SATSO Meclis Toplantısında Meclis Üyesi Ercan Başnuh’un dile getirdiği özel eğitim alacak öğrencilere rapor verecek psikolog ihtiyacı konusunda Başkan Akgün Altuğ, bu konudaki mağduriyetin giderilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunları ve dilek temenniler bölümünde konuşan meclis üyeleri sektörel sorunlar ve şehir ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.
İş dünyası temsilcilerinin bir araya geldiği SATSO Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Yönetiminde gerçekleştirildi.
Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde meclis üyeleri sektörel sorunları dile getirerek bu konuda çözüm önerilerini dile getirdiler.
Gündem Maddesinde konuşan 17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Yönetim kurulumuzun komitemize vermiş olduğu bir görevle enerji dağıtım şirketi ve enerji dağıtım elektrik işlerini pazarlayan firma ve uygulamaları gerçekleştiren firma hakkında bir rapor hazırlamamızı istediler. “Firmanın kurumsal iletişim dilinin zayıf olması nedeniyle sorunlar yaşanıyor” diyerek elektrik dağıtım firmasının fatura uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Borazancıoğlu, ilgili firmanın, üyelere her hangi bir bilgi vermeksizin faturaların altına depozito farkı adı altında farklı bir fiyat eklendiğini belirterek “Odamızın da faturalarını inceledik aynı sorunlarla karşılaştık eğer sizler güvence bedeli teminatı yaptırmazsanız bu sorunlara çözüm bulamayız” diye konuştu. Borazancıoğlu konu ile ilgili meclis üyelerine detaylı bilgi verdi.
31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise “Dövizin hızlı artışından dolayı alınan kararlarla GSM sektöründe ve bilişim sektörün de taksitlendirmeye sınırlama getirilmişti. Bu konuyla alakalı 31. Meslek Komitesi olarak ve çevre odaların ilgili meslek komiteleriyle yaptığımız çalışmalar sonucunda bu sınırın kaldırılmasıyla alakalı yönetim kurulumuzun da desteği ile tavsiyede bulunmuştuk. Olumlu sonuç aldık. Taksitlendirmeye gelen sınırlar biraz daha esnedi ve iyi bir çalışma olduğu kanaatindeyiz.” diyerek komite adına teşekkür ve memnuniyetini dile getirdi.
29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız da eğitimin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “32 yıllık öğretmenim, biz buraya her çıktığımızda öğretmenleri, okulları, eğitim sistemini suçluyoruz. Acaba sorun sadece sistem midir? Eğitim dediğimiz şey bireyin toplumda yer edinebilmesi için oturmayı, kalkmayı öğretmesi için, konuşması için, örf, adet ve geleneklerimize göre onların beyinlerini yönlendirmek. Bu konuda ailelerin de sorumluluğu yok mudur? 6 yaşına kadar hiçbir çocuk okula gitmiyor sonuçta. Çocukları yapay bir hayatta yetiştiriyoruz, Her istediklerini yaparak onları el üstünde tutmak değil bizim görevimiz. Çocuklarımızı terbiyeli, saygılı yetiştirmektir. Köylerimizde de anaokulları açılmalı. Eğitim; aydınlık bir ortamda yapılmayacak bir şeyi, karanlıkta da yapmamak demektir. Öğretim, öğretmenlerin öğrencilerin kariyer yapması için çocukları yönlendirmesidir. Üretecek beyinler yetiştirmiyoruz, her şeyi ezber üzerine kuruyoruz. Herkes üniversite diploması alsın algısı oluşturuyoruz. Fakat herkes ara eleman arıyor. Çözümü devlet üretmeli, ara eleman yetiştirecek çözümü devlet bulmalı.” Diye konuştu
28. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu ise meslek grubu içinde yer alan süt birlikçilerinin sorunlarına değinerek “Üyelerimizin içinde 33 tane süt birlikçileri var ve bunların birçok sorunu var. Bizim meslek biraz karma bir meslek olduğu için. Bugün sütün litresi 1.5 TL suyun 2 TL olduğu ve suyun sütle eşleştirildiği ülkemizde bu durum ne kadar aciz bir durumda olduğumuz ortaya çıkarıyor. Süt Birlikçilerimizin sorunlarını çözmek adına bir çiftlik projesi için alt yapı oluşturduk. Bu projeyi hep birlikte yaparsak ne kadar karlı olacağı sonucuna vardık.” diye konuştu.
Stratejik plan hep konuşulur, uygulama konusunda yeterince uygulama yapılamaması üzücüdür. Konuşulur fakat uygulamaya gitmez. Başkanımızın ilk adımlarını atması bizi onurlandırıyor bu konuda her türlü desteğe hazırız. Şifremiz 54 söyleminin projelerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Terzioğlu, “Ben meslek komitesi olarak iki projeyle destek olmak isterim” dedi.
6. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Enes Akcan “SATSO’ nun şehrin her yerine faydası var. Çok sayıda çalışmalar yapıp, sahaya iniyor. Esnafımız kendi tabelasıyla bir AVM’ye girebileceği düzeye geldi. SATSO’ nun, Sakarya’nın ticaretine desteğinin ne kadar çok olduğu belli oluyor. Stratejik plan konusunda artık tuttuğumuzu kopartmalıyız. Başkanımızın da dediği gibi her yol Sakarya’ dan geçer fakat Sakarya’ ya girmenin de bir bedeli olmalı. Bizim topraklarımız çok kıymetli.” diye konuştu.
15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ercan Başnuh “Ben tükettiğinin sadece %4’ünü üreten bir sektörün temsilcisiyim. Bizim sorunlarımızı çözmek tamamen resmi kurumlarla, yasal yollarla çözüme dayalı. Aktüel konularla kendimizi göstermeye çalışıyoruz ama sıkıntılarımız var. Ciddi sorunlarımızdan bir tanesi; bizim özel eğitime muhtaç çocuklarımız var kurumlarda eğitim almak için bir rapora ihtiyaçları var. Sakarya’da da bu raporu sadece çocuk psikoloğundan alabiliyorlar. Bu rapor süreleri ile ilgili sıkıntılarımız var. Sakarya’da Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sadece 2 psikoloğumuz vardı ama 15 gün önce tayin ve doğum izni vesilesi ile Sakarya’mız psikologsuz kaldı. Çocuklarımız Kocaeli’ne gitmek zorunda kaldı. Bir şeylerin çözülmesi gerekiyor. Bu tayin ve atamaların netleşmesi gerekiyor. Yaşadığımız sorunların öznesi biz değiliz düzeltmeye çalışıyoruz. Bu işin organizasyonunu daha siyasi bir güçle oluşturmak gerekiyor ki sorunlar ulaşması gereken yerlere ulaşsın. Çark caddesindeki üyelerin hakkını savunurken sosyete pazarlarındaki vergi kaybını, bu şehirden olmayan esnafın gelip de bu pazarlarda satış yapabilmesini de dert ediyorum. Popülist mi yaşayacağız gerçekçi mi olacağız buna karar vermeliyiz. Bu sorunları bu konunun gerçek muhattapları ile çözmeliyiz.
1.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik Sakarya’nın %50’si tarım, tarım ürünleri de senede 1 kez alınıyor hasat ediliyor ve kalan 11 ay o ürünler satılıyor. Depolanması, piyasaya aktarılması gibi aşamaları uygulamak için dünyanın her tarafından tedbirler alınıyor. Bu tedbirler doğrultusunda kanunlar çıkarılıyor. Ürün hepsi piyasaya girmesin diye bir Lisanslı depoculuk diye sistem oluşturdular. Sakarya da bu depoyu kurma çalışmalarına girdik ancak çeşitli bürokratik engellerden dolayı henüz sonuçlanamadı. Bu milli ürünün desteklenmesine yönelik bir mücadeledir. Ve bu girişimcilikte gerekli desteği göremiyoruz
33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu SATSO’ nun işleyişi, görevleri, ve bütçeleme çalışmaları hakkında üye ziyaretlerinde bilgilendirme yaptıklarının altını çizerek komitelerin projelerinin yönetim tarafından değerlendirilirken bütçe odaklı incelendiğine dikkat çekti. “Ankara’daki lobi faaliyetinde biz sektörel kümeler olarak da o faaliyetlerin için de gerek meclis üyeleri gerekse komitelerin dahil edilmesini talep ediyoruz.” Diyen Tunç Özüuğurlu Stratejik Plan çalışmalarının hedef odaklı ve bu hedefler doğrultusunda belli periyodlarda bilgilendirmeler yapılması gerektiğini de vurguladı. Özüuğurlu son olarak, “Şuan sanayilerde üretim gücüyle sıkıntılar çeken birçok işletme var. Biz bunlara yan sanayici diyoruz. Yan sanayiciler ticaret ve sanayi odasının küme sisteminde sesini duyurmaya çalışırken zorluk çekiyorlar. Stratejik planda bu tür kümelere yer verilmesi düşüncesindeyim.” dedi.
SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısının kapanışında bir değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, “Bu tür sektörel ve şehirle ilgili sorunların konuşulduğu tek yer Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’dır. Sorunlarımızı burada dile getirip daha sonra ilgililere aktarmak bizim görevimiz. Biz bu konuda bir sorumluluk hissediyoruz. Burada konuşulanları çözebilme konusunda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yazışıyoruz, şifahi görüşmeler, resmi görüşmeler, toplantılar düzenliyoruz. Bu sorunların çözümüne dair gücümüzü üyelerimizden alıyoruz, yani sizlerden. SATSO’yu, Sakarya’nın gerçekten dertlerini çözebilecek bir kurum haline getirmeye gayret ediyoruz. Bu konuda samimiyiz. Şehrimiz konusunda oldukça samimiyiz, istekliyiz arzuluyuz bu şehri bir yerlere getirmekle alakalı ciddiyetimiz var. Sakarya’nın Stratejik Planı’nı hazırlama düşüncemiz de buradan yola çıkarak başlamıştır. Koyacağımız hedeflere ve varmak istediğimiz noktaya önce kendimiz inanmalıyız. Bu konuyla ilgili destek vermeniz gerekiyor.” dedi.
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Turgay Çelik lojistiğin önemine değinerek “Herşey lojistikler ilgili Kaynarca Karasu arasındaki yol hala tamamlanmadı, tren yolu da aynı şekilde tamamlanmadı. Bu konu çok önemli, limanı OSB’lerle önemi artan bu bölgenin yollarının da iyi olması gerekiyor.” dedi.
Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu ise “Mutluluğu Paylaşmak İçin Mutlu Olmak Gerekir.” diyerek uzlaşma kültürünü geliştirmek gerektiğini vurguladı.
Sakarya’nın en büyük sivil toplum örgütü olarak. Stratejik Plan’da nelerin olması gerektiğini de belirlememiz gerekiyor. Bir etkinlik oluşturmamız gerekiyor. Stratejik plan gerçekten önemli insanlar gideceği limanı bilmedikleri için başarısız oluyorlar. Onlara yol gösterici olacak. Biz bilgiye her yönden ulaşabiliyoruz ama önemli olan bu bilgiyi hayata geçirebilmemiz. Bir de bunu ekonomiye değer olarak katmamız gerekiyor. Zoru başardıktan sonra her şey kolay zaten.” diyerek SATSO çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Meclis Üyesi Lütfü Sunman da komitelerin çalışmalarının değerlendirilmesi açısından kendi aralarında bir rapor hazırlamaları gerektiğini vurgulayarak bu komitelerin üyelere karşı sorumluluğunun bilinci ile çalışmaları gerektiğinin altını çizdi.
Sunman konuşmasını devamında “UPEP projesi çok faydalı bir projedir. Yönetimimiz bu konuda çok başarılı adımlar attı bu noktaya kadar geldi. Başarı sonuç değildir, yolun başlangıcıdır. Yola devam etmek bir başarıdır. Eksikliklerin takip edilmesi lazımdır.” dedi.
Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu toplantılara katılımların yüklediği sorumluluk anlamında önemine vurgu yaparak toplantılara katılımın bu sorumluluğun bilinci ile olması gerektiğini ifade etti. Borazancıoğlu ayrıca “Stratejik planda karbon vergisi konusunun yer almasını temenni ediyorum. İlerleyen zamanda karbon emisyon vergisi ücreti çok fazla artış gösterecektir.” diye konuştu
Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, Sakarya’nın eğitimdeki sıralamasının ve Türkiye genelindeki yerinin belirlenmesi gerektiğini dile getirerek bu konuda istatistiki bir çalışma yapılması eğitim konusunda hedefler ve sonuçları olması gerektiğini ifade etti.
Meclis Üyesi Behlül Bayrak Sakarya’nın turizm konusunda çok fazla avantajı olduğunu belirterek İnsanların Sakarya’yı turizm anlamında da hakkıyla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bayrak ayrıca, çarşı esnafının mağduriyet yaşamaması adına SATSO’nun destek verdiğini belirterek “29 Ekimden önce çarşı esnafına ait bir kanunda madde değişikliğinde, çalışma ruhsatlarına pazar ruhsatı yerine hafta sonu ruhsatı ibaresinin eklenmesi neticesinde durumu genel sekreterliğe bildirdik gerekli çalışmalar sonucu esnafa ceza gelmedi ve esnafın mutluluğu bizi onurlandırıyor.” dedi.
Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu ise festivallerin, Sakarya için ses getirdiğini, Ayva Festivali gibi festival zamanlarını tutturmanın çok önemli olduğunu dile getirerek bu tür organizasyonlarla turizmin canlandırılabileceğini ifade etti.
SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı Dilek ve Temenniler Bölümünün ardından sona erdi.
Haber Tarihi : 30/11/2018