Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Meclis toplantısında meclis üyeleri sektörel sorunları ve şehir gündemi ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında toplanan Şubat Ayı meclis toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un açıklamalarının ardından meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde, meclis üyeleri sektörel sorunlarını anlattılar
Meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 1. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Turgay Çelik tarım sektöründe bürokrasinin azaltılması gerektiğini vurgulayarak
“Sakarya’da 100 bin ton gübre tüketiliyor. Tarım işletmeleri olarak da 10 bin ton civarı bizim elimizden geçiyor. Gübre çuvallarında bandrol sistemi uygulanmaya başladı. Tohum satan işletmelere ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğu getiriliyor. Tohum kimyasal bir şey değil bu tohum. Zaten kontrolleri yapılıyor. Tohum satan firmaların bir derneği kuruldu ve tarım işletmelerinin buna üye olması zorunluluğu getirildi. Bu tür prosedürler sektörü ve firmaları zor durumda bırakıyor” dedi.
16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise KOSGEB destekleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak “KOSGEB desteklerinin bazıları bizim sektörümüzün çok üzerinde olduğu için faydalanmıyoruz. Bu konuda bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için de bu desteklerden faydalanmak önemlidir” dedi.
15. Meslek Komitesi’nden meclis üyesi Seçkin Sandıkyapan aktif üye sayılarının takibi konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek şunları dile getirdi: “ Üye aktifliği konusunda gerekli çalışmaları komite olarak yapıyoruz. Vergi Dairesinde aktif olmayan üyelerin Odamızda aktif olması için entegre bir çalışma yapmalıyız. Üye aktifliği konusu önemli sorun. Firmasını kapatan bir işletmeyi hemen askıya almaktansa 2-3 sene daha tahsil edilsin ya da edilmesin aidat tahakkuk edilmesini öneriyorum.
33. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu ise alacak sigortaları konusunda değerlendirmede bulunarak “Devlet Destekli Alacak Sigortası' konusunda bir çalışma başlatıldı. Konu ile ilgili üç bankanın görevlendirildiği bilgisini aldık. Alacak garantisi ile ilgili bize bir önceki yılın yapılmış olan iç satış cirolarını ve miktarları konusunda sigortalama biçimi şekli sunuldu. Konkordato ile örtüştüğünü düşünüyoruz. Büyük firmaları kapsam altına aldığımızda, hem konkordato ilan edecek olup hem sigorta kapsamına mı alınacak?” diyerek konu hakkında SATSO’da bir bilgilendirme toplantısı yapılmasını talep etti.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu ise Yabancı vatandaşlarımızın gayrimenkul alımında ekspertiz firmalarının ekspertiz yapıldıktan sonra tapunun yapılması konusunda bir genelge yayınlandı. Bununla ilgili şehirdışından gelen ekspertiz firmaları faaliyete geçiyor. Sakarya’da SPK lisanslı ekspertiz firmalarımız var. Bunlar desteklenmeli. 22 bin meslek lisesi öğrencisi var. Bunlarla ilgili ne kadar faydalı olacakları konusunda uygulamalı eğitimler düzenlenmeli, komiteler faal çalışmalı bu konuda. İhracatçı sayısının 400 den 1000 e çıkarılması hedefinin aşamalar halinde takip edilmesi önemli. Veri güncellemesi çalışmalarında komite olarak yüzde 90 ulaşma başarımız var. Genel olarak da bir oran elde etmeliyiz.” Dedi. Terzioğlu ayrıca İPART destekleri konusunda Sakarya’nın 42 ilden biri olmamasının bir adaletsizliğe neden olduğunu belirterek bu konuda çalışma yapılmasını talep etti.
6. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Merve Sefa Girişken ise Eximbank’ın hizmet sektörü ve ticaret erbabına da destek vermesi gerektiğini belirterek bu konuda sanayiciler kadar tüccarın da ilin gelişimine katkı sağladığını ve ticaret sektörüne de ağırlık verilmesi gerektiğini, SATSO’da da ticaret erbabının taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.
10. Meslek Komitesi’nden Meclis üyesi Adnan Borazancıoğlu ise komitelerinden elektrik dağıtım ve pazarlama şirketi ile ilgili şikayetlerin ilgili kurumlarla yazışmalar neticesinde olumlu sonuç alındığı bilgisini vererek memnuniyetlerini dile getirdi.
Borazancıoğlu ayrıca, “İşletmelerinizin elektrik faturaları otomatik ödeme talimatı ile ödeniyorsa lütfen ince ince kontrol edin. En önemli konularda bir tanesi bizim OSB’lerimizin son kaynak tedarik tüketiminden çıkarılması konusunun üzerinde ısrarla duralım. OSB’lerimiz de bulunan firmalar elektrik tüketimi açısından küçük firmalardan oluşuyor. Bunların hepsini bir araya gelince büyük tüketici olarak algılanıyor. Bu konu dezavantaj oluşturuyor. Türkiye güneş enerjisi bakımında dünyada 12. sırada. Ancak kişi başına elektrik üretiminde de 28. sırada. Almanya bizden çok az daha güneş almasına rağmen 1. sırada.” dedi.
29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız kitaplarda KDV’nin kaldırıldığı gibi eğitim sektörünün tamamı için aynı uygulamanın yapılması gerektiğini belirterek hükümete teşekkür etti.
Taçıldız ayrıca asgari ücret zamları ile ilgili olarak “Biz okullar olarak kaliteli insanlar yetiştirmek için giderlerimizden kısamıyoruz. Okullarımız teşviklerden yararlanamıyor. İşçi alımı teşviki vb. yapamıyoruz Okullar sorunlarını dile getirmez ama en çok sıkıntı yaşayan sektördür.” diye konuştu
26. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Lütfü Sunman ise meslek liseleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak şunları dile getirdi: “Meslek liselerinin durumu çok hazin. 2015-2018 arasında %40 oranında azaldı. Mezun olanlar kendi mesleklerini yapamıyor. Buna nasıl katkı sağlayabiliriz düşünmemiz gerekiyor. Meslek liseleri eğitimli ve donanımlı bireyler yetiştiriyor. Ama bu bireyler nerede, bize gelmiyor, size gelmiyor. Okullara yatırım yapılıyor. Ancak donanımlı öğrenci yok.” diyerek komiteler bazında meslek liseleri konusunda çalışmalar yapılmasını önerdi.
DİLEK VE TEMENNİLER
SATSO Şubat Ayı meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız şehir merkezinde yaşanan otopark sıkıntısı ve çözümlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Taçyıldız konuşmasında şunları dile getirdi: “Şehir merkezine otopark yapmakla ticaretin gelişeceğini düşünüyorsanız bu iş olmaz. 1999 depreminden sonra Çark Caddesi trafiğe kapatıldı. İyi ki kapanmış. Daha sonra ticaret daha gelişti. Şehir merkezine otopark yapmakla ticaretin gelişeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Otopark yapılmasına karşı değilim. Yıkılan lojmanların yerine yapılsın. Şehrin merkezinde olmasın. Okul yıkıp otopark yapılmasına karşıyım. Okul yıkılacaksa yerine yeşil alan yapılsın.” dedi. Kenan Taçyıldız ayrıca şehir merkezindeki hava kirliliği ve yeşil alanların yetersizliğine değindi.
Meclis Üyesi Enes Akcan ise ticaret yapılan yerde otopark olmazsa olmaz. Çark caddesi alışveriş yapılacak bir yer olduğu için otopark böyle bir yere yakın alanda ihtiyaçtır.
18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül ise komitenin mimarlık komitesi çalıştayı ile ilgili bilgi verdi. Ergül açıklamasında “120 civarında üyemiz katıldı. Ve memnuniyetlerini dile getirdiler. Mesleki olarak görüşlerinin alınması üyelerimiz tarafından olumlu karşılandı” diye konuştu
Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu ise SATSO’nun yaptığı çok güzel projeler var. Son zamanlarda ihracatın geliştirilmesi konusunda SATSO’nun yaptığı çok güzel projeler var ve çok yol kat edildi. Çok köklü bir şehriz. Ancak Sakarya’yı diğer insanlara anlatamıyoruz. Bu kapasitenin hakkını veremiyoruz. Türkiye’nin en güzel yayla turizmi olan illerden biriyiz. Bu bir turizm ve bu turizmin çıktısı burada yaşayan herkesle ilgilidir. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Süs bitkiciliği fuarı çok ses getirdi. Sonrasında yapılan Ayva festivali de öyle. Böyle organizasyonları yapmazsak Sakarya’dan çok söz edilmez. Avrupa’da otoban girişlerinde ve kenarlarda o şehrin özelliklerini, güzelliklerini anlatan tabelalar var. Bizde de olmalı.
Sakaryamızı diğer illerden ayıran bir şey yapılırsa çok faydalı olacaktır.” diyerek markalaşma ve fırsatları değerlendirme konusunda SATSO’nun farkı ortaya koyması gerektiğini ifade etti.
Meclis Üyesi Hasan Çakır ise “Sanayi kolay olacak bir hadise değildir. Sanayi beş, on senede oluşacak bir hadise değil, otuz yıl vermek gerekir. Sanayide üretilir ticarette tüketilir. Sanayide bir insan kolay yetişmez, sanayici cesurdur o yüzden sanayici olmuştur.” diye konuştu.
Tarım arazilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak “ Ülkemizdeki patates soğan sorunu çok basit sorundur. Bu ürünler taban arazide yetişir. İlimizde mayıs ayında patates soğan yerlerini su basar. Çok çabuk su basar. Emeklerin zayi olmaması için Büyükşehir Belediyesi’nin kanal arterlerini genişleterek düzenleme yapması gerekiyor.” Sakarya markası üzerine de “Bir şehri şehir yapan sembollerdir” diyerek bu konuda çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise “İlimizde bulunan 1700’lü yıllardan kalma Su terazisinin restorasyonu ve çarkın asıl yerine taşınması için araştırma talep ediyorum. Su terazileri şehir kimliklerinin bir parçasıdır. Şehrimizin bir simgesi olabilir. ‘Kültür simgeleri, orada yaşayanların coğrafyadaki varlık mühürleridir’ deyişi önemlidir.” dedi.
Meclis Üyesi Oktay Topçu şehir merkezindeki otopark sorununun uzun yıllardır var olduğunu dile getirerek sivil toplum örgütlerinin bu konuda ağırlık vermesi gerektiğini ifade ederek “Bu şehirde hepimiz yaşıyoruz. Bu bir sosyal görev olarak adlandırılmalı ve odamız bu konuda daha fazla çalışmalı” dedi.
Meclis Üyesi Ekrem Seçgin ise Erenlerde noter açılması konusunda SATSO Başkanımızın girişimleri ile noter hizmete girmiştir. Topça kavşağındaki çalışmalar konusunda SATSO’nun görüş bildirmesi ile işlemler hızlandı.
Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya ise Sakarya’nın depremden sonra şehirleşme konusunda imkanı değerlendirilemediğini belirterek “Sakarya’ya sahip çıkamadık. Depremden sonra durumu değerlendiremedik. O dönem çok müsaitti ama ıskaladık. Kısa süreli projeler değil uzun süreli projeler ve planlar yapılmalıdır. Bu şehir hepimizin.” diye konuştu.
Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün Mimarlık mühendislik çalıştayının sektörel açıdan olumlu karşılandığını ve memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Akgün, SATSO’nun komiteler ve komisyonlar olarak bir bütün olarak hareket ettiğini ve herkes görüşlerini dile getirerek en doğru kararı almaya gayret ettiklerini belirtti.
Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ilimizde ticaret ve sanayinin bir arada birbirine paralel gelişebilecek sektörler olduğunu dile getirerek “Üretim olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan hizmet olmaz. Biz sanayi ve ticaret yanında bu ilde turizmi, tarımı, sanatı, kültürel faaliyetleri, sosyal hizmetleri, sağlığı, eğitimi ile birlikte bir bütün olarak markalaşan, gelişen, büyüyen bir Sakarya için gayret ediyoruz. Birileri üretecek, birileri üretilenin ticaretini yapacak, birileri de hizmet edecek sonuca geldiğimizde şehrimiz böyle birliktelikle gelişecek. Fikirlere ve eleştiriğe açığız. Üslubumuzu bozmayız” dedi.
Haber Tarihi : 28/2/2019