İş dünyasındaki değişim ve gelişim talebine karşılık olarak, ihracat yapma isteğinde olan firmalar veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat departmanlarını güçlendirmek isteyen firmalara destek olmak için çalışmalar devam ediyor.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Sakarya İŞKUR İl Müdürlüğü(İŞKUR), Sakarya Üniversitesi(SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi(SUBÜ) işbirliği ile Sakarya’da ihracatçı işletmelerdeki uluslararası ticaret uzmanı ihtiyacının karşılanması konusunda “İhracat sizden, Personel Bizden” mottosuyla ihracatın arttırılması hedefiyle ve istihdam artışına katkı sağlaması amacıyla “Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi” hazırlandı.
Protokol İmzalandı
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve İŞKUR Sakarya İl Müdürlüğü arasında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme (MEGİP) kapsamında “E - Dış Ticaret Uzmanı” yetiştirme programı için protokol SATSO’da imzalandı.
Katılanlar
Protokol İmza Törenine, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya İş-kur İl Müdürü Tekin Kaya, SAÜ İşletme Fakültesi Uluslar arası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan ve SUBÜ Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Esen iştirak etti.
Rol Model Olacak Firmalar Arıyoruz
Törende konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “SATSO, İŞKUR, SAÜ ve SUBÜ işbirliği ile ‘’İhracat sizden, Personel Bizden’’ mottosu ile yola çıktık. Sakarya’da ihracat yapan ya da yapmak isteyen firmalara personel desteği sağlamak, uluslararası ticaret konusunda kariyer yapmak isteyen iş gücünü teorik ve pratik olarak geliştirmek, Projenin sürdürülebilirliğini sağlayarak, Sakarya ‘da Uluslararası Ticaret alanında tecrübeli çalışan sayısını arttırmak ve Sakarya ihracatının arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan projemizin Türkiye’de diğer şehirlere örnek olacağına inanıyorum.
Global pazarları incelediğimizde üretmek kadar, kaliteli üretmek ve ürettiğini satmak da günümüzde büyük önem taşıyor. Ülke olarak üretmek ve ürettiğimizi dünyaya pazarlamak anlamında ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde; Uluslararası Ticaret Elçileri Projemiz’in ekonomiye ciddi bir katkı sağlamasını bekliyoruz. Söz konusu projemizden rol model olacak firmalarımız çıkacak ve bu modeller iş dünyası ve ihracatçı firmalarımıza örnek teşkil edecektir. Ülkemize ve iş dünyamıza hayırlı olsun” diye konuştu.
Beşeri Sermaye
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ise üniversite sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekerek “Üniversitemizin potansiyelini iş dünyasına sunmak önemli bir adım. Söz konusu proje ile sektörlerdeki rol modellerin ön plana çıkması ve yaygınlaşması da önemlidir. Günümüzde en zor oluşturulan ve üretime en çok katkısı olan beşeri sermaye sorunun çözümü noktasında Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi ciddi bir sorumluluk da üstlenmiş oluyor. Öğrencilerin iş dünyasına kazandırılması iş dünyasına büyük avantaj sağlarken, pratik eğitim ve iş dünyasını tanıma anlamında da öğrencilere avantaj sağlayacaktır.” diye konuştu.
Sahaya İnmeden Olmaz
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise “Sakarya’nın ulusal anlamda, projeler kapsamında bir model olma rolü var. Bu proje ile de başarı çıtasını yükselteceğine inanıyorum. Çünkü sonuç odaklı ve sürdürülebilir çalışmalar yürütüyoruz. Bizler birlikte güçlüyüz, tek başımıza zor olanı hep birlikte kolay hale getirmek için gayret ediyoruz. Bir de ürettiğimiz projelerde ‘Sahaya inmeden olmaz’ diyoruz. Öğrencilerin uygulamayı görmeden tam anlamıyla öğrenmeleri mümkün olmayacağı gibi meslek sahibi olarak mezun olduklarında yetkinlikleri de yeterli olmaz. Biz bu çalışmalarla ekonomiye katkı sağlarken kaliteli insan gücünü de yetiştirmiş oluyoruz. Hayırlı olsun” dedi.
İstihdamı Artırmanın Yolu İhracattan Geçer
Projenin detayları hakkında bilgi veren İŞKUR il Müdürü Tekin Kaya ise “İstihdamı arttırmanın yolu üretimi ve ihracatı arttırmaktan geçiyor, ilimizde ihracat potansiyeli olan ve ileri teknoloji kullanan birçok firma bulunmaktadır. Söz konusu e-dış ticaret uzmanlık eğitimi ile firmalarımızın istihdamı, üretimi, ihracatı ve rekabet güçlerinin arttırılması desteklenmiş olacaktır. Ayrıca, programa katılacak kursiyerler, program süresince İŞKUR’dan asgari ücret tutarında kursiyer ücreti alacaktır. Program bitiminde de işletmeler katılımcıları istihdam edeceklerdir. Dolayısıyla, ihracat yapan firmalarımızı programdan yararlanmaya bekliyoruz.” dedi.
Proje Hakkında
SATSO, İŞKUR, SAÜ ve SUBÜ işbirliği ile gerçekleştirilecek proje kapsamında;
İstihdam edilecek personellerin maaşını 6 ay boyunca İŞKUR asgari ücret üzerinde ödeyecek, nitelikli kişilerin istihdam edilmesi için firmalar ayda yalnızca 500 TL katkıda bulunacaklardır.
Proje kapsamında istihdam edilecek personel 2 hafta boyunca ücretsiz teorik eğitim alacaktır. Proje kapsamında istihdam edilecek personel 6 ay boyunca ücretsiz Uluslararası Ticaret Mentörü desteğinden faydalanarak kariyer gelişimini hızlandıracaktır.
İŞKUR veri tabanı, SAÜ ve SUBÜ yeni mezunları ve 3+1, 7+1 öğrencilerinden yabancı dil bilenler seçilerek bir istihdam havuzu oluşturulacak. SATSO tarafından projeye katılmaya istekli firmalardan bir firma havuz oluşturulacak.
Firmalar ile adayların CV’leri paylaşılarak iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. İş görüşmeleri sonucunda başarılı olan adaylar ile firmalar eşleştirilerek adaylar SATSO’da 2 hafta boyunca ücretsiz teorik eğitim görecekler.
Teorik eğitimi tamamlayan adaylar firmalarda pratik eğitimlerine başlayacaklar. Firmalarda çalışan adaylara ücretsiz Uluslararası Ticaret Mentörleri atanarak, karşılaştıkları sorunların çözülmesi ve kariyer gelişimlerini hızlı tamamlamaları için destek olunacak.
6 aylık süreç sonunda tarafların memnun olması durumunda firmalarda adayların istihdamları sağlanacak.
Haber Tarihi : 18/12/2018