Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık  Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında gerçekleştirildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1155 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Kasım ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nun Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ genel olarak şunları konuştu:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın sağlıklı, kaliteli bir şekilde hizmet verebilmesi, üyelerin ihtiyacı ve gelişmesi doğrultusunda faaliyetlerini sürdürebilmesi, komitelerin düzenli ve sistemli bir şekilde çalışması ile mümkündür.  Bu amaçla komita başkanlarımızla bir araya geldik. Komitelerimiz hizmetlerimizin mutfağıdır. Dolayısıyla üyelerimizden gelen öneriler, talepler, şikayetler doğrultusunda bizler de en iyiyi yapmaya gayret ediyoruz, edeceğiz.

Fikir Sepeti

Sanayi ve Ar-Ge Komisyonu oluşum amacı ve içerdiği misyon itibariyle güçlü ve tamamlayıcı nitelikte özel bir projeye imza attı.

Girişimcileri ve yatırımcıları buluşturmayı amaçlayan “Fikir Sepeti Platformu” oluşturuldu.

Fikir Sepeti Platformu 2019 Ocak ayı itibariyle hizmete girecek.

SATSO Meclis Üyesi Turgay Çelik başkanlığında faaliyet gösteren Sanayi Ve Ar-Ge Komisyonu üyelerini tebrik ediyorum

Sakarya’da bir ilk olarak hayata geçirilecek olan fikir sepeti projesi girişimciler ve yatırımcıları ticari bir ortamda bir araya getirecek önemli bir çalışma.

İhracat ve diğer veriler Sakarya 2018 yılı değerlendirmesini rakamlar ay sonu itibariyle netleşeceğinden ocak ayında yapacağım. Ancak önemli bir çalışmadan kısaca söz edeceğim.

UTE Projesi

UTE projemizin protokol imza törenini dün gerçekleştirdik. Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’ni SAÜ Rektörü Sayın Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Sayın Mehmet Sarıbıyık, İş-Kur İl Müdürü Sayın Tekin Kaya ile imzaladık. Hayırlı olsun. Bu proje firmalar için bir fırsattır.

İPAP-  İhracat Pazar Araştırması Projesi

İhracat yapan ya da yapmak isteyen işletmelerin, özellikle KOBİ’lerin, ihracat pazarı araştırmalarında:

Ürün bazında dünyadaki trendlerin en güncel veriler düzeyinde izleyebileceği;

Makro veriler, ürün bazında dış ticaret verileri ve sektörel değişkenleri barındıran

Teorik altyapısı bulunan, bilimsel bir model aracılığıyla işletmelerin en elverişli pazarları belirleyebilmelerini sağlayan bu proje kapsamında 2019 yılı içinde 60 firma ile çalışılarak firmalara ihracat konusunda hedef pazarlar belirlenecek ve ilgili hedef pazarları da içeren detaylı firma raporları sunulacaktır. Ülkemizde şehrimizde rol modellere ihtiyaç vardır. Bu rol modeller desteklenmeli. İnsanları teşvik etmek açısından örnekleri görmeleri faydalı olacaktır. 60 tane rol model arıyoruz. Üyelerimizden bu 60 firmayı bulmamız gerekiyor.

Gaziantep’te İş Kurmada Rekabet Eşitsizliği

Sakarya hem yerel değerleri ile hem de sanayi ve ticari üretimi ile markalaşan ve işaret edilen bir kent olarak ilerliyoruz. Bu doğrultuda diğer odalarımızı ve şehirlerimizi de ziyaret ederek örnek modelleri incelemek amacındayız. Gaziantep de hem sanayisi ve gelişim hem de ticaret turistik değerleri ile önemli şehirlerimizden biri. İki il arasında sanayi, ticari ve sosyal değerler anlamındaki benzerlikleri de göz önünde bulundurarak iş birliği ve görüş alışverişinden memnuniyet duyduk.

Özellikle bir konuya değinmek istiyorum. Gaziantep’te yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir şehir. Şu anda 2 milyon 600 bin nüfusu var. 600 bini Suriyeli misafirlerden oluşuyor. Söz konusu durum bazı rahatsızlıklara neden olduğu bilgisini aldık. Yaklaşık 1800 Suriyeli Antep’te şirket kurmuş. İş kurmada rekabet eşitliğinin olmaması bir mağduriyet ve sıkıntı oluşturuyor. Bu konuda rekabet eşitliğinin sağlanması için gayret etmeliyiz. İleriki dönemlerde bizim ilimizde de bu konuda sorunlar çıkabilir. Önlem almalıyız.

Ödül Töreni

Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenecek “Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni” için büyük bir titizlikle çalıştık. İçeriği itibariyle önceki yıllardan farklı olarak Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Borsası ile ortaklaşa düzenliyoruz.

21 Aralık Cuma Günü Saat 14.30’da Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek programa siz meclis üyelerimizi, tüm Sakaryalıları ve SATSO üyelerini davet ederek ediyorum

Nefes Kredisi verileri aldık bankalardan. Toplam 253 başvuru yapılmış ve bunlardan 191 i nefes kredisi kullanmıştır. Toplam 13 milyon 898 bin 500 TL kullanılmıştır.  600üye Odamızdan Nefes Kredisi için faaliyet Belgesi almış olup bunlardan 253 başvuru yapılmış. Yüzde 55’lik bir kullanım var. Nefes kredisi için ayrılan fonun yüzde 45’i hala kullanılmamış durumdadır. Nefes Kredisi almak isteyen üyelerimiz faaliyet belgesi ile bankalara başvurabilirler. Üyelerimizin ihtiyacına karşılık olabilir.

SATSO 2019 Yılı Bütçesi

SATSO 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısında, Hesapları inceleme komisyonu Başkanı Vahap Gün detaylı açıklamasının ardından bütçe maddeleri meclis üyeleri tarafından yeterince müzakere edildi.

SATSO 2019 yılı bütçesi ile ilgili olarak Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş açıklamada bulundu. Çatalbaş konuşmasında şunları dile getirdi:

“Odamız 2019 yılı Bütçesi 14.337.008- TL olarak bağlanmıştır. Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre aralık ayı meclisinde bir sonraki yıl bütçesini görüşmek ve karara bağlamak durumundayız. Bütçenin gelir kısmı, 2018 gerçekleşme rakamlarına, Odanın mevcut üye yapısına, fiyat tarifesine ve 2019 yılında muhtemel iş yoğunluğu göz önüne alınarak hazırlanmıştır.

2019 yılı aidat tarifesine, kayıt ücretleri, kapasite ve bilirkişi eksper raporları ücretlerine yaklaşık yeniden değerleme oranı civarında bir artış yapılmıştır. Çünkü her yıl Odanın gelir-gider dengesi gözetilerek, ülkedeki yeniden değerleme ve enflasyon oranları göz önünde bulundurularak bütçemizi revize etmek ve büyütmek zorundayız. Ayrıca aidat ve kayıt ücretinin tavan miktarı kanuni sınırın oldukça altında tutulmuştur.

Bütçenin gider kısmında ise geçen yılki gerçekleşme oranları göz önünde bulundurularak, Odamızda oluşabilecek zaruri giderler ve yıl içinde yapılması planlanan işler için tahminde bulunulmuştur. 2019 yılı bütçemizin Odamıza ve camiamıza hayırlı olmasını temenni eder, hazırlanan bütçeye vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür ederim.”

SATSO 2019 yılı bütçesi ile ilgili değerlendirme yapan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu gelir gider dengesinin sağlanmasının önemine dikkat çekerek  “Bizim bütçemiz yüzde 45 bir artış gösteriyor. Bu ekonomik koşullarda ciddi bir öngörü. Tebrik ediyorum. 2018 yılı gelir bütçesinin yüzde 105 gibi bir başarısı var.  Beklenen güncel çağdaş hizmet anlayışını karşılayabilmemiz için daha fazla gelir kaynağına ihtiyacımız var. Bütçemizin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş’ın açıklamaları ve meclis üyelerinin görüş bildirimlerinin ardından SATSO 2019 yılı gelir ve gider Bütçesi meclis üyeleri tarafından 14 milyon 337 bin TL ile oylanarak kabul edildi.

Oylamaların ardından açıklama yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ,  “Kanun ve yönetmeliklerimize göre Aralık ayı meclisimizde, bir sonraki yıl bütçesini görüşerek karara bağladık. Sakarya’mızın geleceği için hayata geçirdiğimiz çalışmalarda bizlerle birlikte olduğunuz için, gerek meclis, gerekse komite toplantı ve kararlarınızla şehrimiz ekonomisine değer kattığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 2019 bütçemizin hayırlı olmasını diliyor; yeni yılın ülkemiz, şehrimiz ve SATSO camiamız için üretim, bereket yılı olsun” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 19/12/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::