Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında gerçekleştirilen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda meclis üyeleri; yönetim kurulunun faaliyetleri, meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi ve dilek ve temenniler bölümünde görüşlerini dile getirdiler.

Meclis üyeleri, ülke ve şehir hakkında yaşanan son gelişmeler, şehrin ve şehir ekonomisinin sorunları, tarımsal faaliyetler hakkında görüş ve çözüm önerilerine de değindiler.

Yönetim Kurulunun gündeme taşıdığı ve aylık faaliyetleri ile ilgili değerlendirmede bulunan meclis üyeleri hassasiyet gerektiren konulara eğildikleri için SATSO Yönetimine teşekkürlerini de sundular.

"Amerikan Beyaz Kelebeği tarım için büyük bir sorun"

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar, SATSO Yönetim Kurulu'nun tarım ve hayvancılık konusunda yaptıkları çalışmalar ve gösterdikleri alakadan dolayı teşekkür ederek şunları dile getirdi: "Sakarya'nın il gayri safi gelirinde tarım ve hayvancılığın payı yüzde 20'dir.Türkiye'deki toplam tarımın ülke gayri safi geliri içerisindeki payının 3 katına yakın bir tarım hayvancılık gelirimiz var. Buna hep beraber önem vermemiz gerekmektedir. Bu ili yönetenler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere bu hedefi göz ardı ederek planlamalarımızı yaparsak ne yazık ki yanılırız. Amerikan beyaz kelebeği maalesef tarım için bir bela. Bunun bir dişisi yaprak yüzeylerine 1000 taneye kadar yumurta bırakabiliyor. Yani bir tane kelebek 1000 tane olabiliyor. Bu çok tehlikeli bir şey ve ilk nesli ile mücadele çok önemli. İlk nesli mücadele sürecinde ilaçlı değil mekanik dediğimiz mücadeleler var. Bunlarla mücadele için uçak veya helikopter ile belli alanların ilaçlanması görüşlerine katılmıyorum çok tehlikeli. Eko sistemi çökertmiş oluruz. Bu sorunu takip etmemiz lazım ve ürünümüze zarar vermesini engellememiz gerek.”

"Önce ülkemizin menfaatleri"

 

"Fındık oranı bu sene şehrimizde, yakın illerde ve Karadeniz bölgesinde fena düzeyde değil. Ancak üretim ile ilgili son tahminlerin yapılması için biraz daha zaman gerekmektedir. Amerikan beyaz kelebeği veya benzeri zararlılarla mücadele edilmez ise bu da ayrıca rekolteyi düşürecektir." dedi.

Eyleme Geçilmeli

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, ise SATSO Yönetim Kurulu'nun ülke, bölge ve yerel sorunlara yaklaşımı için teşekkür ederek

Fındık üretimindeki sorunlar ve fındık rekoltesinde yapılan açıklamaları değerlendirdi.

Borazancıoğlu konuşmasında "Fındık üretiminde üretici büyükşehirler yanımızda Düzce, Kocaeli'nin bir kısmı, bizim borsamız  ile birlikte eyleme geçip bu eylemin de gerçekten bu hassasiyetle liderliğini yapabiliriz. Bu sorunun üstesinden gelmek için birlikte hareket etmek büyük önem arz ediyor." dedi.

"Lisanlı Depoculuk Önemli”

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik,"Önemi bir değerimiz olan fındık %70 ihracatı yapılan ve dövizin sıkıntılı olduğu bu zor günlerde faydalı olan kıymetli bir ürünümüz. Ancak hep şikayet ederek bir yere varamayız. Rekolte spekülasyonlarına karşı lisanslı depoculuk bir çözüm olabilir. Bunun dışında tarım ürünlerinin değerini korumak adına benzeri devlet destekli uygulamalar var. Lisanslı depoculuk, fındık ve benzeri mahsüllerin birden değil de ihtiyaç halinde kısım kısım elden çıkarıldığı ve bu sayede de değerini her zaman koruduğu bir uygulamadır. Bu ürünlerin değerini korumak ve değerinde satılmasını sağlamak bizlerin elinde." Dedi

“Gerekirse köy köy gezilmeli”

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, SATSO'nun Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili soruna önem vermesine ve bu soruna duyarlılığın artmasına yardımcı olması nedeniyle teşekkür ederek "Gerekirse köy köy gezilmeli, bilgi verilmeli" dedi.

Çakır konuşmasının devamında "Bu duyarlılık gerçekten iyi bir seviyeye geldi. Ancak komşu illerimizi de bu işin içine katarsak daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü sadece bizleri, bizim şehrimizi ilgilendiren bir sorun değil. Bu konuda çevredeki, köylerdeki bahçelerinde tarım ile uğraşan insanların bilgilendirilmesi daha makbul olacaktır. Bu konu için SATSO komşu iller ile veya bölgesel olarak da bu işi istişare ederlerse çok daha  iyi netice alabiliriz. Köy köy gezerek vatandaşı bilgilendirerek bu işi yaparsak bu canlının birinci evresinde sorunu çözebiliriz.”dedi

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, SATSO'nun şehrin ihracat kapasitesini geliştirme çalışmaları için yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür ederek, tarım ve hayvancılık, KDV muafiyeti ve fındık üretimi konusunda görüşlerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.

"Fındık konusunda toplu hareket edilmeli”

"GANA Cumhuriyetine mensup işadamları ile işbirliği yapılması şehrimiz için büyük bir gelişim. Sakarya’da büyük kuruluşların haricinde diğer kuruluşlar ile ilgili yapılacak olan çalışmalar ihracatı büyük ölçüde artıracağına ve hedefin de bu yönde olması gerektiğine inanıyorum. Önemli olan bunun devamlılığının sağlanmasıdır. Fındık konusunda yönetim kurulumuz güzel çalışmalar yapıyor. Söylemden öteye gidip bir eylem oluşturmalı ve bunu SATSO olarak organize edip illerle bu işi icra eden üreticiler ile ses getirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Bununla ilgili elimizden geldiğince destek olmaya hazırız. " dedi

MESLEK KOMİTELERİNİN SORUNLARI

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde meclis üyeleri sektörel sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Plana ihtiyacımız var"

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk,"İşsizlik ne yazık ki %33 rakamlarına dayanmış ancak üreticimiz üretimde çalıştıracak eleman bulamıyor bu çok ciddi bir problem. Birçok OSB’miz var ve ek olarak yenilerini kuruyoruz. Ancak bu OSB’lerin varlığını sürdürebilmesi için nitelikli eleman gerekmektedir. Kendi nitelikli elemanlarımızı hızlıca ve geç kalmadan yetiştirmemiz gerekiyor.

Süt birlikleri ve kooperatifleri konusunda aylardır çalışmalar gerçekleştiriyor ve insanları birleştirip daha kaliteli süt ve süt ürünleri üretilir konusunda yardımcı olmak istiyoruz. Süt ürünlerinde faaliyet gösteren birçok firma yabancıların eline geçti ve şu anda bu firmalar bölgemizden kalite düşüklüğünü gerekçe göstererek süt alımını durdurdu. Şehrimizin üretim yerlerini kuracak ve tarım yapılacak alanlarla ilgili bir plana ihtiyacı vardır." dedi

"Hassas davranılmalı"

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Seçgin,"Sahte deterjan üretimi yeniden gündeme gelmeye başladı. Meslek Komitesi olarak gerekli toplantıları yaptık.Toz deterjan üretmeyi beceremedikleri için sıvı deterjan üretimi çok yoğun ve bunları bilindik yerlere değil ücra kısımlarda satıyorlar. Tüccar arkadaşlarımıza herkesten toplu şekilde mal alınmaması ve bilinen distribütör veya toptancılardan mal alınması konusunda hassas davranması yönünde çağrıda bulunduk."dedi

"Sektör olarak destek bekliyoruz"

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak,"Kredi kartıyla alımlarda beyaz eşya, elektronik ve mobilya alımlarında geçtiğimiz günlerde güzel bir gelişme yaşandı ve kredi kartı taksit sayısı artırıldı. Bunun ticaret için büyük bir fayda sağlayacağını belirtmek isterim. Ancak yurt dışından ithal cep telefonlarında daralan cari açığa rağmen kurumsal harici kredi kartlarına taksitlendirilmeye açılmaması konusu sektörümüzü ne yazık ki üzmektedir. Bu konuda sektörümüze destek için odamız ve diğer odalar sürekli yazılar yazıp gerekli mecralara ulaştırıyor ancak ne maalesef yine de bir ilerleme kaydedilmiyor. Sektörümüzün canlanması için vergi indirimleri ve kredi kartı taksitlendirmek fırsatının getirilmesi gerekmektedir."

 “Alınan kararlara cevaplar yetersiz”

6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan,  komite olarak aldıkları kararlara kurumlardan gelen cevapların çözüme yönelik olamadığını dile getirerek  "Kurumların kararımız sonrası bizlere cevabı yetersiz geliyor. Özelikle yakın zamanda pazar yerleri ve yıkılan lojman arazisinin Ramazan Bayramı için ücretsiz otopark olarak hizmet vermesi kararımıza gelen cevaplar gibi." dedi

"Fiyat artışları güncellenmeli"

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, " Piyasa’nın durgun olduğu bu günlerde üretici, sanayiciler  ihracat yoluyla şartları kendileri kısmen düzeltebilse de bizim gibi sağlık sektöründe kapalı sistem çalışan işletmeler için daha zor görünüyor. Artan döviz oranları ile birlikte yatalak vb. hastalıkları olan insanlarımız fiyat artışı nedeniyle örneğin günde 4 adet bez kullanması gerekirken 2 adete düşürmek durumunda kalıyorlar. Bu gibi rahatsızlıkları olan insanlarımızın mağdur olmaması ve bizler gibi medikal sektöründe faaliyet gösterenlerin piyasa durumunun iyileşmesi için sağlık uygulamaları tebliğinde fiyat artışlarının güncellenmesi gerekmektedir." dedi

DİLEK VE TEMENNİLER

SATSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis üyeleri şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken aynı zamanda görüş ve önerilerini de dile getirdiler.

“Yerel firmalarımız SATSO’nun işleyişinden memnun”

Bu doğrultuda Meclis Üyesi Behlül Bayrak "Yönetim Kurulumuz ve Başkanımız Akgün Altuğ’a Ticaret Komisyonumuza sürekli her konuda destek olmasından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. SATSO şehrimizde her geçen gün ağırlığını artırıyor. Çeşitli siyasilerle ve kurumlarla işbirliği yapma konusunda da kendini çok geliştirdiğini söylemek istiyorum.  Ticaret Komisyonu olarak çeşitli fuarlarda yerli firmalarımızı ziyaret ederek SATSO’nun yanlarında olduğu mesajını hepsine vermeye çalıştık. Firmalarımız SATSO’nun işleyişinden çok memnun olduklarını ve işleyiş konusunda artık kafalarında soru işaretleri kalmadığını belirttiler. Ayrıca sayın emniyet müdürümüz geçen ay yaptığı bir toplantıda şehrimizde sıfır dilenci olarak bir uygulama yürütme kararı almışlardı. Çok fazlalaşan ve dilenciliği meslek olarak yapan insanların toplatılması konusu biz ticaret ile uğraşan insanları çok memnun etmiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz”

Şehrimizin kalabalıklaşan cadde ve parklarında sayısı bir hayli fazlalaşan çay ocaklarının, halkın geçiş güzergahı üzerinde oturma sayısı çok fazlalaşmaya başladı. SATSO üyeleri olarak belediyeler ile bu konuda görüşmeler gerçekleştirdik." dedi.

"Nitelikli eleman yetişmesi"

Meclis Üyesi Oğuzhan Durak, "Nitelikli eleman konusu ve meslek liseleri daha önceden de konuşulmuş bir konuydu. Kapatılması gündeme gelen Yunus Çiloğlu Teknik Meslek ve Anadolu Lisesi hakkında konuşmak da gerekiyor. 7 adet bölümü olan ve Sakarya’da başka okullarda bulunmayan bölümlere de sahip bir okul kapatılıyor. Okul aile birliği bu konuda seslerini duyurmak istiyorlar ancak ne yazık ki olmuyor. SATSO olarak bu konuda bir şey yapılabilir mi? Kapatılma gerekçeleri öğrenilmesi gerekmektedir." dedi.

"Gerçeklerle yüzleşmek"

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu "Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Artık seçimler bitti ve her şeyden önce artık huzura ihtiyacımız var. Ve artık çeşitli sorunlara çare bulmak gerekiyor. Halk olarak aynı sorunlara aynı bakış açısıyla bakmamız gerekiyor. Artık yan yana durmamız gerekiyor, karşı karşıya değil. Eğitim konusunda hassasiyet olması gerekiyor. Yapılan yatırımlar artırılmalı ve çocuklara öğrenmenin öğretilmesi gerekiyor.

Amerikan Beyaz Kelebeği konusunda duyduğum duyumlara göre vatandaşlar arasında biri ilaç atıyor, biri atmıyor diye bir boşvermişlik var. Türkiye'de yaklaşık 3 milyon çiftçi ve 36 milyon tapulu arazi var. Bölündükçe bölünmüş araziler var. Bu sorunlarla tarımda ne yazık ki ilerleyemeyiz. Problemlerin önce varlığını kabul edeceğiz ve gerçeklerle yüzleşeceğiz. Zamanında önlem alıp sonra sorun yaşamayacağız." dedi.

"Stratejik plan çalışmalarına öncülük etmeye hazırız"

Dilek ve temenniler bölümünün ardından konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün;  "Yönetime geldiğimizden beri sürekli söylüyoruz. Bu şehrin ana bir strateji planına ihtiyacı var. Bazı kurumların kendine ait planları var. Ancak bu planlar birbirinden habersiz ve ortak bir plan değil. SATSO olarak şehrin bir planı olması yönünde çalışmalara önderlik etmeye hazır olduğumuzu gerekli mecralara ilettik ve bununla ilgili odamızda belediyelerin, üniversitenin, valiliğin ve birçok kurum ve kuruluşun katılacağı bir toplantı yapılacak. İhracat kapasitemizi ve ihracatçı firma sayımızı artırmak için yönetime geldiğimizden beri çok yoğun çaba sarfediyoruz ve şehrimizde bulunan 400'ü aşkın ihracatçı sayımızı 1000'e yükseltmek için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 30/6/2019
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::