SATSO Medya Buluşmaları kapsamında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle düzenlenen istişare toplantısında konuşan Başkan Altuğ, “Bizim şehrimizin adı ‘Adapazarı’. Ticareti de çok iyi bilen bir kültür mirasını bugünlere taşıdık. Geçmişinde ‘pazar’ olan bir kentin bugününde de ticaret ve sanayi çok önemli yer tutuyor.”dedi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası basın mensupları ile fikir alışverişi yapmak ve Çalışan Gazeteciler Gününü birlikte kutlamak amacıyla basın mensupları ile bir araya geldi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına, Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB) Kurucu Başkanı Müjdat Çetin, RATED Başkanı Remzi Adıyaman, Sakarya’nın ileri gelen gazetecileri, basın mensupları yoğun katılım gösterdi.

SATSO Medya Buluşmaları kapsamında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle düzenlenen istişare toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya’nın gelişimi ve değişiminde önemli payı olan değerli basın mensupları ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm basın camiasının “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutladı.

SATSO’nun çalışmaları ve halihazırda devam eden projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Altuğ şunları dile getirdi:

“Bizim şehrimizin adı ‘Adapazarı’. Ticareti de çok iyi bilen bir kültür mirasını bugünlere taşıdık. Geçmişinde ‘pazar’ olan bir kentin bugününde de ticaret ve sanayi çok önemli yer tutuyor.

İlimiz aynı zamanda tarımı ve turizmiyle de değerli. Biz geçmiş yıllardaki tecrübelerimizle, sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etme ve ortak vizyonla hareket etme arzusundayız. 

Sakarya olarak kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, hızla gelişen, yatırımların hızla arttığı bir iliz. Kendimize yeterken etrafımıza taşan özel bir bölgeyiz. Güçlü Sakarya’yı geleceğe hazırlarken  “#şifremiz54” bize yol göstermeli.

Şehir adına yapılması planlanan birçok çalışma, Ankara’daki lobi faaliyetleri ile sonuçlanıyor. Bizler de lobi faaliyetleri çerçevesinde ekonomik tabanlı derneklerle, sivil toplum örgütleri ile bir arada istişarelerde bulunarak lobi faaliyetlerimizi güçlendirerek Sakarya’yı ileri taşımak adına çalışmalar yürütüyoruz.

2018 içinde başlayan ve bu yıl da süreceğinin tahmin edildiği bir ekonomik dar boğaz içinden geçmekteyiz. Ülkemizin her ferdi, her şirketi, her kurumu maalesef ki bu olumsuz koşullardan etkilenecek. Durum onu gösteriyor. Biz bu anlamda oda olarak ne yapmalıyız diye  yönetim kurulu arkadaşlarımız ile meclisteki arkadaşlarımız ile konuşuyoruz. Hep söylediğimiz bir şey var; ‘Ülkemizin ekonomisinin, insanlarımızın refah düzeyinin iyi olması için biz üreten bir ülke olmalıyız. Her zaman dile getirdiğimiz gibi biz rekabeti seven bir iliz. Sakarya üreten bir şehir olarak hızla ilerlemeye devam edecek. İlimiz zirai anlamda ve sınai anlamda üretiyor. Bizim 400 civarında ihracat yapan firmamız var. Öncelikle hedefimiz boyunca bu 400 ihracatçı firmamızı, bin ihracatçı firmaya yükseltmek ve dolayısı ile ihracat rakamlarını yukarıya çekmektir.

Büyümek için üretmemiz ve dünyanın her tarafına pazarlamamız gerektiğine inanıyorum. Ürettiğimizi dünyaya satmazsak rekabet edemeyiz. Dünyaya sattığımız ürün, aldığımız ürünlerin oranını karşılamıyorsa daha dikkatli tüketmek daha fazla üretmek zorundayız. Çağımızın en büyük sorunu tüketmede sınır tanımayan bir toplumun oluşmasıdır. Bugün dünyaya baktığımızda tüm meselelerin altında aslında ekonomi mücadelesi vardır.

Güçlü üretim, yerli, yenilikçi ve yeşil üretim için kararlı çalışmalarımız devam ediyor, Sakarya’mız sanayisi örnek bir kimliğe kısa zamanda kavuşacaktır. Sakarya, büyük bir gelişim sürecini yaşıyor. Bu değişim ve büyümenin pozitif yönlü olması için gayret edip elini taşın altına koyanlardan olmak hedefindeyiz. İlimiz ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda çalışmaya gayret edeceğiz. Sakarya iş dünyası, risk alarak attığı kararlı adımlar ve bulduğu yeni pazarlarla umudumuzu yükseltiyor.

Bugün baktığınızda sakarya, ülke ihracatında da önemli bir yere sahip. Sakarya en çok ihracat yapan iller sıralamasında 7. Sırada yer alıyor. İhracatta otomotiv yanında mobilya makine ihtisas alanında öne çıkmak hedefindeyiz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin var olan potansiyellerini değerlendirerek ihracat hacimlerini yükseltmek, rol modellerle ihracata yönlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedef pazar toplantılarını artırarak ihracatçı sektörlerimizi nicelik bakımından yükseltmek ve dolayısıyla ilimizin ihracatını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Sanayi, ticaret, tarım ve turizm sektörlerinin her birinde ciddi potansiyel ve avantajlara sahibiz.

Hedef pazarlarımızın genişletilmesi, sanayide, tarımda, turizmde ürün çeşitliliğimizin ve kentimizin topyekun rekabet gücünün arttırılması için ihracat ile ilgili büyük fotoğrafı görerek ilerleyeceğiz.

Uluslararası ticaretin gün geçtikçe daha da önemli olduğu ve uluslararası pazarlarda rekabetin giderek arttığı günümüz ekonomisinde ilimizin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın 10 aylık döneminde kentte en çok ihracat 4 milyar 303 milyon dolarla otomotiv endüstrisinde gerçekleştirildi. Sakarya'da üretilen her 5 araçtan 4'ü ihraç edildi. İhracat artışı için birçok projeye imza atıyoruz bunlara örnek verecek olursak;

UYGULAMALI İHRACAT AKADEMİSİ

Hedefimiz ihracatçı iller sıralamasında ilk 5 arasında yer almaktır. Bu hedefe ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz. İhracat potansiyeli olan üyelerini birer ihracatçı yapmak amacıyla "Uygulamalı İhracat Akademisi" eğitim programı hazırladık ve üyelerimizin istifadesine sunduk. Program kapsamında 2 hafta boyunca uluslararası ticaret konularında işinin ehli sektör deneyimi olan eğitmenler tarafından detaylı, hızlandırılmış eğitimler veriliyor.

ULUSLARARASI TİCARET ELÇİLERİ PROJESİ

Üyelerimizdeki bu değişim ve gelişim talebine karşılık olarak, Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası (SATSO),   ihracat yapma isteğinde olan firmalar veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat departmanlarını güçlendirmek isteyen firmalara destek olmak için İŞKUR,  Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) işbirliği ile “Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi “ ni geliştirdik. Proje kapsamında kariyer yapmak isteyen ve bu konuda temel eğitim almış adayları üyelerimizle buluşturuyoruz. Hem istihdam sağlıyoruz hem de firmalarımıza  bu işi okulda öğrenmiş ihracat elçileri temin ediyoruz.

ÜNİVERSİTEDEN PAZAR ELÇİLİĞİNE PROJESİ (UPEP)

Odamız, SAÜ ve Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonumuzun yürütücülüğünde sürdürülen UPEP 2018-2019 güz dönemi protokolüne göre; yabancı uyruklu öğrenciler firmalarda staj yapmaya başladılar.

İPAP-  İHRACAT PAZAR ARAŞTIRMASI PROJESİ

İhracat yapan ya da yapmak isteyen işletmelerin, özellikle KOBİ’lerin, ihracat pazarı araştırmalarında: Ürün bazında dünyadaki trendlerin en güncel veriler düzeyinde izleyebileceği, makro veriler, ürün bazında dış ticaret verileri ve sektörel değişkenleri barındıran, teorik altyapısı bulunan, bilimsel bir model aracılığıyla işletmelerin en elverişli pazarları belirleyebilmelerini sağlayan proje kapsamında 2019 yılı içinde 60 firma ile çalışılacak.

Bunların yanı sıra yatırımcı ve girişimcileri bir araya getirecek platformlarla da üyelerimize erimeye gayret ediyoruz.

FİKİR SEPETİ

Sanayi ve ar-ge komisyonu oluşum amacı ve içerdiği misyon itibariyle güçlü ve tamamlayıcı nitelikte özel bir projeye imza attı. Girişimcileri ve yatırımcıları buluşturmayı amaçlayan “Fikir Sepeti” platformu oluşturuldu. Fikir sepeti platformu 2019 ocak ayı itibariyle hizmete girdi.

ENDÜSTRİYİ TARIMA TERCİH ETME GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK

Odamız tarafından çalışmaları yürütülen “Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi”  diğer bir adıyla “Doku Kültürü Laboratuarı Projesi” kalitesi dünya standartlarının üzerinde üretim yaparak sadece süs bitkiciliğini değil, ihtiyaç duyulan tarımsal ürünlerin çoğaltılması konusunda fayda alacağımız bir çalışma. Doku kültürü tarımda önemli bir noktayı kapsıyor ve ülkemizi bu konuda ileri taşıyacak bir uygulama olacaktır. Burada hastalıklardan ari hızlı büyüyebilen bitkiler oluşuyor. Tohumdan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak için bu yöntem oldukça uygundur. Yaşlanan fındık ağaçları, patates, çay ağaçlarının yenilenmesi açısından doku kültürü oldukça verimlidir.

Her ikisinin de geliştirilmesi hedeflenmelidir. Doku Kültürü Laboratuvarımız, lisanslı depoculuk, fındık borsası çalışmaları, fuarlar, festivaller başta olmak üzere tarımda girdiyi artıracak faaliyetlere destek veriyoruz.

Otomotiv sektöründe, savunma sanayinde ve diğer ana sektörlerde dev firmaların şehrimizde olması, kümelenme çalışmalarımız neticesinde büyük firma sayımızın artması, lojistik avantajımızın gelişmesi yanında artan ticareti, turizmi, sosyal yaşamı, kültür sanat faaliyetleriyle iz bırakan bir Sakarya’yı kısa zamanda göreceğimize inanıyorum.”

Başkan Altuğ konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Basın mensupları ile gündemdeki konular ve Sakarya’nın gelecek vizyonu üzerine değerlendirmelerde bulunan Başkan Altuğ, basın mensupları ile belli aralıklarla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacaklarını ve görüş ve öneriler doğrultusunda Sakarya için hep birlikte hizmet edeceklerini ifade etti.

 

Haber Tarihi : 9/1/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::