Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, yurt içi ve yurt dışından 150 firmanın katılımıyla başladı.
Festivalin açılış töreninde konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakaryanın, süs bitkiciliği konusunda çok iyi yerlere geldiğini ve bunun gururunu yaşadıklarını dile getirdi. “Süs Bitkiciliği konusunda Türkiye’de bir numara” diyen Balkanlıoğlu sözlerine en çok üreten durumuna geldik. Dolayısıyla burası ithalatta verimi kesen ihracatta önemli yerlerde kendini göstermeye başladı. Hem çevreyi kirletmiyor, hem havamızı temizliyor, birçok açıdan çevre dengesi katkısı ve faydası olan bir endüstri dalı. "Festival, ihracat alanında yeni açılımlar sağlayacak" diyerek sözünü bitirdi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, yıllar önce çok amatör olarak ilgilenilen bir alanken bugün, bu sektör özellikle bu konuda yöneticilerimizin, kaymakamlarımızın, valilerimizin, Belediye Başkanlarımızın da tavsiyeleriyle çok ciddi bir aşama kaydederek buralara geldi " dedi.
Başkan Altuğ, süs bitkisi yetiştiriciliğinde şehrimizde 500'e yakın firma’nın olduğunu ve bunların içinde çok ciddi kurumsallaşmış firmaların olduğunu dile getirerek şunları dile getirdi:
“Uzun süredir planlanan süs bitkiciliği fuarının açılışını gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyorum. Fuarın ilimiz ve ülkemize büyük katkılarının olmasını temenni ederim.
Türkiye’deki iç ve dış mekan süs bitkisi üretiminin büyük kısmı kesme çiçek üretimine ait olup sektörde 7000'e yakın üretici ve 10 bini aşan satıcı bulunuyor.
2017 yılı verilerine göre Sakarya’da süs bitkisi üretimi irili ufaklı 500’ün üzerinde işletme tarafından 10.996 dekar alanda yapılmaktadır. Dış mekân süs bitkileri üretim alanı ve üretilen fidan sayısı bakımından ilimiz Türkiye’de önemli bir merkez haline gelmiştir. Üretim alanı olarak Türkiye’deki toplam alanın yaklaşık %35’ini sahip olan ilimiz, yapılan üretimde de % 8’lik bir paya sahiptir. Ayrıca Sakarya ili bitkisel ürün ithal ve ihraç kapıları arasında yer almaktadır. Bu sayede tüm gümrük işlemleri ilimizden yapılmaktadır. 2017 yılında İlimizin süs bitkileri ithalatı 4.425.258 $, 2018 yılı ilk 8 aylık ithalat ise 2.768.314 $ DIR. ihracatımız ise 2017 yılında 1.908.359 $, 2018 yılı ilk 8 ayında ise 771.164 $’dır. Buda süs bitkileri konusunda Sakarya iline yatırım yapmak isteyenler için önemli bir referanstır. Sektörde faaliyet gösteren işletme sayısı her geçen gün artan ilimizin hedefi Avrupa’daki pazar payını arttırmaktır.
Bölgedeki yetiştiricileri aynı çatı altına toplayarak daha katılımcı kararlar almalarını sağlamak amacı ile Türkiye’nin ilk Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Sakarya ilinde kurulmuştur. Böylece sektörde bütünlük sağlanarak önemli bir güç birliği oluşturulmuştur.
Sektörün temel ihtiyaçlarından biri olan eğitim konusunda; teknik personelin yetişmesi için İlimizde bulunan Sakarya Üniversitesi bünyesinde, Odamızca ve yerel yönetimlerce önemli çalışmalar yapılmaktadır. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası da yerel yönetimlerle birlikte projelerde yer alarak AB fonlarından finanse edilen birçok projeye ortaklık etmektedir. Gerek Odamızın çalışmaları gerekse farklı kurumlarca düzenlenen eğitim programları sayesinde bu sektörde çalışanlara uluslararası süs bitkisi yetiştiriciliği sertifikaları verilmektedir. Ayrıca sektörün ihtiyaç duyduğu araştırma-geliştirme çalışmaları, Sakarya Üniversite tarafından ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yürütülmektedir.
Sakarya İlinin gelecek hedefleri arasında uzun vadede kademeli olarak süs bitkileri üretim alanını (50.000) dekara, ihracatımızı 2020 yılında (20 milyon) dolara ve (50 milyon) adet pazarlanabilir bitki üretim hacmine çıkarmayı böylece iç ve dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinde “SAKARYA” markasının dünyada bilinir ve aranır hale getirmek yer almaktadır.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı güdümlü projesi desteği ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Sakarya Büyükşehir Belediyesi ortaklığı sonucu “Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi” kuruyoruz.
Proje kapsamında Sakarya ili Arifiye ilçesinde kurulacak olan merkezde; bitki yetiştiriciliğinde bölgenin ihtiyacı olan hastalıksız, virüsten ari, kaliteli ve sağlıklı gıda ve süs bitkileri tohum ve fidelerinin doku kültürü teknolojisi ile nitelikli ürüne dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bu sayede sektörde kaliteli ve sağlıklı tohum ve fide üretimi, sektörde dışa bağımlılığın azaltılması ve sektör kuruluşların ihracat kapasitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Protokolleri belirlenen tür ve çeşitler dışında Ülkemiz ve bölge coğrafyası için Fındık ,çay, Patates Muz, Hurma, Ananas, Çöl bitkileri, Sukkulent ve kaktüsler konusunda literatür çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir önümüzdeki günlerde kültür çalışmalarımızı başlatıyoruz.
" Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da festivalin şehre ve ülkeye ithalat, ihracat alanlarında yeni katkılar sağlayacağını belirtti. Türkiye’nin ekonomik düzeyinde pervasızca oyunların sergilendiği bu dönemde bu tarz organizasyonların daha fazla anlam ifade ettiğini ve sıklıkla gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
Üretim merkezi olan Sakarya’nın, ihracat alanında Türkiye’nin yeni ülkelere açılan ihracat kapısı olacağını dile getirdi. Ülkemize yapılan pervasız oyunlara inat ithalat, ihracatta daha çok çalışarak, akıl ve sağduyuyla bozacağız." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı da ülkenin dış mekan üretim alanının kentte olduğunu ve Sakarya'nın bu festivali hak ettiğini söyledi.
"Gerçekten bu sektörde ülkemiz kadar hızlı gelişmiş bir yer olduğunu düşünmüyorum. Bakanlık olarak ihracatın artması konusunda çok ciddi yatırımlar yapmayı düşünüyoruz. Sektörün yaygınlaşması için elimizden geleni yapacağız çünkü bu sektör ve sektörün paydaşları bunu fazlasıyla hak ediyor."diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından festivalin açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, daha sonra firmaların ürünlerini inceledi. Golf aracıyla festival alanında gezintiye çıkan Altuğ, Vali Balkanlıoğlu ve Toçoğlu bazı firma yetkilileriyle görüştü.
Festival, 29 Eylül Cumartesi günü sona erecek.
Haber Tarihi : 27/9/2018