Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve SATSO Motorlu Taşıtlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ortaklığı ile Yeni Ufuk: Otomotivde İmalat Sanayi Projesi tanıtım toplantısı Ramada Otel’de gerçekleştirildi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2018 Mali Destek İmalat Sanayine yönelik Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Programı kapsamında hazırlanan Yeni Ufuk: Otomotivde İmalat Sanayi konulu Proje tanıtım toplantısına Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Vali Yardımcısı ve Arifiye Kaymakam Vekili Bekir Dınkırcı, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu ve ilgili sektör temsilcileri katıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve SATSO Motorlu Taşıtlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ortaklığı ve  Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., Başak Traktör Sanayi A.Ş., Otokar Savunma ve Otomotiv Sanayi paydaşlığında MARKA desteği alarak hazırlanan proje ile  Modern üretim sistemlerine uyumlu mesleki eğitimin planlanması amacı ile eğitim sistemine yeni bir ders kazandırmak hedefleniyor.

Bu dersin modüler kitapçıklarının yazımı ile mesleki ve teknik eğitime yeni bir ders içeriği kazandırılacaktır. İmalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu bant ve üretim işçiliği konularını kapsayacak olan bu ders ile motorlu araçlar teknolojisi alanında eğitim programında güncelleme elde edilecek.

Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin kuruluş felsefelerinden biri olan program geliştirme hedefine uygun olan proje ile aynı zamanda özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli imalat ve bant işçiliği yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Kurulacak olan atölye ekipmanları otomotiv üretim markalarının kendi bünyelerindeki eğitim birimlerinin birer minimize edilmiş hallerini kapsayacak.

Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, “Mesleki ve Teknik Liselerimizde, ilimizdeki sektörlerin ihtiyaç duydukları bölüm, alan ve dallarda eğitimler verilmektedir. Öğrencilerimizin bu okulları tercih etmelerindeki en önemli etmen ise, mezun olduktan sonra iş garantisinin olduğunu düşünmesidir. Eğer bu okullardaki öğrencilerimizin tamamı bu düşünceyle hareket ederse, ilimizdeki nitelikli istihdama büyük katkı sağlamış oluruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ekip arkadaşlarımız ile birlikte, ilimizdeki sektörlerin ihtiyaç hissettiği insan kaynağını sağlama noktasında tüm paydaşlarla işbirliği yaparak bunu gerçekleştirmeye hazırız. Gelişen ve değişen teknoloji ile beraber ihtiyaç ile arz ve talepler de değişiyor. Bununla birlikte öğrencilerimizi de bu sürece adapte etmek için gayret göstermemiz gerekmektedir. Mesleki ve Teknik Liselerimizde okuyan öğrencilerimiz atölye ya da laboratuvardan çıkıp, işgücü piyasasında staj yaparken de alanını daha iyi anlayabilmek için büyük bir desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu desteği onlara hep birlikte verebilirsek, hem nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayabilir hem de öğrencilerimizi doğru yönlendirmiş oluruz.
Her projede ve faaliyette Sayın Valimizin desteklerini yanımızda hissetmek, bizlere büyük güç ve mutluluk veriyor, ayrıca bu projede işbirliği yaptığımız ve bizlere desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz” dedi.

İşbirliğinin güzel bir örneği olan bu projenin tanıtım toplantısında birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hazırladığı, Ticaret ve Sanayi Odamızın ortak olarak belirlendiği, Doğu Marmara Kalkınma Ajansımızın destek verdiği, Toyota Otomotiv, Başak Traktör ve Otokar firmalarının da paydaşlar olarak belirlendiği bu güzel projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum. En önemli hedeflerimizden birisi olan kalkınmanın vazgeçilmezi, üretim yapmaktır. Üretim için sanayi gerekiyor, sanayinin en önemli ihtiyacı da kalifiye eleman temini olarak karşımıza çıkıyor

Eğer bu projenin paydaşları olan okullarımız ve sanayi kuruluşlarımız ortak bir gayede birleşir, çalışmalarını birlikte yürütürlerse, ihtiyaç duyulan elemanı yetiştirmede de en iyisini yapma gayretimiz oluşur. Bu projede bunu hissedebiliyoruz. Okullarımız sanayinin ihtiyaç duyduğu elemanı daha okulun ilk gününden itibaren değerlendirerek, istek ve amaçlara uygun yetiştirmeyi planlayabilirlerse, her şey bir arada gerçekleşmiş olacaktır.

Proje dayanağı, proje fikrinin gelişimi ve süreçleri ile ilgili bilgilerin verildiği toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş şunları dile getirdi:

“Ülkemizdeki 18 Tematik Liseden birisi olan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile ortaklaşa geliştirdiğimiz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansından hibe almaya hak kazanan Yeni Ufuk: Otomotivde İmalat Sanayi Projemizin lansmanına hoş geldiniz. Günümüzde herkes doktor, mühendis, avukat olmak istiyor. Ülkemizde bu meslek gruplarında çok sayıda yetişmiş elemanımız var. Özel sektörün ihtiyacı ise daha çok ara elemanlar. Yani teknisyenler ve teknikerler. Projemiz bu kapsamda imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu bant ve üretim işçiliği konularında ara eleman yetişmesine katkı sağlayacaktır.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sn Akgün Altuğ’un da sık sık değindiği gibi Sakarya, büyük bir gelişim sürecini yaşıyor. Bu değişim ve büyümenin pozitif yönlü olması için gayret edip elini taşın altına koyanlardan olmak hedefindeyiz. İlimiz ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda çalışmaya gayret edeceğiz.
Bölgemizin ekonomiye enerji ve katma değer sağlaması, sanayi ve tarım ürünlerimizin dış pazarlarda aranılır hale gelmesi için üretim ve ihracatı geliştirme çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sakarya; Türkiye’de ki ihracat sıralamasında Gaziantep’ten sonra 6 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla 7.sırada. Hedefimiz ilk 5’e girmek. 7. Sırada olmamıza etken en önemli faktörde Otomotiv sektörümüz.İlimizin Bulunduğu jeostratejik konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezine dönüşüyor

Projemizin kıymetli paydaşlarına; Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., Başak Traktör Sanayi A.Ş., Otokar Savunma ve Otomotiv Sanayi firmalarına şimdiden verecekleri katkılar için teşekkür ediyorum.


Paydaşlarımızın değerli katkıları ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Motorlu Araçlar Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ nde kurulacak, altyapıları modern teknolojilerle iyileştirilecek olan atölyeler sayesinde sektörün ihtiyaçlarına yönelik eğitim görmüş nitelikli personel yetiştirme şansı olacaktır.
Modern üretim sistemlerine uyumlu, mesleki eğitimin planlanmasını hedeflediğimiz projemizin, bir başarılı örnek olmasını ve tüm ülkeye yayılmasını temenni ederim. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”

Yeni Ufuk: Otomotivde İmalat Sanayi konulu proje tanıtım toplantısında, söz konusu proje kapsamında yapılacak faaliyetler, proje paydaşları, bütçesi, ders modülleri kapsamı hakkında detaylı bilgiler verildi.

 

Haber Tarihi : 26/12/2018
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::