Yılda iki defa gerçekleştirilen SATSO Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın 2018 yılı ikinci toplantısı meslek komitesi üyeleri, meclis ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş’in divan yönetimi ile gerçekleştirilen toplantıya, Genel Sekreter Teyfik Öztürk de iştirak etti.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasının Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ gerçekleştirdi.

Altuğ,  konuşmasında komite üyelerine kurumun işleyişi hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Üyelerimizin önemli kesimlerini temsil eden meslek komite başkanlarımızın teşriflerinizden, birarada olmaktan mutluluk duyuyorum.

Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası ve komitelerimizden aldığı güçle, bu ilin, en büyük ekonomik yapısına sahip mesleki örgütüdür. Üyelerimizin oluşturduğu üretim ve istihdam ülkemizin ekonomisini gelecek dönemde gözle görülür şekilde büyüyecektir.  Bu salondakiler, şehirdeki her platformda, görüşüne, bilgisine ve tecrübesine başvurulan bir paydaş olmalıdır.  Bu güç aslında yadsınacak bir güç değildir. Ülkeyi, ekonomiyi istikrarsızlığa yöneltecek her duruma karşı alarmda durması gereken kişileriz. Ağır ama bir o kadar da gerekli sorumluluk. SATSO Yönetimi olarak, ilimiz özel sektörünün karşılaştığı sorunları TOBB dahil her platformda dile getirmekte ve bu sorunların çözüme kavuşturulması için gerekli girişimlerde bulunmaktayız. İlgili bakanlıklarda ve TOBB’da, Sakarya olarak üzerinde durduğumuz OSB’ler ve küçük sanayi sitelerinin düzenli kentleşme ve sanayileşme, kümelenme çalışmalarının önemi konusunda değerlendirmelerde bulunduk.

Lobi faaliyeti içinde olmalıyız. Aidiyet duygusunu güçlendirmeliyiz. “şifremiz 54”. Bu bizim sloganımız olmalıdır. Desteğinizi bekliyoruz. Tek Durak Ofis fikriyle SATSO Hizmet Binası’nın iki yanına yapacağımız ek hizmet binalarının içine tüm üyelerimizin işlerini aynı yerde yapmasını sağlayacak bir sistem kumayı hedefliyoruz.

Bizler SATSO olarak üretim aşamasında olabilecek her türlü desteği tespit ediyor ve çözüme katkı veriyoruz.

Bildiğiniz üzere, 26-29 Eylül tarihleri arasında Sapanca/Kırkpınar sahilinde peyzaj ve süs bitkiciliği festivali düzenleniyor. İlimiz Valisi İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere,  Sakarya Büyükşehir, Sapanca Belediyesi,  Arifiye Belediyesi, Dış Mekan Süs Bitkicileri Kooperatifleri Koordinasyonu ile inanıyorum ki; süs bitkiciliğinde ne kadar önemli konuma sahip bir şehir olduğumuzun kanıtı ve en güzel örneği bu festival olacaktır. Ziyaret etmenizi öneririm.”diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkan Yardımcısı Doç Dr. Sinan Esen, UPEP projesi ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Amacımız KOBİ’leri global bir hale getirmektir. Projeye dahil olunmasının uluslar arası ticaretini geliştirmek isteyen firmalar için avantajlı olduğunu dile getirdi.

Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesinin temel faydalanıcıları Sakarya’da yerleşik olan Kobiler ile Sakarya Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerdir. Bu projeyi teşvik eden unsurlar aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

Doç Dr. Esen konuşmasında “Sakarya uzun süredir Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ve  ihracatı en hızlı artan iller sıralamasında üstlerdeki yerini korumaktadır. Ancak özellikle Kobi niteliğindeki işletmelerin dış ticaret yapabilme noktasındaki altyapı eksikliklerinin yanında, potansiyel ve varolan pazarlarla iletişim kurma, kültür farklılıklarını yönetme ve dil becerilerindeki eksiklikleri sebebiyle bu olumlu pozisyonun, ihracat yapan firma sayısı ve pazar çeşitliliği açısından var olduğunu iddia etmek oldukça zordur.

 Diğer taraftan Sakarya Üniversitesi’nde çeşitli eğitim kademelerinde eğitim gören yaklaşık 2700 yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. Dahası üniversitemiz bu sayıyı yakın zamanda iki katına çıkarmayı planlamaktadır. SAÜ’nün uluslararası bir üniversite olma yolundaki önemli unsuru olan bu öğrencilerimiz, kendi aralarında oldukça güçlü bir iletişim geliştirmelerine rağmen, diğer öğrencilerle ve ildeki diğer paydaşlarla akademik, sosyal ve ekonomik anlamda arzulanan düzeyde yakın temas kuramamaktadırlar.

 Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi ile yukarıda yapılan durum tespitine dayalı olarak, SAÜ’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler ile Sakarya KOBİ’lerinin buluşması hedeflenmektedir. Bu proje ile Sakaryalı firmalarda yabancı öğrencilerin staj görmesi hedeflenmiştir. Yapılacak olan bu eşleştirme ve işbirliği ile Sakaryalı firmaların global pazarlar, tedarikçiler veya partnerler bulmaları sağlanırken, yabancı uyruklu öğrenciler de, kendilerini geliştirme ve ülkemizi ve şehrimizi daha yakından tanıma fırsatı elde edeceklerdir. 

Böylece yabancı öğrencilerin akademik, ülke ve lisan bilgileri ile Sakarya’lı şirketlerin tecrübeleri eşleştirilerek kazan - kazan ilişkisinin kurulması sağlanacaktır. Projenin bir başka çıktısı da öğrencilerin, buradaki eğitimlerinin ardından kendi ülkelerinde Türkiye'nin gönüllü ticaret elçisi olmalarının da sağlanmasıdır.” diye konuştu

Projeye katılarak olumlu sonuç alan Meclis Üyesi Lütfü Sunman ihracat yapabilmek için firmaların büyümeyi beklemek yerine ihracat yaparak büyümek gerektiğinin altını çizdi. Yaklaşık iki yıldır bu proje kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerle çalıştıklarını ve bu uygulamanın olumlu geri dönüşlerini yaşadıklarını ifade eden Sunman, “Bu çalışmanın orta vadede verimini alacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Meslek Komite Üyeleri kürsüye gelerek sektörel, ekonomik ve şehirle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

6.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi M. Safa Girişken ticaret erbabının, SATSO çatısı altında daha fazla temsil edilmesi gerektiğini , ticaret ve sanayi olarak ayrı oda isteğini vurgulayarak bu görüşün komite kararı değil şahsi görüşleri olduğunu ifade etti.

31. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İmdat Delican, bilişim ve telekomünikasyon sektörünün ekonomik olarak önem teşkil ettiğini ifade ederek “Sektörümüz sıkıntı yaşıyor. Taksit sınırlaması sebebiyle yüzde 70 ciromuz düştü. Önlem olarak eleman çıkarmaya gidiliyor ve yaklaşık 60 bine yakın çalışanın işsiz kalması söz konusu olabilir. Yerli üretim cep telefonlarına ağırlık verilerek ithalatı azaltmak en köklü çözüm olur. Bu yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’ye büyük katkı sağlar.” dedi

28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta ise “Üretim, pazarlama, hizmet, çalışan hepsi bir takım biri olmazsa bir diğeri yetersiz kalır” diyerek her sektörün birbirine ihtiyacı olduğunu ifade etti. İş kur ile yaptıkları işçi bulma projesi hakkında bilgi verdi.

21. Meslek Komitesi Başkanı Taner Belge,   Modern Sanayi ve Uluyol arasındaki yol yapım çalışması nedeniyle bölgedeki ticaret erbabının oldukça mağdur olduğunu ifade etti.

19. Meslek Komitesinden Erol Likos, Öğrenci personel taşımacılığı yaptıklarını belirterek yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili bilgi verdi. Likos konuşmasında “Öğrenci servisi taşımacılığı ile ilgili yönetmelikte talep edilen sensörlü koltuk şu anda hiçbir araçta yok.  Yönetmelik 2019 yılına kadar uygulamada ertelendi ancak belediye bizden bunu talep ediyor” dedi. Servis ücretlerinin maliyetleri karşılamadığının da altını çizen Erol Likos,  “ S plakalı araçlar sadece servis yapabilir ve maliyetler personel ve yakıt giderleri ile aynı oranda kazanç sağlamıyor. Bu araçlar şehirdışında kullanılamadığı için yazın 3 ay boş duruyor araçlar. Fiyatların diğer illere bakarak güncellenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

29. Meslek Komitesi Başkanı Ebru Kırtaş ise  Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin denetiminin sistemli yapılması gerektiğini vurgulayarak Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin belli kurumlara bağlı olarak hizmet edenler var. Ancak kafeterya şeklinde parti evi, oyun evi adı altında çıkan yerler hiçbir yere bağlı değil ve güven vermediği için çözüm gerektiriyor.” diye konuştu

16. Meslek Komitesi Başkanı Engin Adıyaman sigortalıların sigorta poliçelerini yaptırarak ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Noterlerin ruhsat vermelerinden dolayı trafikte sıkıntılar yaşandığını da dile getiren Adıyaman İptal iadelerin ücretsiz yapılmasından dolayı da sektörel bir mağduriyet yaşandığını belirtti.

6. Meslek Komitesi İbrahim Adak da otomotiv alım satımlarında noterlerin ruhsat vermeleri ile ilgili detaylı bilgi verdi.

15. Meslek Komitesi Timuçin Saban “Devlet hastanelerine tıbbi malzeme tedarik eden medikal firmaların tahsilat sıkıntısı yaşadığına dikkat çekerek “İhale ile temin yapan firmalar hastanelerin teknik şartnamesinde belirleniyor ama zamanında ödeme yapılmıyor. Bu da firmaları mağdur ediyor. Firmalar krediler altında eziliyor. Bu konuyu İl Sağlık Müdürlüğü’ne ilettik, çözümü noktasında üst mercilere taşınmasını istiyoruz.” dedi. Sektörel sorunları hakkında bilgi veren Saban, özel eğitim alacak bireylerin sağlık raporlarının uzun sürede çıkması ve medikal firmalarda çalışanların durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

14. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Tuncer Açan: Komitelerin varlıklarının oluşum amacını karşılaması gerektiğinin altını çizerek meslek erbaplarının gelişmelerini sağlamak adına çalışmalar yapmaları gerektiğini ifade etti.

33. Meslek Komitesi Başkanı Emre Beşir de UPEP Projesinin büyümek ve dünyaya açılmak isteyen firmalar açısından oldukça faydalı olduğunu belirterek “Komitemizde 200 den fazla üye var ve yüzde 70’ i küçük işletme. Bu üyelerin ihracat yapabilmesi için kurumsallaşmaya gitmesi gerekiyor. Bunun da oluşması için personele ve ihtiyacı karşılayan personel için de eğitime gerek var. İhracatın yükselmesi için eğitimler çok önemlidir.” diye konuştu

7. Meslek Komitesi Başkanı Emre Şahin ise ”Mevcut  ekonomik konjonktürün getirdiği sıkıntılar yaşıyoruz. Yaşanan sıkıntıların aşılması için Ar-Ge ve İnovasyona ağırlık vermeli, teknoloji üretmeliyiz.” diye konuşarak rekabet edebilirliği güçlendirmek için teknoloji üretmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Şahin ayrıca, “Sakarya ne şehri buna karar veremiyoruz. Turizm şehri mi, sanayi şehri mi, tarım şehri mi, buna karar vermeliyiz. SATSO ya bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. “ diye konuştu

14. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hasan Çakır, sanayinin içindeki hurdalık ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Her taraf yığıntı dolu, çözümünü talep ediyoruz” dedi.

Çakır ayrıca “Sanayicilik birikim, geçmiş, çok çalışmak ve üretmek ister. Bunlar zamanla olur. Bu UPEP projesi gibi başarılı çalışmaları yaşatmalıyız. İhracatı yükseltmek için eğitim ve dünya ile iletişim gerekiyor” dedi.

33. meslek komitesi Tunç Özüuğurlu da, küçük sanayi sitelerinin yetersizliğine dikkat çekerek “Sanayi sitelerinin yetersizliğini her zaman dile getiriyoruz. Metrekare itibariyle ihtiyacı karşılayacak şekilde sanayi siteleri kurulmalı. Üreticilerimizi ihracata yönlendirmeliyiz. İhracatı artırmak için üreticilerin desteklenmesi gerekiyor.”şeklinde konuştu.

22. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Odabaş, sanayi ve ticaret odaları olarak ayrılması konusunda görüş bildirerek “Sanayici olarak görüşüm şudur ki; Sakarya’dan Türkiye’nin ekonomisinde lokomotif olan firmalar var ve onların yaşadığı sıkıntılar ekonomiyi büyük ölçüde etkiliyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

Haber Tarihi : 28/9/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::