Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık ayı olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi’nde kürsüye çıkan Meclis üyeleri sektörel sorunlarını dile getirirken Dilek ve Temenniler Bölümünde de şehir ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 28.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, ülke ekonomisinin genel durumu ile ilgili bir değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi: “Haziran 20148 sonu itibariyle Türkiye’de yerleşik yurtdışındaki mevduatı 25 milyar dolar, ekim sonu 43 milyar dolar. Sermayede bir kaçış var. Bunlar ciddi rakamlar. 2002 yılında asgari ücret 184 TL, 2010 544 TL, 2018 1450TL. ABD Doları 2002 yılında 1,63, 2010 yılında 1,55, 2018 yılında 5,65 civarında. Benzinin litre fiyatı 2002 1,62 TL, 2010 yılında 3,87 TL, 2018 yılında 6,17TL.Bu veriler gösteriyor ki daha çok üretmemiz ve tasarruf yapmamız gerekiyor. Uygulanan politikalardaki aksaklıkların ortadan kaldırılması gerekiyor.” diye konuştu

16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu, ise sigorta sektöründeki yönetmelik değişikliği hakkında bilgi vererek “Sigorta acentelerinde ek maliyet yükü getiren Teknik Personel zorunluluğu ile ilgili yönetmelik değişti. Bürokrasinin aldığı kararları değiştirmek zaman alıyor. Sektörlerden destek alınmadan yapılan her hareketin sonu felaket oluyor. Bürokrasinin yaptıkları eleştirilebilir, değiştirilebilir, düzenleme yapılabilir. Bu her kurum için geçerlidir.” dedi

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak da internette cep telefonu ticareti ve güvenli internet sitesi uygulamalarının başlayacağı konusunda Bakanlığın açıklama yaptığını belirterek “Son zamanlarda insanlardan internetten aldıkları telefonlarla ilgili şikayetler gelmeye başladı. İnternette fiyatı uygun olduğu için alınan cihazlar daha önce teknik servise gitmiş Swap ürünlerdir. Bu ürünleri alanların yüzde 70’i tüketici hakem heyetine başvurarak şikayette bulunuyor. Bu tür ürünleri internetten ziyade mağazalardaki ürünlerin alınmasını tavsiye ederim” dedi.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız da özel okulların durumu ve ekonomik koşullar nedeniyle özel eğitim kurumlarının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Taçyıldız konuşmasında “Ekonominin daraldığı bir dönemdeyiz. Tüm sektörler sorun yaşıyor. Eğitim sektörü de öyle. Okul aidatı ödeyemeyen veliler okuldan çocuklarını almak istiyor. Bu insanların bu duruma nasıl geldiğini irdelemek gerekiyor. Fatura kesip parasını almadığımız ödemelerin vergilerini ödüyoruz. Teşvikler kaldırıldı. Nasıl bir sarmala girdiğimiz belli değil. Bankalar kredi vermekte imtina ediyorlar.” diye konuştu.

14. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hasan Çakır ise SASKİ’nin altyapı çalışmaları ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Kış mevsiminde yollarda su ,çamur birikintileri var. Sanayilerde de bu durum sorun yaratıyor. SASKİ’nin bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz. Derenin içinden geçiyoruz.” dedi

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım da komite organizasyonu ve Milli Eğitim işbirliği ile yapılacak “Disleksi Öğrenme güçlüğü” eğitimi konusunda bilgi vererek konu ile ilgili girişimlerde bulunarak sonuçlanmasına katkı sağlayan Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu ve Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

33 Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu ise Çek Yasasında yeniden düzenleme yapılması gerektiğini belirterek “Çek Yasası Uygulaması ile bir ekonomi büyüklüğü hacmi kazanıyoruz. Biz, şirket olarak çek kullanmadık. İleriki tarihli çeklerle bir balon ekonomi oluşturuluyor. Gelecek tarihli karşılığı olmayan bir parayı alıp satmaktır bu. Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok.  Ekonomik icraatlar içinde çek yasası düzenlenmediği sürece ilerlenemiyor. Bugün konkordato ilan etmek zorlaştığı için uzun vadeli çekler dayatılıyor. Bu bizim sektörümüzde 120 günü geçen çekler yoktu artık bunu geçen çekler için diretmeye başlandı. Reel piyasa ve değiş tokuşta da kullanılmaya başladı. Bu konuda düzenleme yapılmalı.” dedi. Özüuğurlu ayrıca kredi kartı kullanımı ve finans ve bilanço okuryazarlığı konusunda da eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı

34. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya ise kredi faiz oranlarının düşürülmesi konusunda değerlendirmede bulunarak konut kredisi için başvuran müşterilerin belli bir oranının müteahhitler tarafından ödenmesi şartının bir fayda sağlamadığına dikkat çekti. Aygün Kahya ayrıca trafik cezalarının artmasından ve sıklıkla ceza gelmesinden dolayı insanların mağdur olduğunu dile getirdi.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu ise “Geleceğin dünyasında var olabilmek için bilime dayalı üretim yapmamız gerekiyor. İyice susamadan su kuyusu kazmıyoruz. Önlemler almalıyız. Ekonominin daralması yapaysallık duvarlarını yıkmaya başladı. İnsanlar dertlerini dile getirmeye başladı. Bizim birbirimizle değil dünya ile rekabet etmemiz gerekiyor.  ” diye konuştu.

SATSO Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu Enerji etiketlemesi hakkında yeni bir yönetmelik düzenleniyor bu yönetmelik hakkında sektör temsilcilerinin görüşlerinin talep edildiğini ve bu doğrultuda yönetmeliğin düzenleneceği bilgisini verdi. Borazancıoğlu ayrıca elektrik dağıtım firmasından yaşanan sıkıntılar konusunda geri dönüş yapıldığını belirterek bilgi verdi.

Borazancıoğlu konuşmasında “Fakirin fakir, zenginin de fakir olduğu yıllar devlet bütçesinin 300.000 olduğu genç nüfusun yok olduğu 13 milyonluk yoksul bir Türkiye; Balkan harbi, Trablusgarp harbi, birinci cihan harbi ve kurtuluş savaşı…Osmanlı’dan 42 devlet çıktı arkadaşlar. Elektrik yok, su yok böyle bir ülke.” Bu ülkede 1930 yılında doğan Kenan Sakallıoğlu’ nun bir konuşmasının metnidir. Hatıralar çok önemli bizim gibi kozmopolit şehirlerde, sosyo- kültürel ilişkilere ihtiyacımız var. Hayata anlamsızca bir hız kattık bu çarkın içinde kendimize sevdiklerimize kaliteli bir zaman ayıramıyoruz. Zaman durmuyor hızlı geçiyor, birbirimize daha çok zaman ayırmamız gerekiyor.”dedi.

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise  “Hepimizin isteği güzel bir ülkede mutlu yaşamak.  Bunu dillendirmemiz lazım, yolumuzu devletimizin açması lazım. Devlet kuruluşumuzun sıkıntıya düşen vatandaşlarımıza yardım etmesi gerekiyor.” diye konuştu

Meclis Üyesi Turgay Çelik ise “Yeni yıl geliyor hep karamsarlık var. Ekonominin üzerinde kara bulutlar geziyor. İhracat ve katma değer ürünlerin üretilmesi şehrimiz için bir umut. Sanayi Ve Ar-Ge Komisyonu olarak özel bir proje hazırladık, ilimizin, girişimcimizin, yatırımcımızın hizmetine sunuyoruz. Yenilik içeren ve ticarileşme niteliğine sahip fikirleri olan girişimcileri, ilgili istekli yatırımcılar ile buluşturmayı amaçlayan “Fikir Sepeti” platformumuz için çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Yılbaşında hizmetinize açacağız. Sakarya’da bir ilk olarak hayata geçirilecek olan fikir sepeti projesi girişimciler ve yatırımcıları ticari bir ortamda bir araya getirecek önemli bir çalışma olacaktır. En büyük amacımız; katma değerli ürün ve hizmet ortaya koyarak; milli çıkarlarımız doğrultusunda en yüksek faydayı sağlayacak kaynaklar ortaya çıkarmaktır. Yabancı ülkelerde birçok örneği bulunmasına karşın; ülkemizde henüz tabana yayılmış bir örneği bulunmamaktadır.   Sizlerin de yatırımcı olarak bu projede bulunmanız kaynak oluşturulması noktasında platforma ivme kazandıracaktır.  Ödül törenimizde de bir standımız olacak detaylı bilgi almak için standımızı da ziyaret edebilirsiniz.” dedi.

Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Önümüzde yeni yıl var, herkes yeni yıldan güzel şeyler umar. 2019’ yılında da iş dünyası olarak tasarrufa ve üretmeye devam etmeliyiz. Karşılıksız tüketimden vazgeçmeliyiz. Hükümetimizin kısa orta ve uzun vadede üretim merkezli çalışmalar yapmasını, çözüm bekliyoruz. SATSO olarak üyelerimizin menfaati için daha fazla çalışmaya devam edeceğiz.”

Haber Tarihi : 20/12/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::