Geçmişten günümüze tarihi, gelişimi ile birlikte kentimizde yaşayan insanların yaşam tarzını, sosyal ve kültürel hayatının yanı sıra, ekonomik ve siyasal hayatı belgeleyecek özellikte yazılar, fotoğraflar, resimler ve efemera özelliği taşıyan belgelerin zamanla yok olup gitmesi tehdidi üzerine ilgili kaynakların tek elde toplanması amacıyla oluşturulan; kurumların ve gönüllülerin bilgi, belge bağışlarıyla gelişecek Sakarya Şehir Hafızası web platformu SATSO’da tanıtıldı.

Güçlü bir kent belleği oluşacak

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un gerçekleştirdiği platformu tanıtım toplantısına Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir olmak üzere Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Baro Başkanı Abdurrahim Burak, TÜMSİAD Sakarya Şube Başkanı Ahmet Ölmez, Sakarya GİAD Başkanı Gökhan Korkmaz, Daire müdürleri akademisyenler ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Şehrin geçmişini geleceğe taşıyabilmek kaygısı ile hareket eden gönüllü bir ekibin girişimleriyle başlayan bu çalışmanın bugün geldiği nokta oldukça memnuniyet vericidir. Şehrimizin kültürünü geliştirmek ve korumak adına başladığımız bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Şehir kültürümüzün, değerlerimizin unutulması kaygısı taşıyanlardan  odamız danışmanı Müjgan Zaman , Yazar Fahri Tuna,  fotoğraf sanatçısı Servet Sezgin , tarihçi Resül Narin, SAÜ kütüphane sorumlusu Zeliha Köksal ‘ın gönüllü olarak  başlattığı çalışmanın kurumların da sahiplenmesiyle gelişmesinden mutluluk duyuyorum.  Bu projenin sürdürülebilir olması büyük önem taşıyor. Hepimizin katkılarıyla güçlü bir kent belleği oluşturacağımıza inanıyorum. İnşallah bu projeyi hep birlikte yürüteceğiz. Geliştirdiğimiz stratejik planın üzerinde yapacağımız sıkı bir çalışma ile projeyi başarılı bir şekilde sürdüreceğiz. Stratejik plan çalışmamızın ilk ayağını oluşturan bir portal olacaktır.” dedi.

Birlikte Güçlüyüz

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık,  araştırmacıların mevcut arşivlere ulaşmada sorunlar yaşadığını dile getirerek geçmişe ait değerlerimizin, sahip olduğumuz mirasın giderek azaldığını ifade etti. SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bu çalışma geleceğe yapılan bir yatırımdır. Geçmişten geleceğe imza atmış olacağız. Böyle anlamlı bir projenin ortağı ve destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Şehrimizin arşivleri gün geçtikçe azalıyor ve kayboluyor. Kültürel hafızamız ise gitgide zayıflıyor. İnşallah bu proje hafızalarımızı tazeleyecek, şehrimizin geçmiş hatıralarını tekrar hatırlamamıza vesile olacaktır.” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık son olarak birlikteliğin önemine dikkat çekerek ‘birlikte güçlüyüz’ mesajını verdi.

Geçmişteki hafızayı geleceğe taşıyacak

AÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ise, Sakarya Şehir Hafızası Projesi ile Sakarya’nın yaşam tarzı ile sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal hayatına yönelik olarak fotoğraf, resim ve belgelerin bir araya getirilerek web platformunda yayımlanacağını kaydederek projenin Sakarya şehri ile üniversitenin bütünleşmesine de katkı sağlayacağını dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Savaşan, “ Bu proje geçmişteki hafızayı geleceğe taşıma konusunda bir eksiği kapattı. Bugün geldiğimiz noktada kültürel değerlerimiz kaybolmuş, geçmişe yönelik hafızamız zayıflamıştır. Bu proje ile inşallah unutmaya başladığımız geçmişimizi tekrar hatırlayacağız. Stratejik planın başarı ile tamamlanıp şehrimizin geleceğine katkılar sunmasını temenni ediyoruz. Sakarya ve vatandaşlarımız için çok önemli olan bu projeye katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sakarya geçmiş dönem milletvekili ve SATSO Fahri Danışmanı Mustafa İsen ise “ Gelişmiş kültür gelişmemiş kültür yoktur. İşlenmiş kültür işlenmemiş kültür vardır” diyerek sahip olunana değerlerin gelecek nesillere bilinçli bir şekilde aktarılmasının önemine değindi. İsen  geçmişten günümüze taşınan kültürün insanlara bir şeyler anlatması ve hikayesinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak söz konusu projenin bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,  ise şehrin geçmişine ışık tutacak önemli bir proje olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: “Sakarya; tarihinden güç alarak geleceğe yolculuğunu sürdüren kadim şehir. Geçmişimizin güzelliklerini, tarihi hafızamızı yeniden gün yüzüne çıkaracak ‘Sakarya Şehir Hafızası’ platformunun büyük öneme sahip olduğu kanaatindeyim. Kültür Vadisi projemiz için Sakarya Şehir Hafızası çalışmasından da yararlanacağız. İnşallah Büyükşehir Belediyesi olarak Kültür Vadisi projemizle kültürel çeşitliliğimizi geleceğe taşıyacak, şehir hafızasında yer etmesine katkıda bulunacağız. Mazi ile atiyi birleştirerek şehrin hafızasını şehrin her tarafına, her yaş grubuna yayarak, bu alanda bir bilinç oluşturacağız. Bu toplantı hafızalarımızdan ışık alarak geleceğe doğru yürümenin başlangıcı olacaktır. Birlikteliğimizin şehrin geçmişinin ortaya çıkarılmasında da devam ettiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Hayırlı olsun.”

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, “Üzerinde yaşadığımız ve havasını soluduğumuz şehrimizin geçmişiyle bir değere sahiptir. Bu değerlere sahip çıkmak bu şehirde yaşayan herkesin boynunun borcudur. Şehrimizi anlamak için geçmişini ve kültürünü bilmemiz gerekir. Bu çalışma aynı zamanda şehirde oluşan işbirliğinin güzelliğini de ortaya çıkarmaktadır. Bu tür birliktelikler şehrimizin zenginliğinin ortaya çıkmasında da önemli rol oynar. İnşallah güzel Sakaryamızın geçmişini yansıtan ve aradığımızda ulaşılabileceğimiz kaynakları olan güzel bir proje olur. Şehrimizin geçmişi ve geleceği için önemli olan bu stratejik plana katkıda bulunan ve bu projenin içinde yer alan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SAÜ, SUBÜ Üniversiteleri,  SATSO, STK’lar, SAGÜSAD, kültür dernekleri ve gönüllülerin desteği ile ortak temeli oluşturulan portalın tanıtımını Sakarya üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Çağlar Özdemir yaptı. Projenin çalışmalarının SAÜ Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SESAM) bünyesinde yürütüldüğünü ifade eden Özdemir “sakaryasehirhafizası,sakarya.edu.tr” adresinden resmi web sitesine ulaşılabileceğini söyledi.

Haber Tarihi : 12/6/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::