Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2018-2021 dönemi Akreditasyon çalışmaları kapsamında “Ekonomi İstişare Toplantısı” düzenledi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde Antalya’da yapılan “Ekonomi İstişare Toplantısı” Dr. Türkay Kısa yönetmenliğinde,  yaklaşık 80 meclis üyesi ve oda personelinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Altuğ şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak;  Sakarya’mızın ekonomik geleceğini değerlendirmek,  birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek ve önümüzdeki dönemin faaliyetlerine yön vermek amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Ekonomi İstişare Toplantımızda” meclis üyelerimizle birlikte şehrimize yön verecek kararlar almayı umut ediyoruz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası vizyon olarak;  var olanın üzerine artı katarak ilerlemekten yanadır. İlimizin ve ülkemiz sorunlarına çözüm üretmeye ve gelişmeye odaklanarak, özellikte üretmek için çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.

Komitelerimizin ve komisyonlarımızın çalışmaları meclisimize yansıyacak, meclisimizin çalışmaları ve verimliliği ilimize ve üyelerimize yansıyacaktır. Hedefimiz; ülkeye hizmet etmek, ticaret ve sanayiye yön vermektir. 

Önceliğimiz her zaman bu şehrin ve üyelerimizin menfaatlerini korumaktır. İlimizin bereketli tarım topraklarına zarar vermeden, düzenli bir sanayileşmeden yanayız. İlimiz için Sanayiyi ticarete, tarımı, turizme tercih etme gibi bir lüksümüz yoktur. İlimizin her alanda gelişmesi en önemli hedefimizdir.

Artık tüketim toplumu olarak yolumuza devam edemeyiz. Üretmenin gücüne inanıyorum, ürettikçe büyüyüp gelişeceğiz. Rekabet edebilirlik seviyemizi üst sıralarda tutabilmek için markalaşma ve inovasyona öncelik vermeliyiz. Dünyayla rekabet edemezsek, muassır medeniyetler seviyesine ulaşamayız.

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren biz her zaman birlik ve beraberliği önemsedik; şehrin ticaretinden üretimine her alanda çalışmalara ivme katmanın yanı sıra, şehir aidiyetinin güçlendirilmesi, lobi çalışmalarının hız kazanması ve birlikteliğin güçlü kılınması adına, #Şifremiz54 sloganıyla, şehrin tüm kesimleri ile ortak paydada buluşmak, farklılıklardan ortak dil oluşturmak amacıyla çalışmalarımıza devam ettik.

Biz, Sakarya’mızın eşrafıyız. Şehrimiz için hedeflerimiz var. Hedeflerimize ulaşmak için bu şehre olan aidiyetimizi daha da kuvvetlendirmeliyiz.

Çağın şartlarına uyarak kendimizi yenilemeliyiz. Dünya değişiyor, yöntemler değişiyor. Sürekli güncellemeye kendimizi hazırlayarak Sakarya’mızın büyümesi ve gelişmesine bizler yön vermeliyiz.

Gördüğünüz gibi yoğun bir çalışma temposu içindeyiz. Bu çalışmalarımızda emeği geçen başta siz değerli Meclis Üyelerimiz olmak üzere Yönetim Kurulu Üyelerimize, Meslek Komitesi, Komisyon ve Kurul Üyelerimiz ile Odamız çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

Sakarya Geçmiş Dönem Milletvekili ve SATSO Fahri Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen de yaptığı konuşmada “O mahiler ki derya içinde deryayı bilmezler” diyerek ülke ve il olarak elimizdeki kıymetlerin farkına varmamız gerektiğini ifade etti.

İsen konuşmasında “Coğrafya kaderdir” sözü negatif bir anlamda söylenir ancak tam tersinden bakıldığında da coğrafya aynı zamanda bir tarihtir. Şehrimizin ne kadar olağanüstü özellikleri olduğunun farkında değiliz. Sakarya’nın gelecek 10 yılı çok önemli İyi yönlendirmelerle fevkalade bir kent ortaya çıkarırız. Coğrafyasının farkında olan ve karşılığını verecek bir yapıdan söz edebiliriz. Sakarya İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısıdır. BU güzergahta kuzey dışında bütün koridorlar faaldi. Şimdi kuzey koridoru da oldukça aktif bir hale geliyor. Adapazarı STK’ların görüşüne inanılan, sorulan önemli bir noktaya gelmiştir. SATSO da bu noktada çok önemli bir kurumdur. İl olarak bir makas değiştirme sürecindeyiz. Yönümüzü iyi tayin etmeliyiz. Çoklu kalkınma imkanları ile dengeli bir şekilde gelişmeye açık bir bölgeyiz. Elimizde bir elmas var tahrip etmeden değeriyle koruyalım

Sektör temsilcisi meclis üyelerinin iştirak ettiği toplantıda Sanayi, ticaret, hizmet, tarım ve hayvancılık olmak üzere sektörlere yönelik sorun tespiti ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.  Toplam 10 masada çalışan Meclis üyeleri beyin fırtınası ile öncelikle sorunları belirleyip ardından çözüm önerilerini sundular.

Her bir meclis üyesinin görüş ve önerilerini yazılı ve sözlü olarak belirttiği toplantı üç oturumdan oluştu.

İlk bölümde sorunları belirleyen masalar ikinci bölümde çözüm önerilerini flipchartlara yapıştırdı. Son oturumda tespitler ve değerlendirmeler sunum haline getirilerek Meclis Üyeleri tarafından anlatıldı.

Sakarya’nın sektör bazında değerlendirildiği toplantı ile ilgili sonuç raporu kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Dr. Mahfi Eğilmez Ekonomi İle İlgili Konferans Verdi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Ekonomi İstişare Toplantısı’nın ardından Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı değerlendirmelerde bulundu.

Mahfi Eğilmez konuşmasında dünyada yaşanan gelişmelerin iyi okunması gerektiğini belirterek “Dünya’da GSYH’nin en büyük payı ABD aldığı için dünya ülkeleri ABD’deki gelişmelerden oldukça etkileniyor. Yüzde 24,5’lik bir payla ABD’yi Çin ve Avrupa takip ediyor. 

Dolayısıyla bu bölgelerde yaşanan ekonomik olaylar takip eden diğer ülkeleri etkilemektedir. Ekonomik anlamda dünya ve Türkiye son yıllarda şoklar yaşadı. Türkiye’de yaşanan şoklar; Darbe girişimi, Rus uçağı, Turizm sıkıntıları, Vize meselesi, Zarrab olayı, Afrin Operasyonu, Erken seçim kararı.

Dünya’da ise; Fed faizi, bilançosu, Kuzey Kore, Ortadoğu, Brexit, Trump soruşturması, Piyasada Dalgalanmalar, Ticaret Savaşları başlığı altında toplanabilir.

TL’nin değer kaybetmesi ve yaşanan enflasyon ithal girdinin fazla olmasından kaynaklanıyor. Bunun çözümü ihracatta olsa da Türkiye, 150 milyar ihracat yapıyor. Ürettiğimizin tamamını satarsak mücadele edebiliriz. Faiz geçici bir çözümdür. Kanamalı hastanın sadece kanamasını durdurmak yetmiyor. Faiz kanamayı durdurur sorunu çözmez. Yapısal reformlara ihtiyaç var.

Üretim anlamında ciddi üretim yapılıyor ancak katma değeri yüksek ürünlerde üretim yapılması gerekiyor. Üretilen ürünün markalaşması önemli. Türkiye’nin büyümesinde bu yıl beklentiler Bu yıl beklenti % 3,5  - 3,8 olarak tahmin ediliyor” dedi.

İşsizlik ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Dr. Eğilmez, ülkemizde kalifiye ve kalifiye olmayan eleman bulma sorunu yaşanıyor. İş arayan ve işçi arayan arasında mobilite sağlanmasında sorunlar var. Türkiye’de geniş işsizlik ile resmi işsizlik oranları arasında fark var.” diyerek meslek liselerine ağırlık verilerek yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

Yapısal Reformlar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dr. Mahfi Eğilmez, “Hukuk Eğitim, Ekonomide yapısal reformlar yapılması önem arz ediyor.” diye konuştu.

Haber Tarihi : 30/10/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::