Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılda iki defa gerçekleştirilen Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının ilki komite üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda yapılan “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”nda Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş ve SATSO Genel Sekreteri Teyfik Öztürk moderatörlüğünde meslek komitelerinin sorunları, talep ve çözüm önerileri konuşuldu.
Burası Sakarya Burada İş Var
İstihdam Seferberliği ile ilgili tanıtım filmleri izlenerek başlayan toplantıda TOBB tarafından İstihdam Seferberliği kapsamında hazırlanan bilgilendirici kitapçıklar komite üyelerine dağıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, milli istihdam seferberliği hakkında bilgiler verdi. 2.5 milyon vatandaşın istihdam edilmesi planlanan söz konusu seferberlik kapsamındaki teşvikler hakkında bilgi vererek komite üyelerine bu fırsatı değerlendirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Başkan Altuğ, Sakarya’nın istihdam seferberliği kapsamında ocak ve şubat aylarında yaklaşık 2500 kişiye istihdam sağlandığı bilgisini verdi.
Geçtiğimiz aylarda yerel seçimlerden önce belediye başkan adaylarına sunulmak üzere hazırlanan “Şehrin Sorunları ve Çözüm önerilerine yönelik hazırlanan raporun detayları hakkında da bilgi veren Altuğ, “Bizler SATSO olarak 12 tane seçilmiş meslek odası başkanları ile birlikte yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucunda şehrimizin sorunları ve çözüm önerileri kapsamında bir rapor kitapçığı hazırladık ve büyükşehir belediye başkan adaylarına sunduk. Hazırlanan raporun ve içeriğindeki konuların takipçisi olacağız.” dedi.
Başkan Akgün Altuğ, ayrıca SATSO faaliyet Takip Sistemi kurduklarını belirterek komite üyelerinin bu sistemi aktif bir şekilde kullanmalarını, alınan kararlara istinaden yapılan çalışmalar, devamsızlık takibi gibi konularda bilgi edinebilecekleri müjdesini verdi.
“Her inişin bir çıkışı vardır”
17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu; “Ekonominin yeniden düzeleceği ile ilgili bir hikayeye ihtiyacımız var” diyerek ekonomi ile ilgili günümüzde nakit akış hızının düşmesi ve vadeli alışverişin artması sorunlarının yaşandığına ve finansmana erişim sıkıntısı olduğuna dikkat çekti.
Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu; “İstihdamda nitelikti eleman bulma sorunumuz her zaman devam ediyor. İşe aldığımız insanların işte kalma süreleri düşük oluyor. İnsanlar ya iş seçiyor, ya zora gelemiyor. Bunların sürekliliği ile ilgili bir çözüm bulunmalı. Üniversitelerle yapılan işbirlikleri ile stajyer öğrenci çalışmalarını geliştirmemiz gerekiyor. Stajyer öğrenciler için iş tanımlarını geliştirmemiz gerekiyor. İşlerin düştüğü bu günlerde işyerlerimizde iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapmalıyız. Her inişin bir çıkışı var. Bu kötü dönemlerde kendimizi iyi dönemlere hazırlamamız gerekiyor” dedi.
“Ortak Hayal”
14. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Mehmet Tuncer Acan ise Yönetim Kurulu’na komitelere ve komisyonlara verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Acan konuşmasında Eskişehir örneğini vererek “Biz Sakarya olarak ortak bir hayal kuramadık. Şehir geliştirme hayali kurma noktasında ne yazık ki ortak bir hayalimiz olamadı. SATSO ortak bir hayalimiz olması konusunda ciddi bir adım atarak stratejik plan benzeri bir çalışma yaptı. Bizler de destek olarak bir başarı hikayesi yazabiliriz. Bunu hep birlikte yapabiliriz” dedi.
“Küllerinden Doğan Bir Milletiz”
34. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Fatma Aygün Kahya inşaat sektörü olarak yaşadıkları sıkıntılı süreç ile ilgili değerlendirmede bulunarak
“Krizden çok etkilenen bir sektörü temsil ediyoruz. Üretime dayalı ekonominin göz ardı edilerek sadece inşaatın ana ekonomi olarak görülmesi ülkemizi ne yazık ki bir darboğaza soktu. İnşaat sektöründe bir liyakat, ehliyet aranmalıdır. İnşaatı seven bir milletiz.Herkes kolaylıkla müteahhit olabiliyor. İşin inceliklerini bilmeyenlerin inşaat işi yapması büyük bir yanlış. Müteahhit olmanın bir nitelik ve bir uzmanlık gerektirdiğini düşünüyorum. İnşaat sektöründe KDV iadeleri uygulaması bu sektörün daha fazla tercih edilmesine neden oluyor.” Dedi.
Fatma Aygün Kahya ayrıca, her alanda her ihtimali düşünerek A, B,C planları yapılması gerektiğini vurgulayarak “Küllerinden doğan bir milletiz ve önemli olan kendimizde olan güvenimizi kaybetmememizdir. Yeter ki planlı olalım”
“Büyük ağaçlar yetiştirirken dibindeki güzel çiçekleri de yok etmeyelim”
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh; “Ülke ve iş dünyası olarak bizler bir başarı hikayesinin temsilcileriyiz ve ekonomi anlamında çok daha kötü günleri de gördük. Bu süreci fırsata çevirme konusunda doğru şeyler istemeliyiz. Örneğin firmalarımız istihdam seferberliğinden faydalanırken istihdam sağlamakla birlikte, istihdama nitelik de kazandırmalıdır. Medikal sektörü olarak Türkiye’de 10 bin işletme var. Ortalama 150 ila 200 bin kişi bu sektörden ekmek yemektedir. Küçük ölçekli işletmeleri gözden kaçırmıyoruz ancak artık büyük işletmelere odaklanılan dönemlerdeyiz. Küçük işletmeler yavaş yavaş yok oluyor. Büyük işletme olmaya zorlanıyor. Küçük işletmelere yönelik teşvikler de uygulanmalı. Büyük ağaçlar yetiştirirken dibindeki güzel çiçekleri de yok etmeyelim” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk; “Ülkemizin büyüme hızı en yüksek seviyelerdeyken bile toplamda 400 bin stok konut satılmış. Elimizdeki stokları eritmek için 6 yıl boyunca en yüksek oranda büyüyüp hiç konut inşaatı yapılmaması gerekiyor ne yazık ki. Bütün büyük firmalar da etki alanları dışında inşaat sektörüne girmiş bulunmakta. Türkiye’de 350 bin müteahhit var AB’de bu rakam 35 bin civarında.” diyerek bu alanda bir kısıtlama ve kuralların olması gerektiğini ifade etti.
“Kriz değil, durgunluk dönemi”
10. Meslek Komitesi Başkanı Erol Demiralay ise “Yaşadığımız bu süreci bir kriz değil de durgunluk dönemi olarak görelim ve bu durgunluğu bir fırsata çevirelim. Komite olarak Sakarya Üniversitesi ile birlikte işbirliği çerçevesinde bir eğitim programı düzenliyoruz. Eğitimlerimiz üye talebiyle ve ihtiyaca göre organize ediliyor. Bu düzenlenen eğitim seminerleri ile üyelerimizin yeni çalışmalar yapma fırsatı oldu ve bu yönde üyelerimiz memnuniyetini dile getirdi.”
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise “Piyasadaki daralma ve dövizdeki artış en çok bilişim ve telekomünikasyon sektörünü olumsuz etkilemektedir. Cep telefonlarında gerçekleşen taksit sınırlaması hakkında sorunlarımızı TOBB’a ilettik ve olumlu sonuç aldık. Bu konuda desteklerinden dolayı komitemiz adına SATSO Yönetim Kuruluna teşekkür ediyoruz.” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, istihdam teşvikleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak teşviklerin doğru anlaşılarak doğru tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Teşviklerin teferruatlı ve çok kurallı olmasından dolayı yanlış anlaşıldığını ifade etti. Kenan Taçyıldız ayrıca devlet tarafından çalışmayan insanlara verilen sosyal yardımların gereğinden fazla olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
32. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Kahya; “Kauçuk ve plastik teknolojisi son zamanlarda Sakarya’da çok gelişti ve büyüdü.” diyerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği kapsamında meslek liselerinde Plastik teknolojisi bölümünün açılması ile ilgili çalışmalar yaptıkları bilgisini verdi.
“İhracatta güven sorununu aşmamız gerekiyor.”
13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durum ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Arzın çokluğu ve talebin azlığı nedeniyle piyasamızın değeri çok düştü.” diye konuştu. Karakaş ayrıca SATSO’nun UTE(Uluslararası Ticaret Elçileri) projesinin bizlere ihracatta faydası çok oldu.” diyerek projeden daha fazla faydalanılması gerektiğini ifade etti.
Karakaş, Afrika pazarının avantajlarına da değinerek ihracat yolunda firmaların ikili iş görüşmelerinde doğru yönlendirilmeleri konusunda destek istedi.
“Odamıza desteğimizin sürmesi lazım.”
26. Meslek Komitesinden Meclis ÜyesiLütfi Sunman ise SATSO’nun çok ciddi ve sürdürülebilir çalışmalar yaptığının altını çizerek “Eskiden ‘SATSO ne iş yapıyor? diye düşünürdük. Şimdi de düşünen arkadaşlarımız var ancak onlar SATSO’nun ne yaptığından habersiz, buradaki hiçbir faaliyete, projeye katılmayanlar. SATSO’nun yaptırım gücü çok yüksek ve bu bizi çok memnun ediyor ve Odamızda yapılan çalışmalar bizleri de gururlandırıyor. SATSO’nun çalışmalarına destek olmak adına toplantılara daha fazla katılım göstermeliyiz. Toplantılara katılım çok olursa dışarıdan odamızın ne yaptığını bilmeyenler olmaz ve kimsenin de bir şikayeti kalmaz.”
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu ise “İstihdam seferberliği konusunu bizler de çok önemsiyoruz. Komite olarak süt ve hayvancılık konusunda güzel çalışmalarımız var ancak istediğimiz şartlarda verimli arazi bulmakta güçlük çekiyoruz ve sorunlar yaşıyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz.” dedi.
Haber Tarihi : 28/3/2019