Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan Oda ve borsa müşterek toplantısının ilki SATSO toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar ve Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayaz ve ilgili oda ve borsaların yönetim kurulu üyeleri ile genel sekreterleri iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ilimizdeki oda ve borsaların ortak vizyon ve hizmet anlayışı ile hizmet etmelerini birlik ve beraberlik çatısı altında üye menfaatlerini önceleyen bir duruşla hareket etmelerini sağlamak amacıyla birlikte hareket etmek gerektiğinin altını çizerek şunları dile getirdi:
Lobimizi güçlendirmeliyiz
“Sakarya’nın sosyo ekonomik durumu ve beşeri yapısı üzerine değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette konuşan Başkan Altuğ, gerek üye sayısı hem ekonomi ve istihdama katkımızla büyük odalardan biriyiz. Bu şehirde yaşayan insanların problemleri ile ilgili görüş bildirmek sorumluluğumuzdur. Sakarya olarak kendimize yeten etrafımıza taşan bir il olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla bir bütün halinde hareket etmeyi ve güçlü bir lobi oluşturmayı da hedefliyoruz. Bu çerçevede ekonomik alt yapılı sivil toplum kuruluşlarımız ile birlik ve beraberliği sağlayarak, üye menfaatlerini ön planda tutarak ilimizin gelişmesine katkı vereceğimize inanıyorum. Yerelde oluşturduğumuz tek ve gür sesimizin bu vesile ile Ankara’da da etkili olmasını hedefliyoruz. Ankara lobimizi de güçlendirmek ve daha etkin bir şekilde değerlendirmek adına da hep birlikte girişimlerde bulunmalıyız. Her zaman beraber, işbirliği içinde, güzel çalışmalar gerçekleştireceğimize inanıyorum. Güçlü bir lobi ile Sakaryalılık ruhunu canlı tutmalıyız
Şifremiz54
Üyelerimizin oluşturduğu üretim ve istihdam ülkemizin ekonomisini gelecek dönemde gözle görülür şekilde büyüyecektir. Bu salondakiler, şehirdeki her platformda, görüşüne, bilgisine ve tecrübesine başvurulan bir paydaş olmalıdır. Bu güç aslında yadsınacak bir güç değildir ancak şehre aidiyet konusunda eksikliğimiz var. Bizim şehrimiz 200 yıldır göç alarak büyümüş bir il. Çok fazla millet bir arada yaşıyor. Kültürel zenginliğimiz var. Biz aidiyet duygusunu güçlendirmeliyiz. “Bizim #Şifremiz54”. Bu bizim sloganımız olmalıdır. Bu konuda ilerlemek istiyoruz.” diye konuştu..
Vergiler Sakarya’ya Ödenmeli
Başkan Altuğ ayrıca, çözülmesinin aciliyet arz ettiği Sakarya’da faaliyet gösteren ancak genel merkezleri başka illerde bulunan firmalar vergilerini Sakarya’da ödememesi konusuna da değinerek
“Muhasebat verilerine göre, 2017 yılı Türkiye vergi iadesi oranı %14 iken, sakarya ilinde bu oran % 78 olarak gerçekleşmiştir. Sakarya ilinin vergi iadesi nisan-mayıs-temmuz aylarında %111 oranında gerçekleşerek toplanan tüm vergi gelirleri iade edilmiştir. KDV iadelerinin tahsil edilen vergi gelirlerinden yüksek olması sebebiyle belediyemiz payı (-) eksi olarak gerçekleşmektedir. Özellikle ihracatta KDV iadelerinden kaynaklı olarak maliye payımız ciddi şekilde düşmekte ve bu durum belediye hizmetlerinin finansmanını olumsuz etkilemekte mağduriyet oluşturmaktadır. Bu durumu düzeltmek için ilgili kanunlarda küçük düzeltmeler yapılması gerekmektedir. Danışmanımız sn Mustafa İsen’in de belirttiği gibi Sakarya ili devasa bir bereket çuvalı gibi. Bizler ise çay kaşığıyla uzanıyoruz. Bu bereketli bölgede yaşanan ve yaşanabilecek bu gibi handikaplar da var tabi ki.” diye konuştu
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın projeleri ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Altuğ, oda ve borsa başkanları müşterek toplantılarının düzenli olarak yapılarak sorunlara çözüm odaklı çalışmalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.
İş Dünyasının Krediye Erişimi
Yaşanan global ekonomik değişim ve dönüşüm süreci ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Altuğ, iş dünyası olarak ülkeyi, ekonomiyi istikrarsızlığa yöneltecek her duruma karşı alarmda durması gereken kişileriz. Bu, ağır ama bir o kadar da gerekli bir sorumluluktur. Son günlerde malumunuz üzere piyasalarda devam eden nakit sıkışıklığı ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle özellikle orta ölçekli firmalarımız ve ticaret erbabımız krediye erişim konusunda zorluklar yaşamaktadır. Bankaların sanayiciye bakış açısını değiştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi yapılması gereken, hız kaybetmeden Türkiye’nin ihtiyacı olan doğru hedeflerle, belirlenmiş sanayi projelerini gündeme almak ve nokta atışlarla küresel rekabet gücünü oluşturmaktır.” diyerek üye sorunları hakkında bilgi verdi.
Başkan Altuğ özel sektörün banka kredilerinin yapılandırılması konusuna da değinerek hükümetin bu konuda arabuluculuk ve garantörlük yapması gerektiğinin ve bu doğrultuda iş dünyasının üretim ve gayret anlamında desteklenmesinin de altını çizdi.
Takım Ruhumuzu Geliştirmeliyiz
Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı ise takım ruhunun gücüne inandığını vurgulayarak “Sakarya olarak takım ruhumuzu geliştirmeliyiz. Birlikte hareket etmenin bereketini ve olumlu sonuçlarını almalıyız. Ticaret Borsası olarak tarıma bağlı sanayi üzerine çalışmalarımız var ve bu çalışmaları diğer oda ve borsalarımızla da paylaşarak geliştirebiliriz.” dedi.
Lisanslı Depoculuk Projesi ile ilgili de bilgi veren Sarı “Lisanslı Depoculuk sadece ilimiz için değil ülkemizin, gelişmiş ülkeler gibi sağlam ve dinamik bir yapıya kavuşturulabilmesi bakımından lisanslı depoculuk önem arz etmektedir. Üreticimiz ürettiği ürünlerin depolanması konusunda sıkıntı yaşamakta ve lisanslı depoculuğun eksikliğini bölgemizde hissetmekteyiz. Bu konuda çözüme yönelik ve lisanslı depo kurmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
Sakarya’ya Aidiyetimizi Güçlendirmeliyiz
Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar ise Sakarya’nın sahip olduğu avantajları yeterince değerlendiremediğine vurgu yaparak “Sakarya olarak kozmopolit bir yapıya sahibiz. Mevcut kültürel farklılıklarımızı avantaja dönüştürerek doğru bir yere kanalize etmeliyiz. Hepimiz alt kültürlerimizden önce Sakaryalı olmalıyız. Aidiyet duygumuzu güçlendirmemiz gerekli. Ankara’daki bürokratlarımızla iletişimi sürekli kılarak sorunlarımıza ilişkin daha sık görüşmeliyiz. Sakaryalılık algısını güçlendirmeliyiz.” dedi.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik durum ile ilgili de değerlendirmede bulunan Bayraktar “Ülke olarak ekonomik anlamda içinden geçtiğimiz süreçten iş dünyasının ve millet olarak birlik ve beraberliğin sağlanması ile başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyoruz” diye konuştu
Tarım Alanlarımızı Daha Verimli Değerlendirmeliyiz
Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayaz ise çiftçilerin gelişmelerine yönelik desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, nitelikli işgücü ihtiyacının tarım sektöründe de çözülmesi gereken bir konu olduğunu dile getirdi. Köyden kente göçlerle birlikte tarım sektörünün beklenen verimi karşılayamadığını ve verimli arazilerin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ayaz, bu konuda hep birlikte gayret etmek gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye Yatırıma Açık Bir Bölge
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Talip Kuriş ise Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda çalışmaya ve üretmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayarak “Yapılan araştırmalara göre bugün olduğu gibi, ülkemiz yaklaşık önümüzdeki 30 yıla kadar da yatırıma açık bir bölgedir. Bu doğrultuda özel sektörün devlet tarafından desteklenmesi ile ekonomik olumsuzların soğukkanlı ve bilinçli bir şekilde aşılacağına inanıyorum. Algımızı ve gücümüzü olumlu bir şekilde üretmeye yönelterek çalışmaya devam etmeliyiz. ”
Haber Tarihi : 24/9/2018