Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Habertürk’te yer alan Bakış Programına ev sahipliği yaptı.
Bireysel Emeklilik Sisteminin ele alındığı Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan moderatörlüğündeki programa SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ başta olmak üzere, Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Yurtseven, Sakarya 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi İshak Satış, Sakarya 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bodur konuk oldu.
“Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz- Türkiye BES’leniyor” buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen programa sektör temsilcileri ve SUBU Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ve Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü akademisyen ve öğrencilerinden yoğun bir katılım gerçekleşti.
Habertürk TV’den canlı olarak yayınlanan Bakış programında konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya’nın sosyo ekonomik durumu hakkında bilgi verdiği konuşmasında ilin ikinci miladı olarak bilinen 1999 Marmara Depreminin ardından hızlı bir gelişim sürecine girdiğini belirtti.
Başkan Altuğ konuşmasında “Ülkemizin kalbi, en büyük üreticisi ve tüketicisi olan Marmara Bölgesi’nde yer alıyoruz. Yatırımcıların en çok tercih ettiği, gelişimini istikrarla sürdüren ve ülke ekonomisine büyük güç katan bir bölgeyiz. Sakarya; bulunduğu jeostratejik konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezine dönüşüyor. İlimizin kuzey bölgesi özellikle savunma sanayi, otomotiv ve makine imalat sektörü üretimi açısından kümelenmeye uygun. Yatırım ve istihdamın gelişmesi adına yoğun görüşmelerimiz sonuçlarını vermeye başladı. OSB’lerimiz için onay alıyoruz. Sakarya olarak her alanda üreten bir şehiriz. Ekonomik, fiziki, nüfus ve sosyo ekonomik anlamda hızlı bir gelişim sürecindeyiz. Nüfusumuzu üreterek çoğaltıyoruz. İlimizde üretime dayalı bir nüfus artışı söz konusudur. TUİK iller bazında işgücü verilerine göre Sakarya’da istihdam oranı % 48,8 oranındadır. Türkiye’de ihracat yapan iller sıralamasında 7. Sıradayız. Şehirdeki KOBİ sayımız çok fazla. Üretimimiz çoğalıyor. Dış Ticaret fazlası veren bir iliz. KOBİ sayısı 18 bin civarında. 278 bin SGK’lı çalışan var. OSB’lerde üretim yoğun. 7 tane OSB’miz var. İhtisas OSB’lere özellikle önem veriyoruz. Makine, mobilya, gıda gibi sektörlerde ihtisas OSB oluşumu içindeyiz.
Bu gelişmelerin toplamında baktığımızda ciddi bir işgücü ve istihdamı da beraberinde getiriyor. Nüfusu her geçen gün artan bir il olarak Bireysel Emeklilik Sisteminin çalışanlara ve işverenlere çok iyi anlatılması ve bu konuda bir bilinç oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Aksayan ve eksik kalan yönleri tamamlandığında Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemi getirileri itibariyle insanların öncelikli tercihleri arasında yer alacaktır.” diye konuştu
Sakarya 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bodur ise OSB’deki işgücü ve istihdam konusundaki bilgi verdiği konuşmasında OSB’mizde 9 yabancı firma var. Bir genişleme alanı ile taleplere cevap vermeyi planlıyoruz. SATSO başkanı, Valimiz ve Belediye başkanlarımızın da desteğiyle geliştireceğiz. Yeni yapılan yollar sayesinde artık OSB’ler biliniyor ve yol üzerinde uğrak noktası oldu.
EGM Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Yurtseven ise otomatik katılım sisteminin detayları hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Bireysel Emeklilik Sistemi Türkiye’de hızlı ilerlemiş bir sistem. Ortak katılım sistemini bireysel emeklilikten farklı görmüyorum. Hem bireysel, hem de ortak olarak katılabilinen bir sistemdir. Ortak katılım sistemi ile birlikte Türkiye’de toplam 12 milyon insan siteme dahil oldu. 90 milyonluk bir fon birikimi söz konusudur. Ülke ekonomisi açısından bakıldığında da önemli bir tasarruf sistemidir. Sistem getirisini kanıtlamış güvenirliği konusunda Takasbank garantili bir işleyişe sahiptir. Kişilerin bireysel refah gözeterek bu sstemi önemsemelerini düşünüyorum. Ülkemizin ekonomisi için birikim yapması gerekir. Küçük tasarruflar, büyük sorunların çözümünde faydalı olacaktır. Bunun kalıcı olması bireylerin tasarrufa inançlarının olması da çok önemli. Otomatik katılım cömert bir devlet katkısı sağlayan esnek ve şeffaf bir sistemdir. Bu sistemin ülkemizde yaygınlaşması için işverenlere ve çalışanların tüm bu anlatılanlar ışığında, bilinçli hareket etmelerinde fayda var. ” diye konuştu.
1.OSB Yönetim Kurulu Üyesi İshak Satış ise Sakarya 1. OSB’nin yapısı hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi: “OSB’mizde, 56 şirket, yaklaşık 11 çalışan mevcuttur. Çalışmaları devam eden bir genişleme alanımız var. Bununla birlikte Genişleme alanı ile 10 bin istihdam daha eklenmesi ön görülüyor. Alanla ilgili kamulaştırma işlemleri tamamlandı.” Satış konuşmasının devamında Bireysel emeklilik sisteminin küçük yaşlarda edinilmesi gereken tasarruf alışkanlığına çok güzel bir örnek teşkil ettiğini belirterek yaşlılıkta yapılan tasarruflar yavaş ilerlerken genç dönemde yapılan tasarrufların getiri anlamında daha verimli olduğuna ve işveren olarak bu çalışmaları desteklediklerini ifade etti.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan moderatörlüğündeki programda konuşmaların ardından geçilen soru cevap bölümü ile BES ve otomatik katılım sisteminin detayları konuşuldu.
Haber Tarihi : 13/12/2018