar neticesinde gelecekten beklentisi, yatırımlardan umutlu, pozitif yönde iller arasında ilk sırada Sakarya’nın yer aldığı bilgisinin de paylaşılması memnuniyet vericiydi.

Sakarya’da son 2 yılın temmuz ayı açılan kapanan işyeri karşılaştırmasına baktığımızda Sakarya’daki gayret takdiri hak ediyor. 2017 Temmuz açılan işyeri 119 kapanan 34. 2018 temmuz açılan işyeri 122 kapanan 50. Açılan işyeri sayısı iki kattan fazla.

İhracat akademisi, girişimcilik kurslarımız başlayacak

Ülkemizdeki girişimci sayısını artırmak adına oda ve borsalara büyük görev düşüyor girişimcilerin desteklenmesi adına 1250 girişimciye yıl içinde eğitim vereceğiz ve çeşitli etkinliklerle bu sayıyı artıracağız.

Yine ihracat yapan firma sayılarını artırmaya, yeni pazarlara açılmak ve alternatif ihracat ürünleri temini konusunda yatırımcıların ve firmaların desteklenmesi çalışmalarında SATSO olarak üyemizin yanında olacağımızı buradan duyurmak isterim.

Kısa sürede ihracat akademi gibi dış ticaret yönelik eğitimlerimiz yeniden başlayacak.

Odalarda “Yüksek İstişare Kurulu” adında bir kurul kurulması

Yine bu toplantıda TOBB Başkanımız tarafından odalarda “Yüksek İstişare Kurulu” adında bir kurul kurulması istendi. Bu kurulda, odamız üyesi olması şartı ile ilin ekonomik, ticari ve sinai kalkınmasına katkı sağlayacak kişiler yer alabilecek. Hem odamız üyesi hem de ilimizin kanaat önderlerinin yer alacağı yüksek istişare kurulu oluşturarak, bölgemizin ekonomik gelişmelerini değerlendirmeyi planlıyoruz. İlimiz için kurul sayısı en az 11 en fazla 22 kişiden oluşacak olup, bu kurulun yılda en az 2 defa toplanması gerekmektedir. Bu vesileyle kuracağımız yüksek istişare kurulunda ekonomik tabanlı mesleki kuruluşlarının da yer almasını hedefliyoruz. Kurulumuza MÜSİAD, TÜMSİAD, SMMMO, SASİAD, Sakarya Giad başkanlarını da davet etmeyi planlıyoruz.

TOBB’da zaten sakarya olarak üzerinde durduğumuz OSB’ler ve küçük sanayi sitelerinin düzenli kentleşme ve sanayileşme anlamında önem teşkil ettiği kümelenme çalışmalarının önemi konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

MÜSİAD, SMMMOB, SASİAD, TÜMSİAD ve SAKARYA GİAD’ı Ziyaret

Yönetim kurulu olarak,  kurumlar arası diyalogu ve işbirliğini önemsediğimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Ağustos ayı içerisinde ilimizde faaliyet gösteren mesleki oluşumlara bir dizi ziyaretler gerçekleştirdik.   MÜSİAD, SMMMOB, SASİAD, TÜMSİAD ve Sakarya Giad’ı ziyaret ederek ülkemiz ve ilimizde ekonomik gidişatı değerlendiren bir dizi temaslarda bulunduk.

İlimizdeki ekonomik tabanlı sivil toplum kuruluşları ile aynı vizyonda hareket etmekten memnuniyet duyacağımızı dile getirdik.

Yaptığımız istişareler sonucu birkaç demecimiz de kamuoyunda ses getirdi. Bunlar;

Son ekonomik gelişmeler ve dolar kurundaki artışlar konusunda spekülatif amaçlı kullanmaya çalışabilecek üye, kişi ya da firmaların SATSO Disiplin Kurulu’na sevk edileceğini belirttik

Sosyal dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçmekteyiz. Bu yaşanan suni süreci kişisel çıkarları için fırsata çevirmeye çalışan SATSO üyesi kişi ya da firmalar varsa kurum olarak kınıyoruz

Türk Lirasına Kur Atağı

Türk lirasına karşı yürütülen bu kur atağına gereken tedbirlerin alınmakta olduğuna inanıyoruz. Bizim ekonomimize güvenimiz vardır. Dedikodulara prim vermeyiz, vermeyiniz. İş dünyasının temsilcileri olarak bizler bu dönemde daha çok üretme, daha çok ihracat yapma, daha çok istihdam sağlama konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Türkiye'yi kur riski ve resesyonla tehdit edenlere, ekonomik savaş çıkması için gayret gösterenlere bu devlet meydan okuyacaktır.

Krediye erişim sıkıntısı

Son günlerde malumunuz üzere piyasalarda devam eden nakit sıkışıklığı ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle özellikle orta ölçekli firmalarımız ve ticaret erbabımız krediye erişim konusunda zorluklar yaşamaktadır. Krediye erişimde bugün sıkıntı yaşatan bankacılar yarın zarar görür. Bankacılık Kanunu’nun en önemli amaçlarından biri bankalarca kullandırılacak kredilerin etkin, objektif ve rekabet gücü kazandıracak şekilde ekonomimizin hizmetine sunulmasıdır. Bankaların sanayiciye bakış açısını değiştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi yapılması gereken, hız kaybetmeden Türkiye’nin ihtiyacı olan doğru hedeflerle, belirlenmiş sanayi projelerini gündeme almak ve nokta atışlarla küresel rekabet gücünü oluşturmaktır.”

Avm’lerde Döviz ile Olan Kiralar Türk Parasına Güncellenmeli

Özellikle AVM’lerde dövizle ödemek şart olarak koşuluyor. Dövizdeki yükseliş tacirin maliyetini artırırken işyeri kiraları da dövize bağlı olarak yükselince çok sayıda kişi mağdur oldu. Bu yüzden dövizle yapılan tüm kira sözleşmeleri Türk Lirasına çevrilerek güncellenmeli.

 Yurt içinde yapılan tüm sözleşmeler ve kira ödemeleri Türk Lirası ile güncellenerek milli paranın değeri korunmalı. Son günlerde ABD ile yaşanan ticari savaşlar, döviz kurlarında dalgalanmalara sebep oldu. Dolar ve Euro'daki ani iniş çıkışlar piyasaları olumsuz etkiliyor. Özellikle kirasını döviz üzerinden ödeyen işletmeler ve iş yeri sahipleri zor duruma düşüyor. Dövizdeki yükseliş işyerlerinin maliyetini artırırken işyeri kiraları da dövize bağlı olarak yükselince çok sayıda kişi mağdur oldu. Bu yüzden dövizle yapılan tüm kira sözleşmeleri Türk Lirasına çevrilerek güncellenmeli. Bu konuyu üst kurulumuz TOBB aracılığı ile üst makamlara kadar taşıyacak ve çözüm arayacağız.

Okul Alışverişleri de Sakarya’dan Yapılmalı

Sakaryalıların il dışından alışveriş yapmalarını asgariye indirmek ve ilimiz kaynaklarının yine ilimizde kalmasını sağlamak adına satın almaların Sakarya’dan yapılmasını tavsiye ediyoruz.  Bizim ticaret erbabımız,  tüketicimizin taleplerini karşılayacak durumdadır. Bizler de ilimiz ekonomisine, istihdamına ve ticaretine önemli katkı sağlamak adına duyarlı olmalıyız.

Otomotiv Test Merkezi

Ülkemizin bu eksikliğini gidermek ve otomotiv sektörün ihtiyacını karşılamak amacıyla geçtiğimiz yıllarda Türk Standartları Enstitüsü (TSE) öncülüğünde Otomotiv Test Merkezi kurulması için bir dizi çalışmalar yürütüldü.

Hatta merkezin kurulacağı yer olarak daha önceki yıllarda sakarya ili üzerinde çalışmalar yapılmış olup, söz konusu yatırım için bir çok avantaja sahip bir il olmasına rağmen yatırım yeri olarak 2014 yılında bursa ilinin Yenişehir İlçesi tercih edilmiştir. Ancak, bu güne kadar otomotiv test merkezinin kurulacağı alanın kamulaştırılması ve uygun şartları sağlaması konusunda ne yazık ki somut bir ilerleme kaydedilemediği görülmektedir. 

Bursa ilinde tespit edilen mevcut olanda söz konusu merkezin yapılamaması halinde sakarya ili olarak bu yatırıma ev sahipliği yapmaya hazır ve talip olduğumuz hususunda sanayi Ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a bir yazı yazdık. Bu konunun takipçisi olacağımızın kamuoyu tarafından da bilinmesini isteriz.

Karasu limanı konusundaki son gelişmeler

İlimizin önemli bir ticaret kapısı olan karasu limanı konusundaki son gelişmeleri sizlere aktarmak isterim.  Toplam 250.000 m2 alanı kapsaması planlanan ve şu an 130.000 m2 ile 1. Faz’ı faaliyete açılmış bulunan limanda 2 adet ro-ro rampası faaliyete alınmış durumda. 

Bildiğiniz gibi ilk olarak 2017 yılında Amerika’ya limandan saç ihracatı yapılmıştı.  Bunun haricinde proje yükleri, mısır, buğday, rulo sac, silim kumu, cam, soya fasulyesi gibi 2017 yılı genelinde toplamda 425.000 ton yük hareketi gerçekleşmiş.

2018 yılında ise yük çeşitliliğinde ve tonajında önemli artışlar yaşanmış. 2018 yılı sonu itibariyle 1 milyon ton yük hareketi öngörülmektedir. Diğer yandan 15 Ağustos’da ro-ro taşımacılığı konusunda tüm test ve demene çalışmaları bitirilmiş, 10 eylül 2018 itibariyle karasu limanından Ukrayna’ya ro-ro hattının açılması ve haftada en az iki adet sefer yapılması planlanmaktadır. Yine 2018 yılı içerisinde karasu limanından –Romanya’ya ro-ro  taşımacılığına  açılması ve haftanın her günü gemi seferi yapılması hedefleniyor.

17 ağustos depremle yaşamak

17 ağustos depremle yaşamayı öğrenebilmemiz için bize sorumluluklarımızı sürekli hatırlatan bir tarih olacaktır. Maalesef yaşadığımız trajedinin ve telafi edilemez kayıpların ardından kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu süre içinde olası depremlere karşı alınan önlemler henüz yeterli olmasa da gelecek için önemli adımlar atıldı. 17 ağustos’ta vefat eden vatandaşlarımıza rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Yönetim kurulu ve idare olarak önceliğimiz odamız hizmet kalitesinde çıtayı yukarıları taşımak, en kaliteli ve en iyi hizmeti sunmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu bağlamda 06-07 ağustos tarihlerinde türk standartları enstitüsü uzmanları tarafından yapılan; TS En Iso 9001: 2015 kalite yönetim sistemi yeni versiyon denetlemesini başarıyla geçtik.  Odamız hizmet kalitesinde sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir.”

SATSO Ek Hizmet Binalarının (Tek Durak Ofis) Yapımıyla İlgili Yönetim Kurulu’na Yetki Verilmesi ve Projenin Gerçekleştirilmesiyle İlgili İhtiyatlar Hesabından Ödenek Kullanılması Hususlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen Başkan Yardımcısı Cem Gün, Tek Durak Ofis Projesinin inşaat projesi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Kısmi değişiklikler yapılarak güncellenen projeye ait iki Ticaret Merkezi binasının yapılması ve kullanım alanları konusunda detaylı bilgi verdi.  Gün konuşmasına Odamıza kazanç getirecek ticari blokların inşasının tamamlanmasına hız verdiklerini belirterek diğer blokların da daha sonra tamamlanacağını belirtti. 10 371 metrekare alanda toplam 4250 alana iki blok inşaat yapılacağını ifade etti.

Bu konuda bütçenin 2 milyon 500 bin bedelin İhtiyatlar Hesabından Ödenek Kullanılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi hususu meclis üyeleri tarafından oyalanarak oy birliği ile karar verildi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız öğrencilerin taşınması konusunda servislerin fiyat tarifesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Taçyıldız “Özel okul öğrencilerinin taşıyan şirketlerden hostes, uydu takip sistemi, öğrencicell sistemi gibi şartlar istiyoruz. Fiyatlar da buna göre belirleniyor. Belediyenin Ulaştırma Daire Başkanlığı da bu özellikleri göz önünde bulundurmadan fiyat tarifesi belirleyince ailelerle karşı karşıya geliyoruz. BU konuda Belediye’nin yardımını talep ediyoruz. BU fiyat tarifeleri belirlenirken not olarak bu özelliklerin hariç olduğu belirtilmeli.” dedi.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise, bilişim sektörünün yerli yazılım ve işletim sistemi ile ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayacağının belirterek şunları dile getirdi: “ Bilişim sektörü dövizle yakından ilişkili bir sektör, önlem anlamında devlet kredi kartlarına kısıtlamalar getiriyor bu meslek mensuplarını çok etkiliyor. Bilişim ve GSM sektöründe yazılım geliştirmenin önemine her zaman değiniyoruz. İşletim sistemine donanım kadar maliyeti oluyor. Bizim kendimize ait bir yazılım ve işletim sistemi geliştirmemiz gerekiyor. Geçmişte benzer bir çalışma yapıldı ama durduruldu. Devlet kendi işletim sistemini kullanmalı öncelikle. Çünkü bu hem cari açık hem de bilgi ve veri güvenliği anlamında da açığa neden oluyor. Sektör birliği çalışmamızın bu konunun önünün açacağına inanıyoruz.” dedi.

19. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Halit Evin ise “Öğrenci taşımacılığı konusunda özel okullar kendi aralarında birleşerek bir fiyat tarifesi belirlemeli. UKOME ile servis fiyat tarifesi konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Henüz bir fiyat tarifesi belirlenmiş değil.  Özel okulların fiyatları da belli olursa velilerle sorun çözülmüş olur” dedi.

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, daralan ekonomiden ülke olarak etkilendiğimizi belirterek bunun temel sebebinin üretmeden tüketmeye dayalı olduğunu ifade etti. Taçyıldız konuşmasının devamında yerli üretip garantili ürünler üretildiği takdirde ekonomik krizlerden daha az etkilenileceğini, tarım alanlarının daha aktif bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, tüketicilerin yerli ürün tercih edebilmeleri için üreticinin arkasında durabileceği kalitede ürün üretmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Enes Akcan ise AVM’ler ile ilgili değerlendirmede bulunarak “AVM’lerde uygulanan indirimlerle ilgili sorsun yaşıyoruz. İndirimler sezon sonunda yapılır. Ancak AVM’lerde sürekli indirim var. Denetimlerde sıkıntı var. AVM’ler denetlenmediği gibi mağazalarda denetlenmiyor. Her yerde bir indirim furyası var.  Denetim konusunda bir şeyler yapılmalı.

7. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta ise meclis toplantılarında mevcut sorunları dile getirirken neler yapılması gerektiği konusunda da çözüm önerileri getirilmesi gerektiğini ifade ederek “ Ortak akla herkes katkı sağlamalı.” dedi. Balta ayrıca, “Ülkemiz ekonomik bir dalgalanmanın içinden geçiyor. Ancak hepimizin refah seviyesi dalgalanmadan sonra daha üst seviyeye çıkabilir. Bunu değerlendirmek gerek. Bireysel olarak krizleri yönetemiyoruz. Hükümet ciddi önlemler almış durumda. Bireysel olarak bizler kendi önlemlerimizi de almalıyız. Bu konuda istihdam desteği de veriliyor. Sakarya’da yabancı sayısı 26 bin. İşgücü sayısı 1500 civarındadır.  Mesela yabancı işgücünün değerlendirilmesi konusunda iş kur göç idaresi işbirliği ile desteklerden faydalanılabilir. Bu konuda 5 Eylülde komite olarak bir toplantı yapmayı planlıyoruz” dedi.

Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya ise,  17 Ağustos depremi ve depreme dayanıklı binalar yapılması konusunda değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi: “Depremde hem maddi hem manevi kayıplar verdik. Depremden sonra yapılarımızı yenileyip kat sayımızı 3 e indirerek depreme hazır hale geldik. Kat sayısını indirmekle depreme karşı önlem almış sayılmayız. Asmalen binalar yapılıyor bu gün. Asmalen binalarla kirişli sistemden vazgeçilip enine kirişlerle kolonlar bağlanıyor. Birinci deprem bölgesinde alüvyon zeminde binalar bu sistemle kirişsiz olduğu için can kaybına daha fazla neden olur. Bu sistem alüvyon zeminli birinci derece deprem bölgelerinde yeterli olmaz. Bu konuda kamuoyu yaratalım. Odamızdan destek bekliyoruz.” dedi.

Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu ise üretimin önemine değinerek “ Krizlerde paranın değerini üretim belirler. Bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçmeyiz. Buna göre hareket etmeliyiz. Şartlar ne olursa olsun üretmeye ve çalışmaya devam etmeliyiz. Bilgiye en çok ulaşılabilinen dijital teknoloji döneminde bilginin artması gerekirken bilgisizliğin artıyor. Ekosistemi çok iyi takip ederek oradaki boşlukları takip ederek proje üretmeliyiz. Buluşlar icat etmeliyiz. Patent sayısı dünyada 254 bin. Bu patent sayıları gelecekte bizim hayatımızı etkileyecek. En çok Çin ve ABD patent vermiş. Türkiye binde 5 oranında patent vermiş. Dünyada biyokütlenin yüzde 95’ini bitkiler, yüzde 5’ini hayvanlar ve 7,6 milyar insan 0.01’ini oluşturuyor. Bu kadar az bir oranın verdiği tahribat o kadar büyük ki. Sel felaketleri, doğal afetler yaşanıyor. Kendi gövdemizi kemiriyoruz. Doğa ve insan hayatına saygı göstererek üretim yapmalıyız. Hayvanların yüzde 83’ünü katletmişiz. Bitkilerin yüzde 52’sini tüketmişiz. Global bakmakta fayda var. Bu konulara da değinmeliyiz” diye konuştu

Haber Tarihi : 29/8/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::